Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Zażegnanie sporu pomiędzy osobami o różnych przekonaniach na temat wpływu kabli zasilających na dźwięk w systemie audio może być trudne, ale można spróbować podejść do tego w sposób konstruktywny i otwarty. Oto kilka kroków, które mogą pomóc:

1. **Zrozumienie obu stron**: Zacznij od zrozumienia argumentów obu stron konfliktu. Zadawaj pytania, aby dowiedzieć się, dlaczego jedna strona uważa, że kable zasilające mają wpływ na dźwięk, podczas gdy druga strona tego nie zgadza się.

2. **Przegląd naukowy**: Przegląd literatury naukowej na temat wpływu kabli zasilających na dźwięk może pomóc w zrozumieniu faktów i badań naukowych dotyczących tego tematu. Odniesienie się do obiektywnych danych naukowych może pomóc w rozwianiu mitów lub niepotwierdzonych opinii.

3. **Próby empiryczne**: Zaproponuj przeprowadzenie eksperymentów lub testów, które mogą pomóc w określeniu, czy kable zasilające rzeczywiście mają wpływ na jakość dźwięku. Można porównać różne kable zasilające w identycznych warunkach i porównać wyniki.

4. **Otwarta dyskusja**: Zachęcaj do otwartej dyskusji i wymiany poglądów, unikając osądzenia czy krytyki. Pozwól obu stronom wyrazić swoje opinie i argumentować swoje stanowisko.

5. **Szukanie kompromisu**: Jeśli możliwe, spróbuj znaleźć kompromis lub wspólny grunt, na którym obie strony mogą się zgodzić. Na przykład, nawet jeśli kable zasilające nie mają istotnego wpływu na dźwięk, można uznać, że wybór wysokiej jakości kabli może być ważny dla niektórych osób z innych powodów, takich jak trwałość czy estetyka.

6. **Akceptacja różnic**: W niektórych przypadkach niektórzy ludzie po prostu mają różne doświadczenia lub preferencje, które prowadzą do różnych wniosków na temat kabli zasilających. Ważne jest, aby zaakceptować te różnice i unikać narzucania swojego punktu widzenia.

7. **Dążenie do jedności**: W końcu dążenie do jedności i zrozumienia, że istnieje wiele czynników wpływających na odbiór dźwięku w systemie audio, może pomóc w zakończeniu sporu i zachowaniu harmonii w grupie.

Pamiętaj, że kluczem do rozwiązania sporu jest otwarta i szczerze prowadzona dyskusja oraz szukanie wspólnego rozwiązania, które uwzględnia różne punkty widzenia i doświadczenia.

--------------------

Badania naukowe dotyczące wpływu kabli zasilających na dźwięk w systemach audio są ograniczone, ale istnieją pewne publikacje, które badały ten temat. Niemniej jednak, większość tych badań jest bardziej związana z dziedziną elektroniki i elektryki niż z bezpośrednim wpływem na jakość dźwięku. Oto kilka przykładów:

Badania dotyczące tłumienia szumów i zakłóceń: Niektóre badania koncentrują się na wpływie kabli zasilających na tłumienie szumów i zakłóceń elektrycznych, które mogą mieć pośredni wpływ na jakość dźwięku. Takie badania często analizują skuteczność różnych konstrukcji kabli w redukcji zakłóceń elektromagnetycznych.

Analiza jakości sygnału elektrycznego: Badania skupiające się na charakterystykach sygnału elektrycznego przesyłanego przez kable zasilające mogą pomóc w zrozumieniu, jak różne cechy elektryczne kabli mogą wpływać na stabilność i czystość zasilania urządzeń audio.

Eksperymenty praktyczne: Niektóre publikacje zawierają eksperymenty, w których porównuje się wpływ różnych kabli zasilających na jakość dźwięku w systemach audio. Jednakże, takie badania mogą być trudne do przeprowadzenia ze względu na wiele zmiennych, które mogą wpłynąć na wyniki.

Warto zauważyć, że opinie na temat wpływu kabli zasilających na dźwięk mogą być również silnie subiektywne i zależeć od indywidualnych preferencji słuchowych oraz sprzętu audio. Dlatego też, nawet jeśli istnieją badania naukowe na ten temat, wciąż może pozostawać wiele miejsca na interpretację i dyskusję.

AI - na pytania - Jak zażegnać spór pomiędzy osobami, które twierdzą, że kable zasilające system audio mają wpływ na dźwięk, a tymi co twierdzą, że nie mają? oraz Jakie są badania naukowe na ten temat?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

AI - na pytania - Jak zażegnać spór pomiędzy osobami, które twierdzą, że kable zasilające system audio mają wpływ na dźwięk, a tymi co twierdzą, że nie mają? oraz Jakie są badania naukowe na ten temat?

żeby jeszcze sztuczną inteligencję w to mieszać? 😄

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

żeby jeszcze sztuczną inteligencję w to mieszać? 😄

Swoją drogą,jak mamy płatne recenzje,to tylko czekać,az producenci zaczna płacic programistom od AI,aby mówiła i pisała tak jak trzeba.

6 godzin temu, NRK napisał:

Czyli mamy gotowy przepis na zwarty czy poluzowany bas z kolumn.😂

ostatnio czytałem gdzieś o  kablach PRAWYCH i LEWYCH do kolumn.
Podobno robi to Sulek Audio.
Zwykłe kierunkowe kable do kolumn-to w tańszych systemach.

Edytowane przez Marcinus

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Podobno robi to Sulek Audio

powinniśmy być być dumni, bo nasze Polskie... (ale ktoś to kupuje?)

mam wrażenie że ten fenomen tkwi w jednym drucie - w zależności czy to zasilający, głośnikowy, rca... ten sam drut ale zaplatany w inny sposób 😄

8 godzin temu, trueman napisał:

Na pewno wasze marzenie? 😁 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O,cos mi to przypomina:
image.thumb.png.a29f12abbe7590d222b09edfa31c5db6.png

To listwa naszego forumowego kolegi @ASURA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.2434f663b02952dd4138c16b08c6a0c7.png

2 minuty temu, ro35 napisał:

powinniśmy być być dumni, bo nasze Polskie... (ale ktoś to kupuje?)

mam wrażenie że ten fenomen tkwi w jednym drucie - w zależności czy to zasilający, głośnikowy, rca... ten sam drut ale zaplatany w inny sposób 😄

Cicho!
To bardzo niedobra tak mówić.
Niedobra i niepotrzebna jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

To listwa naszego forumowego kolegi

Ty się nie śmiej z kolegi.

Ponoć w opracowaniu jest kabel, który złamie wszystkie zabezpieczenia tej firmy:

Ukryta Zawartość

🤣

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, quatross napisał:

Proponuję ZAMKNĄĆ TEMAT ! 😆

jestem za.
Setny wątek o kablach,który nie wnosi nic nowego

W ten sposób można mnozyć wątki,np:
Kable zasilające-jakośc izolacji
Kable zasilające-jakość przewodnika
jestem za tym,aby zamknąć wątek.

15 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Należało ją najpierw zachęcić do poczytania AS, coby złapała kontekst 🙂 

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

jestem za.
Setny wątek o kablach,który nie wnosi nic nowego

W ten sposób można mnozyć wątki,np:
Kable zasilające-jakośc izolacji
Kable zasilające-jakość przewodnika
jestem za tym,aby zamknąć wątek.

I co wy będziecie wtedy robić? 🙂 

I co wy będziecie wtedy robić?  
Jak to co, założy się wątek o niewrażliwych na kable sprzętach.
No przecież każdy "głuchy" wymieni tam swoje grajki. Bez sensu dla mnie tamto bicie piany i niewartościowe wpisy.
5 minut temu, Wito76 napisał:

Bez sensu dla mnie tamto bicie piany i niewartościowe wpisy.

Na wartościowe wpisy w tym wątku marudzisz, bo Ci się z wyobrażeniem o świecie rozmijają.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, Wito76 napisał:

Takie rzeczy tylko w wątkach o kablach

no jeszcze do tego dojdzie, że wypowiedzi AI będą dla wielu ważniejsze od własnych odczuć...

Dyskusja w takich wątkach przypomina mi trochę sytuację z jakiegoś fajnego klubu, gdzie spotyka się grupka bardzo pozytywnych osób, zaczyna degustację dobrych win i dyskusję, jak różnią się np. Riesling, Bacchus, Rivaner, w zależności od miejsca uprawy i do których potraw pasują. Dyskusja jest ciekawa, bo tu każdy ma rację, bo nikt nie ma racji. Ale każdy ma jakąś wiedzę i doświadczenie.

Na to do stoliczka, niezaproszony, przysiada się "Szymuś" i zaczyna opowiadać swoje historie, że wina przecież nie różnią się od siebie bo zrobione z winogron. On to doskonale wie bo zdarza się, że pije Carlo Rossi w wersji białej lub czerwonej i one różnią się tylko kolorem i zawartością alko. Bez sensu, że ktoś kupuje jakieś wina gatunkowe. To wymysł i spisek plantatorów. Nie reaguje na uprzejme prośby dyskutantów, żeby sobie poszedł bo nic nie wnosi do dyskusji, niewiele wie i nikt go do stolika nie zapraszał. On akurat jest w tym klubie, więc się przysiadł. Dalej się upiera, że są tylko białe i czerwone a ktoś, kto pije inne daje się robić w bambuko i generalnie się nie zna.

Jak widzę takich kolesi to się zastanwaiam, czy mają coś z kubkami smakowymi, głową, czy tak rozpaczliwie chcieliby poznać smak tego wina ale mają coś jednak z kubkami i nigdy nie poznają. Szkoda, że w swojej wielkiej "inteligencji" nie potrafią sami tego zrozumieć.

23 minuty temu, miki450 napisał:

Dyskusja w takich wątkach przypomina mi trochę sytuację z jakiegoś fajnego klubu, gdzie spotyka się grupka bardzo pozytywnych osób, zaczyna degustację dobrych win i dyskusję, jak różnią się np. Riesling, Bacchus, Rivaner, w zależności od miejsca uprawy i do których potraw pasują. Dyskusja jest ciekawa, bo tu każdy ma rację, bo nikt nie ma racji. Ale każdy ma jakąś wiedzę i doświadczenie.

Na to do stoliczka, niezaproszony, przysiada się "Szymuś" i zaczyna opowiadać swoje historie, że wina przecież nie różnią się od siebie bo zrobione z winogron. On to doskonale wie bo zdarza się, że pije Carlo Rossi w wersji białej lub czerwonej i one różnią się tylko kolorem i zawartością alko. Bez sensu, że ktoś kupuje jakieś wina gatunkowe. To wymysł i spisek plantatorów. Nie reaguje na uprzejme prośby dyskutantów, żeby sobie poszedł bo nic nie wnosi do dyskusji, niewiele wie i nikt go do stolika nie zapraszał. On akurat jest w tym klubie, więc się przysiadł. Dalej się upiera, że są tylko białe i czerwone a ktoś, kto pije inne daje się robić w bambuko i generalnie się nie zna.

Jak widzę takich kolesi to się zastanwaiam, czy mają coś z kubkami smakowymi, głową, czy tak rozpaczliwie chcieliby poznać smak tego wina ale mają coś jednak z kubkami i nigdy nie poznają. Szkoda, że w swojej wielkiej "inteligencji" nie potrafią sami tego zrozumieć.

Tutaj  dyskusja polega na tym czy odpowiednim korkiem w butelce do wina zrobimy klasowe wino. 

Edytowane przez trueman

W sumie fajne porównanie do tych win, a dosiadający się ekspert to mistrzostwo.
Mój podwładny z pracy 3 lata temu posadził 200 sadzonek "markowych" winogron i jesienią miał pierwszy duży zbiór. Zrobił z tego 60 butelek wina. I z tego co opowiada to koszt jednej butelki, biorąc pod uwagę nakłady, pracę, proces wyniósł go 60zł. Bo robi to z soku a nie jak większość domowym sposobem z miazgi, drożdży, cukru i wody. Owoce zbierane o 3 - 4 w nocy przed wschodem słońca bo coś tam wtedy, nie pamiętam, dzieje się z owocami. No i wg jego wiedzy te popularne Carlo Rossi za 25zł i podobne trudno z definicji nazwać winami. Chemia i nic wspólnego z prawdziwym procesem.
Dostałem 2 sadzonki, Alden i jakaś jeszcze. Ja jeszcze nie miałem owoców, ale rośnie to u mnie samopas, bez większej troski o zrywanie liści w pewnym momencie lata, zrywanie pewnej ilości zielonych owoców by reszta była silna i zdrowa itd. I myślę, wyraźnie widać w każdej dziedzinie, że doświadczenie i teoretycy to dwa różne światy.

Godzinę temu, miki450 napisał:

każdy ma tutaj prawo wypowiedzi więc Twoje: "Nie reaguje na uprzejme prośby dyskutantów, żeby sobie poszedł..." jest bezsensu. Co innego gdyby to była zamknięta grupa i jakimś cudem ktoś niepowołany się do niej dostał. To jest forum ogólne...

Kolejną kwestią jest porównanie do różnych win, które nie jest dobrym w tym przypadku bo nawet wino konkretnej marki, próbowane przez kilka osób będzie inaczej smakowało...

Ostatnią rzeczą jest kwestia kpienia i braku szacunku do wypowiedzi innych uczestników, przypominam ogólnego forum (w zamkniętej grupie możecie robić co chcecie). Masz inne zdanie? Ok. Uważasz się za kogoś lepszego bo "słyszysz"? Ok ale reakcja na wypowiedzi innych, z odmiennym zdaniem, w sposób często agresywny chyba nie jest w porządku? Nie pisze tego tylko do Ciebie ale ogólnie. Bez wspólnego szacunku nie ma rozmowy na poziomie. Moderacja cały czas pracuje i usuwa posty, które wskazują kto ma do tego tendencję i nowi tego nie widzą. Ale są stali bywalcy tego (i nie tylko tego) forum, którzy widzą z kim mają do czynienia. Wycieczki personalne z powodu braku argumentów świadczą tylko o tym uczestniku, który je pisze...

Na spotkaniach audiofilskich gdzie wszyscy się poklepują po plecach i tak dochodzi do wymiany zdań z powodu odmiennych poglądów na ten sam temat. Różnica jest tylko taka, że najczęściej są to ludzie z wysokim poziomem kultury...wiem bo bywam.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Jedni mają wyobrażenie inni praktykę i doświadczenia.

A inni mają wiedzę i nie muszą praktycznie sprawdzać spraw dla nich oczywistych.

Przed Tobą nadal zrozumienie, że fizycznie wykluczone jest aby kabel cokolwiek wniósł do dźwięku (poza zniekształceniami oczywiście). Jeśli po zmianie kabla następuje zmiana brzmienia, to świadczy, że w co najmniej jednym z kabli występują zniekształcenia. Skoro jesteśmy na Forum, na którym dążymy do doskonałości odtwarzania, w tej sytuacji zamiast delektować się różnymi zniekształceniami muzyki, wypadałoby postarać się znaleźć i usunąć usterkę techniczną i doprowadzić system do technicznego ideału, w którym idealny przesył sygnału potwierdziłoby identyczne brzmienie niezależnie od kabli.

3 godziny temu, miki450 napisał:

Na miłośnikach wina też robiono doświadczenia i delektowali się tanim w drogiej butelce... załóżcie sobię wątek na Bocznicy proszę.

3 godziny temu, trueman napisał:

Tutaj  dyskusja polega na tym czy odpowiednim korkiem w butelce do wina zrobimy klasowe wino. 

Bardziej przemawiają do mnie porównania motoryzacyjne: czy auto lepiej jeździ jak benzynę nalejesz przez lejek za milion dolców?

Edytowane przez Marcinus

• Moderatorzy
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

zamiast delektować się różnymi zniekształceniami muzyki, wypadałoby postarać się znaleźć i usunąć usterkę techniczną i doprowadzić system do technicznego ideału, w którym idealny przesył sygnału potwierdziłoby identyczne brzmienie niezależnie od kabli.

I taki dźwięk zapewniają urządzenia z branży studyjnej - przynajmniej w teorii gdyż, często też są napchane różnymi "ulepszaczami" czy też mają swój "charakter" pozwalający realizatorom nadać cechy które są wg nich porządne. 

Natomiast części audiofili chce aby system audio grał zgodnie z ich upodobaniami i nie interesuje ich sprzęt neutralny - cokolwiek by miało to oznaczać. Ja mam sprzęt wrażliwy na kable, choć może nie tak bardzo jak inne i taki mi się podoba i nie chcę go zmieniać na niewrażliwy. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wydaje mi się,że już zmienia narracje na kable które zniekształcają dźwięk w  zepsutych urządzeniach. Kurka szukam takiego icka właśnie zniekształcającego przestrzeń w głębi planów, ponieważ zmieniony zasilający,  zepsuty oczywiście, powiekszyl mi instrumenty na pierwszym planie i trochę zagłuszył kolejne plany . Choć nie powiem dodał barwy instrumentom,  jak dobrze ze te kable tak fajnie zniekształcają w moim zepsutym sprzęcie. 

2 godziny temu, lemo napisał:

Wydaje mi się,że już zmienia narracje na kable które zniekształcają dźwięk w  zepsutych urządzeniach. Kurka szukam takiego icka właśnie zniekształcającego przestrzeń w głębi planów, ponieważ zmieniony zasilający,  zepsuty oczywiście, powiekszyl mi instrumenty na pierwszym planie i trochę zagłuszył kolejne plany . Choć nie powiem dodał barwy instrumentom,  jak dobrze ze te kable tak fajnie zniekształcają w moim zepsutym sprzęcie. 

Nie pierwszy raz.

"Jeśli więc po zmianie kabla usłyszymy zmianę brzmienia oznacza to, że w co najmniej jednym kablu sygnał został zniekształcony przez zewnętrzne zakłócenia. Nie wiedzę tu powodu do radości i doszukiwania się poprawy brzmienia, a raczej odszukania problemu technicznego i naprawienia go."

Tak można poznać kogoś, kto nie wie o czym pisze, że co chwila pisze co innego 🙂 

54 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Tak można poznać kogoś, kto nie wie o czym pisze, że co chwila pisze co innego 🙂 

Od zawsze... no dobrze, od wielu miesięcy nie pisałem nic z tym sprzecznego.

-----

48 minut temu, lemo napisał:

Nawet jeśli zmiany są, jak dla mnie, pozytywne?

To czy Ci się coś podoba nie sprawa, że przestanie być zniekształceniem sygnału.

-----

4 godziny temu, Seyv napisał:

Natomiast części audiofili chce aby system audio grał zgodnie z ich upodobaniami i nie interesuje ich sprzęt neutralny - cokolwiek by miało to oznaczać. Ja mam sprzęt wrażliwy na kable, choć może nie tak bardzo jak inne i taki mi się podoba i nie chcę go zmieniać na niewrażliwy

Tak. Osobiście także nie dążę do neutralnego przekazu, a takich co robią to świadomie i kompleksowo jest na Forum garstka. Ale niczyje gusta nie są przedmiotem dyskusji, a problem tkwi gdzie indziej.

Czy różnice istniają faktycznie oceniać nie będę, ale zgodzić się musisz, że zmiany wywołane kablami są tak subtelne, że wielu ich po prostu nie usłyszy. Pisanie, że różnicę słychać w drugim pokoju, że trzeba mieć  niesamowity słuch, doświadczenie i system by usłyszeć a bez tego słuchać się nie da... wiesz, że to zraża młodych pasjonatów? Policzyć Ci ilu znajomym dopiero przesłuchanie na moim low-fi kilku kawałków uświadomiło, że wbrew Forumowym rewelacjom, da się złożyć system, który po prostu fajnie zagra bez worka pieniędzy wydanego na kable? 

Edytowane przez szymon1977

6 godzin temu, NRK napisał:

W ostatni dzień Durina

Ewidentnie sie nudzisz i siedzisz na forum prawie w kazdym temacie. Wez zacznij sluchac muzyki zamiast prowokowac i glupoty pisać.

Nie slyszysz kabli, wtykow, switchy itp. to po kiego sie wypowiadasz w tym temacie? To ze ty nie slyszysz, nie znaczy ze tego nie ma. 

Gdybys popracowal nad akustyka pomieszczenia, uslyszalbys to co tobie właśnie teraz umyka. Masz wypasiony sprzet, a wypierasz akustyke. Poswiec choc 10 tysiecy na ustroje abedzie dane tobie uslyszec i zrozumiec. 

AKUSTYKA TO 70% SUKCESU!!! 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Właśnie dlatego mam super sprzęt bo mam poukładane w głowie i nie wydaje bezsensownie pieniądze na switche, wtyczki i Bóg wie co jeszcze. 
A potem nie dziaduje by ze szrotów ktoś mi złożył kolumny bo na to co najważniejsze brakło ci kasy. 

Bardziej chodzi o kwieciste opisy i zmiany jakie recenzent uzyskał po wpięciu nowego przewodu. Po prostu najczęściej koloryzowane. 

• Pokaż nowe odpowiedzi