Skocz do zawartości
IGNORED

10 najczęstszych błędów w doborze sprzętu audio

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Emocje wzbudza muzyka jednak sposób jej przekazu może powodować, że są one większe lub mniejsze.

A odnośnie popełnianych błędów to za jeden z największych uważam, zamknięcie się ze swoim system w czterech ścianach gdzie jedynym wyjściem na świat audio jest monitor komputera. Warto odwiedzać innych, zapraszać ludzi do siebie, chodzić na wystawy - nawet po to by się dowartościować. Poznanie różnych sposobów na przekaz muzyki pozwala rozwinąć się w tym hobby i unikać błędów.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

42 minuty temu, Gabaryton napisał:

Żaden system nie wzbudza emocji, chyba że chodzi o "jaranie się sprzętem", ale nie o takie emocje mi chodzi.

Te, które mam na myśli wzbudza MUZYKA.

To oczywiste, że jeżeli piszemy, że "system wzbudza emocje" mamy na myśli odtwarzaną na nim muzykę. Ta sama muzyka na jednym systemie wzbudza emocje, a na innym emocje mniejsze albo wręcz nudzi.

42 minuty temu, Gabaryton napisał:

Nie, nie uważam, że nie ma różnic w sprzęcie, ale te różnice nie mają żadnego wpływu na "przekazywanie" emocji, bo w sprzęcie nie ma żadnych emocji, tak samo jak nie ma ich na jakimkolwiek nośniku sygnału.

To zdanie samo przeczy sobie.

Tak sprzet nie ma emocji - zgadzam sie. Ale sprzet sluzy do przekazywania emocji zawartych w materiale muzycznym. A czy material muzyczny wywola u nas reakcje znow zalezy od A) czy sprzet dobrze je przekazuje B) czy material muzyczny w ogole nam odpowiada.

Bedac na koncercie w klubie nie ma posrednika albo sami gramy dla siebie na instrumencie i albo czujemy emocje albo nie. Ale odtwarzana myzyka doklada element urzadzen posredniczacych w przekazie tych emocji.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, Seyv napisał:

Emocje wzbudza muzyka jednak sposób jej przekazu może powodować, że są one większe lub mniejsze.

Niby tak... ale u mnie większe emocje budzi Danzig z boomboxa niż "Kind Of Blue" z hifi, u Was pewnie na odwrót. Niestety po latach wśród audiofili, trudno pozbyć się natręctwa, i po usłyszeniu jednego fałszywego dźwięku, nadal cieszyć się muzyką, a nie martwić jakością jej odtworzenia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Niby tak... ale u mnie większe emocje budzi Danzig z boomboxa niż "Kind Of Blue" z hifi,

I na co to ma być dowód? Jedynie na to, że nie lubisz Milesa Davisa, a nie na to że różne systemy wywołują różne emocje (oczywiście wywołują).

Edytowane przez MCHammer2022
4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

na co to ma być dowód?

Na udział procentowy muzyki i hifi w kreowaniu emocji.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale drugie: trzeba zdać sobie sprawę, że do 2x wyższego ciśnienia akustycznego potrzeba 10x więcej mocy, a 2x wyższa moc to +3dB - tak czy siak różnica jest.

Ciagle się uczysz ale ....

2x SPL to +6dB = 4x moc

Ty zapewne miałeś na myśli głośność pisząc o SPL.

2x głośniej to +10dB = 10x moc ale tylko 3,1x SPL.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

A jak wypada AVR? Bardzo słabo, bo nie tylko nie podwaja swojej mocy, nie tylko jej nie zwiększa, ale nawet zmniejsza osiągając zaledwie 2x60W/4Ω

I tak to właśnie wzmacniacz, który ma w papierach 2,5x więcej W, okazuje się mieć mniej mocy 🙂

Nie traktuj wzmacniaczy jak grzejników elektrycznych.

O wzmacniaczach powinniśmy pisać, że przy takiej mocy zwiększa się THD+N powyżej określonej wartości. Nie znaczy to, że rzeczony AVR nie osiągnie mocy wyższej niż deklarowana. Osiągnie ale zrujnuje się parametr THD+N co jest poniekąd logiczne. Więcej kanałów "pod prądem" to więcej zakłóceń i zniekształceń co oczywiście nie jest regułą ale może wpływać na parametry "jakościowe".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
18 minut temu, szymon1977 napisał:

Na udział procentowy muzyki i hifi w kreowaniu emocji.

Ale nie do końca dyskutujemy o udziale procentowym systemów tylko o tym co wzbudza większe emocje. No chyba, że u ciebie to to samo i to właśnie boombox dostarcza większych emocji? Ale jeżeli tak to, jeżeli masz słuch i nie jesteś po pięciu piwach, postawię tezę, że masz niewłaściwy system do metalu a nie, że boombox jest lepszy w kreowaniu emocji. 😄😄😄

1 hour ago, Gabaryton said:

Te, które mam na myśli wzbudza MUZYKA.

1 hour ago, Ajothe said:

Tak, a sprzęt audio służy do odtwarzania MUZYKI 🙂

No właśnie, MUZYKI, nie emocji 😉

Edytowane przez Gabaryton
7 minut temu, MariuszZ. napisał:

O wzmacniaczach powinniśmy pisać, że przy takiej mocy zwiększa się THD+N powyżej określonej wartości. Nie znaczy to, że rzeczony AVR nie osiągnie mocy wyższej niż deklarowana. Osiągnie ale zrujnuje się parametr THD+N co jest poniekąd logiczne.

Wiem o tym, ale nie zagłębialem.się w zbędne na tę chwilę szczegóły.

7 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ty zapewne miałeś na myśli głośność pisząc o SPL.

Racja.

Edytowane przez szymon1977

39 minutes ago, MCHammer2022 said:

Ta sama muzyka na jednym systemie wzbudza emocje, a na innym emocje mniejsze albo wręcz nudzi.

Wyjaśnij mi więc, dlaczego muzyka, którą znam, lubię i cenię czasami mnie nudzi na moim własnym sprzęcie?

A innym razem jest całe spektrum emocji przy słuchaniu tej samej muzyki na tym samym sprzęcie?

Dzieje się tak dlatego, że to nie w sprzęcie są emocje, że nie ma on najmniejszego wpływu na ich "przekazywanie".

Owszem muzyka to emocje ale sprzęt audio posiada konkretny charakter który je odzwierciedla. 

To jak napisać że jazda Porsche nie wywołuje żadnych emocji bo przecież te emocje są we mnie. Bzdura bo gdyby tak było to życie nie miałoby sensu i bylibyśmy pod tym względem samowystarczalni. 

Po prostu bzdurą jest że konkretne emocje są we mnie… potrzeba zewnętrznego bodźca i okoliczności by zaistniały a że życie się toczy to ciągle jakieś emocje są we mnie.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiem o tym, ale nie zagłębialem.się w zbędne na tę chwilę szczegóły.

To nie są szczegóły. Producenci podając moc mówią nam "po prawdzie" o znieksztalceniach wzmacniacza. Moc jest sprawą drugorzadną dla zwykłego użytkownika, no chyba że pracuje na estradzie gdzie moce rzędu setek W są codziennością.

Taki ocno uproszczony przykład. Sluchamy kolumn o efektywności 93dB/1W/1m. Ile mocy potrzebujemy by osiągnąć w miejscu odsłuchu ok. 100dB SPL. 

Zakładając +3dB = 2x moc otrzymamy 2W->96dB, 4W->99dB, 8W->102dB, 16W->105dB

Mamy 2 kolumny czyli jeszcze +3dB

No ale nie słuchamy z 1m. Załóżmy, że z 2m czyli -6dB. Zatem na 2m z dwóch kolumn uzyskamy 102dB SPL z 16W dla kolumn o efektywności 93dB/1W/1m. 

Po co zatem nam w 14m2 pokoiku, w którym słuchamy ulubionych płyt moce rzędu 100W? Żeby zniszczyć i tak już wyeksploatowany aparat słuchu? 😉

24 minuty temu, Gabaryton napisał:

No właśnie, MUZYKI, nie emocji 😉

To jakieś herezje. 😄 Głównym celem sztuki jest wywoływanie emocji.

17 minutes ago, Tal said:

Po prostu bzdurą jest że konkretne emocje są we mnie… potrzeba zewnętrznego bodźca i okoliczności by zaistniały a że życie się toczy to ciągle jakieś emocje są we mnie.

Podkreśliłem coś, z czym się zupełnie zgadzam.

Ten bodzieć to MUZYKA, nie sprzęt, przynajmniej dla mnie.

I jest dokładnie tak, jak napisałeś, że sam bodzieć nie wystarczy, potrzebne są jeszcze odpowiednie okoliczności.

I właśnie dlatego ten sam bodzieć (MUZYKA) czasem wywołuje emocje, a czasem nie, bo jest to zależnie od OKOLICZNOŚCI, a nie od sprzętu.

Mam tę samą muzykę graną na tym samym sprzęcie, czasem są emocje czasem nie. Skoro muzyka i sprzęt jest ten sam, to wpływ na emocje mają okoliczności, a nie sprzęt.

Logika, Watsonie, logika.

19 minutes ago, Gabaryton said:

Wyjaśnij mi więc, dlaczego muzyka, którą znam, lubię i cenię czasami mnie nudzi na moim własnym sprzęcie?

A innym razem jest całe spektrum emocji przy słuchaniu tej samej muzyki na tym samym sprzęcie?

Dzieje się tak dlatego, że to nie w sprzęcie są emocje, że nie ma on najmniejszego wpływu na ich "przekazywanie".

7 minutes ago, MCHammer2022 said:

Masz niewłaściwy system do tej muzyki.

Nie, to nie sprzęt to OKOLICZNOŚCI, jak słusznie zauważył @Tal

Edytowane przez Gabaryton
4 minuty temu, Gabaryton napisał:

Mam tę samą muzykę graną na tym samym sprzęcie, czasem są emocje czasem nie. Skoro muzyka i sprzęt jest ten sam, to wpływ na emocje mają okoliczności, a nie sprzęt.

Logika, Watsonie, logika.

No wlasnie cienko z ta logika cos..

Kazda muzyka moze sie znudzic - to oczywiste i zupelnie normalne. Czesto potrzebujemy czasu zeby wrocic do sluchania czegos czego duzo sluchalismy. Dlatego wiekszosc ludzi wciaz kupuje nowe albumy a nie slucha 3 w kolko.

kolejny element to nasz stan emocjonalny/zdrowotny w danym momencie ktory ma nie maly wplyw na percepcje i odczucia.

Jedyna stala jest nasz sprzet. Jesli sa dni kiedy muzyka wywoluje emocje znaczy ze sprzet jest w miare dopasowany do nas. Jak wywoluje niemal caly czas euforie to jest swietnie do nas dopasowany. Jak niemal nigdy jej nie wywoluje - to zmien sprzet (albo idz leczyc depresje 😉 )

10 minut temu, MariuszZ. napisał:

To nie są szczegóły. Producenci podając moc mówią nam "po prawdzie" o znieksztalceniach wzmacniacza.

A w uproszczeniu to przy jakiej mocy zniekształcenia zaczną być słyszalne.

Rozumiem Twój tok rozumowania @Gabaryton i jestem w stanie przyjąć takie stanowisko aczkolwiek nadal uważam że fizycznie sprzęt audio wywołuje konkretne emocje  które głównie uzależnione są od okoliczności.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Drugim poważnym błędem jest kupowanie sprzętu po tylko po parametrach,  których często i tak nie da się porównać, bo producenci podają różne Wart przy różnym THD.

Sam widziałem Avr, który podawał 160W przy 1%Thd 😃

22 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Masz niewłaściwy system do tej muzyki.

Cytat

34 minuty temu, Gabaryton napisał:

Wyjaśnij mi więc, dlaczego muzyka, którą znam, lubię i cenię czasami mnie nudzi na moim własnym sprzęcie?

A innym razem jest całe spektrum emocji przy słuchaniu tej samej muzyki na tym samym sprzęcie?

Sprostowanie (nie doczytałem twojego postu, do którego pisałem odpowiedź - piszesz o tym samym systemie): system jest ok ale być może w danym momencie nie masz nastroju na odsłuchy w ogóle albo określonego rodzaju muzyki- to się zdarza każdemu.

18 minut temu, MariuszZ. napisał:

Zatem na 2m z dwóch kolumn uzyskamy 102dB SPL z 16W dla kolumn o efektywności 93dB/1W/1m. 

Po co zatem nam w 14m2 pokoiku, w którym słuchamy ulubionych płyt moce rzędu 100W?

Żeby te 16W mieć bez zniekształceń.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Drugim poważnym błędem jest kupowanie sprzętu po tylko po parametrach,  których często i tak nie da się porównać, bo producenci podają różne Wart przy różnym THD.

Jak to? To nie wystarczy czytac Amira? ;)

38 minutes ago, Tal said:

To jak napisać że jazda Porsche nie wywołuje żadnych emocji bo przecież te emocje są we mnie.

No widzisz, a mnie akurat jazda Porsche zupełnie nie kręci, nie wywołuje żadnych emocji.

Wolę szybowiec, paralotnię i żaglówkę, które być może w Tobie z kolei wywołują ziewanie.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Pierwszy z brzegu.

No to tak nie jest jak opisywałes.

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

Tutaj do głosu dochodzi psychoakustyka...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

31 minut temu, Ajothe napisał:

Podają moc i przy 10. Ale ludzie nie ogarniają. A im więcej tym lepiej.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

I tak to właśnie wzmacniacz, który ma w papierach 2,5x więcej W, okazuje się mieć mniej mocy 🙂

Nie skomentuję tego, bo uznałbyś że jestem niemiły ... 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to tak nie jest jak opisywałes.

Bez komentarza 🙂

42 minuty temu, Ajothe napisał:

Jest jeszcze ciekawiej, bo producenci dla tego samego wzmacniacz potrafią moc dla 4 i 8 ohm podać przy innym THD, a z tego to już na prawdę nic nie wynika.

Kolumny zamiast 8ohm mają 4ohm, a 2x mocniejszy wzmacniacz okazuje się być 2x słabszy.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Żeby te 16W mieć bez zniekształceń.

Nie 16W tylko 102dB SPL w miejscu odsłuchu. Rozpatrując moc  i 16 W mogę je mieć bez zniekształceń z wzmacniacza o mocy 16W. Bardziej powinniśmy koncentrować się na tym co mamy w miejscu odsłuchu czyli 102dB SPL z 2m. Nikt nikomu nie broni mieć i używać wzmacniaczy 1000W by słuchać przy takim wspomnianym ciśnieniu SPL ale po co?

Wzmacniacze o dużych mocach są droższe, mniej eko, zajmują więcej miejsca, trudniej je przenosić przy przeprowadzkach itd. 

Ja używam wzmacniacza lampowego o mocy 3,5W połączonego z kolumnami o efektywności 84dB/1W/1m. Dla moich potrzeb delektowania się jazzem w 14m2 mocy mu nie brakuje. SPL w granicach 80dB to moja granica bólu. Powyżej tej granicy słuchanie muzyki to już niestety tortury. 

20 minut temu, szymon1977 napisał:

A w uproszczeniu to przy jakiej mocy zniekształcenia zaczną być słyszalne.

Upraszczasz zagadnienie zadając takie pytanie i nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Wzmacniacze tranzystorowe w kl. AB mają inna charakterystykę THD+N niż wzmacniacze lampowe w kl. A. W tych pierwszych THD+N maleje ze wzrostem mocy do pewnej granicy by po jej przekroczeniu lawinowo się zwiększyć.

We wzmacniaczach lampowych jest nieco inaczej. Niski THD+N osiąga się przy małych mocach i ze zwiększaniem jej rośnie THD+N ale nie jest to sztywną regułą. Stąd między innymi zaleca się do wzmacniaczy lampowych kolumny o wyższej efektywności. Żeby słuchać przy mniejszych mocach z takim samym SPL ale z mniejszym THD+N.

Stąd też powszechny pogląd tych osłuchanych z wzmacniaczami lampowymi, że ciche słuchanie na wzmacniaczu lampowym jest przyjemniejsze niż słuchanie na wzmacniaczu tranzystorowym. Mam pogląd bo słucham też w tym samym systemie na Hypexie NC122MP. Jest różnica i wolę wieczorem słuchać na "lampie", a w dzień głośniej na Hypexie. 

Wracając do pytania. Zniekształceń harmonicznych nie usłyszysz, a jedynie ich wpływ na źródłowy sygnał audio. Tu z kolei słyszalność jest uzależniona o samego sygnału źródłowego, warunków lokalowych (hałas, pogłos itp), poziomu szumów całego łańcucha audio, poziomu zniekształceń intermodulacyjnych, zakłóceń czy nawet samego rzędu występujących zniekształceń harmonicznych. Im wyższy tym lepsza słyszalność zniekształceń i gorzej dla jakości muzyki. 

Słyszalność zawartości THD w muzyce może mieć charakter eufoniczny sprawiając, że muzyka będzie bardziej "nasycona", "gęsta" i możesz nie zwrócić uwagi na to bo będzie brzmiała przyjemnie i naturalnie dla ucha. Może być też tak, że na skutek dużej zawartości nieparzystych THD włącznie z tymi wysokich rzędów dźwięki nie będą brzmiały naturalnie co odczujesz jako "wyostrzenia" powodujące "ból" głowy. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Bez komentarza 🙂

Jest jeszcze ciekawiej, bo producenci dla tego samego wzmacniacz potrafią moc dla 4 i 8 ohm podać przy innym THD, a z tego to już na prawdę nic nie wynika.

Szymon ale serio sprawdź zanim coś napiszesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi