Skocz do zawartości
IGNORED

Winyle analogowe z lat 80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Chciałem zapytać w jaki sposób , gdzie można za przyzwoitą , nie wyimaginowaną kwotę sprzedać 110 szt LP winylowych i 60 szt SP winyl.

Jest to moja kolekcja , w zdecydowanej większości poczciwe analogi z lat 80 polskich wykonawców (Dżem , Perfect , Lady Punk , Lombard , Seifert , Nalepa , Soyka , Maanam , Republika ale także New Order , Peter Gabriel , Mike Oldfield . Pink Floyd.... - to LP oraz równie fajne pozycje SP : TSA 51 , Beatles , Kasa Chorych , Leo Sayer , Hot Chocolate , Budka Suflera , Brygada Kryzys , Kombi , Perfect , Dżem , Sygitowicz , Trojanowska , Queen , Exodus , Martyna Jakubowicz...). Wystane często w nocnych kolejkach do sklepu muzycznego przy ul. Ogarnej w Gdańsku.

Mam zdjęcia tychże płyt i kartki z opisem wykonawca , tytuł , wydanie , ocena stanu okładki i stanu płyty w/g skali Record Collector ...(subiektywna oczywiście) po 20 szt na zdjęciu i kartce. Stan okładek przeważnie od VG/VG+/VG++/VG+++ do EX+ , płyt przeważnie EX/NM , zdarzają się VG+++/VG++.

Z przyczyn osobistych chce zbyć kolekcję , najlepiej w całości , w jednym miejscu - oferty kupna są przeważnie niezbyt poważne ; z drugiej strony nie wiem , gdzie , na jakim portalu , na jakim forum mogłyby znaleźć się osoby zainteresowane zakupem.

Wszystkie płyty są umyte , sprawdzane na Bernardzie 434 , przechowywane w odpowiednich warunkach.

Proszę o podpowiedzi , dzięki i pozdrawiam Wszystkich 

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/167138-winyle-analogowe-z-lat-80/
  • Moderatorzy

Jeśli chodzi o nasze forum, to są dwie opcje:

- zakładka Ogłoszenia

lub w temacie  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Mariusz1963 napisał:

(Dżem , Perfect , Lady Punk , Lombard , Seifert , Nalepa , Soyka , Maanam , Republika

Sprawdź najpierw na róznych portalach za ile te płyty chcą.

Niektóre ceny są z kosmosu (trzeba wziąć poprawkę), ale za oryginały Dżemu, Perfectu, Seiferta, Nalepy, Maanamu i Republiki w stanie NM (jak piszesz) możesz dostać wcale niezłe "grosze".

Opcją jest też "objazdowa giełda winyli", jeśli się trafi blisko. Oni też kupują i można negocjować ceny na podobne smakowite pozycje.

12 godzin temu, iro III napisał:

ale za oryginały Dżemu, Perfectu, Seiferta, Nalepy, Maanamu i Republiki w stanie NM (jak piszesz) możesz dostać wcale niezłe "grosze".

Oryginaly Dżemu, Perfectu, Lady Pank, Nalepy, Maanamu, Soyki i Republiki to są tak naprawdę bardzo marnie wydane i do tego bardzo marnej jakości  płyty.

Wiem, bo mam. 

14 minut temu, Andrzej100 napisał:

Oryginaly Dżemu, Perfectu, Lady Pank, Nalepy, Maanamu, Soyki i Republiki to są tak naprawdę bardzo marnie wydane i do tego bardzo marnej jakości  płyty.

Wiem, bo mam. 

No ja też mam i zupełnie nie zgadzam się z "marną" jakością. Okładki, poligrafia zgoda, ale że brzmienie? Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB, jednak jest wystarczająco dobre by słuchać z przyjemnością.

Pierwsza Republika np. tu jest naprawdę "ponad stan".

5 minut temu, iro III napisał:

No ja też mam i zupełnie nie zgadzam się z "marną" jakością. Okładki, poligrafia zgoda, ale że brzmienie? Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB, jednak jest wystarczająco dobre by słuchać z przyjemnością.

Okładki, poligrafia to były najlepsze "strony" tych płyt.

Brzmienie niestety tragiczne i dotyczyło zarówno Polskich Nagrań, jak Pronitu i Tonpressu.

Edytowane przez Andrzej100

Dzięki serdeczne za Wasze wypowiedzi. Z tą jakością to pewnie każdy ma rację . Ja dawno już nie słuchałem muzy z gramofonu , pewnie tak od lat 80-tych. Obecnie sprawdzając stan płyt i okładek , myjąc je , sprawdzając wątpliwe miejsca na płycie pod kątem ewentualnego zniekształcenia odsłuchu miałem mieszane odczucia.

Niektóre pozycje jak Kombi , Budka , Perfekt... są jakby przytłumione ; można by było oczekiwać więcej. Polskie wydanie Abby - oczekiwałem więcej .

Z kolei np. Adamiak , Soyka (blublula) , Geppert (och kocham cię nad życie) , The dark side of the moon , SBB , Exodus ,  Długosz - ballady Cohena - niektóre to Pagart i Arston uważam za całkiem przyzwoite w odsłuchu , słychać dużo fajnych dźwięków , dynamikę , przestrzeń. 

Wspomniałem , że słucham na Bernardzie 434 z MF100 - pewnie na lepszym sprzęcie mogłoby być lepiej.

Ale np. Ray Charles Bałkantonu brzmi b.dobrze . Ogólnie dla mnie to nie tylko wspomnienia i pewnego rodzaju celebracja ale też inna , przyjemniejsza jakość odsłuchu.

21 godzin temu, Andrzej100 napisał:

To moze innaczej, były jakies gorsze, oczywiście oprócz radzieckiej Melodii?

Melodia miała dobre tłoczenia, wystarczy posłuchać EL&P , LED Zeppelin...

Porównaj je np z U2 Unforgettable Fire 🤣

23 godziny temu, iro III napisał:

Też kiedyś myślałem że nasze tłoczenia są kiepskie ale to sprzęt miałem kiepski 😃

Godzinę temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Melodia miała dobre tłoczenia, wystarczy posłuchać EL&P , LED Zeppelin...

Porównaj je np z U2 Unforgettable Fire 🤣

Też kiedyś myślałem że nasze tłoczenia są kiepskie ale to sprzęt miałem kiepski 😃

Melodia miała tłoczenia tragiczne, mam kilka, niemal nowych (kilkukrotne odtworzenia), a najgorszy w nich oprócz kiepskiego dźwięku jest narastający trzask między utoworami.

Sprzęt moze miałeś kiepski, nie wiem jaki, ale za to bardzo dobrze  wiem jakie były/są stare polskie płyty (lata70-to do 90tych)

Katastrofa, nawetw porównaniuz  czeskim ( wlaściwie czechosłowackim) Supraphonem czy węgierskim Hungarotonem albo Favoritem.

Trzaski to pewnie problem z igłą lub kalibracją, u mnie zniknęły zupełnie - 440 ML,

a co do jakości to Melodię oceniam całkiem nieźle ... posłuchaj Balkantonu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 11.05.2024 o 22:21, Andrzej100 napisał:

To moze innaczej, były jakies gorsze, oczywiście oprócz radzieckiej Melodii?

Były. Na pewno byłgarskie.

Ogólnie sporo polskich wydań gra bardzo dobrze. Np. I Ching czy płyty Martyny Jakubowicz

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W dniu 11.05.2024 o 20:34, iro III napisał:

Oczywiście nie równa się wydaniom USA, Germany czy GB

Takie to jest brzmienie epoki , inne było w prl-u inne w GB a inne w latach 2000 . Brzmienie dodaje klimatu , jest to część całości nagrania i albo się kocha albo nienawidzi.

4 godziny temu, daru0105 napisał:

Ogólnie sporo polskich wydań gra bardzo dobrze. Np. I Ching czy płyty Martyny Jakubowicz

Tak + Voo Voo, Osjan, Orkiestra ósmego dnia, Perfect, Nalepa, Nalepa z Dżemem, Republika, Obywatel GC, Krzak, Maanam, String Connection.

Tu jest dobrze, czasem bardzo dobrze.

Nie wspominając o płytach wydawanych przez PolJazz.

Tu jest zazwyczaj bardzo dobrze.

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, iro III napisał:

Voo Voo, Osjan, Orkiestra ósmego dnia, Perfect, Nalepa, Nalepa z Dżemem, Republika, Obywatel GC, Krzak, Maanam, String Connection.

Jakich wydawnictw płyty tych wykonawqców posiadasz?

2 godziny temu, Nil napisał:

Jakich wydawnictw płyty tych wykonawqców posiadasz?

Oryginalne, pierwsze wydania,

czyli Muza, Pronit, Polton, Tonpress,

nie pamiętam co tam jeszcze, musiałbym sprawdzić, a jestem poza domem.

25 minut temu, iro III napisał:

Oryginalne, pierwsze wydania,

czyli Muza, Pronit, Polton, Tonpress,

nie pamiętam co tam jeszcze, musiałbym sprawdzić, a jestem poza domem.

Nie były to dobre jakościowo wydania.

Zaletę mialy jedną - były i dosyc łatwo można  było je nabyć, do tego za niewielkie pieniądze.

Zagadka - jak była cena pierwszego albumu Perfectu ?

Godzinę temu, Nil napisał:

Nie były to dobre jakościowo wydania.

Zaletę mialy jedną - były i dosyc łatwo można  było je nabyć, do tego za niewielkie pieniądze.

Zagadka - jak była cena pierwszego albumu Perfectu ?

Ceny pierwszego Perfectu nie pamiętam za to ciekawi mnie czy każda z nich miała taką naklejkę na okładce jak moja .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mavok

Perfect kosztował 130zl w momencie wydania płyty. Te naklejki o sprzedaży premiowanej mam na płytach Led Zeppelin ale kupionych w 1990r. notabene za połowę ceny (Jedynka za 14 000zl i Dwójka za 8 000zl)
3b0d527c7bb59ba9b03178e66ec7e240.jpg925ccd0464f8111c1ee420bf33f019b0.jpg770b4dd570fd9cb67abb94394b6ffa48.jpg

Trzeba dodać, że te Zeppeliny dla Polskich Nagrań tłoczone były w Niemczech. (Do dziś mam dwójkę)

8 godzin temu, Nil napisał:

Te, które lerzakowały w księgarniach, tak.

Te, o których teraz sobie ględzimy były dostępne po wystaniu, w często kilometrowych kolejkach i na tamte czasy, jeśli ktoś nie był "badylarzem" lub "resortowym dzieckiem" a chciał mieć wszystkie gorące nowości młodego nowego rocka, wcale niemałe były to pieniądze.

Więc kolego, albo słabo już z pamięcią, albo ...po prostu zgadujesz.

Sam to niestety wspominam też niecentryczne dziury i fale dunaju, zapewne przez magazynowanie

12 godzin temu, przmor napisał:

Led Zeppelin ale kupionych w 1990r. notabene za połowę

To ekipa z lat 70 i kompletnie wtedy passé

Ja to sieczkobrzęków wtedy szukałem, jakichś J&MCH, mbv, itd.

Po dwudziestu latach to nie dziwi mnie przecena

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, iro III napisał:

Te, o których teraz sobie ględzimy były dostępne po wystaniu, w często kilometrowych kolejkach i na tamte czasy, jeśli ktoś nie był "badylarzem" lub "resortowym dzieckiem" a chciał mieć wszystkie gorące nowości młodego nowego rocka, wcale niemałe były to pieniądze.

Akurat jakie "gorące nowości"?!!

Polskie Nagrania SX2905 to rok wydania 1990

U nas "szły" wtedy głównie w formacie  CDAudio 

19 godzin temu, iro III napisał:

Maanam, String Connection.

Tu jest dobrze, czasem bardzo dobrze.

Maanam Live to syf, chyba wydawca im na złość to wydał

Z Savitoru - Żądza pieniądza czyli Na luzie to też nędza

14 godzin temu, Mavok napisał:

czy każda z nich miała taką naklejkę

Pierwsze słyszę. PN kupiło licencję od PRITV na jej wydanie, bo to nagrania z radio.

Niestety bez "Coś dzieje się" i bez "Czytanki" 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

"Odziedziczyłem" po dziadku kolegi kolekcję polskich płyt w stanie EX+. Jak nowe. Z kolei moje własne płyty z lat 80-tych, słuchane na Bernardzie 434 z wkładką MF-100 nadawały się głównie kosza. Zostało mi tylko kilka i wszystkie są zjechane i smażą. W latach 80-tych byłem nastolatkiem i do głowy mi nie przyszło, że igła ma jakiś okres żywotności :D 

W każdym razie z jakiejś setki płyt polskich, które posiadam, dobrze jest zrealizowana czerwona TSA, Tilt jedynka i bardzo dobrze Maquillage Jakubowicz. Pierwsze płyty Maanamu, który kocham, to dno realizacyjne. 

We stand in the Atlantic
We become panoramic

59 minut temu, xetras napisał:

Akurat jakie "gorące nowości"?!!

Akurat takie - debiut Perfectu, Maanamu, Republiki.

O tych pisałem, Twoje wydumki mnie nie interesują.

• Pokaż nowe odpowiedzi