Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, ASURA napisał:

Szkoda że DVD-Audio udupili celowo; do chwili obecnej nic nie trzeba było by robić z odtwarzaczami muzyki

+1

Mam kilka oryginalnych „gęstych” płyt I słychać różnice. DVD-Audio robi robotę.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

"DVD-Audio udupili celowo" ...

Tylko, że jakoś SACD nie trafił pod strzechy 🤣 😂

36 minut temu, ASURA napisał:

Szkoda że DVD-Audio udupili celowo; do chwili obecnej nic nie trzeba było by robić z odtwarzaczami muzyki

...

Edytowane przez Elbing
błąd edycji
4 minuty temu, Elbing napisał:

SACD = Sony + Phillips. Kasa bubu i wszystko jasne. 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

20 minut temu, Elbing napisał:

"DVD-Audio udupili celowo" ...

Strzechy też nie trafiają  nad SACD i nie tylko

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

W skrócie format ten generuje szumy w paśmie ponadakustycznym,

Takie szumy raczej nie maja znaczenia.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Edycja zapewne nie, ale szumy tak.

Jezeli sa to szumy w pasmie pozaakustycznym to jakie one maja znaczenie w domu?

18 minutes ago, BlueDot said:

Takie szumy raczej nie maja znaczenia.

Jezeli sa to szumy w pasmie pozaakustycznym to jakie one maja znaczenie w domu?

Niby nie mają, ale zawsze jest możliwość intermodulacji, która przeniesie je do pasma akustycznego. Poza tym, jeśli mamy słuchawki o szerokim paśmie i brak filtracji w źródle, to szumy te, mimo niskiego poziomu mogą powodować bóle głowy (można znaleźć opisy takich przypadków). Itp. itd.

Jednym słowem dla świętego spokoju można tego formatu unikać.

9 godzin temu, Elbing napisał:

@ASURA tylko repertuar coś ubogi w tym formacie SACD ...

No repertuar na SACD ogromny, rynek hiend opanowany, odtwarzacze hiend to już właściwie tylko i wyłącznie SACD, a teraz nawet nasz EMPiK z daleka połyskuje logo SACD.

Mała ciekawostka na temat tych najlepiej brzmiących i najdroższych płyt SACD których ceny idą już w tysiące zielonych:

"...Wiadomo tylko, że do Japonii nie lecą oryginalne taśmy „master”, a ich cyfrowe kopie PCM („flat transfer”). Są one jednak przygotowywane specjalnie dla tych reedycji, a często wręcz na nowo miksowane – jak nagrania wytwórni Decca.

Niepewność dotyczy procesu remasteringu. Można jednak zaryzykować takie przypuszczenie: pliki wysokiej rozdzielczości są odtwarzane ze stacji roboczej DAW i zamieniane na sygnał analogowy przy użyciu topowych przetworników D/A Esoterica. Materiał jest następnie zamieniany na DSD i masterowany cyfrowo w DSD. To nietypowe działanie, ale otrzymujemy wyjątkowy dźwięk – i to pomimo dwukrotnej konwersji sygnału. Co więcej, wszystkie tytuły dość szybko stają się pozycjami kolekcjonerskimi i zyskują na wartości. Box z Pierścieniem Nibelunga Wagnera, kosztujący pierwotnie 600 USD można obecnie kupić za 1900 USD! ...".

Akurat tu mowa o japońskich tłoczeniach, ale podobnie rzecz ma się że Stockfishem itd. 

Płyty i wogóle format SACD opanował hiend i fajnie że tak się stało. Gdyby SACD trafiło do Kowalskiego to mielibyśmy podobny badziew jak z 99% CD których się nie da słuchać.

Brawa za wyczerpującą wypowiedź, która pokazuje czym ten standard jest, do czego się go wykorzystuje i do jakiego kręgu odbiorców ma trafiać.

Jest znakomitą ilustracją powiedzenia "każdy dostaje na co zasługuje" 😄

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

DVD-Audio 192kHz to dopiero martwy format, a w latach 2001-2003 walczył o prym z SACD.

Niestety jedni producenci wsparli DVD-Audio, a drudzy SACD.

Do tego dochodziła konieczność podłączenia video i wybór w opcjach DVD-Audio, co powodowało kolejne komplikacje…

Jest na ten temat sporo w sieci Web.

edit

Nie wkleję linków do innych for, ponieważ już raz zostałem ukarany za „reklamę” punktami, adnotacjami etc. 

Czytaj uważnie wcześniejsze wpisy.

DVD Audio ma się obecnie doskonale. Zostało zastąpione podobnie jak video formatem BluRay Pure Audio.

Płyt jest ogrom, polukaj choćby w Rockserwisie. Większość ciekawych rzeczy wychodzi w wersji LUX z płytą BluRay Pure Audio zawierającą ścieżki PCM 24/192, a nowsze również Dolby Atmos jak The Beatles i wiele innych.

Wszyscy wymieniliśmy odtwarzacze DVD na BluRay więc problemu nie ma.

Oczywiście taki odtwarzacz podłączamy do DACa za 10 czy 50kzł i mamy czysty hiend zamiast 16 bitów z CD.

4 minuty temu, Audroc napisał:

Są one jednak przygotowywane specjalnie dla tych reedycji, a często wręcz na nowo miksowane – jak nagrania wytwórni Decca.

Bardzo dobry cytat wyjaśniający ewentualną lepszą jakość sacd nad cd ... 

A reszta to oczywiście bzdury ... 

Odnośnie cen to jest to problem z dostępnością. Jeżeli nie wiesz o co chodzi to zobacz sobie jakie są ceny pierwszej płyty Kazika "Spalam się" której nikt od lat nie wznawiał. 

Cały czas aktualna jest propozycja żeby płytę sacd zamienić na zwykłego flaca i porównać jakość ... 

@Audroc nie rób sobie jaj. Ten repertuar w SACD jest po prostu przeogromny 🤣😂🤣😂🤣😂

Tak przeogromny, że nie mogę znaleźć praktycznie żadnych tytułów do słuchania dla siebie. No przepraszam. Na ebay znalazłem jedną płytę w formacie SACD, która by mnie zainteresowała.

4 godziny temu, audiofan01 napisał:

Wyjaśnij proszę o co chodzi z tymi błędami.

Tu faktycznie jest spory problem, wyjaśniany obszernie w HiFi i Muzyce że 2 czy 3 lata temu.

Na świecie w studiach nagraniowych muzykę zapisuje się i archiwizuje w DSD128.

Od lat wszyscy czekamy na udostępnienie tych oryginał ych materiałów, jednak producenci się nie palą, wolą dalej wymyślać jakieś MQA, czy tłoczyć dalej 16 bitów ba nośnikach BluRay jak w przypadku SGM czy BluSpecCD2.

Problem pojawił się w chwili wejścia ra rynek formatu SACD, który nie był jeszcze gotowy. Z powodów technicznych pogorszono jakość studyjnych nagrań do DSD64. 

Jak ktoś chce może posłuchać oryginalnych nagrań z komputera, gdzie choćby w programie jriver można tą blokadę wyłączyć zatwierdzając komunikat o możliwości uszkodzenia sprzętu na własną odpowiedzialność.

To właśnie problem tych "szumów" o których biadoli tu któryś z mniej obeznanych kolegów.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

P.S.

Oczywiście, by doświadczyć tych cudownych wrażeń, trzeba mieć odpowiedni sprzęt i obowiązkowo takie dodatki:

Mogłeś już sobie darować ... po co dodatkowo podkręcasz atmosferę? Nikt tu nawet nie wspominał o kablach.

10 godzin temu, Elbing napisał:

SACD jest formatem niszowym. Nie ma w nim wydanej nawet jednej płyty, która byłaby dla mnie w kategorii must have.

Pytanie dlaczego wytwórnie płytowe nie poszły masowo w SACD skoro to lepsza jakość niż CD ? @ASURA masz jakiś pomysł  ?

Chyba ws,ystkie wytwórnie płyt poszły w SACD, Chesky, Stockfish, 24K Gold, Audio Fidelity, Lina i wiele innych.

9 godzin temu, Elbing napisał:

Z czystej ciekawości @ASURA

To jakiś format ma szansę wygryźć z rynku stare poczciwe CD ? 🤔

Tu jest co nieco odnośnie SACD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepsze jest to:

"firmy płytowe nie wydawały na SACD tytułów z tzw. „listy A”, czyli największych hitów"

Na SACD wydawane są tylko największe hity, patrz EMPiK.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, audiofan01 napisał:

SACD to przede wszystkim muzyka poważna, w samym empiku jest ponad 1100 pozycji:

Ukryta Zawartość

Uważasz, że taki Koncerty Brandenburskie to muzyka poważna?

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

15 minut temu, Audroc napisał:

Oczywiście taki odtwarzacz podłączamy do DACa za 10 czy 50kzł i mamy czysty hiend zamiast 16 bitów z CD.

🙂

ten dac musi mieć wejście hdmi i dobrze żeby dekodował conajmniej 5.1 😉

no własnie,  a co wychodzi z playera bluray ? ja już wcześniej pisałem że u mnie 176,4

9 godzin temu, Misio38 napisał:

"Te spostrzeżenia były potwierdzane przez wielu naukowców i inżynierów, a kulminacyjnym punktem debaty był, opublikowany w 2007 roku, dokument pt. Audibility of a CD-Standard A/DA/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback (Meyer, E. Brad & Moran, David R. AES E-Library. 55 (9): 775–779, www.aes.org

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [dostęp 20.12.2016]), zaprezentowany na konferencji Audio Engineering Society (AES). Po przeprowadzeniu formalnych testów odsłuchowych ABX stwierdzono, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy dźwiękiem płyt CD i SACD. To, jak wynika z mojego doświadczenia, ewidentna bzdura "

Redaktor Pacuła to jednak mocarz jest. Oficjalne testy i badania obala jednym zdaniem.

W Polsce przeprowadzane były oficjalne testy z udziałem prasy, gdzie rejestrowano znanych muzyków w kilku formatach i gęstościach.

Efekt był taki, że zdaniem wszystkich powstałych nagrań 16 bitowych nie dało się słuchać.

Potwierdzeniem tego jest fakt nagrywania w naszym kraju największych dzieł np. Moniuszki wprost na SACD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Audroc
6 minutes ago, szpakowski said:

Mogłeś już sobie darować ... po co dodatkowo podkręcasz atmosferę? Nikt tu nawet nie wspominał o kablach.

Ale to gadanie o wyzszosci tego formatu jest tak samo mądre jak pisanina o kablach 🙂

Podobnie jest z innymi cudownymi formatami - XRCD itp.

Jeśli jakiekolwiek zmiany jeśli w ogóle występują są efektem masteringu, a ludzie się dają nabierać i o to chodzi.

Teraz, Elbing napisał:

Kupować odtwarzacz SACD dla jednej płyty  🤔

To jest martwy już format. A oferta w nim jest gorzej niż nędzna... jest żadna...

Co Ty pleciesz ... 😉 przecież ... 

36 minut temu, Audroc napisał:

No repertuar na SACD ogromny, rynek hiend opanowany, odtwarzacze hiend to już właściwie tylko i wyłącznie SACD, a teraz nawet nasz EMPiK z daleka połyskuje logo SACD.

😅

@szpakowski przejrzałem właśnie w apce empiku co mają w formacie SACD... trochę popu, trochę Niemena i Grechuty i poza tym same śmieci...

Edytowane przez Elbing
literówka
4 godziny temu, bum1234 napisał:

A jak się miałem zachowywać wobec produktu, którego działanie to czysta fantazja?

😄

W skrócie format ten generuje szumy w paśmie ponadakustycznym, nie nadaje się do edycji -  w studio jest bezużyteczny.

To dlaczego studyjny zapis profesjonalny Esoteric zamienią na analogowy a potem jeszcze raz digitalizuje na lepszy PCM ?

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Jak  zwykle u ciebie, twoja wiedza opiera się na przypuszczeniach pozbawionych jakichkolwiek podstaw.

I o ile w tym wypadku nie ma to większego znaczenia, bo stan posiadania jest prywatną rzeczą każdego z nas, to jeśli o inne rzeczy chodzi to już jest zupełnie inna sprawa, bo szerząc zabobony, niesprawdzone tezy i zasłyszane legendy wprowadzasz innych ludzi w błąd. A to już jest, delikatnie mówią brzydkie postępowanie.

No to Ci się kolego oberwał, pokorą to dobra rzecz...

W dniu 31.12.2023 o 12:31, iro III napisał:

To jest bzdura.

Twoja mitomańska wydumka.

Podasz źródło tych "rewelacji"?

Czy trzeba będzie czekać "do nigdy", podobnie jak w sprawie "podręczników z podstaw elektroniki, gdzie można znaleźć o wpływie kabelków na audio" 

??? 

A czy nie możesz zrozumieć że szkoda mi czasu na pisanie o sprawach oczywistych ?

Można chodzić do szkoły. Można czerpać wiedzę z netu jest wiele możliwości.

Ty wolisz hejt i trolling, Twój wybór.

Ja wolę pisać merytorycznie z ciekawymi ludźmi i czerpać w ten sposób wiedzę.

10 godzin temu, ASURA napisał:

Martwy temat a płyty SACD dalej są i nowe odtwarzacze SACD dalej można kupować panie @Misio38

Za te pieniądze super maszyna, słuchałem go i mz ciekawiej brzmi niż CD oparte na napędach Philipsa które mi się już osłuchały ale skończyłem na Esotericu w myśl zasady zrób i zapomnij

Właśnie jest na olx Pioneer z wymienionym napędem.

Pisałem że miałem 3 Pioneery, napędy słabe, parametry się rozjeżdżają, a nowe modele gorsze już na zwykłych laserach bez czytania SACD.

Dlatego polecałem Yamahę, jakość jest najważniejsza, brzmienie można sobie zrobić kolumnami, kablami itd.

6 minut temu, Elbing napisał:

@szpakowski przejrzałem właśnie w apce empiku co mają w formacie SACD... trochę popu, trochę Niemena i Grechuty i poza tym same śmieci...

Mój wpis to był oczywiście żart ... z grubsza orientuję się jaka jest oferta płyt sacd ... czyli w sumie żadna ...

Moim zdaniem format CD jest w zupełności wystarczający do zastosowań audio. Trzeba tylko dobrze wykonać robotę w studio i dobrze wydać płytę CD. Drugą kwestią jest to, że możliwości zwykłej płyty cd nie są w pełni wykorzystywane przez producentów sprzętu audio, można jeszcze z tego sporo wicisnąć.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

Moim zdaniem wbrew wszystkim malkontentom większość współczesnego sprzętu gra co najmniej dobrze. A półki cenowe to półki cenowe nie mające bardzo często nic wspólnego ani z tym jak sprzęt jest zbudowany, ani tym bardziej jak gra. A, że coś komuś się nie spodobało, lub chce zabłysnąć krytykując coś dużej marki, a zachwalając jakiegoś garażowca to już zupełnie inna para kaloszy.

Co do tematu: Leci szósta strona tematu o martwym formacie. Ciekawe.

Mądra uwaga i do niej prosta odpowiedź.

CD umiera a tu handlarze się zlecieli żeby bronić to co i tak już nartwe.

Żadne SHMCD, żadne MQACD już nie pomoże.

Format SACD opanował rynek płyt audiofilskich i sprzętu hiend i teraz ruszą pod strzechy.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Mój wpis to był oczywiście żart ... z grubsza orientuję się jaka jest oferta płyt sacd ... czyli w sumie żadna ...

Moim zdaniem format CD jest w zupełności wystarczający do zastosowań audio. Trzeba tylko dobrze wykonać robotę w studio i dobrze wydać płytę CD. Drugą kwestią jest to, że możliwości zwykłej płyty cd nie są w pełni wykorzystywane przez producentów sprzętu audio, można jeszcze z tego sporo wicisnąć.

W sumie czasu było tyle od pierwszego wydania CD zespołu DS a format dalej w lesie 😜

16 minut temu, Audroc napisał:

To dlaczego studyjny zapis profesjonalny Esoteric zamienią na analogowy a potem jeszcze raz digitalizuje na lepszy PCM ?

No to Ci się kolego oberwał, pokorą to dobra rzecz...

A czy nie możesz zrozumieć że szkoda mi czasu na pisanie o sprawach oczywistych ?

Można chodzić do szkoły. Można czerpać wiedzę z netu jest wiele możliwości.

Ty wolisz hejt i trolling, Twój wybór.

Ja wolę pisać merytorycznie z ciekawymi ludźmi i czerpać w ten sposób wiedzę.

Właśnie jest na olx Pioneer z wymienionym napędem.

Pisałem że miałem 3 Pioneery, napędy słabe, parametry się rozjeżdżają, a nowe modele gorsze już na zwykłych laserach bez czytania SACD.

Dlatego polecałem Yamahę, jakość jest najważniejsza, brzmienie można sobie zrobić kolumnami, kablami itd.

Format SACD jest jednym z wielu formatów dostępnych technicznie, światowej kariery nie zrobił, to wiemy. Ale powtórzę jeszcze raz, że nie ma co nadawać mu jakichś "mistycznych" cech, bo to trąci szaleństwem.

W dniu 31.12.2023 o 13:18, audiofan01 napisał:

Była mowa o Aqualung.

Dodalbym jeszcze jeden punkt, o ktorym już wspominałem : Rozczarowujące (jak na tak abitną konstrukcję)brzmienie.

Wszystkie odtwarzacze czytają HDCD ale nieliczne mają ten system i czytają płytę rzeczywiście w tym formacie. Podobnie jak wszystkie czytają SACD hybrid. Jak rozpoznajesz, który ma HDCD tajnie zaszyte bo za znaczek nie zapłacili? Pytam poważnie bo chcialbym sprawdzić czy mój to robi.

Nie, tylko nieliczne odtwarzacze czytają płyty HDCD, tak jak NAD542 czy Rotel 951. Pozostałe tysiące odtwarzaczy czytają tylko 16 bitów z takich płyt.

Podobnie jest z płytami SACD, tylko odtwarzacze SACD czytają te płyty, zwykłe odtwarzacze czytają tylko warstwy 16 bitowe i tylko z płyt hybrydowych. Jeśli płyta jest tylko SACD to nie jest widoczna dla odtwarzaczy CD.

9 minut temu, Audroc napisał:

Mądra uwaga i do niej prosta odpowiedź.

CD umiera a tu handlarze się zlecieli żeby bronić to co i tak już nartwe.

Żadne SHMCD, żadne MQACD już nie pomoże.

Format SACD opanował rynek płyt audiofilskich i sprzętu hiend i teraz ruszą pod strzechy.

Nie zauważyłeś że na razie gorszy towar w postaci streamingu wypiera lepszy zarówno CD jak i SACD ?

• Pokaż nowe odpowiedzi