Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Swoją drogą widziałem klipsche rf7 w których między ściana boczna a przednia zrobiła się szpara. 

... FedEx? 🤧

Godzinę temu, ro35 napisał:

niemce robią solidnie - jak swoje auta 😉

Przypomina mi się ADAM A7X z odklejającą się okleiną w jednej z kolumn i po paru latach niesprawny jeden włącznik mechaniczny. Także z tymi "Nemcami" to ... niezbyt solidny temat 😉 

17 minut temu, Kyle napisał:

Także z tymi "Nemcami" to ... niezbyt solidny temat

tak się mówi(ło), są wyjątki (od solidności)

przez wiele lat pracowałem na produkcie niemieckiej inżynierii (software) - naprawdę solidne to było.

akurat dzisiaj dotarła do mnie listwa zasilająca niemieckiego Kopp - Powerversal, ładne na obrazkach, dostałem to co chciałem, gniazda schuko w pionie, daleko od siebie, można przykręcić do ściany. ale to plastic (tego nie ukrywają) no wyglądał na alu. no powinno kosztować o połowę taniej. niemiecka firma, niemieckie ceny... (nikt mnie do zakupu nie zmuszał, po prostu nie znalazłem niczego podobnego innej firmy).

ps.

mając od lat różne wyroby niemieckiego Elac, chylę czoła przed jakością wykonania, podstawowe modele - okleina, ale półka wyżej to już Coś

Edytowane przez ro35
4 godziny temu, ro35 napisał:

niemce,

No z tymi autami to już chyba po czasie. Teraz dobre i solidne auta to chińskie elektryki. Niemcy nie dali rady i montują do karoserii zaprojektowanych pod elektryczne napędy starodawne spalinowe silniki. Kto to zechce kupić ?

W dniu 7.01.2025 o 22:31, radark napisał:

Tak myślę, jeżeli dźwięk jest dla mnie świetny to znaczy że komponenty też. Więc nie ma sensu się nad nimi zastanawiać, to jest oczywiście mój punkt widzenia. Ale jeśli kogoś to interesuje z czego są kolumny zbudowane to jego wola i pasja. Nie jestem elektronikiem więc nie mnie oceniać budowę sprzętu, mogę jedynie oceniać efekt końcowy czyli brzmienie wg swoich upodobań.

No tak tylko nasze Forum jest właśnie po to żeby tacy ludzie jak Ty mogli pogłębiać swoją wiedzę i kupować towar rozsądnie a nie bo ładnie wygląda czy ładnie gra.

Ja nie chcę żeby mi kolumny ładnie grały ! To ostatnie czego oczekuję od kolumn. One wogóle nie mają grać tylko odtwarzać muzykę bez ingerencji w nią.

Mają być transparentne a to możliwe jest tylko przy zastosowaniu drogich przetworników o minimalnych zniekształceniach.

Przy tanich głośnikach mamy tak jak przy taniej wzmacniaczach lejący się bas i podbitą średnicę dającą wrażenie nasycenia. Do tego cykająca góra i ło panie...

Wracając do samochodów to tak jakby ktoś kupował samochód i nie czytał wcześniej o trendach na rynku ani nie sprawdzał ekonomii i utraty wartości tylko brał bo mu się podoba.

10 godzin temu, Kyle napisał:

FedEx? 🤧

Nie wiem ale one jeżdżą na palecie więc o rzucaniu mowy nie było. 

6 godzin temu, Audroc napisał:

tak tylko nasze Forum jest właśnie po to żeby tacy ludzie jak Ty mogli pogłębiać swoją wiedzę i kupować towar rozsądnie a nie bo ładnie wygląda czy ładnie gra.

Ja nie chcę żeby mi kolumny ładnie grały ! To ostatnie czego oczekuję od kolumn. One wogóle nie mają grać tylko odtwarzać muzykę bez ingerencji w nią.

To jest marketingowy opis każdej kolumny każdego producenta a już w szczególności wszystkich nowych modeli które wypuszczają względem poprzednich. 

"Teraz to już gramy najbardziej liniowo i odwzorujemy w 100% to co autor miał na myśli"

Przez wiele lat szukania kolumn dla siebie obcowania z klientami życia w branży dowiedziałem się że to wcale tak nie jest Nie szukamy takich kolumn.

Oczywiście nie wypowiadam się za ciebie ale zdecydowana większość powiedziałbym że 80 czy nawet powyżej procent ludzi zdecydowanie nie szuka takiego brzmienia a już na pewno to forum nie ma za zadania sugerować takiego wyboru. Tylko spełniać oczekiwania autora tematu zachęcić go do odsłuchu i ewentualnie wskazać które modele mogą mu się podobać. 

Jeżeli ktoś szukałby kolumn o jakich mówisz to na pewno nie na forum tylko analizowałby wszystkie wykresy pomiary z różnych stron porównywał wyciągał wnioski potem patrzył znowu na nowe I nigdy by nic nie wybrał nie marnowałby czasu na forum

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przez wiele lat szukania kolumn dla siebie obcowania z klientami życia w branży dowiedziałem się że to wcale tak nie jest Nie szukamy takich kolumn.

Tak.
Dlatego ludzie uzywają drogich wynalazków zamiast dobrych studyjnych monitorów.

7 godzin temu, Audroc napisał:

One wogóle nie mają grać tylko odtwarzać muzykę bez ingerencji w nią.

To czemu nie skierowałeś swojego spojrzenia w stronę rynku PRO?
Tu tak jest-jak sądzę?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Po pierwsze wiekszosc ludzi nie szuka wiernosci reprodukcji tylko wiernosci do wlasnego idealu.

Po drugie nie kazdy jest gotow na brzydote wiekszosci monitorow z rynku pro.

Po trzecie zadne monitory nie zastapia podlogowek z duzymi driverami.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To czemu nie skierowałeś swojego spojrzenia w stronę rynku PRO?
Tu tak jest-jak sądzę?

Rowne pasmo to nie jest jeszcze najwyzsza jakosc odtwarzania

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

38 minut temu, rafa napisał:

Po pierwsze wiekszosc ludzi nie szuka wiernosci reprodukcji tylko wiernosci do wlasnego idealu.

Po drugie nie kazdy jest gotow na brzydote wiekszosci monitorow z rynku pro.

Rowne pasmo to nie jest jeszcze najwyzsza jakosc odtwarzania

to jak nagrywają w studio,to mnie słyszą tego,co słychać w domu na podłogówkach?
Bo maja monitory,które nie mogą zastąpić podłogówek ?

Wiedziałem,że to jedna wielka amatorka i ściema...

ten tu se tez atrapy na ścianach powiesił,gra pewnie na tych małych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ci to wogóle...
jakies altusy w scianach pomocowali sobie...

ci to samo,jakies zg40 w scianach...

Nie ma to jak jednak dobre podłogówki w domu,a nie jakies w scianie pozamontowywane....

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Akurat tak duzych monitorow nie mialem na mysli. Raczej pomyslalem o tych Genelec na 6cali w najlepszym razie 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 godzin temu, Audroc napisał:

No z tymi autami to już chyba po czasie. Teraz dobre i solidne auta to chińskie elektryki. Niemcy nie dali rady i montują do karoserii zaprojektowanych pod elektryczne napędy starodawne spalinowe silniki. Kto to zechce kupić ?

No tak tylko nasze Forum jest właśnie po to żeby tacy ludzie jak Ty mogli pogłębiać swoją wiedzę i kupować towar rozsądnie a nie bo ładnie wygląda czy ładnie gra.

Mają być transparentne a to możliwe jest tylko przy zastosowaniu drogich przetworników o minimalnych zniekształceniach.

Przy tanich głośnikach mamy tak jak przy taniej wzmacniaczach lejący się bas i podbitą średnicę dającą wrażenie nasycenia. Do tego cykająca góra i ło panie...

Wracając do samochodów to tak jakby ktoś kupował samochód i nie czytał wcześniej o trendach na rynku ani nie sprawdzał ekonomii i utraty wartości tylko brał bo mu się podoba.

Ładnie to pojęcie względne. Miałem okazję słuchać muzyki w studiach nagraniowych jak i na niezliczonych koncertach i mam swoją wizję brzmienia domowego. Jeśli kolumny mi to zapewniają to uważam że są porządnie zrobione a z jakich komponentów udało się to osiągnąć ma dla mnie znaczenie drugorzędne. Forum jest też po to aby opisywać brzmienie, dźwięk a nie tylko elementy które go tworzą.

W dniu 8.01.2025 o 10:44, miętowy napisał:

McDonald smakuje większości, to znaczy że dla nich ma dobre komponenty.  Nie interesuje ich z czego i jak jest zrobiony. 

Serio?

To produkty techniczne. Zubożanie produktu to regres i oszustwo,  bowiem nie idzie za tym spadek ceny.

A jak jesteś w drogiej restauracji to pytasz kelnera z jakich produktów zrobione są dania? Raczej nie, skoro smakują to zakładasz że z dobrych. 

Edytowane przez radark
51 minut temu, radark napisał:

A jak jesteś w drogiej restauracji to pytasz kelnera z jakich produktów zrobione są dania? Raczej nie, skoro smakują to zakładasz że z dobrych. 

Droga restauracja nie znaczy dobra, czasem wprost przeciwnie. Kierując się "drogością" można się nieźle naciąć.

Tak samo ze sprzętem audio, prawda?

2 minuty temu, Gabaryton napisał:

Droga restauracja nie znaczy dobra, czasem wprost przeciwnie. Kierując się "drogością" można się nieźle naciąć.

Tak samo ze sprzętem audio, prawda?

Zgadza się, z drugiej strony nawet najlepsze produkty w rękach kiepskiego kucharza nie gwarantują dobrego smaku.

1 godzinę temu, Gabaryton napisał:

człowiek trafi do  takiej "Sowa i Przyjaciele"-to jeszcze nagrają na tasmy i władzy pozbawią.
I sie nie naje jeszcze...

Można sie nieżle naciąć,święta prawda...

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.

Akurat studyjne kolumny potrafią grać liniowo. I przez to dla niektórych nie tak jak by sobie życzyli

Studyjne monitory wbrew pozorom też trzeba prawidłowo ustawić.

6 godzin temu, rafa napisał:

Temat rzeka. W ogóle obecnie to raczej ludzie zaczynają do tego podchodzić "systemowo". Typu: Genelec 8350A + Genelec 7370A i po kalibracji GLM masz pasmo gdzieś od 20Hz -3dB w pomieszczeniu. Tym sposobem monitory zamieniają się w "zestaw" w sumie z 5 wzmacniaczami, wooferem 12" + 2 midwoofery po 8" + 2 gwizdki po 1". ... i jest czym ruszać to powietrze.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Studyjne monitory wbrew pozorom też trzeba prawidłowo ustawić.

Tak, nawet głupie ustawienie fizyczne w pokoju ma istotnie znaczenie.

Coś mi się wydaje, że kalibracja (taka jak Neumann MA1, Genelec GLM) będzie się standaryzować, bo po prostu ustawić sensownie suba do satelit, dostrajając opóźnienia do pojedynczych ms się na ucho nie da. Nawet głupie ustawianie poziomów na ucho (by sub grał identycznej głośności co satelity), jeszcze przy nieskorygowanych podbiciach na dolnym krańcu, to też mission impossible.

6 godzin temu, radark napisał:

Zawsze pyta się o produkty, o mięso czy ryby. Tak samo z winem czy sokami. Chyba Gesler nie oglądasz...

5 godzin temu, radark napisał:

Zgadza się, z drugiej strony nawet najlepsze produkty w rękach kiepskiego kucharza nie gwarantują dobrego smaku.

Tak tylko produkt nie ma być dobry dla smaku a ma być zdrowy. Chciałbyś jeść padlinę doskonałe przyprawioną bo ja nie.

Produkt w restauracji ma być wiadomego pochodzenia, restauracje szczycą się tym gdzie się zaopatrują a przyprawić sobie możesz sam choć to już droga zabawa w dobrej restauracji. Pewnie wszyscy smażyli sobie sami mięcho w restauracji na kamieniu osobiście przyprawiając. Fajna zabawa, wszystko świeże, ws@ystko widać choć drogo...

Ja nie oglądam przyznaje. 

Nie rozumiem tego fenomenu. A zjeść dobrze ale tanio lubię. Może dlatego 🙂

11 godzin temu, Audroc napisał:

Tak tylko produkt nie ma być dobry dla smaku a ma być zdrowy

Hmm mam mieszane uczucia co do tego zdania.

Teoretycznie to jemu padlinę. 

Nikt przy tobie nie zabiją tego kurczaka czy ryby. To już było zabite jakiś czas temu. 

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Teoretycznie to jemu padlinę. 

Nikt przy tobie nie zabiją tego kurczaka czy ryby. To już było zabite jakiś czas temu. 

Więcej w wątku o żywności z Ukrainy.

Ukryta Zawartość

428608420_706331801624146_8651982784849671596_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie trafiłem na ten wątek ale jeżeli tam jest faktycznie więcej na ten temat no to

przepraszam za offtop

W dniu 8.01.2025 o 10:44, miętowy napisał:

McDonald smakuje większości

Nie, on jest do statystycznych porównań globalnych dla Amerykanów. Tu nie Ameryka.

Mak jest niejadalny a wręcz szkodliwy przez pierwsze kilka sekund.

W dniu 9.01.2025 o 10:59, Pseudodrummer napisał:

jakies w scianie pozamontowywane....

U nas brak zapotrzebowania na konkrety. Nie wiem, kto to potrafi. W ścianach nośnych można robić otwory i bruzdowania?

23 godziny temu, Audroc napisał:

wszyscy smażyli sobie sami mięcho w restauracji na kamieniu osobiście przyprawiając

Tak, na działce.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 9.01.2025 o 18:31, Audroc napisał:

Zawsze pyta się o produkty, o mięso czy ryby. Tak samo z winem czy sokami. Chyba Gesler nie oglądasz...

Tak tylko produkt nie ma być dobry dla smaku a ma być zdrowy. Chciałbyś jeść padlinę doskonałe przyprawioną bo ja nie.

Produkt w restauracji ma być wiadomego pochodzenia, restauracje szczycą się tym gdzie się zaopatrują a przyprawić sobie możesz sam choć to już droga zabawa w dobrej restauracji. Pewnie wszyscy smażyli sobie sami mięcho w restauracji na kamieniu osobiście przyprawiając. Fajna zabawa, wszystko świeże, ws@ystko widać choć drogo...

Prawdziwy znawca sztuki kulinarnej po samym smaku pozna wyjątkowe danie bez wnikania w produkty tak samo ten kto kocha muzykę po samym dźwięku pozna dobre kolumny bez sprawdzania elementów z jakich zostały zbudowane.

Edytowane przez radark

Ja najpierw obwąchuję. Po tym czasem nie spożywam choćby nie wiem jak miało smakować.

PS.

O jedzeniu mogę godzinami nawijać.

7 godzin temu, xetras napisał:

U nas brak zapotrzebowania na konkrety. Nie wiem, kto to potrafi. W ścianach nośnych można robić otwory i bruzdowania?

chyba nie zrozumiałeś,nie -raczej na pewno....

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

chyba nie zrozumiałeś,nie -raczej na pewno....

Przecież na zdjęciach były wbudowane w reżyserkę odsłuchy. W domowym audio nie ma takiej kasy żeby podobnie robić.

W dniu 9.01.2025 o 07:25, Pseudodrummer napisał:

ludzie uzywają drogich wynalazków zamiast dobrych studyjnych monitorów.

Własnie te w ścianach, ale z korekcją akustyki pomieszczenia byłyby znacznie lepsze niż studyjne monitory.

Nie będę oczywiście nikomu sugerował na co lubi wydawać swój budżet. Zrobi to co lubi.

W dniu 9.01.2025 o 10:59, Pseudodrummer napisał:

to jak nagrywają w studio,to mnie słyszą tego,co słychać w domu na podłogówkach?

Wiedziałem,że to jedna wielka amatorka i ściema...

ten tu se tez atrapy na ścianach powiesił,gra pewnie na tych małych...

Ukryta Zawartość

a ci to wogóle...
jakies altusy w scianach pomocowali sobie...

ci to samo,jakies zg40 w scianach...

Nie ma to jak jednak dobre podłogówki w domu,a nie jakies w scianie pozamontowywane....

No to racz, łaskawie, dookreślić o co chodzi.

PS 

Kraftwerk testowało godzinami brzmienie jednego utworu podczas jeżdżenia Mercedesami.

No i faktycznie, nie da się przy ich muzyce zasnąć za kółkiem.

W dniu 8.01.2025 o 19:20, ro35 napisał:

niemce,

W dniu 8.01.2025 o 23:44, Audroc napisał:

Przy tanich głośnikach mamy tak jak przy taniej wzmacniaczach lejący się bas i podbitą średnicę dającą wrażenie nasycenia. Do tego cykająca góra

Ja wprost przeciwnie. 

Przede wszystkim zapas mocy musi być (do tych akurat paczek, które mają taką a nie inną prezencję dźwięku).

Wymontowany 8calowy midwoofer:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.02.2024 o 14:45, azimut napisał:

Jako że jestem na etapie rozglądania się za nowymi (również używanymi) kolumnami do pokoju powyżej 30 m2 w budżecie maks. do 11 k zł, to szukam w internecie testów, opinii i tego typu informacji na temat kolumn których ceny katalogowe są na poziomie 10-20k zł.

Poszukaj Perlistenów.

Także ich testów, opinii i polemik. Popisz coś o nich i szukaj.

"29 września 2021 roku firma Perlisten zaprezentowała pierwszą na świecie kolumnę do zabudowy w ścianie spełniającą standardy certyfikatu THX Dominus — model S7i"

Ukryta Zawartość

Imponujące.

Ukryta Zawartość

W dniu 8.01.2025 o 23:44, Audroc napisał:

A weź, pokaż akustykę i jej pomiary, a później pogadamy o tym, na czym grasz. 

W dniu 9.01.2025 o 11:58, radark napisał:

Dlatego nie lubię porównań do innych dziedzin. W porządnej restauracji kelner musi to wiedzieć. Zdziwiłbyś się, jak wielu gości pyta. 

Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi