Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, J4Z napisał:

Dlatego nie lubię porównań do innych dziedzin. W porządnej restauracji kelner musi to wiedzieć. Zdziwiłbyś się, jak wielu gości pyta. 

Dla mnie musi być jadło obciążajace trzustkę podczas zimy, kiedy listopadowa pogoda trwa do marca. Dużo smalcu.

Inne mi nie wchodzi.

Tłuste, także i brzmienie jest w życiu konieczne.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 9.01.2025 o 18:31, Audroc napisał:

Pewnie wszyscy smażyli sobie sami mięcho w restauracji na kamieniu osobiście przyprawiając.

Ciekawe podejście. Iść do knajpy i płacić za to żeby samemu sobie gotować? W sumie ludzie uwielbiają być dymani co widać po kolejce do kas samoobsługowych.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Czy jeszcze niedawno uwierzylibyliśmy, że bedziemy kupować  badziewne meble ze sklejkodykty najcześciej w kredycie i jeszcze sami musimy  je wnieść i złożyć ? Ludzi się przyzwyczai do wszystkiego pod pozorem zieloności albo Niby oszczędności.

W dniu 6.02.2024 o 13:52, Piopio napisał:

Zainteresuj się lepiej Fyne Audio. 

Lepiej nie! To jeszcze gorsza kupa.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Nie ośmieszaj się 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

MOje są dobrze wykonane,lakier fortepianowy.
Z zewnątrz ładne,podobne do triangle
A w środku nie wiem,nie zaglądałem jeszcze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czemu?
Wyjasnij

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

czemu?
Wyjasnij

Gość troluje. Nie słyszał nigdy Fyne Audio serii SP lub wyżej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Piopio napisał:

Gość troluje. Nie słyszał nigdy Fyne Audio serii SP lub wyżej. 

Nie wypowiadam sie na temat czegos, czego nie slyszalem wiec daruj sobie teksty o trolowaniu.

Rownie dobrze moge uznac ze to Ty trolujesz polecajac Fyne w miejsce Focala.

Wersja SP to zwykly zabieg marketingowy, ktory mial na celu sprzedaz obudowy od zwyklej serri F ktora zalegala na magazynach, bo nikt nie chcial tego kupowac. Oni robia skrzynki z tektury, czuc to wyraznie juz podczas rozpakowywania.

Nie wiem kto ustalal ceny SP, ale musial byc na niewlasciwych lekach, bo jak mozna zwiekszyc cene razy trzy, wymieniajac tylko przetworniki i elementy zwrotnicy na inne. To ile kosztuja przetworniki? 2000e cztery sztuki? 

Paranoja.

Oni robia skrzynki z tektury, czuc to wyraznie juz podczas rozpakowywania.

Mam F500SP i jakoś nie zauważyłem, żeby były z tektury. Piękny lakier fortepianowy. 

Naprawdę bzdury wyssane z palca piszesz.

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, BlueDot napisał:

Na zewnatrz tak 🤣

Skąd wiesz co jest w środku ?

Nie no jest różnica między seria 500 a seria 500 sp. Faktycznie na pierwszy rzut tego nie widać. Ale wkład jest z serii 700 w tych drugich. 

Moim zdaniem fyne źle zrobiło nazywając je tak samo. Śmiało trzeba było użyć oznaczenia 600 skoro i tak nie jest wykorzystywane. 

Modele SP grają lepiej. 

Czy są kupą? No ja akurat bardzo często mam odmienne zdanie niż bluedot. Myślałem że to kwestia suba ale jednak nie. 

W każdym razie warto powiedzieć czemu. Bo już mamy na forum taką osobę która wszystko nazywa G. Warto dodać więc dlaczego. Wyróżnić się. 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no jest różnica między seria 500 a seria 500 sp. Faktycznie na pierwszy rzut tego nie widać. Ale wkład jest z serii 700 w tych drugich. 

Obudowaw SP  jest z zwyklej  serii 500. Zmienili tylko podstawe, nic wiecej a obudowa w zwyklych 500 to zwykly karton.

A czy same przetworniki z serii 700 sa warte 2500 euro? Czy ten dzwiek jest o 2500 euro lepszy? Tyle trzeba doplacic do f502 SP wzgledem zwyklych F502.

Jezeli ktos uwaza ze warto, to po co kupowac serie 700? Tam przeciez znowu te same glosniki co w F502 SP, tylko obudowa drozsza o 3000 euro. Z czego ona jest wykonana ze kosztuje o 3 kola euro wiecej? Nie wiem, ale co by materialy reklamowe tego producenta nie mowily, to ja w to nie wierze 🤣

37 minut temu, BlueDot napisał:

Obudowaw SP  jest z zwyklej  serii 500

Zgadza się.

37 minut temu, BlueDot napisał:

obudowa w zwyklych 500 to zwykly karton.

Ukryta Zawartość

Gdzie?

38 minut temu, BlueDot napisał:

czy same przetworniki z serii 700 sa warte 2500 euro? Czy ten dzwiek jest o 2500 euro lepszy? Tyle trzeba doplacic do f502 SP wzgledem zwyklych F502.

Nie da się wycenić wzrostu walorów brzmieniowych . To działa dokładnie tak samo i każdego innego producenta.

39 minut temu, BlueDot napisał:

Nie wiem, ale co by materialy reklamowe tego producenta nie mowily, to ja w to nie wierze 🤣

No wiem. Ale gdzie ta kupa o której mówiłeś? Ze focale lepsze? Jak tu jest karton to focale są z dykty czy papieru do drukarki?

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie?

No ale to nie zdjęcie tylko render jakis reklamowy....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 11.01.2025 o 17:16, miętowy napisał:

To zdjęcie wymontowanego głośnika... ale kau.

a gdzie jest to zdjęcie?

Ukryta Zawartość

17367523311091323001754392568498.thumb.jpg.de508e7e1cf9cf0ee19e6e8d260c01ab.jpg

No i dla porównania żeby było w temacie

Gdzie ten karton?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oba są z mdf czyli z prasowanych trocin

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie?

Widac ze nie dotykales/podnosiles/opukiwales zadnych z nich, wiec nie bede tego tlumaczyl. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie da się wycenić wzrostu walorów brzmieniowych . To działa dokładnie tak samo i każdego innego producenta.

Ale ja sluchalem SP, bo po zakupie f502 mialem ochote je wymienic na cos innego. Odsluchalem f502 SP i nie ma takiej opcji zeby byly warte 2500 euro wiecej od zwyklych f502.

To jest sciema marketingowa!!!

Ja myslalem ze inzynierowie ktorzy odeszli z Tannoy i zalozyli Fyne postaraja sie o cos wyjatkowego, ale widze ze najwiecej na co postawili to marketing, reszta lezy.

Handlowałem nimi. Podnosiłem je 🙂

Do tej pory nie doczekaliśmy się konkretnych zarzutów względem tego produktu. Tylko twoje negatywne komentarze. 

Jak mówię mamy już tu takiego innego usera. Jeśli próbujesz doścignąć to ja sie wycofuje z oglądania tego waszego wyścigu. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ukryta Zawartość

17367523311091323001754392568498.thumb.jpg.de508e7e1cf9cf0ee19e6e8d260c01ab.jpg

No i dla porównania żeby było w temacie

Gdzie ten karton?

Zwroc teraz uwage na BR, nawet nie jest zaokraglony, glosniki montowane na wkrety, a ta niby plyta MDF to jakas prasowana tektura, slychac to wyraznie po opukaniu kolumny. Ich waga tez duzo mowi o jakosci materialow. Mam duzo mniejsze glosniki innej firmy ktore waza duzo wiecej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Do tej pory nie doczekaliśmy się konkretnych zarzutów względem tego produktu. Tylko twoje negatywne komentarze. 

Cena, jakosc wykonania, roznica w cenie w porownaniu do wersji podstawowej. Kiepskie brzmienie, ktorego nie da sie zniesc bez DSP. Pomiary to potwierdzaja.

Mialem w domu i stad ta opinia, nie oceniam na podstawie obrazkow.

30 minut temu, BlueDot napisał:

Cena, jakosc wykonania, roznica w cenie w porownaniu do wersji podstawowej. Kiepskie brzmienie, ktorego nie da sie zniesc bez DSP. Pomiary to potwierdzaja.

Mialem w domu i stad ta opinia, nie oceniam na podstawie obrazkow.

Jeśli oceniałeś FA F502 na podstawie odsłuchów nowych kolumn, wyjętych prosto z pudełka, to się nie dziwię. Też miałem takie wrażenie. One potrzebują długieeeeeego rozbiegu, aby zagrały docelowo. Ja uzbroiłem się w cierpliwość i teraz jestem z nich bardzo zadowolony. Grają z Rotelem RC-1570/RB-1582mk2.

Na początku jazgotliwa średnica, podbity średni bas (umpu, umpu), ostre i wyeksponowane wysokie tony. Teraz grają gładko i równo. Nie ma mowy o jakiejkolwiek ostrości, pomimo, że tuba na wysokich. Piękna przestrzeń, nie widać głośników. Są lekko (zaznaczam lekko) przygaszone u góry, ale ja właśnie lubię takie granie. Ważą ponad 25kg, także wcale nie są takie lekkie. Do mnie przyjechały na palecie. Wykonane są wzorowo, jak na tą cenę 5kzł za wersję czarny fortepian.

Apropo's tektury, o której piszesz. Jest coś na rzeczy, jest to tani materiał mdf. Ale każdy producent korzysta z tych materiałów. Widziałem Klipsche wewnątrz. Poszukaj w sieci to zobaczysz jak one wyglądają wewnątrz, szczególnie subwoofery.

Takie mamy czasy.

Edytowane przez StachMuszel
11 minut temu, StachMuszel napisał:

Ważą ponad 25kg

Tyle potrafia wazyc male kolumny na 6" glosnikach. Wez w nie popukaj, szczegolnie w boczna scianke ponizej glosnikow.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Tyle potrafia wazyc male kolumny na 6" glosnikach. Wez w nie popukaj, szczegolnie w boczna scianke ponizej glosnikow.

A jakie masz kolumny?

• Pokaż nowe odpowiedzi