Skocz do zawartości
IGNORED

EFEKT WYLEWANIA się dźwięku z kolumn - jakie przetworniki? Zakupy rozciągnięte w czasie.

Rekomendowane odpowiedzi

Dajcie spokoj. Odpowiedzi na wszystkie postawione pytania juz padly.

Autor tematu powinien zapoznac sie z podstawami elektroakustyki, bo przytaczane tezy, spostrzezenia i komentarze swiadcza o totalnym braku wiedzy jak rowniez intuicji w zakresie elektroakustyki. Ze swojej strony polecam ksiazke Zyszkowskiego - "stara ale jara".

Po raz kolejny musze powiedzec, ze mam nieodparte wrazenie, przeczucie graniczace z pewnoscia, ze temat zostal zalozony przez bota.

2 minutes ago, Grzegorz7 said:

ale co z kotem?

Dali dla niepoznaki, widziałeś go, robił miau? 😉

Też mam takie wrażenie bo nie ma totalnie napinki na dążenie do celu i ucinanie wątków. Na pewno nie są celem kolumny a dyskusja jest luźno związana z uwagami.

Zresztą to można sprawdzić ale dziś mi się nie chce.

39 minut temu, witek_z napisał:
59 minut temu, Art113 napisał:

Domyślam się, że Twoim zdaniem ma to być obudowa - linia transmisyjna, labiryntowa ale zamknięta.

Człowieku Ty wciąż mylisz pojęcia i nic się nie uczysz mimo podesłania artykułów na temat obudów.

W prywatnej wiadomości napisałeś cyt.: "Nie, linia transmisyjna to tzw. labiryntowa, masz w tych plikach które wysłałem z dopiskiem TL".

W załączniku masz zrzuty z tych materiałów, które mi przysłałeś. Prosiłem Cię, aby pisał pełnymi wyrazami a nie skrótami. Mam duży, stary wyświetlacz i często bolą mnie oczy. Zeskanowane materiały nie są wyraźne.
Jedyne o co możesz się przyczepić to zamknięta - otwarta. Teraz rozumiem, że transmisyjne są otwarte.

To tylko pojęcia, podział.
Mógłbym napisać, że teraz rozumiem, dlaczego wypunktowałeś ten podział obudów dopiero na końcu. Mógłbym zapytać, czego nie rozumiem, ale to mija się z celem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Art113 napisał:

Prosiłem Cię, aby pisał pełnymi wyrazami a nie skrótami.

Staram się jak umie (nie pisze skrótami, a ponieważ nie rozumiesz co się pisze to takie odnosisz wrażenia)

Zrobię te kolumny, tak jak opisałem wcześniej.

Największym problemem jest to,  że drobne nieścisłości  podnosicie  do  rangi  HISTERII  a  przecież dyskusje na forum nie powinny tak wyglądać.

Mam już materiały w dobrej wizualnie jakości, ale musicie wiedzieć, że oprócz planowania tych kolumn, robię jeszcze inne rzeczy - głównie na kompie.

14 minut temu, witek_z napisał:

Staram się jak umie

Nie gniewam się na Ciebie Witek i wcześniejszego wpisu nie traktuj, jako wyrzuty.
Bardzo mi pomogłeś i dzięki wielkie za to.

Tak, czy inaczej, zrobię te kolumny bez większego problemu. Chwilę nad tym "przysiąde", ale w miarę szybko się z nimi uwinę - włącznie ze zwrotnicą. Później będę je pewnie "dopieszczał" przez jakiś czas.

W dniu 28.02.2024 o 17:52, Art113 napisał:

Moja córka ma trzy szczury i kota ... i nie chciałbyś wiedzieć, co tu się dzieje!

Zamknięta. Zdecydowanie. Każda inna opcja zakrawa na tendencje autodestrukcyjne 😉

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale jest fantastyczna.

Nie jestem AI.
Nie robiłem jeszcze kolumn i napisałem to wcześniej, że będzie to pierwszy raz - poza starą skrzynią basową.

Nazywam się Artur Filiks.

Prowadzę na razie wstrzymane przeze mnie kanały w YouTube Funtech, KurdeMoto oraz drugi główny DNA.

Zrobiłem kopie tych wpisów i "zestreamowałem" cały wątek. Oszczędzę wam tego, ale musicie wiedzie, że każdy wcześniej, czy później ponosi jakieś konsekwencje.

Dziękuję za okazaną pomoc oraz serdeczność 😀

21 godzin temu, Art113 napisał:

W pierwszej chwili pomyślałem sobie, że te tylne płyty są ściągane. Później, że  ktoś chciał wypchnąć tą tylną płytę, ale finalnie się rozmyślił i tak zostało.
Po zdemontowaniu niskotonowych, zajrzałem do środka, świeciłem mocnymi latarkami, używałem lup i nie widziałem tam śladów, aby ktoś próbował ją zdemontować - wypchnąć.

Spuchły. Jak to płyty wiórowe. Wahania wilgotności zima/lato, może ktoś je ochłodził i skondensowalo... Po latach wyłazi. A jeszcze te winylowe okładziny puszczają...

44 minutes ago, Art113 said:

Zrobiłem kopie tych wpisów i "zestreamowałem" cały wątek. Oszczędzę wam tego, ale musicie wiedzie, że każdy wcześniej, czy później ponosi jakieś konsekwencje.

Czego konsekwencje? Przecież kolego bocie ty tutaj wychodzisz na głupka wchodząc że swoją antytezą. Do niczego się nie odnosisz tylko zachowujesz się jak bot to nie nie dziw że tak jesteś odbierany.

Ostatnio u młodego w szkole podobna sytuacja. Jeden młody od miesięcy ujawnia zachowania spektrum, rodzice, nauczyciele i dyrekcją rodzicom typka tłumaczą jak krowa na rowie że trzeba go ogarnąć w poradni to ojciec tylko w zaparte.

Chciałeś robić kolumny? Miałeś tu we wątku kilku projektantów których poziomu nawet nie zrozumiesz bo nigdy tam nie dojdziesz. Spaliles zarówno wątek jak i nick. Sposobem mówienia mocno przypominasz osobę z problemami psychicznymi. Jak Cię to bawi spoko, mnie np bardziej 😉

Godzinę temu, Art113 napisał:

Nie gniewam się na Ciebie Witek

W takim razie jeśli deklarujesz że mimo wszystko zrobisz tą kolumnę to oświeć nas wszystkich jakiego typu obudowę zastosujesz oraz jakie głośniki?

Edytowane przez witek_z
W dniu 28.02.2024 o 17:25, Art113 napisał:

Obudowa z bass reflex, jest obudową zamkniętą

Nie

Tunel BR (rura, rurka) temu zaprzecza

15 godzin temu, xajas napisał:

To jestsuper!

Jaja jak berety.

Potwierdzam.

Temat zdecydowanie poprawia mi humor.

3 godziny temu, Art113 napisał:

głośnik będzie miał średnicę 30 cm ... "dwudziestki" są duże a tu będzie trzydzieści cm średnicy!

To 12", co w zasadzie jest typowe 

15" też jest typowe 

To wcale nie są szczególnie wielkie głośniki  

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, Art113 napisał:

Jedyne o co możesz się przyczepić to zamknięta - otwarta. Teraz rozumiem, że transmisyjne są otwarte.

To tylko pojęcia, podział.

Która obudowa jest zamknięta to przecież ślepy widzi 

Wystarczy że wie co znaczy <zamknięty>

To nie "tylko pojęcia podział"

Od razu to wiadomo  

1 godzinę temu, Art113 napisał:

Zrobiłem kopie tych wpisów i

Żegnam temat bo

każdy wcześniej, czy później ponosi jakieś konsekwencje.

Nie będzie mi tu nikt groził 

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

16 godzin temu, Buzzer napisał:

Dyskusja przypomina mniej wiecej taka rozmowe.

Spotykaja sie przed blokiem sasiedzi (A, B), mieszkajacy w tej samej klatce mieszkanie nad mieszkaniem. Jeden do drugiego:

A: niedawno robiles remont mieszkania, ile rolek tapety kupiles do salonu?

B: 10

Za jakis czas spotykaja sie znowu.

A: dziwna sprawa, bo skonczylem remont, wytapetowalem salon, ale zostalo mi 5 rolek

B: mi tez.

Nienie, to jest siedem prostopadłych lub kawał o milicjancie opisującym pracę silnika czterosuwowego własnymi słowami. Wątek super! 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, Art113 napisał:

Prawdę mówiąć, nie masz do tego praw autorskich. Więc publikowanie będzie ich naruszeniem.

Ludzie do czego to doszlo, ze na publicznym forum ktos najpierw prosi o pomoc a pozniej pisze cos o kopiowaniu i streamowaniu wpisow.

Idea forum jest taka ze ludzie tutaj ZA DARMO udzielaja porad, a Ty jako hobbysta mozesz ale przeciez nie musisz sie do nich stosowac.

Bylo wiele rzeczowych glosow i prob pomocy, jednakze z jakiegos powodu je ignorujesz, brnac dalej w sobie tylko znanym kierunku.

Musisz zdawac sobie sprawe ze jesli dolaczasz do jakiejs spolecznosci, prosisz o pomoc a nastepnie ja ignorujesz, niektorzy moga byc poirytowani i:

- "oleja temat",

- odpisza Ci odpowiednio.

Analizujac dyskusje, naprawde mam wrazenie ze ktos bota podlaczyl do konta.

11 godzin temu, Art113 napisał:

i "zestreamowałem" cały wątek.

streaming - transmisja w Internecie, na żywo...

w jaki sposób jesteśmy zestreamowani? teraz lecimy na żywo?

Edytowane przez Przemek13
1 godzinę temu, Przemek13 napisał:

teraz lecimy na żywo?

Powiadomienia aktualizują się na żywo. 😎

.

15 godzin temu, xetras napisał:

Która obudowa jest zamknięta to przecież ślepy widzi 

Dokładnie tak jest, zgadza się 🙂

Jak widać, robienie ze mnie idioty, wychodzi Wam BEZBŁĘDNIE i obłędnie w skutkach 😀

A teraz UWAGA ... mamy już dziewięć - 9 stron tematu. Jakieś postępy?  Na czym to stanęliśmy ???

Nie chce mi się już z wami "walczyć", nie mam na to czasu i ochoty. Założyłem temat, aby uzyskać konkretne, PODSTAWOWE odpowiedzi, których nie otrzymałem.

Czuje się, jak na Elektrodzie, ten sam klimat, być może ci sami ludzie, podobnie brzmiące i w tym samym stylu drwiny ... a przecież zadałem konkretne i rzeczowe pytania.

Pokazaliście jednoznacznie, jak wielkim zerem dla was jestem ... ok., już znam swoje miejsce w Waszym szeregu.

---

Poniższą część wpisu, dedykuję wszystkich osobom, które wtargnęły do mojego tematu z poniżej opisanymi zamiarami. Co musiałbym zrobić, aby uzyskać normalne odpowiedzi?

Życzę otrzeźwiającej lektury i pozdrawiam.

Cyberbullying – współczesne oblicze przemocy

"Cyberbullying to zjawisko, w którym ktoś wykorzystuje komunikację cyfrową – najczęściej posty, komentarze w mediach społecznościowych, wiadomości wysyłane przez komunikatory internetowe, a także e-maile i SMS-y – do poniżania, nękania lub zastraszania innej osoby. Do najczęstszych form cyberbullyingu zalicza się m.in. publikowanie fałszywych lub ośmieszających, często też agresywnych komentarzy, zdjęć i filmików w internecie, a nawet upublicznianie w mediach społecznościowych prywatnych fotografii, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego lub zostały w jakiś sposób przerobione. Cyfrowe nękanie bywa niezauważane przez otoczenie ofiary, ponieważ taka forma przemocy nie okazuje jednoznacznych śladów znęcania (jak np. siniaki czy inne fizyczne obrażenia). Pozostawia jednak równie głębokie rany w psychice, które często goją się zdecydowanie trudniej niż przemoc fizyczna."

Cyberbullying

Cyberprzemoc to zjawisko, które narasta i na które w szczególności narażeni są najmłodsi użytkownicy internetu. Z badania Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowego Instytutu Badawczego, „Nastolatki 3.0 2021 r”  wynika, że co piąty uczeń doświadczył przemocy w internecie w różnej formie. Wobec najczęściej wymienianych form cyberagresji znalazły się: wyzywanie (29,7%), ośmieszanie (22,8%), poniżanie (22%), straszenie (13,4%). Co ciekawe, aż 74,7 % rodziców stwierdziło, że ich dziecko nie miało kontaktu z przemocą w internecie, co wyraźnie wskazuje na to, że rodzice w dużym stopniu nie wiedzą,  co ich dziecko robi w sieci.
Ofiarami cyberprzemocy nie muszą być tylko dzieci. Coraz częściej nękanie w sieci stosowane jest wobec osób dorosłych. Wiele ofiar cyberprzemocy, zwłaszcza pod wpływem masowego ataku na ich dobra osobiste, może z powodu cybernękania mieć problemy związane ze zdrowiem psychicznym,  zawodowe czy wizerunkowe.

6 czerwca 2011 r. weszła w życie poprawka do ustawy – Kodeks karny, uznająca cyberprzemoc w Polsce za czyn zabroniony. Obecnie czyn ten podlega karze na podstawie art. 190a Kodeksu Karnego (Uporczywe nękanie. Kradzież tożsamości).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce mi się już z wami "walczyć", nie mam na to czasu i ochoty. Założyłem temat, aby uzyskać konkretne, PODSTAWOWE odpowiedzi, których nie otrzymałem.

wiele razy, teraz czuje się jaj jakiś j**nięty, to ja wysyłam gościowi materiały po polsku dotyczących obudów, mało tego nawet wysłałem mu tę książkę która na obrazku, sam pisałem że powinien zrobić 3-way, nawet napisałem jakie głośniki użyć raz SS raz seasa a ten jegomość jeszcze ma pretensje - koniec tego misiu.

Namawiam Wszystkich do olania tego tematu i nie odpisywania - dzięki.

Edytowane przez witek_z
1 hour ago, Art113 said:

Pokazaliście jednoznacznie, jak wielkim zerem dla was jestem ... ok., już znam swoje miejsce w Waszym szeregu.

Wszystko kolego wporzadku mozemy Ci jakos pomoc?

1 hour ago, Art113 said:

Co musiałbym zrobić, aby uzyskać normalne odpowiedzi?

Nauczyc sie sluchac - odpowiedzi kolego juz uzyskales.

1 hour ago, Art113 said:

A teraz UWAGA ... mamy już dziewięć - 9 stron tematu. Jakieś postępy?

sam zatopiles ten watek ignorancja, to normalne zjawisko ze ludzie wykorzystuja takie watki zeby sobie pogadac luzniej - tak sie dzieje tak z 1 raz na 20 watkow w mojej ocenie

Podsumowujac temat:

- poszukac sprawdzonego projektu trojdroznego,

- dowiedziec sie o nim jak najwiecej, jesli to mozliwe posluchac,

- zrealizowac projekt,

- zmodyfikowac pod wlasne upodobania.

6 godzin temu, J4Z napisał:

Powiadomienia aktualizują się na żywo. 😎

... ot tak sobie to wcześniej napisałem. Zupełnie bez powodu! Nie przejmuj się, strach ma wielkie oczy 😲 😀

27 minut temu, witek_z napisał:

wiele razy, teraz czuje się jaj jakiś j**nięty, to ja wysyłam gościowi materiały po polsku dotyczących obudów, mało tego nawet wysłałem mu tę książkę która na obrazku, sam pisałem że powinien zrobić 3-way, nawet napisałem jakie głośniki użyć raz SS raz seasa a ten jegomość jeszcze ma pretensje - koniec tego misiu.

Namawiam Wszystkich do olania tego tematu i nie odpisywania - dzięki.

Bardzo dziękuję kolego Witku za pomoc. Bardzo mi pomogłeś. Pamiętaj, że każdy podejmuje decyzje samodzielnie.
Jeśli czujesz się urażony to PRZEPRASZAM. Mogę usunąć te materiały, jeśli chcesz i nie korzystać z nich. Jednak w pamięci wszystko zostało, więc tego raczej nie usunę.

---

Ogromnie  DZIĘKUJĘ  WSZYSTKIM, którzy mi pomogli. To dla waszych odpowiedzi i przyjaznego, normalnego podejścia   NIE  ŻAŁUJĘ,  że założyłem ten temat 🙂

4 minuty temu, Art113 napisał:

Pamiętaj, że każdy podejmuje decyzje samodzielnie.

ostatni raz odpowiadam.

Jak ma się wiedzę to decyzje są samodzielne, jak nie ma się wiedzy to korzysta się z wiedzy innych mądrzejszych - ty tego nie robisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi