Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Seyv napisał:

Nie do końca jestem przekonany, że kable powinny służyć do dostosowywania brzmienia. Wg mnie należy posiadać dobry kabel sieciowy czyli najbardziej ograniczający wpływ zakłóceń i pętli masy a brzmienie modelować już charakterem kolumn wzmacniacza czy daca - o akustyce nie wspominam bo to niby podstawa o którą tak naprawdę najciężej

Miałem trochę tych kabli i każdy dawał nieco inne lub całkiem inne brzmienie. Przykładowo tanie Nordosty a tanie Cardasy. Ale te dobre potrafią spowodować że słyszałem więcej i lepiej. Nie znam takiego którego bym mógł nazwać neutralny.

Ja ich zalety wykorzystuję. I tak np Cardas Clear Power Cord którego używam z gniazdem Furutech NCF które Cardasowi wyostrza najdrobniejsze detale i powietrze nieco tłumione przez ten kabel a razem dają niesamowitą plastykę, barwę, wyrazistość.

Ewentualna pętla masy i jej wpływ na brzmienie zależy od budowy urządzenia a raczej urządzeń.

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak bez eksperymentów namierzyć taki kabel na rynku tak żeby móc kupić go "w ciemno" i mieć pewność co do prawidłowej decyzji? Są jakieś obiektywne kryteria, jakimi kierowac się przy zakupie, które można wymienić?

Często kable na rodowanych wtykach grają nieco jaśniej, ostrzej zaznaczone detale mają.

Ogólnie Cardasy dociążają, Nordosty wyszczuplają.

Jak masz np system grający dociążonym ciężkim brzmieniem to w miejsce std kabla nie dasz Cardasa bo to pogłębisz. I w drugą stronę, mając system grający jasno, za lekko nie dasz taniego Nordosta.

Czy któryś z producentów elektroniki np. Vincent, Moon, czy bardziej popularne marki pokroju Yamahy czy Denona robił testy kabli zasilających i podał wyniki? Czy ukrywają ten fakt i wciskają ludziom podstawowe kable zasilające, które w oczach (i uszach) wielu są kiepskie i degradują dźwięk?

6 minut temu, muda44 napisał:

Nie znam takiego którego bym mógł nazwać neutralny.

A taki byłby najbardziej porządany, przynajmniej dla mnie choć zapewne nie tylko.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Osoba zaproszona. 

Ja taki test przeprowadziłbym tak (zakładając, że "testujemy" niedowiarków). Nie mówiąc o tym (żeby nie widzieli, za jakimś parawanem np.) zaczął od zmian źródeł, gdzie różnice powinny być słyszalne bez żadnej dyskusji, nawet dla niedowiarków kablowych, a dopiero po tym przejść na kable/wtyki. Można tak wykazać złą wolę słuchacza/niedowiarka (jak nie usłyszy różnicy pomiędzy jakimiś CD/DAC na SABRE i TDA to znaczy, że nie chce jej słyszeć/udaje, że nie słyszy lub jest po prostu głuchy i test nie ma sensu). Jeżeli natomiast takowa zła wola nie wystąpi, może go to nastroić, że jednak jakieś zmiany mogą zaistnieć, dzięki czemu bardziej skupi się na próbie ich wyłapania. Nie mówimy jednak konsekwentnie "testowanemu" co zmieniamy - źródła czy kable.

38 minut temu, muda44 napisał:

Ogólnie Cardasy dociążają, Nordosty wyszczuplają.

W każdym zestawie zachowują się tak samo? 

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Wydaje mi się, że najpierw ta osoba powinna znać "brzmienie" obu kabli aby móc później stwierdzić, który obecnie jest wpięty. Chyba, że się mylę? 

Mylisz się.

Teraz, Krzysiek Gda napisał:

Mylisz się.

no to jak ma stwierdzić, że gra kabel "X" skoro nie zna jego brzmienia? Jak nie wiesz jak smakuje dany owoc, potrawa, czy nawet piwo to jak masz go wskazać w teście?

38 minut temu, GhostR1 napisał:

Czy któryś z producentów elektroniki np. Vincent, Moon, czy bardziej popularne marki pokroju Yamahy czy Denona robił testy kabli zasilających i podał wyniki? Czy ukrywają ten fakt i wciskają ludziom podstawowe kable zasilające, które w oczach (i uszach) wielu są kiepskie i degradują dźwięk?

Nie wciskają ludziom podstawowe kable, tylko dodają taki wiedząc, żeby urządzenie było poprawnie zasilone od strony elektrycznej, że później użytkownicy tych sprzętów i tak będą sobie dobierali już coś droższego/lepszego, pod swoje preferencje. A jak ktoś nie odczuwa takiej potrzeby to wystarczy mu ten zwykły czarny. Ot cała filozofia.

49 minut temu, Seyv napisał:

Czytałem i to znam.

To już coś.

50 minut temu, Seyv napisał:

I teraz ten jeden przykład będziesz przytaczał by podważyć dziesiątki testów odsłuchowych tak jak to miało miejsce ze słynnym testem wielkopolskim?

Niestety ale przytaczać to tyle razy, ile eazy ktoś jako dowód przedstawi coś, co dowodem nie jest.

59 minut temu, Seyv napisał:

A doświadczenie z krową znasz.

Jest pewna rożnica: koń Hans, który "umiał" liczyć pokazuje fakt naukowy, Ty krowę używasz by fakty naukowe zanegować.

53 minuty temu, Seyv napisał:

Wg mnie należy posiadać dobry kabel sieciowy czyli najbardziej ograniczający wpływ zakłóceń i pętli masy

No ale sieciówka nie posiada takich właściwości - wprost przeciwnie, idealna przeniesie równo wszystko, łącznie z zakłóceniami i pętlą masy. Takich problemów pozbywa się w racjonalny sposób, czyli np tak dobierając długość kabli żeby nie kłębiły się za szafką RTV, czy coaxial zastępując optykiem.

Zmienić wtyki w sieciówce bo ta zebrała syf z kłębka kabli zaszafką RTV? Bez przesady.

-----

42 minuty temu, GhostR1 napisał:

Trafiłeś w sedno sprawy: renomowany producent oferując "lepsze" sieciówki bez wątpienia poddany zostałby weryfikacji w teście.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

40 minut temu, (nie)przecietniak napisał:
48 minut temu, muda44 napisał:

Nie znam takiego którego bym mógł nazwać neutralny.

A taki byłby najbardziej porządany, przynajmniej dla mnie choć zapewne nie tylko.

Oczywiście ale tylko pod warunkiem, że cały system masz zestawiony idealnie a to się zdarza niezwykle rzadko, o ile w ogóle; zazwyczaj coś tam zawsze człowiekowi nie do końca pasuje.

13 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Ja taki test przeprowadziłbym tak (zakładając, że "testujemy" niedowiarków). Nie mówiąc o tym (żeby nie widzieli, za jakimś parawanem np.) zaczął od zmian źródeł, gdzie różnice powinny być słyszalne bez żadnej dyskusji, nawet dla niedowiarków kablowych, a dopiero po tym przejść na kable/wtyki. Można tak wykazać złą wolę słuchacza/niedowiarka (jak nie usłyszy różnicy pomiędzy jakimiś CD/DAC na SABRE i TDA to znaczy, że nie chce jej słyszeć/udaje, że nie słyszy lub jest po prostu głuchy i test nie ma sensu). Jeżeli natomiast takowa zła wola nie wystąpi, może go to nastroić, że jednak jakieś zmiany mogą zaistnieć, dzięki czemu bardziej skupi się na próbie ich wyłapania. Nie mówimy jednak konsekwentnie "testowanemu" co zmieniamy - źródła czy kable.

Szanuję inwencję, natomiast zamiast gdybyć proszę przeczytać na wiki o koniu, który "umiał" liczyć aby uświadomić sobie, jak bardzo test musi być ślepy, aby móc uznać go za ślepy - to o czym piszesz to po prostu za mało.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, GhostR1 napisał:
12 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Mylisz się.

no to jak ma stwierdzić, że gra kabel "X" skoro nie zna jego brzmienia? Jak nie wiesz jak smakuje dany owoc, potrawa, czy nawet piwo to jak masz go wskazać w teście?

Tu nie chodzi czy gra kabel x czy y tylko czy występują różnice, pomiędzy kablami. Jak ci ktoś powie, że x gra tak a y tak, to będziesz podświadomie się tych różnic doszukiwał i test będzie można o kant d^^^...

2 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Nie wciskają ludziom podstawowe kable, tylko dodają taki wiedząc, żeby urządzenie było poprawnie zasilone od strony elektrycznej, że później użytkownicy tych sprzętów i tak będą sobie dobierali już coś droższego/lepszego, pod swoje preferencje. A jak ktoś nie odczuwa takiej potrzeby to wystarczy mu ten zwykły czarny. Ot cała filozofia.

skoro urządzenie jest zasilone poprawnie to znaczy, że działa na 100% swoich możliwości. Jeżeli, któryś z producentów zrobiłby taki test i stwierdziłby zmiany wprowadzane przez kable zasilające to mógłby dodatkowo wprowadzić to do sprzedaży i dalej na tym zarabiać. Żaden z cenionych producentów nic nigdy takiego nie zrobił...

Warto wspomnieć, że w całym etapie produkcji elektroniki nie siedzą tylko ludzie, którzy to składają ale również inżynierowie, technicy, etc. którzy na podstawie badań starają się stworzyć konkurencyjny produkt tak aby być w światowej czołówce. Sądzisz, że zapomnieli o czymś tak ważnym jak kabel zasilający? Jest to ich przeoczenie?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Szanuję inwencję, natomiast zamiast gdybyć proszę przeczytać na wiki o koniu, który "umiał" liczyć aby uświadomić sobie, jak bardzo test musi być ślepy, aby móc uznać go za ślepy - to o czym piszesz to po prostu za mało.

Ale uważam, że coś więcej niż samo przepinanie kabli.

@szymon1977 daj  spokój, koń na Ciebie nie patrzy…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 minut temu, GhostR1 napisał:

W każdym zestawie zachowują się tak samo? 

W jednym systemie zmiany będą większe w innym mniejsze. To też zależy do którego urządzenia wepniesz czy w jedno czy we wszystkie.

Tu nie chodzi czy gra kabel x czy y tylko czy występują różnice, pomiędzy kablami. Jak ci ktoś powie, że x gra tak a y tak, to będziesz podświadomie się tych różnic doszukiwał i test będzie można o kant d^^^...

🙂 ale wytłumacz mi proszę jak możesz wskazać kabel, który gra nie znając jego "brzmienia". Przecież to typowe strzelanie...

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

skoro urządzenie jest zasilone poprawnie to znaczy, że działa na 100% swoich możliwości. Jeżeli, któryś z producentów zrobiłby taki test i stwierdziłby zmiany wprowadzane przez kable zasilające to mógłby dodatkowo wprowadzić to do sprzedaży i dalej na tym zarabiać. Żaden z cenionych producentów nic nigdy takiego nie zrobił...

A Reimyo i Harmonix ?

A Marantz np w modelu CD72SE w stosunku do zwykłej wersji 72?

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

skoro urządzenie jest zasilone poprawnie to znaczy, że działa na 100% swoich możliwości.

Poprawnie elektrycznie. Taki wymóg możesz osiągnąć również przysłowiowym kablem od wieszaka.

4 minuty temu, GhostR1 napisał:

Żaden z cenionych producentów nic nigdy takiego nie zrobił...

A tego akurat wiedzieć nie możesz.

Poprawnie elektrycznie. Taki wymóg możesz osiągnąć również przysłowiowym kablem od wieszaka.

masz przykład?

3 minuty temu, GhostR1 napisał:
6 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

🙂 ale wytłumacz mi proszę jak możesz wskazać kabel, który gra nie znając jego "brzmienia". Przecież to typowe strzelanie...

A Ty ciągle nie rozumiesz istoty sporu jak widzę 🙂 Spieramy się tu czy w ogóle istnieją różnice w "graniu" sieciówek a nie czy można wskazać która gra. Mamy kabe 1 i 2. Wpinam 1 słuchasz, wyłączam sprzęt, wpinam 2, słuchasz i pytam - jest różnica?
Lub:
Wpinam 1 słuchasz, wyłączam sprzęt, zostawiam 1 (nie mówiąc o tym), słuchasz i pytam - jest różnica?

Teraz kumasz? 🙂 

• Moderatorzy
8 minut temu, szymon1977 napisał:

natomiast zamiast gdybyć proszę przeczytać na wiki o koniu, który "umiał" liczyć aby uświadomić sobie, jak bardzo test musi być ślepy, aby móc uznać go za ślepy - to o czym piszesz to po prostu za mało.

Ale człowiek to nie koń więc różnice jakieś są - przynajmniej dla mnie. Ale ok możesz upierać, się przy tym przykładzie. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, GhostR1 napisał:

Żaden z cenionych producentów nic nigdy takiego nie zrobił...

Oczywiście, że zrobił i do tego jedena z najbardziej zatwardziałych pod tym względem firm, naśmiewających się, jak Wy z wpływu kabli na brzmienie sprzętów i forująca swoje beznadziejne kable IC i głośnikowe naca - firma naim. Najpierw, ładnych parę lat temu zezwolili jednej z osób związanych z naimem na budowę kabli (specyficznych din) - to firma chord. Teraz robią sami sieciówki ekstra, cyfrowe  i IC za ciężką już kasę.

Edytowane przez pantagruel
5 minut temu, GhostR1 napisał:
7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

masz przykład?

Czy Ty rozumiesz, że ja nie twierdzę, że oni to robią tylko, że Ty nie możesz mieć pewności, że tego nie robią (np. testy wewnątrz firmy, nie upubliczniane)?

Ręce popadają do samej piwnicy normalnie...

• Moderatorzy
17 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest pewna rożnica: koń Hans, który "umiał" liczyć pokazuje fakt naukowy, Ty krowę używasz by fakty naukowe zanegować.

Mogę napisać, że jest dokładnie na odwrót. Wybrałeś jeden przykład który pasował do Twojej teorii i go powtarzasz negując inne doświadczenia.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

10 minut temu, Seyv napisał:

Mogę napisać, że jest dokładnie na odwrót. Wybrałeś jeden przykład który pasował do Twojej teorii i go powtarzasz negując inne doświadczenia.

Wykaż mu błąd ... 😉

Kolega Szymon cały czas stosuje ten sam sposób prowadzenia dyskusji który powyżej opisałeś. Nic do niego nie dotrze jeżeli nie zmieści się w rachach bzdurnej teori którą traktuje jak dogmat ...

Jeszcze nie masz dosyć takiej "dyskusji" ? 

Edytowane przez szpakowski
11 minut temu, pantagruel napisał:

Oczywiście, że zrobił i do tego jedena z najbardziej zatwardziałych pod tym względem firm, naśmiewających się, jak Wy z wpływu kabli na brzmienie sprzętów i forująca swoje beznadziejne kable IC i głośnikowe naca - firma naim. Najpierw, ładnych parę lat temu zezwolili jednej z osób związanych z naimem na budowę kabli (specyficznych din) - to firma chord. Teraz robią sami sieciówki ekstra, cyfrowe  i IC za ciężką już kasę.

rozumiem, że zrobili również niezależny test?

10 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Czy Ty rozumiesz, że ja nie twierdzę, że oni to robią tylko, że Ty nie możesz mieć pewności, że tego nie robią (np. testy wewnątrz firmy, nie upubliczniane)?

Ręce popadają do samej piwnicy normalnie...

ręce opadają jak czyta się bzdury bez pokrycia. Podobna sytuacja jest z OFC. Wszyscy twierdzą, że jest ale żaden z producentów nie ma na to certyfikatu. 

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, GhostR1 napisał:

rozumiem, że zrobili również niezależny test?

20 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Po co? Klient niech sobie wybiera, robi testy, sesje rozbierane, porównania a końcu niech wybierze, co chce. Ja miałem cały set naima, kultowy zestaw łącznie z ich szarakami din (jeśli w ogóle wiesz, o czym piszę) i naca 5. Zacząłem je wymieniać (łącznie z zasilającymi) i postęp był naprawdę duży, znaczący wyraźnie w brzmieniu. A Ty na czym opierasz swoje wątpliwości?

Edytowane przez pantagruel
lit
38 minut temu, muda44 napisał:

A Reimyo i Harmonix ?

A Marantz np w modelu CD72SE w stosunku do zwykłej wersji 72?

A Epoca III; baltlab'a ?  😉

9 minut temu, pantagruel napisał:

A Ty na czym opierasz swoje wątpliwości?

próbuję znaleźć informację od tego producenta co do wpływu kabli zasilających na jego urządzenia i nie potrafię, pomożesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi