Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy do monitorów studyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Edit1: Doradzono mi, że jednak chodzi o przedwzmacniacz gramofonowy. To wydaje się być prostszy wybór, niemniej jednak chętnie posłucham rad.

Witam wszystkich. 

przychodzę tutaj z wydaje mi się dość sprecyzowanym pytaniem. Jaki wzmacniacz kupić do monitorów studyjnych aktywnych.

Oczywiście chcę złożyć swój pierwszy zestaw. W tym momencie mam już monitory studyjne i gramofon. Brakuje jedynie przedwzmacniacza i wzmacniacza (bo jeśli dobrze rozumiem to są wszystkie potrzebne elementy potrzebne do słuchania muzyki na winylach). 

Mój zestaw dotąd to: 

głośniki: Focal Alpha 80 2szt. monitory studyjne aktywne (czyli z wzmacniaczem) podpinane do zasilania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

gramofon: Pioneer pl-630 

Ukryta Zawartość

Jako, że wydałem całkiem sporo na gramofon, chciałbym jakoś odpowiedzialnie przyoszczędzić na wzmacniaczu. Odpowiedzialnie to znaczy z poszanowaniem jakości oferowanej przez sprzęt który już mam. Krótko. Chcę wzmacniacz optymalny cenowo. Nie drogi, ale nie psujący dobrej jakości pozostałych elementów. 

Jak dotąd zdążyłem się zorientować, że taki wzmacniacz jeśli ma zawierać w sobie przedwzmacniacz to musi mieć wejścia phono.  Jeśli chodzi o połączenie wzmacniacza z monitorami to potrzebne są wyjścia pre-out (?). 

Jestem otwarty na wszelkie komentarze, pytania i rady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv
  • Moderatorzy

Raczej potrzebujesz przedwzmacniacza gramofonowego.

Proponuję tytuł zmienić na "Przedwzmacniacz gramofonowy do monitorów studyjnych" i przenieść do działu Analog.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy
3 minuty temu, Wit__ napisał:

Witam wszystkich. 

przychodzę tutaj z wydaje mi się dość sprecyzowanym pytaniem. Jaki wzmacniacz kupić do monitorów studyjnych aktywnych.

Oczywiście chcę złożyć swój pierwszy zestaw. W tym momencie mam już monitory studyjne i gramofon. Brakuje jedynie przedwzmacniacza i wzmacniacza (bo jeśli dobrze rozumiem to są wszystkie potrzebne elementy potrzebne do słuchania muzyki na winylach). 

Mój zestaw dotąd to: 

głośniki: Focal Alpha 80 2szt. monitory studyjne aktywne (czyli z wzmacniaczem) podpinane do zasilania. 

Ukryta Zawartość

gramofon: Pioneer pl-630 

Ukryta Zawartość

Jako, że wydałem całkiem sporo na gramofon, chciałbym jakoś odpowiedzialnie przyoszczędzić na wzmacniaczu. Odpowiedzialnie to znaczy z poszanowaniem jakości oferowanej przez sprzęt który już mam. Krótko. Chcę wzmacniacz optymalny cenowo. Nie drogi, ale nie psujący dobrej jakości pozostałych elementów. 

Jak dotąd zdążyłem się zorientować, że taki wzmacniacz jeśli ma zawierać w sobie przedwzmacniacz to musi mieć wejścia phono.  Jeśli chodzi o połączenie wzmacniacza z monitorami to potrzebne są wyjścia pre-out (?). 

Jestem otwarty na wszelkie komentarze, pytania i rady.

Do monitorów aktywnych nie potrzebujesz wzmacniacza. Aby podłączyć do nich gramofon, wystarczy Ci pre phono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
8 minut temu, Wit__ napisał:

Nie wiem tylko jak to przenieść

Już jest.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W takim razie uzupełniające pytanie. Jaki przedwzmacniacz będzie adekwatny do gramofonu pl-630? 

Dodam, że nie mam konkretnych oczekiwań wobec brzmienia. słucham od muzyki klasycznej po punk. zależy mi, żeby dźwięk był wypośrodkowany

Edytowane przez Wit__
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

A jaką kwotę chcesz na to przeznaczyć? 

fajnie byłoby do 500 ale nie wiem jak wyglądają realia. Macie jakieś doświadczenia albo opinie na temat tego gramofonu?

fajnie byłoby do 500 ale nie wiem jak wyglądają realia.

Niekorzystnie. Pre w dużej mierze będzie decydować o brzmieniu zestawu. Na pewno rynek wtórny. Nowe odpuść bo nic wartościowego nie znajdziesz 

• Moderatorzy

fajnie byłoby do 500 ale nie wiem jak wyglądają realia. Macie jakieś doświadczenia albo opinie na temat tego gramofonu?

Przedwzmacniacz dobiera się bardziej do wkładki, niż do gramofonu, więc istotne jaką wkładkę masz, lub zamierzasz mieć?

W przewidzianym budżecie kolega z forum sprzedaje:

8 minut temu, Marcinus napisał:

Przedwzmacniacz dobiera się bardziej do wkładki, niż do gramofonu, więc istotne jaką wkładkę masz, lub zamierzasz mieć?

w tym momencie jest AT3600L

prawdopodobnie w jakieś przyszłości ją zmienię jak rozczytam temat, ale na razie zależy mi żeby cały set zaczął grać

Edytowane przez Wit__
2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ale trzeba doliczyć jeszcze pre liniowe

tzn? 

Generalnie rzecz biorąc moje ucho w tym momencie nie jest szczególnie wytrawne, a budżet mi się na jakiś czas skurczył. 

Czy podłączenie tego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) będzie robiło bardzo dużą różnicę w porównaniu z wyżej zaproponowanym ifi zen phono?

Zdaje sobie sprawę, że może to brzmieć dla Was absurdalnie ale potrzebuję, żeby mi ktoś to jasno określił. Z jak dużymi różnicami ma się do czynienia?

Ukryta Zawartość

Do twoich kolumn i do grania z gramofonu to najlepiej kup przedwzmacniacz z wbudowanym pre gramofonowym.

Najlepszy będzie z epoki gdzie królował jeszcze gramofon , ja gram na Yamaha cx2 i jestem bardzo zadowolony. Koło tysiąca trafisz coś fajnego 😃

3 godziny temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Do twoich kolumn i do grania z gramofonu to najlepiej kup przedwzmacniacz z wbudowanym pre gramofonowym.

Najlepszy będzie z epoki gdzie królował jeszcze gramofon , ja gram na Yamaha cx2 i jestem bardzo zadowolony. Koło tysiąca trafisz coś fajnego 😃

Jaka jest rola pre gramofonowego (wcześniej w wątku pojawił się też "pre liniowy")?

na ile dobrze kojarzę są to wyjścia, ale jaka jest ich rola i charakter to nie wiem

Edytowane przez Wit__

Najprawdopodobniej potrzebujesz tego:

Ukryta Zawartość

(lub coś do wyboru z kategorii: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  )

oraz coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

(czy coś z kategorii: 

Ukryta Zawartość

no i jakieś kabelki, ale tu już koledzy doradzą, nie będziesz tego przecież łączył czymś za kilkadziesiąt złotych, więc te z thomanna się nie nadadzą 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Moderatorzy
8 minut temu, Wit__ napisał:

Jaka jest rola pre gramofonowego

Wzmacnia niski sygnał wkładki gramofonowej i koryguje krzywą zapisu na płycie.

Tutaj troszkę więcej o krzywej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Marcinus napisał:

Wzmacnia niski sygnał wkładki gramofonowej i koryguje krzywą zapisu na płycie.

Tutaj troszkę więcej o krzywej:

Ukryta Zawartość

Ok, czyli pre gramofonowy oznaczało to przedwzmacniacz gramofonowy. skojarzyłem to z wyjściami pre out które są w niektórych wzmacniaczach i których roli nie rozumiem do końca. 

5 minut temu, przemak napisał:

Najprawdopodobniej potrzebujesz tego:

Ukryta Zawartość

(lub coś do wyboru z kategorii: 

Ukryta Zawartość

oraz coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

(czy coś z kategorii: 

Ukryta Zawartość

no i jakieś kabelki, ale tu już koledzy doradzą, nie będziesz tego przecież łączył czymś za kilkadziesiąt złotych, więc te z thomanna się nie nadadzą 😉

mam interfejs audio (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )ale podobnie jak Mackie którego podrzuciłeś, nie ma jak i po co go połączyć z gramofonem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Wit__ napisał:

Edit1: Doradzono mi, że jednak chodzi o przedwzmacniacz gramofonowy. To wydaje się być prostszy wybór, niemniej jednak chętnie posłucham rad.

Musiałbyś znaleźć przedwzmacniacz gramofonowy z bardzo dużym wzmocnieniem i regulacją poziomu wyjściowego a to raczej chyba nie będzie łatwe. Potrzebny jest Tobie po prostu normalny pełny przedwzmacniacz posiadający selektor wejść liniowych, przedwzmacniacz gramofonowy i regulację poziomu wyjściowego najlepiej sterowaną pilotem. Ten cel spełniają wszystkie przedwzmacniacze od końcówek mocy, przyzwoity przedwzmacniacz analogowy można kupić z drugiej ręki za niewielkie pieniądze z pierwszej będzie dużo drożej, musisz przestudiować ofertę portali handlujących sprzętem z drugiej ręki.  Szukaj wśród znanych firm, choć czasem te mało znane potrafią zaskoczyć. Lektura chińskich portali handlowych też może dać dobre a nawet czasem bardzo dobre efekty, wybór przedwzmacniaczy jest tam bardzo duży i ceny nie zwalające z nóg.  

P.S. Szukaj wśród takich konstrukcji mających wyjście symetryczne, ponieważ Twoje monitory mają wejścia symetryczne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy
Godzinę temu, Wit__ napisał:

Jaka jest rola pre gramofonowego (wcześniej w wątku pojawił się też "pre liniowy")?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, Wit__ napisał:

na ile dobrze kojarzę są to wyjścia, ale jaka jest ich rola i charakter to nie wiem

Mówiąc najprościej. Przedwzmacniacz liniowy umożliwia wybór źródła, które ma grać i umożliwia regulację poziomu głośności. Bez niego głośniki grałyby na jednym i tylko jednym poziomie głośności - maksymalnym. Czyli głośniki napie...alałyby lub milczały bez poziomów pośrednich. Przedwzmacniacz gramofonowy to coś, co umożliwia przeniesienie i "przetłumaczenie"  sygnału jaki wychodzi z gramofonu na zestaw audio. Czyli koryguje niedomagania tego nośnika tak aby stał się w pełni wartościowym grajkiem. Gramofon i przedwzmacniacz gramofonowy to dwa elementy, które muszą współdziałać razem aby odtworzyć czarną płytę  

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Musiałbyś znaleźć przedwzmacniacz gramofonowy z bardzo dużym wzmocnieniem i regulacją poziomu wyjściowego a to raczej chyba nie będzie łatwe.

Art dj ma regulację

Ukryta Zawartość

image.png.f6124bcfadd7007e495ea03c0868be3a.png

Ukryta Zawartość

6 minut temu, piotrek7 napisał:

Mówiąc najprościej. Przedwzmacniacz liniowy umożliwia wybór źródła, które ma grać i umożliwia regulację poziomu głośności. Bez niego głośniki grałyby na jednym i tylko jednym poziomie głośności - maksymalnym. Czyli głośniki napie...alałyby lub milczały bez poziomów pośrednich. Przedwzmacniacz gramofonowy to coś, co umożliwia przeniesienie i "przetłumaczenie"  sygnału jaki wychodzi z gramofonu na zestaw audio. Czyli koryguje niedomagania tego nośnika tak aby stał się w pełni wartościowym grajkiem. Gramofon i przedwzmacniacz gramofonowy to dwa elementy, które muszą współdziałać razem aby odtworzyć czarną płytę  

to rozumiem dobrze. pojawia się tylko wiele różnych terminów, które nie wiem jak przyporządkować jeszcze. 

5 minut temu, bolo_senor napisał:

Art dj ma regulację

czy w takim razie układ( gramofon --> art dj --> focusrite --> monitory aktywne ) zadziała?

7 minut temu, Wit__ napisał:

to rozumiem dobrze. pojawia się tylko wiele różnych terminów, które nie wiem jak przyporządkować jeszcze. 

Jak chcesz słuchać tylko winyli - to pre gramofonowe z regulacją wzmocnienia

Jak gramofonu i coś jeszcze - to liniowe z wejściem gramofonowym , lub pre liniowe z pre gramofonowym.

Edytowane przez bolo_senor
5 minut temu, bolo_senor napisał:

Art dj ma regulację

Ukryta Zawartość

image.png.f6124bcfadd7007e495ea03c0868be3a.png

Tylko czy wysteruje w pełni te monitory? I co z innymi wejściami liniowymi potrzebnymi do obsługi innych elementów toru audio? Oczywiście jest to propozycja do sprawdzenia, niemniej nie wróżę zadowolenia z takiej konfiguracji, ale mogę się mylić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko czy wysteruje w pełni te monitory?

Na luzie , ale tu widzę xlr-y , więc i tak bez focusrite i przejściowych kabli , się nie obejdzie.

15 minut temu, Wit__ napisał:

czy w takim razie układ( gramofon --> art dj --> focusrite --> monitory aktywne ) zadziała?

W tym wypadku , wystarczy ci każdy inny pre gramofonowy , bo regulacja poziomu jest w focusrite

Edytowane przez bolo_senor
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

Na luzie , ale tu widzę xlr-y , więc i tak bez focusrite i przejściowych kabli , się nie obejdzie.

Warto zajrzeć na ofertę chińską w tym temacie. Wybór nieomal nieograniczony. Oczywiście "druga ręka" też może przynieść spektakularne efekty.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Warto zajrzeć na ofertę chińską w tym temacie. Wybór nieomal nieograniczony. Oczywiście "druga ręka" też może przynieść spektakularne efekty.

Co dokładnie oznacza „oferta chińska”?

Podsumowując: z oferty @przemak bierzesz :

Ukryta Zawartość

do niego polecany wcześniej IFI Audio Zen i nadwyrężając lekko budżet

masz komplet wymagający jedynie kabli RCA lub XLR bo masz wybór wyjść.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Seyv zmienił(a) tytuł na Przedwzmacniacz gramofonowy do monitorów studyjnych
4 godziny temu, Wit__ napisał:

mam interfejs audio

A podłączasz coś do niego do wejść? Bo możesz do tych wejść podłączyć przedwzmacniacz gramofonowy i w istniejącym zestawie manipulując direct monitoringiem słuchać z wejść czyli gramofonu albo z wyjść czyli z komputera. Można też pokombinować czysto programowo z korektorem odwzorowującym krzywą RIAA i tylko dopasować parametry wejść w scarlecie...

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi