Skocz do zawartości
IGNORED

Winyle analogowe z lat 80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Chciałem zapytać w jaki sposób , gdzie można za przyzwoitą , nie wyimaginowaną kwotę sprzedać 110 szt LP winylowych i 60 szt SP winyl.

Jest to moja kolekcja , w zdecydowanej większości poczciwe analogi z lat 80 polskich wykonawców (Dżem , Perfect , Lady Punk , Lombard , Seifert , Nalepa , Soyka , Maanam , Republika ale także New Order , Peter Gabriel , Mike Oldfield . Pink Floyd.... - to LP oraz równie fajne pozycje SP : TSA 51 , Beatles , Kasa Chorych , Leo Sayer , Hot Chocolate , Budka Suflera , Brygada Kryzys , Kombi , Perfect , Dżem , Sygitowicz , Trojanowska , Queen , Exodus , Martyna Jakubowicz...). Wystane często w nocnych kolejkach do sklepu muzycznego przy ul. Ogarnej w Gdańsku.

Mam zdjęcia tychże płyt i kartki z opisem wykonawca , tytuł , wydanie , ocena stanu okładki i stanu płyty w/g skali Record Collector ...(subiektywna oczywiście) po 20 szt na zdjęciu i kartce. Stan okładek przeważnie od VG/VG+/VG++/VG+++ do EX+ , płyt przeważnie EX/NM , zdarzają się VG+++/VG++.

Z przyczyn osobistych chce zbyć kolekcję , najlepiej w całości , w jednym miejscu - oferty kupna są przeważnie niezbyt poważne ; z drugiej strony nie wiem , gdzie , na jakim portalu , na jakim forum mogłyby znaleźć się osoby zainteresowane zakupem.

Wszystkie płyty są umyte , sprawdzane na Bernardzie 434 , przechowywane w odpowiednich warunkach.

Proszę o podpowiedzi , dzięki i pozdrawiam Wszystkich 

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/167138-winyle-analogowe-z-lat-80/
  • Moderatorzy

Jeśli chodzi o nasze forum, to są dwie opcje:

- zakładka Ogłoszenia

lub w temacie  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Mariusz1963 napisał:

(Dżem , Perfect , Lady Punk , Lombard , Seifert , Nalepa , Soyka , Maanam , Republika

Sprawdź najpierw na róznych portalach za ile te płyty chcą.

Niektóre ceny są z kosmosu (trzeba wziąć poprawkę), ale za oryginały Dżemu, Perfectu, Seiferta, Nalepy, Maanamu i Republiki w stanie NM (jak piszesz) możesz dostać wcale niezłe "grosze".

Opcją jest też "objazdowa giełda winyli", jeśli się trafi blisko. Oni też kupują i można negocjować ceny na podobne smakowite pozycje.

14 minut temu, Andrzej100 napisał:

Oryginaly Dżemu, Perfectu, Lady Pank, Nalepy, Maanamu, Soyki i Republiki to są tak naprawdę bardzo marnie wydane i do tego bardzo marnej jakości  płyty.

Wiem, bo mam. 

No ja też mam i zupełnie nie zgadzam się z "marną" jakością. Okładki, poligrafia zgoda, ale że brzmienie? Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB, jednak jest wystarczająco dobre by słuchać z przyjemnością.

Pierwsza Republika np. tu jest naprawdę "ponad stan".

Dzięki serdeczne za Wasze wypowiedzi. Z tą jakością to pewnie każdy ma rację . Ja dawno już nie słuchałem muzy z gramofonu , pewnie tak od lat 80-tych. Obecnie sprawdzając stan płyt i okładek , myjąc je , sprawdzając wątpliwe miejsca na płycie pod kątem ewentualnego zniekształcenia odsłuchu miałem mieszane odczucia.

Niektóre pozycje jak Kombi , Budka , Perfekt... są jakby przytłumione ; można by było oczekiwać więcej. Polskie wydanie Abby - oczekiwałem więcej .

Z kolei np. Adamiak , Soyka (blublula) , Geppert (och kocham cię nad życie) , The dark side of the moon , SBB , Exodus ,  Długosz - ballady Cohena - niektóre to Pagart i Arston uważam za całkiem przyzwoite w odsłuchu , słychać dużo fajnych dźwięków , dynamikę , przestrzeń. 

Wspomniałem , że słucham na Bernardzie 434 z MF100 - pewnie na lepszym sprzęcie mogłoby być lepiej.

Ale np. Ray Charles Bałkantonu brzmi b.dobrze . Ogólnie dla mnie to nie tylko wspomnienia i pewnego rodzaju celebracja ale też inna , przyjemniejsza jakość odsłuchu.

21 godzin temu, Andrzej100 napisał:

To moze innaczej, były jakies gorsze, oczywiście oprócz radzieckiej Melodii?

Melodia miała dobre tłoczenia, wystarczy posłuchać EL&P , LED Zeppelin...

Porównaj je np z U2 Unforgettable Fire 🤣

23 godziny temu, iro III napisał:

No ja też mam i zupełnie nie zgadzam się z "marną" jakością. Okładki, poligrafia zgoda, ale że brzmienie? Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB, jednak jest wystarczająco dobre by słuchać z przyjemnością.

Pierwsza Republika np. tu jest naprawdę "ponad stan".

Też kiedyś myślałem że nasze tłoczenia są kiepskie ale to sprzęt miałem kiepski 😃

Trzaski to pewnie problem z igłą lub kalibracją, u mnie zniknęły zupełnie - 440 ML,

a co do jakości to Melodię oceniam całkiem nieźle ... posłuchaj Balkantonu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 11.05.2024 o 22:21, Andrzej100 napisał:

To moze innaczej, były jakies gorsze, oczywiście oprócz radzieckiej Melodii?

Były. Na pewno byłgarskie.

Ogólnie sporo polskich wydań gra bardzo dobrze. Np. I Ching czy płyty Martyny Jakubowicz

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W dniu 11.05.2024 o 20:34, iro III napisał:

Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB

Takie to jest brzmienie epoki , inne było w prl-u inne w GB a inne w latach 2000 . Brzmienie dodaje klimatu , jest to część całości nagrania i albo się kocha albo nienawidzi.

4 godziny temu, daru0105 napisał:

Ogólnie sporo polskich wydań gra bardzo dobrze. Np. I Ching czy płyty Martyny Jakubowicz

Tak + Voo Voo, Osjan, Orkiestra ósmego dnia, Perfect, Nalepa, Nalepa z Dżemem, Republika, Obywatel GC, Krzak, Maanam, String Connection.

Tu jest dobrze, czasem bardzo dobrze.

Nie wspominając o płytach wydawanych przez PolJazz.

Tu jest zazwyczaj bardzo dobrze.

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, iro III napisał:

Voo Voo, Osjan, Orkiestra ósmego dnia, Perfect, Nalepa, Nalepa z Dżemem, Republika, Obywatel GC, Krzak, Maanam, String Connection.

Jakich wydawnictw płyty tych wykonawqców posiadasz?

2 godziny temu, Nil napisał:

Jakich wydawnictw płyty tych wykonawqców posiadasz?

Oryginalne, pierwsze wydania,

czyli Muza, Pronit, Polton, Tonpress,

nie pamiętam co tam jeszcze, musiałbym sprawdzić, a jestem poza domem.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, iro III napisał:

Oryginalne, pierwsze wydania,

czyli Muza, Pronit, Polton, Tonpress,

nie pamiętam co tam jeszcze, musiałbym sprawdzić, a jestem poza domem.

Nie były to dobre jakościowo wydania.

Zaletę mialy jedną - były i dosyc łatwo można  było je nabyć, do tego za niewielkie pieniądze.

Zagadka - jak była cena pierwszego albumu Perfectu ?

Godzinę temu, Nil napisał:

Nie były to dobre jakościowo wydania.

Zaletę mialy jedną - były i dosyc łatwo można  było je nabyć, do tego za niewielkie pieniądze.

Zagadka - jak była cena pierwszego albumu Perfectu ?

Ceny pierwszego Perfectu nie pamiętam za to ciekawi mnie czy każda z nich miała taką naklejkę na okładce jak moja .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mavok

Perfect kosztował 130zl w momencie wydania płyty. Te naklejki o sprzedaży premiowanej mam na płytach Led Zeppelin ale kupionych w 1990r. notabene za połowę ceny (Jedynka za 14 000zl i Dwójka za 8 000zl)
3b0d527c7bb59ba9b03178e66ec7e240.jpg925ccd0464f8111c1ee420bf33f019b0.jpg770b4dd570fd9cb67abb94394b6ffa48.jpg

Trzeba dodać, że te Zeppeliny dla Polskich Nagrań tłoczone były w Niemczech. (Do dziś mam dwójkę)

8 godzin temu, Nil napisał:

Te, które lerzakowały w księgarniach, tak.

Te, o których teraz sobie ględzimy były dostępne po wystaniu, w często kilometrowych kolejkach i na tamte czasy, jeśli ktoś nie był "badylarzem" lub "resortowym dzieckiem" a chciał mieć wszystkie gorące nowości młodego nowego rocka, wcale niemałe były to pieniądze.

Więc kolego, albo słabo już z pamięcią, albo ...po prostu zgadujesz.

Sam to niestety wspominam też niecentryczne dziury i fale dunaju, zapewne przez magazynowanie

12 godzin temu, przmor napisał:

Led Zeppelin ale kupionych w 1990r. notabene za połowę

To ekipa z lat 70 i kompletnie wtedy passé

Ja to sieczkobrzęków wtedy szukałem, jakichś J&MCH, mbv, itd.

Po dwudziestu latach to nie dziwi mnie przecena

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, iro III napisał:

Te, o których teraz sobie ględzimy były dostępne po wystaniu, w często kilometrowych kolejkach i na tamte czasy, jeśli ktoś nie był "badylarzem" lub "resortowym dzieckiem" a chciał mieć wszystkie gorące nowości młodego nowego rocka, wcale niemałe były to pieniądze.

Akurat jakie "gorące nowości"?!!

Polskie Nagrania SX2905 to rok wydania 1990

U nas "szły" wtedy głównie w formacie  CDAudio 

19 godzin temu, iro III napisał:

Maanam, String Connection.

Tu jest dobrze, czasem bardzo dobrze.

Maanam Live to syf, chyba wydawca im na złość to wydał

Z Savitoru - Żądza pieniądza czyli Na luzie to też nędza

14 godzin temu, Mavok napisał:

czy każda z nich miała taką naklejkę

Pierwsze słyszę. PN kupiło licencję od PRITV na jej wydanie, bo to nagrania z radio.

Niestety bez "Coś dzieje się" i bez "Czytanki" 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

"Odziedziczyłem" po dziadku kolegi kolekcję polskich płyt w stanie EX+. Jak nowe. Z kolei moje własne płyty z lat 80-tych, słuchane na Bernardzie 434 z wkładką MF-100 nadawały się głównie kosza. Zostało mi tylko kilka i wszystkie są zjechane i smażą. W latach 80-tych byłem nastolatkiem i do głowy mi nie przyszło, że igła ma jakiś okres żywotności :D 

W każdym razie z jakiejś setki płyt polskich, które posiadam, dobrze jest zrealizowana czerwona TSA, Tilt jedynka i bardzo dobrze Maquillage Jakubowicz. Pierwsze płyty Maanamu, który kocham, to dno realizacyjne. 

We stand in the Atlantic
We become panoramic

59 minut temu, xetras napisał:

Akurat jakie "gorące nowości"?!!

Akurat takie - debiut Perfectu, Maanamu, Republiki.

O tych pisałem, Twoje wydumki mnie nie interesują.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, iro III napisał:

Więc kolego, albo słabo już z pamięcią, albo ...po prostu zgadujesz.

Kolego bardzo mocno się mylisz.

Płyty były bez problemu do dostania w Warszawie na Nowym Świecie, kto kupował pewnie wie gdzie. Jako bardzo młody chlopak miałem w zasadzie wszystkie cenione w owym czasie płyty polskich zespołow rockowych

Ceny polskich płyt  były baaaaardzo niskie - płyta kosztowała mniej niż pół litra wódki, za to sprzęt przy polskich wyplatach bardzo drogi, chociaz też mialem niemal wszytko co nowego w klasie HiFiwyprodukowano. Nie byłem "resortowym dzieckiem", chyba że za resort przyjmie się PKP, mój Tato był bardzo średniej rangi pracownikiem polskich kolei.

Ceny płyt "zachodnich" były zawrotne, np płyta Obrazki z Wystawy ELP kosztowała ok. 1/4 przeciętnej wypłaty, a nie była to płyta najdroższa. Z tego co pamiętam w Warszawie na Grochowskiej był "komis" płytowy, w którym, większości z melomanów oczy "wychodzily z orbit".

3 godziny temu, iro III napisał:

Akurat takie - debiut Perfectu, Maanamu, Republiki.

Wszystkie jakościowo marne, miałem każdą z nich, Perfect mam do dziś w stanie niemal sklepowym (pierwszą "zieloną" i drugą - UNU)

W Warszawie może tak było ale w mniejszych miastach trzeba było się nabiegać żeby zdążyć kupić płytę zanim zniknęła z półek. Jeśli się nie zdążyło trzeba było kupić na bazarze cztery razy drożej.

2 godziny temu, Nil napisał:

Płyty były bez problemu do dostania w Warszawie na Nowym Świecie, kto kupował pewnie wie gdzie

Mieszkałem wtedy w W-wie i pamiętam jak stałem w kolejkach po te płyty. Na Nowym Świecie, róg Świętokrzyskiej - księgarnia muzyczna, w Empiku w Juniorze też.

Ty wiesz swoje, ja wiem swoje.

Nie dogadamy się, widzę.

Klep sobie dalej swoje "prawdy", mnie się już nie chce.

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, iro III napisał:

Na Nowym Świecie, róg Świętokrzyskiej

...był sklep Polskich Nagrań, w którym płyty kupowało sie bez problemów, nawet w ilościach "handlowych", podobnie jak na Długiej w Tonpressie.

• Pokaż nowe odpowiedzi