Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
W dniu 22.09.2024 o 19:26, LUKAS 84 napisał:

Sekcja preampa jest tam tak dobra?

Bardziej chodzi o to co wnoszą lampy końcowe i transformatory. To w dużej mierze od nich zależy charakter brzmienia, gładkość i muzykalność za którą wielu audiofili ceni takie konstrukcje.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 2 tygodnie później...

Praktycznie cały poprzedni tydzień spędziłem na przepychaniu pudeł i kanapy .Najlepszy efekt uzyskałem przysuwajac głośniki 80 cm do przodu,zmniejszyłem rozstaw między nimi o 30 cm i skierowałem osie na wprost miejsca odsłuchu. Wbrew dotychczasowej obserwacji ,dzwiek diametralnie się poprawił ,nie tyle z powodu wolnej przestrzeni za kolumnami ,,pojawił się drugi plan",co ze skrócenia dystansu. Okazało się że cały czas słuchałem tych kolumn ze zbyt dużej odległości ,w konsekwencji ,,waliły "one ponad głowę. Reasumujac ,poprzez pochylenie ścianki przedniej w exl3 ,bardzo ważna jest wysokość głowy słuchacza.Niby oczywista sprawa ,a może umknąć .Szkoda że nie ustawiłem kolumn w ten sposób przed spotkaniem z Wojtkiem i Tomkiem ,całkowicie inna bajka. Miałem również konsultację z Bartoszem Chojnackim z Mega Acoustic ,podpowiedział mi trochę odnośnie mojego pomieszczenia I problemów z nim związanych. Po nowym roku, jak upora się z uczelnią umówiliśmy się na pomiary pomieszczenia I głośników. 

Najlepszy efekt uzyskałem przysuwajac głośniki 80 cm do przodu,zmniejszyłem rozstaw między nimi o 30 cm i skierowałem osie na wprost miejsca odsłuchu. Wbrew dotychczasowej obserwacji ,dzwiek diametralnie się poprawił ,nie tyle z powodu wolnej przestrzeni za kolumnami ,,pojawił się drugi plan",co ze skrócenia dystansu. Okazało się że cały czas słuchałem tych kolumn ze zbyt dużej odległości ,w konsekwencji ,,waliły "one ponad głowę. Reasumujac ,poprzez pochylenie ścianki przedniej w exl3 ,bardzo ważna jest wysokość głowy słuchacza.

Nie sadze, by poprawa byla wynikiem dopasowania wysokosci. Gdybys przy starym ustawieniu podlozyl cos pod tylne nogi, to tez bys je skierowal wysokoscia na glowe

Ja mysle, ze poprawa jest wynikiem

1. Zmniejszenia odlegosci od glosnikow. Dzieki temu fala bezposrednia jest glosniesza (dominujaca) niz fale odbite od scian bocznych (pokonujace wieksza droge). Przez to odwzorowanie stereo jest bardziej precyzyjne.
Do tego dochodzi efekt redukowania wplywu asymetrii ustawienia i scian bocznych (jedna strona okno, druga strona otwarta), bo wtedy te asymetryczne odbicia sa cichsze, pozniejsze i nie „rozmywaja“ sceny stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. skrecenie glosnikow na sluchacza optymalizuje pasmo (siedzisz na osi obydwu zestawow) i rozszerza sweetspot.

IMG_5024.thumb.jpg.41fba87c67e55b1242c85842334d8039.jpg

A do tego redukuje boczne odbicia (patrz charakterystyka promieniowania w plaszczyznie poziomej). Czyli znowu poprawia stereo.

Przy rownoleglym ustawieniu zawsze siedzisz poza osia i nigdy w sweetspocie. A kazde wychylenie na bok jeszcze bardziej pogarsza sytuacje

IMG_5023.thumb.jpg.3e00407e35af466a3f75b7d614a27a54.jpg

Nie kapuje, dlaczego tak wiele osob ustawia glosniki rownolegle i ignoruje skrecenie na sluchacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napewno to co przytoczyłeś to prawda ,zalety odsłuchu w bliskim polu .Ale wysokość ma tu naprawdę znaczenie. Pomiary powinny to pokazać ,postaram się je tu opublikować .

Nie wierze w ta wysokosc
Aby wykazac to pomiarami, musial byc zrobic jeden pomiar tak jak teraz stoja z mikrofonem na wysokosci uszu, a drugi podwyzszajac pozycje mikrofonu o kilka centymetrow. Zrob to, to zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jakie nachylenie (o ile stopni) ma plyta frontowa zestawow?
Wyglada na „mikroskopijne“.
Jesli to np. 5° a odleglosc zmniejszyles o 0,8m to wysokosc zmienila sie o 6,9cm ( sin(5°)x80cm )
Nie wierze, ze to wyslyszysz

Około 7⁰ ,13 cm odejścia od pionu przy 104 cm. Odległoś jest mniejsza o 1 metr ,kanapa poszła lekko do przodu.Nie spieram się, być może się mylę i wysokość nie ma tu nic do rzeczy. W każdym razie przy takim ustawieniu z lampowym pre zaczęło to naprawdę grać. 

9 godzin temu, xajas napisał:

Nie kapuje, dlaczego tak wiele osob ustawia glosniki rownolegle i ignoruje skrecenie na sluchacza

Ukryta Zawartość

Bo o tym, czy należy skręcić głośniki na słuchacza nie decydują ładne obrazki lecz rzeczywiste pomiary offaxis konkretnej konstrukcji. To one mówią nam, jaki jest optymalny kąt ustawienia głośników względem słuchacza.

Ukryta Zawartość

Smiem twierdzic, ze:

1. 95% projektantow zestawow glosnikowych projektuje swoje tak, by optymalnie brzmialy na osi

2. 95% uzytkownikow tych zestawow glosnikowych nie jest w stanie dokonac takich pomiarow „offaxis“

Dlatego Twoja uwaga jest co prawda poprawna, ale oderwana od rzeczywistosci

Nadal jestem przekonany, ze dla 95% przypadkow takich Kowalskich, skrecone ustawienie jest „pewniejszym“ rozwiazaniem.

BTW.

Pomiar „offaxis“ jest OK. Ale odzwierciedla tylko problematyke przebiegu charakterystyki czestotliwosciowej. w miejscu pomiaru. A jak chcesz z nich „wyfiltrowac“ odbicia (patrz aspekt odbic od scian bocznych rosnacych z rownoleglym ustawieniem zestawow)?

Malo tego, jesli usiadzie dwoch Kowalskich do odsluchu, to ten lewy Kowalski slyszy talko lewy zestaw (bo jest blizei i blizej osi wiec glosniejszy) a prawy Kowalski slyszy tylko prawy zestaw

To mowia „obrazki“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5022.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xajas napisał:

Smiem twierdzic, ze:

1. 95% projektantow zestawow glosnikowych projektuje swoje tak, by optymalnie brzmialy na osi

Jak oglądam niezależne pomiary spinoramy, to mam wrażenie, że 95% projektantów nie do końca wie, co robili. 

Mało tego. Większość typowych systemów z głośnikami kopulkowymi nawet nie powinny być ustawiane na osi tweetera. Inny przypadek to głośniki coaxialne, których większość ma problemy fazowe na osi, dlatego zaleca się lekkie ich odchylanie od osi. To również widać na pomiarach spinoramy.

21 minut temu, xajas napisał:

2. 95% uzytkownikow tych zestawow glosnikowych nie jest w stanie dokonac takich pomiarow „offaxis“

Użytkownicy nie muszą wykonywać pomiarów, ale powinni sprawdzić różne ustawienia, a nie tylko te znane z ładnych ilustracji.

23 minuty temu, xajas napisał:

BTW.

Pomiar „offaxis“ jest OK. Ale odzwierciedla tylko problematyke przebiegu charakterystyki czestotliwosciowej. w miejscu pomiaru. A jak chcesz z nich „wyfiltrowac“ odbicia (patrz aspekt odbic od scian bocznych rosnacych z rownoleglym ustawieniem zestawow)?

Malo tego, jesli usiadzie dwoch Kowalskich do odsluchu, to ten lewy Kowalski slyszy talko lewy zestaw (bo jest blizei i blizej osi wiec glosniejszy) a prawy Kowalski slyszy tylko prawy zestaw

Ukryta Zawartość

Pomiar spinoramy pokazuje dokładnie sposób promieniowania, z którego można wyciągnąć wnioski, jakie będzie optymalne ustawienie konkretnych głośników.

26 minut temu, xajas napisał:

To mowia „obrazki“ emoji3.png

Nic nie mówią konkretnego, tylko teoretyzują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto moze przy tym zaznaczyc ze to wszystko sa sytuacje idalne ktore w prawdziwym zyciu praktycznie nigdy nie wystepuja. Mozna miec kolumny idealne, ale po wstawieniu do typowego pomieszczenia okazuje sie ze kompletnie nie chca grac. Najlepszy dzwiek jaki w zyciu slyszalem z zestawu byl nie tyle zasluga sprzetu (sprzet akurat tez swietny, ale sluchalem niby lepszych i drozszych), co ogromnego pomieszczenia odsluchowego przygotowanego akustycznie.

3 minuty temu, piter z napisał:

Warto moze przy tym zaznaczyc ze to wszystko sa sytuacje idalne ktore w prawdziwym zyciu praktycznie nigdy nie wystepuja. Mozna miec kolumny idealne, ale po wstawieniu do typowego pomieszczenia okazuje sie ze kompletnie nie chca grac. Najlepszy dzwiek jaki w zyciu slyszalem z zestawu byl nie tyle zasluga sprzetu (sprzet akurat tez swietny, ale sluchalem niby lepszych i drozszych), co ogromnego pomieszczenia odsluchowego przygotowanego akustycznie.

Od jakiej wielkości ogromnego pomieszczenia adaptowanego akustycznie zaczyna się najlepszy dźwięk?

Ile m2

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nic nie mówią konkretnego, tylko teoretyzują.

Nie, nie tylko teoretyzuja. Rozwazaja praktyczns sytuacje u typowego Kowalskiego w miejscu odsluchu.

A spinorama, na ktora sie powolujesz, to kompleksowy set dziesiatek pomiarow w warunkach bezpoglosowych i na pewno niezrozumialy dla Kowalskich. Czy pczekujesz, ze Kowalski przeanalizuje wynik 70 Pomoarow, stwierdzic czy skrecic zestawy glosnikowe czy nie?
Ja tez jestem fanem Floyda Toola i jego metod, ale na forum mamy inna publike.

———

Speaker Measuring and Reporting Standard

Spinorama

"Measurements are better than opinions," proposed F. O. Toole and other influential voices in the audio world. Their clear opinion was that a new standard for measuring speakers and presenting data should be agreed upon: the Standard Method of Measurement for In-Home Loudspeakers, ANSI/CTA-2034-A. In short, they had enough of opinions suggesting that a speaker sounds "blue" and its bass is particularly "boxy". It was time to agree on a clear and unified methodology for measuring speakers and presenting data.

Measuring the frequency response of a speaker is simple. In an anechoic chamber, the speaker should be measured by rotating it around the horizontal axis every 10 degrees and then around the vertical axis also every 10 degrees. In total, 70 measurements are needed (if the speaker is symmetrical from left to right, then 52 measurements are sufficient). Since even 52 lines are too many to understand on a graph, the standard also describes a reasonable number of summarizing graph lines that are understandable and explain the speaker's character.

——-

I dodam fragment opisu spinoramy, ktory opisuje wlasnie jej ograniczenia, o ktorych pisalem powyzej

Spinorama has its limitations. When considering the angles used for measuring sound in different directions, it can be said that it is most accurate when listening to the speaker from a distance of 4 meters, with the speaker and listener's ears positioned 1.2 meters above the floor, and the room height being 3.6 meters. Following the guidelines for speaker and listener placement would require room dimensions on the order of 8 x 5 meters. However, real rooms are often smaller, and speakers are closer. If the speaker is intended for use on a desk or is tilted and positioned lower, the angles for the actual listening position should be summed differently. Whether these different angles affect the summed graphs depends on the speaker. Predicted in Room coefficients can wary also in real rooms. Open room with some windows, doorways and soft furniture can result more important Listening Window sound and less for all the rest.

5 minut temu, xajas napisał:

Nie, nie tylko teoretyzuja. Rozwazaja praktyczns sytuacje u typowego Kowalskiego w miejscu odsluchu.

A spinorama, na ktora sie powolujesz, to kompleksowy set dziesiatek pomiarow w warunkach bezpoglosowych i na pewno niezrozumialy dla Kowalskich. Ja tez jestem fanem Floyda Toola i jego metod, ale na forum mamy inna publike.

———

Speaker Measuring and Reporting Standard

Spinorama

"Measurements are better than opinions," proposed F. O. Toole and other influential voices in the audio world. Their clear opinion was that a new standard for measuring speakers and presenting data should be agreed upon: the Standard Method of Measurement for In-Home Loudspeakers, ANSI/CTA-2034-A. In short, they had enough of opinions suggesting that a speaker sounds "blue" and its bass is particularly "boxy". It was time to agree on a clear and unified methodology for measuring speakers and presenting data.

Measuring the frequency response of a speaker is simple. In an anechoic chamber, the speaker should be measured by rotating it around the horizontal axis every 10 degrees and then around the vertical axis also every 10 degrees. In total, 70 measurements are needed (if the speaker is symmetrical from left to right, then 52 measurements are sufficient). Since even 52 lines are too many to understand on a graph, the standard also describes a reasonable number of summarizing graph lines that are understandable and explain the speaker's character.

——-

I dodam fragment opisu spinoramy, ktory opisuje wlasnie jej ograniczenia, o ktorych pisalem powyzej

Spinorama has its limitations. When considering the angles used for measuring sound in different directions, it can be said that it is most accurate when listening to the speaker from a distance of 4 meters, with the speaker and listener's ears positioned 1.2 meters above the floor, and the room height being 3.6 meters. Following the guidelines for speaker and listener placement would require room dimensions on the order of 8 x 5 meters. However, real rooms are often smaller, and speakers are closer. If the speaker is intended for use on a desk or is tilted and positioned lower, the angles for the actual listening position should be summed differently. Whether these different angles affect the summed graphs depends on the speaker. Predicted in Room coefficients can wary also in real rooms. Open room with some windows, doorways and soft furniture can result more important Listening Window sound and less for all the rest.

Różnica miedzy spinoramą, a obrazkiem jest taka, że spinorama jest zbiorem surowych danych, powstałych w wyniku pomiarów akustycznych. Natomiast obrazek przedstawia wyidealizowana sytuację, która w praktyce rzadko ma miejsce. To tylko wizualizacja, dla zrozumienia pewnych zjawisk akustycznych, lecz nie jest żadna wyrocznią i praktyką, która tak przedstawiłeś.

W najnowszym filmie Erina można zobaczyć właśnie taki, ciekawy przypadek, który zupełnie wymyka się takim schematom, jakie proponujesz na podstawie obrazka. To tylko jeden, z wielu przykładów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych spinorama w skrocie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnica miedzy spinoramą, a obrazkiem jest taka, że spinorama jest zbiorem surowych danych, powstałych w wyniku pomiarów akustycznych. Natomiast obrazek przedstawia wyidealizowana sytuację, która w praktyce rzadko ma miejsce.

Co na tych obrazkach jest wyidealizowane?
Czy nie widziales jeszcze w praktyce rownolegle ustawionych zestawow i uwazasz ma to rzadko miejsce?

Melo, przy calym szacunku i uznaniu, takich wypowiedzi nie traktuje powaznie. Rozejrzyj sie w watkach pokazujacych własne albo najpiekniesze pomieszczenia Audio. To niemalze regula
7 minut temu, xajas napisał:

Co na tych obrazkach jest wyidealizowane?
Czy nie widziales jeszcze w praktyce rownolegle ustawionych zestawow i uwazasz ma to rzadko miejsce?

Melo, przy calym szacunku i uznaniu, takich wypowiedzi nie traktuje powaznie. Rozejrzyj sie w watkach pokazujacych własne albo najpiekniesze pomieszczenia Audio. To niemalze regula

Ukryta Zawartość

Obrazki w sposób uproszczony i wyidealizowany przestawiają promieniowanie głośników i związane z tym zależności. Problem polega na tym, że w rzeczywistości wygląda to inaczej, dlatego nie zawsze ustawienie głośników na osi jest najlepszym rozwiązaniem, a takie ustawienie sugerują te obrazki. Pisząc, że zawsze należy tak ustawiać jak na obrazkach on prostu mija się z rzeczywistością, tym bardziej, że druga, równie ważna rzeczą jest akustyka pomieszczenia. Są przypadki - i to wcale nie takie rzadkie - w gdzie nawet perfekcyjnie wykonana adaptacja akustyczna pomieszczenia nie jest w stanie zapanować nad ułomnością promieniowania konkretnego systemu, dla którego ustawienie na osi odsłuchu będzie najgorszym z możliwych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Spinorama jest na tyle wazna ze uswiadomila niektorym producentom dlaczego ich kolumny brzmia inaczej i czasem niespojnie w pasmie od innych ktore maja ta sama charakterystyke na osi. Od niedawna tak naprawde dopiero kazdy zaczol wyrownywac charakterystyki poza osia i zwracac na to uwage poniewaz wplywa to na odpowiedz w pomieszczeniu.

Co do odpowiedzi w pomieszczeniu to bywa rozna i dlatego nie jest wazna plaska charakterystyka (u mnie kiedys pomiar umikiem dal taka odpowiedz ze bylem w szoku, poniewaz roznice w pasmie mialy po 10dB+), ale wazne jest aby byla spojna.

Co do filmiku od Erina to fajnie po 17 minucie widac jak poziom dzwieku wplywa na znieksztalcenia. Okazuje sie ze jak monitorki graja 70dB na cwierc gwizdka to znieksztalcenia sa dramatycznie niskie. O to tez mam np. zal do Audioexpress poniewaz wedlug mnie celowo maja przyjeta metodologie ktora pokazuje ze niejako przetworniki pro sa duzo slabsze od HiFi, gdzie w rzeczywistosci pokazuja wyniki z testow  HiFi@94dB i Pro@104dB co bardzo faworyzuje HiFi.

Problem polega na tym, że w rzeczywistości wygląda to inaczej, dlatego nie zawsze ustawienie głośników na osi jest najlepszym rozwiązaniem, a takie ustawienie sugerują te obrazki.

Nie, nie zawsze, ale przewaznie. A to jest zasadnicza roznica. Dlatego nie majac wirzytelnych przemierzonych podstaw, by odbiegac od tego standardu, na pewno nie zaczynal bym od rownoleglego ustawienia.

Tak wyglada ta codzienna „rzeczywistosc“. Zapytaj wlascicieli czy przemierzyli spinorame i wyszlo, ze maja zestawy zctak zryoana charakterystyka, ze musza ja korygowac siedzeniem offaxis i ze tak jest korzystniej

Takich przykladow znajdziesz tu setki!

Ukryta Zawartość

IMG_6446.thumb.png.37120f2adf364d2955418d880181c24b.png

IMG_6447.thumb.jpg.02c56130df285998bfe44cf65a612b4e.jpg

IMG_6453.thumb.jpg.1466ab9f319cb90b70d3b5aacccdc92d.jpg

IMG_6455.jpg.6f47ce1c6d43ebbeb780eadca6d9eaf8.jpg

Powtorze sie, przy calym szacunku, to onanizowanie sie spinorama, to cos dla ekspertow, a nie dla Kowalskiego, ktory juz jest szczesliwy, jesli ma wystarczajaco miejsca miedzy komoda a oknem, by tam postawic glosnik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, xajas napisał:

Powtorze sie, przy calym szacunku, to onanizowanie sie spinorama, to cos dla ekspertow, a nie dla Kowalskiego, ktory juz jest szczesliwy, jesli ma wystarczajaco miejsca miedzy komoda a oknem, by tam postawic glosnik

Proza życia i koszmar pomiarowca😛

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pozwole sobie na chwile troche odbiec od glownego tematu, ale mysle ze w aktualnym kontekscie moze to byc ciekawe.

Melo pisal o zamierzonym siedzeniu offaxis w celu zweryfikowanego korygowania charakterystyki zestawu. Ale powyzej rozwazalismy raczej ustawienie offaxis odchylajace osie na zewnatrz (bardziej „rownloegle“).
Tutaj jest jeszcze jeden podobny koncept siedzenia offaxis, ale DOKLADNIE NA OPAK! Czyli osie sa tak skrecone, ze przecinaja sie PRZED a nie ZA sluchaczem.
Koncepcja ta wywodzi sie z rozpatrywan Earla Geddesa (naukowiec z branzy Audio), ktory jest fanatykiem i autorem okreslonego typu waveguidow (szerokosc i rownomiernosc charakterystyki promieniowania). Ponizszy schemat pokazuje o co chodzi i pozwala na zrozumienie i przeniesienie zalet skreconego ustawienia zestawow, obojetnie czy siedzimy onaxis czy offaxis.

Przyklad: jesli wiemy, ze optymalne miejsce odsluchu jest 15° offaxis, to decydujace/ciekawe jest pytanie, w ktora strone skrecamy zestawy o te 15° od osi? Na zewnatrz czy do srodka?

Ponizsza koncepcja pokazuje skrecenie do srodka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład Geddesa wymaga spełnienia określonych warunków. Kolumny muszą być CD, a ustawienie do wewnątrz ma na celu zminimalizować odbicia od ścian oraz zapewnienie szerszego okna odsłuchu. To może dawać korzyści jeśli mamy małe pomieszczenie, a kolumny odsłuchuje więcej niż jedna osoba.

Pamiętam jak kilka lat temu na AVS gościł Ken Ishiwata, który na stoisku bodajże Dali, prezentował kolumny w takim właśnie, skręconym do środka układzie, gdzie oś onaxis krzyżowała się przed słuchaczem. Fotele stały mimo wszystko bardzo bilisko kolumn. Koncepcja podobna lecz z pewnością kolumny Dali nie były kolumnami CD. 

Można to potraktować jako ciekawostkę, ponieważ same pomieszczenie było ogromne.

Zwroccie uwage na ten komentarz na dole

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład Geddesa wymaga spełnienia określonych warunków. Kolumny muszą być CD, a ustawienie do wewnątrz ma na celu zminimalizować odbicia od ścian oraz zapewnienie szerszego okna odsłuchu. To może dawać korzyści jeśli mamy małe pomieszczenie, a kolumny odsłuchuje więcej niż jedna osoba.

To nie tylko problem malych pomieszczen. To typowy problem wiekszosci Kowalskich: asymetryczne siedzenie i odbicia!

Ukryta Zawartość

Dzieki takiemu skreconemu setupowi redukuje wplyw asymetrii odbic, i to niezaleznie od tego, czy zestawy spelniaja warunki CD czy nie. A do tego dochodzi rozszerzony sweetspot na tej kanapie

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jakie problemy ma większość Kowalskich, ale zawsze mamy coś za coś.

W przypadku skręcenia głośników do środka, musimy znacznie zmniejszyć odległość odsłuchu.

Dlaczego laczysz skrecenie z zmniejszeniem odleglosci?
Ja to widze dokladnie na opak

Sensem skrecenia jest miedzy innymi redukowanie wplywu odbic. A im wieksza odleglosc, to w tym co do nas dociera, tym mniejszy udzial fali bezposredniej a wiekszy odbic!
Czyli im wiekszy odstep, tym wiekszy pozytywny efekt skrecenia.

Przy malej odleglosci, odbicia odgrywaja mala role, albo nawet traca na znaczeniu, bo dominujaca jest fala bezposrednia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, xajas napisał:

To nie tylko problem malych pomieszczen. To typowy problem wiekszosci Kowalskich: asymetryczne siedzenie i odbicia!

Ukryta Zawartość

Dzieki takiemu skreconemu setupowi redukuje wplyw asymetrii odbic, i to niezaleznie od tego, czy zestawy spelniaja warunki CD czy nie. A do tego dochodzi rozszerzony sweetspot na tej kanapie emoji3.png

Nic nie redukuje. Poza tym biorac wygaszanie 0,6 sekundy ktore jest standardem to zanim dzwiek wygasnie to odbije sie jakies 40 razy pomiedzy powierzchniami o rozstawie 5m zanim wygasnie do odpowiedniego poziomu.

IMG_5109.jpg.e831b3d9a9845f2276fe21ae82c5e13e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z
27 minut temu, xajas napisał:

Ja to widze dokladnie na opak

W porządku i niech tak zostanie. Ja już nie chce założycielowi wątku śmiecić w temacie.

4 godziny temu, meloV8 napisał:

W porządku i niech tak zostanie. Ja już nie chce założycielowi wątku śmiecić w temacie.

Dobre ustawienie kolumn w pomieszczeniu  to napewno sprawa niebanalna , ja sam teraz z tym walczę , ale oczywiście jak pójdziemy "szeroką ławą" to informacje o EXL3 trochę się zagubią  🙂

A propos ustawienia -to mam z tym  , jak wspomniałem problem i aby usprawnić pracę zrobiłem platformy na kółkach transportowych ( mocno nieaudiofilskie) . Dzieki temu rozwiązaniu eksperymenty ruszyły z kopyta..
Platforma wstawiona jest w spodnią części obudowy zmiast orygnialnej podstawy. Zrobiłem nawet zdjecie  - wyglada jaby kolumna lewitowała w powietrzu. Efektem ubocznym jest zauważalna poprawa basu - może przez to,  że wokół otworu bas reflexu zrobiło się więcej miejsca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojtek
  • Pokaż nowe odpowiedzi