Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Lech36 napisał:

wzmacniacz mający 3% zniekształceń

Zniekształca brzmienie gitary do tego stopnia, że nie brzmi jak gitarra?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 minutę temu, Piopio napisał:

Trzymajmy się logiki a nie pokręconych teorii Szymona 😉 

Zawsze staram się kierować logiką własną opartą o przyjęte powszechnie standardy. Nikt nie jest w stanie ich zaburzyć, nawet Szymon 😉.

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Zniekształca brzmienie gitary do tego stopnia, że nie brzmi jak gitarra?

Gitara z fuzem może osiągać nawet więcej, ale rozmawiamy o sprzęcie audio który ma inne zadanie do wykonania niż np. wzmacniacz gitarowy z podłączoną do niego gitarą. Gitara to instrument, sprzęt do odtwarzania muzyki instrumentem nie jest.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zniekształcenia nie są złe. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 

A po stronie odbiorczej, dopóki konkretne ucho ludzkie nie odbiera nagranego/odtwarzanego dźwięku źródłowego w każdym aspekcie, jako zniekształconego/nienaturalnego, to wszystko wg mnie ze sprzętem audio jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Godzinę temu, Piopio napisał:

Trzymajmy się logiki a nie pokręconych teorii Szymona 😉 

Ta teoria nie jest moja, nie jest pokręcona za to logiczna, ale jak każda teoria dla niektórych zbyt trudna. Przykładowo weźmy deskę: można zmierzyć z dokładnością do 1mm, do 0,1mm, albo nawet 0,01mm - tylko po co? Konstrukcja szopy podczas budowy i tak się buja, +/-1cm wystarczy by powiedzieć "jest idealnie".

-----

26 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

A po stronie odbiorczej, dopóki konkretne ucho ludzkie nie odbiera nagranego/odtwarzanego dźwięku źródłowego w każdym aspekcie, jako zniekształconego/nienaturalnego, to wszystko wg mnie ze sprzętem audio jest ok.

Jakbyśmy pomierzyli swoje systemy, to rozrzut brzmień "naturalnych" wyszedłby obstawiam +/-10dB, za to większość zmianę o +/-1dB odebrało by jako "nienaturalną".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Każdy ma swoją wrażliwość. Jak w obcowaniu z muzyką poprzez swój sprzęt ktoś czuje się komfortowo, to co komu do tego. Uszczęśliwianie na siłę nie jest niczym dobrym. A jak ktoś nie jest pewien, to będzie szukał, i znajdzie, jak wykaże się indywidualną aktywnością, odpowiedzi na swoje ew. niepokoje czy niepewności.

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Każdy ma swoją wrażliwość.

Jedni mówią gust, ja mawiam kaprys. Obstawiam, że nasze systemy o 10dB się rozmijają. I co? I nic. Mój się ma mi podobać, a Twój Tobie. Ale gdy ktoś twierdzi, że to właśnie ten jego brzmi naturalnie... sory, ale obiektywnie to coś takiego nie istnieje, to tylko kwestia subiektywnych odczuć.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale gdy ktoś twierdzi, że to właśnie ten jego brzmi naturalnie... sory, ale obiektywnie to coś takiego nie istnieje

Każdego system w jego odczuciu może brzmieć naturalnie. Natura jest chojna i obdarza nas wieloma paletami dźwięków i ich barw, każdy może wybrać coś dla siebie.

Edytowane przez (nie)przecietniak

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Każdego system w jego odczuciu może brzmieć naturalnie.

A jak uważam, że dany system brzmi naturalnie a nie jest mój to co ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

A jak uważam, że dany system brzmi naturalnie a nie jest mój to co ? 

To nic, to dobrze, że umiesz docenić także cudze.

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

To nic, to dobrze, że umiesz docenić także cudze.

Jestem w takim razie obiektywny czy nie ? Oczywiście nie miarę swojego doświadczenia 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W swoich oczach zapewne tak. A reszta jest drugorzędna moim zdaniem choć czasami nie bez znaczenia.

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Każdego system w jego odczuciu może brzmieć naturalnie.

Ale rozmawiając z innymi powinniśmy używam określeń obiektywnych, inaczej się  nigdy nie dogadamy.

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

W swoich oczach zapewne tak. A reszta jest drugorzędna

Jak jesteśmy u siebie w domu i słuchamy ulubionej płyty tak, ale jak jesteśmy na Forum i np polecamy komuś kolumny: jeden powie, że KEF R3 Meta brzmi naturalnie, a ja mogę powiedzieć, że naturalnie brzmi B&W606 - wiesz co z tego wynika? Poza zamieszaniem nic.

Ps

A moim zdaniem jak Slayer na.żywo nap.dala, to gdy na moim lofi gałka na godz 9:30, to też ma nap.dalać i zapewnia to v-ka B&W606.

-----

1 godzinę temu, Piopio napisał:

jak uważam, że dany system brzmi naturalnie a nie jest mój to co ? 

Poza tym, że brzmienie trafiło w Twoj gust to nic.

Edytowane przez szymon1977

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale rozmawiając z innymi powinniśmy używam określeń obiektywnych, inaczej się  nigdy nie dogadamy.

Odbiór/sposób odbioru treści muzycznych/dźwiękowych jest aktem a nie faktem, więc o obiektywności nie może być mowy, a że ktoś coś kategorycznie twierdzi polecając coś - to po to jest się dojrzałym (po 18-stce) człowiekiem aby wiedzieć, że takie kategoryczne stwierdzenia należy traktować z pewnym dystansem i samemu najlepiej sprawdzać i wyrabiać sobie własne zdanie, jak jest się zainteresowanym (może być i na podstawie wykresów, jak ktoś preferuje taką metodę).

Edytowane przez (nie)przecietniak

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Odbiór/sposób odbioru treści muzycznych/dźwiękowych jest aktem a nie faktem, więc o obiektywności nie może być mowy,

Może być, wystarczy ograniczyć się do aspektów, które można stwierdzić obiektywnie.

16 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

że ktoś coś kategorycznie twierdzi polecając coś - to po to jest się dojrzałym (po 18-stce) człowiekiem aby wiedzieć, że takie kategoryczne stwierdzenia należy traktować z pewnym dystansem

Trzeba trochę czasu aby zorientować się, kto jest rzetelny i obiektywny, a kto odstawia guru efektownie brzmiącymi słówkami.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

wystarczy ograniczyć się do aspektów, które można stwierdzić obiektywnie.

To nie wystarczy do stwierdzenia czy dźwięk z danego urządzenia będzie nam się podobał/spełni nasze oczekiwania/gusty/zaspokoi naszą wrażliwość. Ale rzeczywiście może wystarczyć do wykluczenia go z góry, jako obiektywnie niespełniającego podstawowych/minimlnych naszych wymagań.

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

To nie wystarczy do stwierdzenia czy dźwięk z danego urządzenia będzie nam się podobał/spełni nasze oczekiwania/gusty/zaspokoi naszą wrażliwość. Ale rzeczywiście może wystarczyć do wykluczenia go z góry, jako obiektywnie niespełniającego podstawowych/minimlnych naszych wymagań.

Zupełnie nie w tym rzecz. Obiektywnie można np stwierdzić BW606 ma mocniejszy bas, a KEF R3 Meta niżej schodzi. Ale czy można obiektywnie stwierdzić, które mają lepszy bas? Nie, bo jeden stwierdzi tak, a drugi inaczej. Tym bardziej nie można stwierdzić, że jedne są naturalne, bo ktoś inny stwierdzi, ze naturalne są drugie.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Obiektywnie można np stwierdzić BW606 ma mocniejszy bas, a KEF R3 Meta niżej schodzi.

Jaką obiektywną metodą jesteś w stanie to stwierdzić?

17 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jaką obiektywną metodą jesteś w stanie to stwierdzić?

Słuchem i wykresem.

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Słuchem i wykresem.

No i niech tak zostanie.

15 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

No i niech tak zostanie.

A podobno słuch jest subiektywny i nie może służyć do obiektywnej oceny brzmienia 😉 

8 minut temu, Piopio napisał:

A podobno słuch jest subiektywny i nie może służyć do obiektywnej oceny brzmienia

Bo jest i pozostaje, moim zdaniem, ale jeśli kol. Szymon musi jednak zweryfikować swoim słuchem obiektywne pomiary/wykresy - to tylko dobrze o nim świadczy  🙂

Najgorzej, gdy w opieramy się tylko na wykresie nie biorąc pod uwagę czy urządzenie gra barwnie, przyjemnie dla nas, detalicznie, muzykalnie (nie łapać za słówka).

11 minut temu, Piopio napisał:

A podobno słuch jest subiektywny i nie może służyć do obiektywnej oceny brzmienia 😉 

Ale stwierdzenie np niższego zejścia to nie jest kwestia oceny subiektywnej, a dostrzeżenie obiektywnego faktu.

Ale dostrzeżenie czy to zejście jest precyzyjne czy raczej miękka faja, czy bas jest wielobarwny, czy czuć wibracje powietrza, czy brzmi jak karton - ja tego subiektywnie ani obiektywnie na wykresie nie zobaczę.

15 minut temu, Wito76 napisał:

Najgorzej, gdy w opieramy się tylko na wykresie nie biorąc pod uwagę czy urządzenie gra barwnie, przyjemnie dla nas, detalicznie, muzykalnie (nie łapać za słówka).

A ktoś opiera się TYLKO na wykresie? Owszem, nie mając możliwości odsłuchu decyzję O ZAKUPIE ograniczyłem do faktów obiektywnych widocznych na wykresie, ale subiektywną ocenę brzmienia dokonałem dopiero po odsłuchu... w zasadzie dokonuję jej cały czas wprowadzając drobne poprawki.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Ale dostrzeżenie czy to zejście jest precyzyjne czy raczej miękka faja, czy bas jest wielobarwny, czy czuć wibracje powietrza, czy brzmi jak karton - ja tego subiektywnie ani obiektywnie na wykresie nie zobaczę.

Ja większości z tego też nie, ale są tacy co widzą o wiele więcej niż ja.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale stwierdzenie np niższego zejścia to nie jest kwestia oceny subiektywnej, a dostrzeżenie obiektywnego faktu

A ja ze swoją wadą słuchu np. takiego zejścia nie stwierdzę, wręcz powiem np., że brak całkowity basu jest - to też będzie obiektywne?

Co innego jakby np. 100 osób tak twierdziło, a ja jeden przeciwnie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

ale subiektywną ocenę brzmienia dokonałem dopiero po odsłuchu... w zasadzie dokonuję jej cały czas wprowadzając drobne poprawki.

I very good. 👍

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

A ja ze swoją wadą słuchu np. takiego zejścia nie stwierdzę

A ja nie robiłem analizy Twojego przypadku a pisałem ogólnie.

8 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Co innego jakby np. 100 osób tak twierdziło, a ja jeden przeciwnie.

Wystarczy, że sam stwierdzisz co innego, niż sam zobaczysz na wykresie i dla samego siebie postarasz się dowiedzieć dlaczego.

-----

10 minut temu, Wito76 napisał:

Na pewno nie zrobiłbym zakupu za niemałe przecież pieniądze na podstawie wykresu.

Choć w moim przypadku i nawet przy moim budżecie nie są to kwoty duże, to zazwyczaj staram się łączyć przyjemne z pożytecznym: jak jest daleko to jedziemy z rodziną na weekend, a ja wyskakuję na 2 godzinki zrobić swoje.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A ja nie robiłem analizy Twojego przypadku a pisałem ogólnie.

A ja pisałem "np." a nie o sobie konkretnie.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy, że sam stwierdzisz co innego, niż sam zobaczysz na wykresie i dla samego siebie postarasz się dowiedzieć dlaczego.

Dla mnie na pierwszym miejscu ważne są moje odczucia słuchowo/estetyczne a nie wykresy choćby były nieziemskie, ale rozumiem, że ktoś inny może mieć inne podejście.

• Pokaż nowe odpowiedzi