Skocz do zawartości
IGNORED

CD Transport - około 3k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Celuję w transport CD, budżet około 3 tysiące złotych. Rozważam Pro-Ject CD BOX DS2T i Audiolab 7000 CDT. 

Chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia na temat powyższych pudełek. Ewentualnie inne rekomendacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/165633-cd-transport-oko%C5%82o-3k-z%C5%82/

Jest jeszcze Teac PD505T
Sam chętnie bym na początek poczytał coś o nim.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ten teac gra bardzo gęsto i ciemno. To się pokrywa z moimi doświadczeniami a właśnie pojawiła się tego recenzja w audio-video.

Jest jeszcze Cambridge cxc i shanling et3

Wszystkie z projectem są na prawdę bardzo fajnie wykonane. Nie wiem na jakim napędzie jest audiolab 7000

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ten teac gra bardzo gęsto i ciemno. To się pokrywa z moimi doświadczeniami a właśnie pojawiła się tego recenzja w audio-video.

Jest jeszcze Cambridge cxc i shanling et3

Wszystkie z projectem są na prawdę bardzo fajnie wykonane. Nie wiem na jakim napędzie jest audiolab 7000

Dzięki.

Shanlinga odpuszczam - pomimo świetnej recenzji w ostatnim AVTest, top-loader odpada. 😞

Teac - zastanawia mnie tak konkretna charakterystyka dźwięki. Zakładałem, że transport nie wpływa aż tak mocno na charakter dźwięku.  Poza tym cena to już znacznie powyżej 3k 🙂 Tutaj celuję w zewnętrznego DAC - wolę przerzucić budżet na lepszego DACa, który da mi to, co lubię i wpasuje się w resztę toru. Ale może się mylę?

Hej, 7000CDT jest na pewno warty rozważenia 🙂 Cichy, stabilny, dobrze brzmiący. Cambridge CXC też jest fajną opcją oczywiście. Zwłaszcza w obecnej cenie 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu, powinniśmy mieć oba do odsłuchu i wypożyczenia 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, kriskris22 napisał:

Dzięki.

Shanlinga odpuszczam - pomimo świetnej recenzji w ostatnim AVTest, top-loader odpada. 😞

Teac - zastanawia mnie tak konkretna charakterystyka dźwięki. Zakładałem, że transport nie wpływa aż tak mocno na charakter dźwięku.  Poza tym cena to już znacznie powyżej 3k 🙂 Tutaj celuję w zewnętrznego DAC - wolę przerzucić budżet na lepszego DACa, który da mi to, co lubię i wpasuje się w resztę toru. Ale może się mylę?

Właśnie wpływa w przeciwnym razie wszystkie te transporty CD czy sieciowe nie byłyby do odróżnienia. A są. I słusznie jeden kosztuje 1.5k a inny 15k

No to jak szukasz w rozsądnej cenie i trwałego to zbadaj sobie w domu tego cxc. 

9 godzin temu, kriskris22 napisał:

Ale może się mylę?

Mylisz się. Cały tor jest tak dobry jak najsłabszy jego element. Dobry przetwornik + słaby transport = niskiej jakości dźwięk.

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Mylisz się. Cały tor jest tak dobry jak najsłabszy jego element. Dobry przetwornik + słaby transport = niskiej jakości dźwięk.

Trochę źle mnie zrozumiałeś.  Znam zasadę toru i elementów. Gdybym tego nie znał, kupiłbym CD playera za 1000zł.

Miałem na myśli to, że większy wpływ na charakterystykę dźwięku (nie jakość) ma DAC a nie sam transport. Więc wolę wydać więcej $$$ na DACa niż na CD transport.

Swego czasu zainspirowało mnie to doświadczenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale..... nie chciałbym kontynuować dyskusji na temat toru czy jakości dźwięku. Takich są tutaj setki i zwykle niczym dobrym się nie kończą.

Dostałem kilka wskazówek, za które dziękuję. Kolejne mile widziane 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, kriskris22 napisał:

Miałem na myśli to, że większy wpływ na charakterystykę dźwięku (nie jakość) ma DAC a nie sam transport.

Transport ma bardzo duży wpływ na finalną charakterystykę dźwięku. Przetwornik nie jest na tym polu monopolistą. Choć największe znaczenie ma dopasowanie poszczególnych elementów a nie wartościowanie, który z nich jest ważniejszy.  

A jest taki transport za tysiąc?  Jeżeli mówimy teraz o czystych transportach to teraz to nawet stało się taką domeną wyższego hi-fi:)

Nie oglądaj YouTube z audio tematami. Zdobywaj swoje doświadczenia!

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.12.2023 o 08:48, kriskris22 napisał:

Shanlinga odpuszczam - pomimo świetnej recenzji w ostatnim AVTest, top-loader odpada.

Zamówiłem i pomimo, że muszę go wysunąć z półki aby zmienić płytę to dźwiękowo nie widzę dla niego konkurencji w tych pinionsach:) audiolaby, roksany …. poległy:) soczystość barw i taka bezposrednosc przekazu… pioneery 30 czy 50 i inne takie nawet po modach to też nie poziom shanlinga - szczerze polecam 

5 godzin temu, mar_70 napisał:

shanlinga - szczerze polecam

mar_70 - a czy miałeś okazję porównywać tego Shanling'a z transportem od firmy Pro-Ject (jeśli tak, jakie masz spostrzeżenia ?) ?

I proszę napisz jeszcze (tak z ciekawości) do jakiego DAC'a przesyłasz sygnał z Shanling'a.

Ja coraz bardziej myślę nad transportem od Shanling lub Pro-Ject i przetwornikiem Merason Frerot lub Pro-Ject DAC Box RS.

No ale to dopiero w drugiej połowie przyszłego roku. Jeśli uda mi się jakieś konfiguracje z powyższych sprawdzić u siebie w mieszkaniu, to napiszę na forum.

• 3 tygodnie później...

W czerwcu kupiłem CXC2. Przeczytał płytę której nic już nie brało. O wpływie kolorów kabelków i "audiofilskich" nazw na dźwięk nie wypowiadam się.

• 2 tygodnie później...
On 12/6/2023 at 6:53 AM, Piotr Sonido said:

Ten teac gra bardzo gęsto i ciemno.

Tak się zastanawiam do czego wy ten sprzęt podłączacie. Bo w żadnym razie niczego takiego nie zaobserwowałem. Gra to normalnie, tak jak każdy transport, czyli bez uwydatniania jakiejkolwiek części pasma. 

Co też wyobraźnia i lektura audiofilskich bajek potrafi z mózgiem człowieka zrobić 😄

8 godzin temu, bum1234 napisał:

Tak się zastanawiam do czego wy ten sprzęt podłączacie. Bo w żadnym razie niczego takiego nie zaobserwowałem. Gra to normalnie, tak jak każdy transport, czyli bez uwydatniania jakiejkolwiek części pasma. 

Co też wyobraźnia i lektura audiofilskich bajek potrafi z mózgiem człowieka zrobić 😄

Tak to bajki ,voodoo ,nabijanie w balona ,czyli tekst w twoim wydaniu , Żenada .

11 minut temu, tedi02 napisał:

Tak to bajki ,voodoo ,nabijanie w balona ,czyli tekst w twoim wydaniu , Żenada .

No bajki niestety lub stety. Dla jednych niestety, bo muszą dużo kasy wydać by wyobrźanię rozbuchaną zaspokoić, dla innych stety, bo nie muszą.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Z czegoś audiofilia i jako hobby i jako firmy musi żyć. Gdyby nie bajki i wyobraźnia to co by zostało? Kilka firm na krzyż, a hobby by zniknęło.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

18 godzin temu, stumm napisał:

Witam.Może ma ktoś test z AVT Transportu Shanling et3?

Ja czytałem

One chyba na necie pojawiają się dopiero po kilku miesiącach. Ale nie wiem dokładnie.

18 godzin temu, bum1234 napisał:

W sensie że nie odróżniasz kompletnie żadnych transportów od siebie tak?

Czy na przykład transporty CD to jedna bajka a transporty sieciowe to druga bajka?

5 godzin temu, essewissa napisał:

Ja bym się też tak nie podniecał, że między czystymi transportami cd będą duże różnice.

Ale ile to duże?

3 kilo czy 0.5 db? Czy co?

W doświadczeniu muzycznym dla jednego dużo to dla innego może być nic. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ile to duże?

a umiesz czytać tekst ze zrozumieniem?

Skoro napisałem, że nie będą duże to znaczy, że będą małe.

Uprzedzają głupie pytanie.

Będą na tyle małe, że nie opłaca się ładować w ten temat kasy

zakładam również, że ta małość będzie tak mała, że różnicy między transportami nie będzie.

7 minut temu, essewissa napisał:

zakładam również, że ta małość będzie tak mała, że różnicy między transportami nie będzie.

Między słabymi nie będzie różnic. Fakt.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Między słabymi nie będzie różnic. Fakt.

a masz jakieś techniczne argumenty na to, czy tylko tak piszesz?

ja szukałem i nie znalazłem.

39 minut temu, essewissa napisał:

a umiesz czytać tekst ze zrozumieniem?

Skoro napisałem, że nie będą duże to znaczy, że będą małe.

Uprzedzają głupie pytanie.

Będą na tyle małe, że nie opłaca się ładować w ten temat kasy

Oj nie ładnie. 

A ja cię właśnie próbowałem uświadomić że dla jednych dużo to znaczy mało i na odwrót:)

Ehhh

28 minut temu, essewissa napisał:

a masz jakieś techniczne argumenty na to, czy tylko tak piszesz?

ja szukałem i nie znalazłem.

No to trzeba słuchać a nie szukać i czytać

Edit ale to też oznacza że słabo szukasz bo jest kilka takich materiałów na necie. Wierzę w ciebie dasz radę.

• Pokaż nowe odpowiedzi