Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.03.2024 o 09:37, (nie)przecietniak napisał:

Niestety nieprzekonująco. Nauka, moim zdaniem, choć bardzo rozwinięta w dzisiejszych czasach, nie zna odpowiedzi na wiele pytań i tak jest z kablami sieciowymi. Trzeba się na ten moment z tym pogodzić i raczej słuchać niż podważać ich wpływ na dźwięk. Ale każdy na szczęście ma wybór jaką przyjąć postawę.

Ciekawe.
Zwłaszcza,że tamat "kabli" w rynku PROAudio nie istnieje.

W dniu 7.03.2024 o 06:03, Krzysiek Gda napisał:

Ale on nic nie musi mierzyć, on po prostu wie 🙂 

Nomen Omen

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Przeprosisz za "wcześniejsze", będziemy rozmawiać 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

5 minut temu, Andrzej100 napisał:

Kabel zasilający nie należy do "toru audio".

U niego nawet pomiary wchodzą do toru audio. Oczywiście tylko dlatego, bo on je ma a nie ty czy ja. 
To jest nie uleczalny przypadek.

Edytowane przez NRK
W dniu 7.03.2024 o 13:57, spokojnie napisał:

Jak już skręciliśmy z wtyków na kable to w temacie kabli ta ankieta sporo porządkuje.

Hahahahaha,
Co to za pytanie "jakiekolwiek kable"?

Mamy ustalać fakty poprzez głosowanie???

Hahahahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 7.03.2024 o 14:32, GhostR1 napisał:

filtracja, czyli np. listwy z filtrami, kondycjonery, UPS-y, etc. zgoda ale 1,5m kabla zasilającego?... Po co ekran na takim kablu? Po to chyba żeby nie zakłócał innych w swoim otoczeniu. 

Tak serio to zgodzę się z tym, że słabo ekranowane kable sygnałowe mogą wpłynąć na przesyłany sygnał ale... ale na pewno nie są w stanie zmienić sceny, głębi... Jaki sens ma ekranowanie kabla zasilającego?

Prosty.
Sprzedawca uzasadnia tym cenę z d...y

6 minut temu, NRK napisał:

U niego nawet pomiary wchodzą do toru audio

Ja je przynajmniej robie, odczytuje i rozumiem. Ty bez pomiarow nawet nie wiesz czego nie slyszysz. 

9 minut temu, NRK napisał:

To jest nie uleczalny przypadek

To stwierdzenie raczej dotyczy Ciebie. Jak mozna negowac cos takiego jak wplyw akustyki, nie majac i nie chcac miec o niej pojecia?

To sie nazywa ciemnogród. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 7.03.2024 o 16:08, Piotr Sonido napisał:

Ten temat nigdy nie zostanie zakończony. Jedynie przejdzie w inny. Dyskusja jałowa jak była tak będzie dalej. 

Ja kable słyszę. Robiłem także ślepe testy o których pisałem już wielokrotnie i nie chce mi się powtarzać tego. 

Szkoda tylko że temat przybiera za każdym razem tą samą formę. 

Piotr,jestes rossądną osobą.Czytam Twoje wpisy i wiele się uczę.
Ale branżę i handel masz w genach.
Tego się nie da odzwyczaić.
Nie oceniam.

W dniu 7.03.2024 o 19:37, szpakowski napisał:

To samo można powiedzieć praktycznie o każdym twoim wpisie dłuższym niż trzy-cztery słowa. Przeczytać te "łamańce" trudno a sens wyłapać wręcz niemożliwe ...

Ja nie mam problemu ze zdaniami złożonymi.
Nawet przez @szymon1977

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja nie mam problemu ze zdaniami złożonymi.
Nawet przez @szymon1977

Zagadnienia audio bywają bardziej skomplikowane od zdania prostego. Opiszesz zdaniem złożonym? - nie rozłożą na zdania proste. Rozłożysz na zdania proste? - nie złożą w zdanie złożone. Co dla jednych oczywiste, to innych przerasta.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 8.03.2024 o 07:09, Seyv napisał:

Ale czy masz tego pomiary? Pytam poważnie a nie złośliwe. Bo ja kiedyś miałem okazję pomierzyć wpływ kabli i lamp i te pomiary już w tym wątku zostały zakwestionowane więc dociekam czy ktokolwiek ma pomiary porównujące parametry różnych wzmacniaczy z lampami różnych producentów. Bardzo chętnie bym się z tymi pomiarami zapoznał. 

Oj,od kiedy pomiary sa dla Ciebie wyznacznikiem końcowym?
Bardzo zgrabna manipulacja polegająca na odwróceniu argumentów adwersarza..
Sprytne.

Nie nie mam pomiarów,słucham w swoim domu,i nikogo o tym-w odróżnieniu od osób wieszczących objawioną prawdę o megakablach-nie przekonuję

Dla mnie(dla mnie!) jest róznica między el34 PSVANE-a 6CA7 EH w moim Haiku-tyle
Drobna,słyszalna,ale obie lampy brzmią dobrze.
Służą mi do słuchania muzyki.

Znam ta technikę prowadzenia rozmowy-tym niemniej zrobiłeś mi wieczór-dziękuję-zwłaszcza,że jestes adminem

35 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Mamy ustalać fakty poprzez głosowanie???

Nie przejmuj się, kolega nie rozumie po co robi się ankietę.

W dniu 8.03.2024 o 09:47, ASURA napisał:

Z pustego i Salomon nie naleje ale coś tam słuch trzeba potrenować co by zauważać cokolwiek

W jaki sposób trenujesz słuch?

W dniu 8.03.2024 o 09:52, NRK napisał:

Ja mam accu spięte wieszakami, nie mam 60 lat.

Co teraz wymyślisz?

Wymyśli,że nie słyszysz.

W dniu 8.03.2024 o 11:27, NRK napisał:

Boże, tyle szumu o tak małe istotnie rzeczy.

Czy ja się kiedyś doczekam takiej dyskusji o różnicach pomiędzy SS a Seasem na przykład.

NIe

15 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Należało ją najpierw zachęcić do poczytania AS, coby złapała kontekst 🙂 

I co wy będziecie wtedy robić? 🙂 

Słuchać Muzyki

14 godzin temu, Wito76 napisał:

Jak to co, założy się wątek o niewrażliwych na kable sprzętach.
No przecież każdy "głuchy" wymieni tam swoje grajki. Bez sensu dla mnie tamto bicie piany i niewartościowe wpisy.

@Wito76
Miałem wrażenie,że jestes osobą rossądną,no-nazwijmy to obiektywną,poszukującą.
Skutecznie wytrącasz mnie z tego przekonania ciągłymi wycieczkami personalnymi-w obliczu braku argumentów.
Szkoda,,bo trochę się zawiodłem

Desperacja nie jedno ma imię.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

13 godzin temu, miki450 napisał:

Dyskusja w takich wątkach przypomina mi trochę sytuację z jakiegoś fajnego klubu, gdzie spotyka się grupka bardzo pozytywnych osób, zaczyna degustację dobrych win i dyskusję, jak różnią się np. Riesling, Bacchus, Rivaner, w zależności od miejsca uprawy i do których potraw pasują. Dyskusja jest ciekawa, bo tu każdy ma rację, bo nikt nie ma racji. Ale każdy ma jakąś wiedzę i doświadczenie.

Na to do stoliczka, niezaproszony, przysiada się "Szymuś" i zaczyna opowiadać swoje historie, że wina przecież nie różnią się od siebie bo zrobione z winogron. On to doskonale wie bo zdarza się, że pije Carlo Rossi w wersji białej lub czerwonej i one różnią się tylko kolorem i zawartością alko. Bez sensu, że ktoś kupuje jakieś wina gatunkowe. To wymysł i spisek plantatorów. Nie reaguje na uprzejme prośby dyskutantów, żeby sobie poszedł bo nic nie wnosi do dyskusji, niewiele wie i nikt go do stolika nie zapraszał. On akurat jest w tym klubie, więc się przysiadł. Dalej się upiera, że są tylko białe i czerwone a ktoś, kto pije inne daje się robić w bambuko i generalnie się nie zna.

Jak widzę takich kolesi to się zastanwaiam, czy mają coś z kubkami smakowymi, głową, czy tak rozpaczliwie chcieliby poznać smak tego wina ale mają coś jednak z kubkami i nigdy nie poznają. Szkoda, że w swojej wielkiej "inteligencji" nie potrafią sami tego zrozumieć.

A mi przypomina jedna z powieści Lema.
Księga Robotów,podróż 24.
Rzecz o "Indiotach"*
*pisownia oryginalna

10 godzin temu, trueman napisał:

Szymon myślałem że dostałeś bana 😁

Powiem Ci że tutaj winogrono zbiera się przy pełni księżyca. 

NIe.Przy pełni emocji.Wtedy najlepiej odchodzi sprzedaż.

4 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Może zaczął tego używać 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

🙂

Wklej swoje badania słuchu-wtedy się pośmiejemy.
Na razie to mamy wierzyć Ci na słowo?

10 godzin temu, NRK napisał:

W ostatni dzień Durina.😆

Znam bardziej dosadne słowo na "D", na dzień w którym zbiera sie tutaj wionogrono.Przeciągnijo
Nie jest to Dzień Kobiet

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Czy ty chłopie nie masz wstydu? 🙂 

"Wady regulacji barwy

Niska popularność regulacji barwy w środowisku audiofilskim jest w pełni zrozumiała. Regulacja barwy ma bowiem swoje wady. Pokrótce omówmy te najważniejsze.

Każdy element w torze wnosi jakieś zniekształcenia. Zgodnie ze swoim zadaniem regulatory barwy zmieniają charakterystykę częstotliwościową, ale oprócz tego powodują powstawanie niekorzystnych efektów ubocznych. Przy czym trzeba sobie zdawać sprawę, że sprawa pasożytniczych zniekształceń nie jest banalna. Chodzi o coś więcej niż trochę szumów czy marginalnych zniekształceń THD związanych z transmisją sygnału przez dodatkowe elementy elektroniczne i połączenia. Regulatory barwy to przecież filtry, a więc oprócz samej zmiany amplitudy sygnału wprowadzają też zmiany fazy i zmiany odpowiedzi impulsowej. Filtry cyfrowe mogą dodawać nieistniejące w oryginale składniki jeszcze przed pojawieniem się na wyjściu samego filtrowanego sygnału. Wpływ filtrów na przesyłany przez nie sygnał to zestaw poważnych problemów technicznych. Sygnalizujemy te sprawy abyście mieli Państwo świadomość wagi zagadnienia. Wszelkie filtry obecne w torze audio mają wieloraki wpływ na sygnał, czego nie należy bagatelizować

Hahaha
pierwszy z brzegu

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Odstaw już tę flaszkę...

Żalosny atak personalny w obliczu braku argumentów.
Liczysz na to,że ofiara tego pomówienia musi się bronić.

Techniki manipulacji,klasa 1

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, NRK napisał:
1 godzinę temu, Andrzej100 napisał:

Kabel zasilający nie należy do "toru audio".

U niego nawet pomiary wchodzą do toru audio. Oczywiście tylko dlatego, bo on je ma a nie ty czy ja. 
To jest nie uleczalny przypadek.

A gdzie się zaczyna tor audio?

2 godziny temu, xetras napisał:

Nie, cytuję: "Z zakresu dyrektywy LVD wyłączono następujące sprzęty i zjawiska: Wtyczki i gniazda do użytku domowego"

Ukryta Zawartość

Atestynieistotne 

Pierwszy warościowy wpis.
Tak

2 godziny temu, xetras napisał:

Jestem głuchy i nieprzemakalny na jakichkolwiek sygnalistów nawet a zwłaszcza  w liczbie mnogiej 

Tak!

Godzinę temu, NRK napisał:

Tak,to to.
Z ojca na syna .

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, NRK napisał:

Elektrownia Bełchatów 🤔

Przykra wiadomość.
Zamykają.
Z racji dostawców czeka nas era niemieckiego brzmienia.
I wschodniego.

20 minut temu, NRK napisał:

Elektrownia Bełchatów 🤔

Czy audiofilskość prądu zależna jest od spalanego w elektrowni węgla? Określenie co już jest torem audio a co jeszcze nie jest, wydaje się być kluczowe.

Edytowane przez szymon1977

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Czy audiofilskość prądu zależna jest od spalanego w elektrowni węgla? Określenie co juz jest torem audio, a co jeszcze nie jest wydaje się być kluczowe.

Jak powiedział Łukasz Fikus

"W HiEnd WSZYSTKO ma znaczenie"

Wiemy,ża prąd z bateri jest lepszy od sieciowego,pytanie czy prąd z węgla da się zastapić lepszym?

Czy audiofilskość prądu zależna jest od spalanego w elektrowni węgla? Określenie co juz jest torem audio, a co jeszcze nie jest wydaje się być kluczowe.

Elektrownia Furutech.
No jest to jakiś pomysł

Czy audiofilskość prądu zależna jest od spalanego w elektrowni węgla? Określenie co już jest torem audio a co jeszcze nie jest, wydaje się być kluczowe.

Dobre pytanie

Edytowane przez Pseudodrummer

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

"W HiEnd WSZYSTKO ma znaczenie"

No ale nie jesteśmy w dziale hiend, tu znaczenie mają wymierne korzyści.

Teraz, szymon1977 napisał:

No ale nie jesteśmy w dziale hiend, tu znaczenie mają wymierne korzyści.

A to przepraszam.

Ale co w takim razie robi tu wątek 'Kable zasilające-jakość wtyków"???

• Moderatorzy
7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Oj,od kiedy pomiary sa dla Ciebie wyznacznikiem końcowym?
Bardzo zgrabna manipulacja polegająca na odwróceniu argumentów adwersarza..
Sprytne.

To nie manipulacja.

Trochę urządzeń - głównie lampowych wykonuję i projektuje więc pomiary są nieodzownym elementem mojej zabawy w audio. Pomiary o które zapytałem Ciebie też wykonywałem i wiesz jakie były wyniki? Zbliżone do tych porównujących kable. Jak już było wspomniane w tym temacie moje pomiary łatwo zakwestionować jako mało dokładne. Podobnie działo się gdy w dwóch innych dyskusjach przedstawiałem porównanie zasilania lampowego i krzemowego. Przecież wiadomo, że rodzaj prostownika nie może wpływać na brzmienie więc pomiary były błędne. Może więc zamiast więc walczyć z oklepanym mitem wpływu kabli na brzmienie czas obalić kolejny mit a więc wpływ lamp na brzmienie? Skoro producenci sprzętu audio nie dodają od razu najlepszych kabli to dlaczego nie dają też najlepszych lamp?  Dlaczego posiadacze sprzętu lampowego zamiast zmienić kolumny czy akustykę szukają lamp z większym basem? Przecież marka a często i rodzaj w ramach dopuszczonych zamienników nie wpływa na pasmo wzmacniacza a na pewno nie w stopniu zauważalnym przez ludzkie ucho? Tu dyskusja wrze a w dziale lampa cisza i spokój. Bez skrupułów trwa golenie biednych posiadaczy sprzętu lampowego przez wszelkiej maści handlarzy lampami. A lampy coraz droższe. 

Jeśli więc ktoś posiada pomiary porównujące wpływ wymiany lamp chętnie się z nimi zapoznam. Jeśli będzie tych pomiarów trochę zrobimy oddzielny temat w dziale lampa. Wiem, że część przepraszam za sformułowanie "kablosceptyków" posiada sprzęt lampowy więc dyskusja mogła by być ciekawa.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Gra caly tor audio od pierwszego kabla zasilajacego po ostatni głośnik.

Gra głównie pomieszczenie

Tzn audio to architektura

Przy okazji przeprowadzek to wiem że ten sam set brzmiał mi inaczej w różnych pomieszczeniach

Czyli - audio to architektura (i to wcale nie jest metafora)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

8 godzin temu, NRK napisał:
8 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

A gdzie się zaczyna tor audio?

Elektrownia Bełchatów 🤔

👍

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Godzinę temu, Seyv napisał:

Jak już było wspomniane w tym temacie moje pomiary łatwo zakwestionować jako mało dokładne. Podobnie działo się gdy w dwóch innych dyskusjach przedstawiałem porównanie zasilania lampowego i krzemowego. Przecież wiadomo, że rodzaj prostownika nie może wpływać na brzmienie więc pomiary były błędne

Nie kolego, to tak nie działa. Jest takie zagadnienie naukowe zwane ocena dokładności pomiaru. W skrócić polega to na sprawdzeniu wszystkich czynników mogących zafałszować pomiary i oszacowaniu, o ile w sumie mogą zafałszować wynik. Postaram się temat nakreślić na prostym przykładzie:

Powiedzmy, że masz taśmę 50m i mierzysz szerokość podwórka. Odczytałeś z taśmy 88m73cm6mm czy podwórko faktycznie ma 88m73cm6mm?

1. Sama w sobie badziewana taśma może rozłazić się o kilka cm, ale zakładam, że użyłeś dobrej... nawet dobra wraz ze zmianami temperatury zmienia swą długość o kilka mm.

2. Taśmę położyłeś na ziemii a są bruzdy i trawa, które wprowadzą kilka mm różnicy.

3. Mierzysz odleglość od środka rurki do środka rurki, samo w sobie idealne określenie środka rurki nie jest możliwe i obarczone błędem milka mm.

4. Rurki nie są idealnie pionowo, co może powodować kilka mm różnicy.

5. Jeśli podczas pomiaru oparłeś się o rurkę ta się podda, co odchyli ją o kolejne kilka mm różnicy.

6. Odległość była większa od długość taśmy więc mierzyłeś na dwa razy, jeśli nie ułożyłeś taśmy idealnie w linii prostej, to mogłeś spowodować kilka mm różnicy.

7. Itd, itp

Tak po krótce. Zasadniczo dokładność takiego pomiaru to 10cm, odczytywanie 6mm można sobie całkowicie odpuścić, natomiast 3cm podaje się tylko dlatego, że jak będziesz chciał zsumować szerokość dwóch podwórek, to sumę zaokrąglisz jeden raz, a nie zsumujesz dwóch zaokrągleń.

Przykładowo:

88,73≈88,7

47,14≈47,1

88,73+47,14=132,87≈142,9 natomiast

88,7+47,1=142,8

Jak widać nawet nieprawidłowymi operacjami na liczbach można dodać 10cm błędu.

A wracając do pomiaru głośności... sory, ciśnienia akustycznego: dokładności pomiaru nie wyliczę, bo się na tym nie znam. O ile dobrze zrozumiałem, u Ciebie dwa pomiary TEGO SAMEGO BEZ ŻADNYCH ZMIAN różniły się o 0,1dB, to wystarczy by stwierdzić,ze dokładność Twoich pomiarów jest nie większa niż 1dB. Dlaczego? Bo jak po zmianie kabla otrzymasz różnicę pomiarów 0,2dB, to tak naprawdę nie wiadomo czy jest to rożnica pomiędzy mierzonymi dźwiękami, czy dwa rożne błędy o 0,1dB raz się zniosły bo były w przeciwnym kierunku, a raz zsumowały bo były w kierunku tym samym...

Może i masz lepszy system, słuch i audio doświadczenie, ale w kwestii pomiarów uszanuj wiedzę profesjonalistów.

Może więc zamiast więc walczyć z oklepanym mitem wpływu kabli na brzmienie czas obalić kolejny mit a więc wpływ lamp na brzmienie?

Granie lamp to dowód ma granie kabli?

Tu dyskusja wrze a w dziale lampa cisza i spokój.

Moze dlatego, że...

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

zgodzić się musisz, że zmiany wywołane kablami są tak subtelne, że wielu ich po prostu nie usłyszy. Pisanie, że różnicę słychać w drugim pokoju, że trzeba mieć  niesamowity słuch, doświadczenie i system by usłyszeć a bez tego słuchać się nie da... wiesz, że to zraża młodych pasjonatów? Policzyć Ci ilu znajomym dopiero przesłuchanie na moim low-fi kilku kawałków uświadomiło, że wbrew Forumowym rewelacjom, da się złożyć system, który po prostu fajnie zagra bez worka pieniędzy wydanego na kable? 

Edytowane przez szymon1977

11 godzin temu, NRK napisał:
11 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Przynajmniej stara się na przód, Ty stoisz w miejscu.

Dla ciebie jedno i drugie to fantastyka. 

Raczej praktyka. Przedwczoraj zwykłe gniazdo sieciowe w DAC, wymienione na rodowanego Viborga przyniosło kolejne korzystne zmiany.

• Pokaż nowe odpowiedzi