Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz Sacd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów mam zamiar kupić jakiś odtwarzacz sacd do 4 tyś najlepiej używany.

Swój sprzęt w większości sprzedałem. Został mi tylko wzmacniacz,i nowy amplituner kina.

Advance Paris a 10 

Onkyo rz 840

Marantz cd 6006 który wkrótce zmieni właściciela.

Z moich obserwacji jestem zainteresowany 

Pioneer Pd 50, pd 30.

Yamaha cds 2000, lub 1000,

Denon dcd 1510,1520,2000

Oppo 105, Cambridge Audio cdxuh.

Może jakiś Marantz ale CD 8003,8005 już miałem.

Nie chcę starego sprzętu,im nowszy tym lepiej.

Czy macie jakieś sugestie,tylko bez modyfikacji. To mnie nie interesuje.

Inny sprzęt godny uwagi.

Mam z 15 fajnych płyt SACD.

I może będę powiekszał kolekcję.

Jeżeli wybiorę odtwarzacz blu-ray to tylko taki który puści sygnał po HDMI,bo rz 840 nie ma analogów.

Jeżeli CD to podpięty pod wzmacniacz.

https://www.audiostereo.pl/topic/167017-jaki-odtwarzacz-sacd/
1 godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Witam kolegów mam zamiar kupić jakiś odtwarzacz sacd do 4 tyś najlepiej używany.

Swój sprzęt w większości sprzedałem. Został mi tylko wzmacniacz,i nowy amplituner kina.

Advance Paris a 10 

Onkyo rz 840

Marantz cd 6006 który wkrótce zmieni właściciela.

Z moich obserwacji jestem zainteresowany 

Pioneer Pd 50, pd 30.

Yamaha cds 2000, lub 1000,

Denon dcd 1510,1520,2000

Oppo 105, Cambridge Audio cdxuh.

Może jakiś Marantz ale CD 8003,8005 już miałem.

Nie chcę starego sprzętu,im nowszy tym lepiej.

Czy macie jakieś sugestie,tylko bez modyfikacji. To mnie nie interesuje.

Inny sprzęt godny uwagi.

Mam z 15 fajnych płyt SACD.

I może będę powiekszał kolekcję.

Jeżeli wybiorę odtwarzacz blu-ray to tylko taki który puści sygnał po HDMI,bo rz 840 nie ma analogów.

Jeżeli CD to podpięty pod wzmacniacz.

PD 50 były warte zakupu jako nowe za te okolice 2k. Dzisiaj widuje takie używane znacznie drożej z napędem do wymiany.  Nie warto

PD 30 to bubel ( nie mylić z 30AE bo to zupełnie inna konstrukcja ).

Yamahy - padają lasery i za drogie jako używane.

Denony stare, w sumie DCD200OAE jest ciekawy pod warunkiem że kupisz mało używany a więc praktycznie bez szans.

Napędy SACD są DUŻO mniej trwałe od CD więc ja bym nie kupił starego odtwarzacza SACD chyba ze jak mi się udało z 3 lata temu ten 2000AE kupić od kolekcjonera z przebiegiem kilkunastu płyt.

Jak chcesz to za 4800 sprzedam nowego ( PL dystrybucja, tylko wypakowany i sprawdzony ) Denona DCD-1700NE.

Gra o niebo lepiej od 2000AE i fabrycznego PD-50.

Made in Japan. Bardzo dobra budowa, elementy, wykonanie, BARDZO dobry napęd i nowy z gwarancją więc masz na lata spokój.

A jak nie mój egzemplarz to dołóż i kup w sklepie bo kupisz za 4k coś starego, padnie laser i jak nawet uda się naprawić ( a z SACD jest ciężko z naprawami ) to wyjdzie niewiele mniej niż taki Denon...

Wiesz tego dvd 1700 ne mogę kupić spokojnie w Niemczech kosztuje 899 euro,ale nie chce mi się jechać 500 km. Bo paliwo to z 500 zł. Więc interes żaden,dlatego nie pisałem o nim.

Wlaśnie nie specjalnie ma kto to przywieść.

Trzeba zapłacić gotówką przy odbiorze.

A transport i logistykę samemu ogarnąć. Ale może faktycznie pojadę sobie na jakiś weekend do Berlina. A potem jeszcze 200 km dalej

3 godziny temu, muda44 napisał:

Napędy SACD są DUŻO mniej trwałe od CD więc ja bym nie kupił starego odtwarzacza SACD

Cos w tym jest, miałem SACD Samsunga i mimo, że nie był jakoś mocno eksploatowany, to po jakimś czasie miał objawy jakby już był trochę zużyty, problem z odczytem płyt, znajdywaniem ścieżki itp.

29 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Wlaśnie nie specjalnie ma kto to przywieść.

Trzeba zapłacić gotówką przy odbiorze.

A transport i logistykę samemu ogarnąć. Ale może faktycznie pojadę sobie na jakiś weekend do Berlina. A potem jeszcze 200 km dalej

U mnie masz nówkę z wysyłką za 4,8k 🙂 

2 minuty temu, paww napisał:

Cos w tym jest, miałem SACD Samsunga i mimo, że nie był jakoś mocno eksploatowany, to po jakimś czasie miał objawy jakby już był trochę zużyty, problem z odczytem płyt, znajdywaniem ścieżki itp.

Te nowe napędy SACD  Marantz / Denon póki co nie słychać żeby padały w przeciwieństwie do np Yamahy, nawet serii 3000...

To chyba kwestia szczęścia.

Kiedyś trochę się bawiłem tym sacd. Może nie były to odtwarzacze dobrej klasy.

Ale miałem dvd Yamaha s 2700,czy Denon 3910, Marantz dvd 7001,CD 7001,7003,8003,8005.

Cambridge Audio bd 640, i jeszcze Philips 9700, Cinema 9000.

Samsung HD 945.

I sporo innych. Grały sporo. I jedyny problem to były w nie których głośne napędy co je natychmiast dyskwalifikowało.

Sprzedałem wszystkie ,ale znowu mnie ciągnie w stronę mocy. Już myślałem że z wiekiem mi to przejdzie. Co prawda praktycznie przestałem się bawić kinem domowym. Ale i tak musiałem kupić Onkyo Tx Tz 840 aby skosztować atmosa,i DTS x.

Ale wcale mnie to już nie wciągnęło. Jest bo jest. Ale pewnie raz do roku coś odpalę. Bo ostatnio to chyba na starszym Marantz coś słuchałem ze 2 lata temu. Nawet musiałem sobie przypomnieć jak to wszystko się ogarnia.

Dobre KD z dobrym dźwiękiem jest warte inwestycji. Jest wiele filmów które bez dobrego nagłośnienia wiele tracą. Ja oglądam w 5.2 bo mam za wysoki salon na Atmosa ale to już robi robotę.

Nie chwaląc się mam dobre nagłośnienie. Duży pokój odsłuchowy w domu na piętrze tylko do relaksu.

Mogę też słuchać głośno,nie ma problemu wszystko dobrze wytłumione.

Ale już wiek nie młodzieńczy,i nie wypada szaleć obecnie jednak preferuję stereo  Tidal Masters,lub sacd,no i czarna płyta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

18 minut temu, max720 napisał:

Cambridge Audio CXU ?

Nie.

Pytałem przecież jaki odtwarzacz Sacd sobie ponownie kupić.

Cxu HD czy Oppo myślalem,ale używane nie warto za to płacić co za nowe. Chyba jednak tak jak kolego doradzał dcd 1700ne.

Lub jakiś Marantz CD SA 14, lub 11.

5 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Wiesz tego dvd 1700 ne mogę kupić spokojnie w Niemczech kosztuje 899 euro,ale nie chce mi się jechać 500 km. Bo paliwo to z 500 zł. Więc interes żaden,dlatego nie pisałem o nim.

16 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Nie chwaląc się mam dobre nagłośnienie. Duży pokój odsłuchowy w domu na piętrze tylko do relaksu.

Mogę też słuchać głośno,nie ma problemu wszystko dobrze wytłumione.

Ale już wiek nie młodzieńczy,i nie wypada szaleć obecnie jednak preferuję stereo  Tidal Masters,lub sacd,no i czarna płyta.

Ukryta Zawartość

Potencjał na basie jest ale fronty i centralny z wyższym basem do tego nie nadążą 😉

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

2+1 bo zdecydowanie daje radę. Zwłaszcza gdy priorytetem jest muzyka a film zaledwie dodatkiem

Jak film jest dodatkiem i nie oczekujemy zbyt wiele to może i tak ale znowu np koncert Zimmera z Pragi na dobrym KD robi to co żadne stereo nie jest w stanie zrobić. Albo muzyka z Łowcy Androidów 1 . Ta przestrzeń to jest coś bez czego dla mnie ten film jako sam obraz jest po prostu marny.

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

900 Euro to prawie 3900 + 500 paliwo, zużycie samochodu i do tego stracony cały dzień. To już lepiej odżałować te 4 stówy kupić od kolegi. Chyba, że nie cenisz swojego czasu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Czas się znajdzie,a żona mnie już długo namawia na wycieczkę do Drezna,i Berlina.

6 godzin temu, Misio38 napisał:

900 Euro to prawie 3900 + 500 paliwo, zużycie samochodu i do tego stracony cały dzień. To już lepiej odżałować te 4 stówy kupić od kolegi. Chyba, że nie cenisz swojego czasu.

Do tego musi być czarny,a kolega ma chyba srebrnego.

Nadal uważam, że coś czego odzyskać się nie da (czyli czas) jest cenniejsze niż kolor urządzenia. Mam wrażenie, że ludzie kompletnie niepotrzebnie przywiązują wagę do nieistotnych szczegółów. Ale spoko. To tylko taka dygresja.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Podstawowa sprawa dla odtwarzacza SACD to czytanie płyt SACD-R. Jak nie czyta wypalanych to bym takiego nawet kijem nie dotknął.

Obrazy tysięcy płyt SACD są dostepne w sieci i nawet w smartfonie większośc muzyki mam w tym standardzie . Odtwarzam w programie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.04.2024 o 13:41, paww napisał:

Ale to pewnie nie było stricte SACD, tylko jakieś combo z napędem obsługującym tyle formatów, że SACD był tylko jednym z kilku.

W dniu 25.04.2024 o 13:43, muda44 napisał:

U mnie masz nówkę z wysyłką za 4,8k 🙂 

Te nowe napędy SACD  Marantz / Denon póki co nie słychać żeby padały w przeciwieństwie do np Yamahy, nawet serii 3000...

Chyba nie do końca one takie nowe, bo już w Marantzach serii SA, one były. Ale to nie wada, jeszcze lepiej to o nich świadczy, bo znaczy, że sprawdzone.

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

Ale to pewnie nie było stricte SACD, tylko jakieś combo z napędem obsługującym tyle formatów, że SACD był tylko jednym z kilku.

Tak było, wszystko w jednym, ale grał jak na tamte czasy przyzwoicie.

W dniu 29.04.2024 o 20:06, bogdan_ napisał:

Podstawowa sprawa dla odtwarzacza SACD to czytanie płyt SACD-R. Jak nie czyta wypalanych to bym takiego nawet kijem nie dotknął.

Obrazy tysięcy płyt SACD są dostepne w sieci i nawet w smartfonie większośc muzyki mam w tym standardzie . Odtwarzam w programie

Ukryta Zawartość

Co za bajka! Tysiące płyt SACD dostępne w sieci ,🤣

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...
W dniu 13.05.2024 o 19:44, marek-1969 napisał:

Co za bajka! Tysiące płyt SACD dostępne w sieci ,🤣

Sam mam ponad tysiąc obrazów SACD-R , ale ja ściągam tylko to co mnie interesuje.

Wymień kilku wykonawców i tytuły tych "sacd-r "

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

3 godziny temu, marek-1969 napisał:

Wymień kilku wykonawców i tytuły tych "sacd-r "

Nie jestem pewien, ale chyba najwiecej mam Mozarta, koło 150 płyt SACD-R.

Nie wiem co Cię interesuje, szukaj w sieci , sporo jest na rutrackerze.

Co do programu do SACD-R na smartfona to teraz słucham na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość