Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy system do pokoju 27 m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w związku ze zmianą miejsca zamieszkania , zmianie ulegnie też system audio w salonie . Obecnie posiadam wzmacniacz rega elex IV, kolumny bowers wilkins 707s3 , bluesound node 3, dac eversolo z6, odtwarzacz CD rega apollo 2017. Okablowanie : głośnikowe tellurium ultra blue 2, coaxial audioquest cinnamon oraz purist audio vesta, rca audioquest red river i Sydney, zasilanie audioquest y 3 i x 3 oraz isotek premier.  Muzyka : jazz , blues, klasyka , rock i coś pokroju dream theater .

na 27 m moje bowersy będą już za małe ( wbrew pozorom nie są ostre seria 7 jest raczej ciepła) , poszukuję więc nowych kolumn może

1. Bowersy 706 s3 

2. bowersy 705 s3

3 podłogowe 704 s2 ( mogę kupić w dobrej cenie od kolegi) 

4. usher v 602 lub 604

lub coś polskiego cena do 10000 zł 

wzmacniacz :   Racji tego że Rega może być już za słaba na moje typy kolumn to może spróbować 

1. Rega Elict ( przywiązanie do marki ) 

2. Primare i25 Prisma

3. Copland CSa 70 lub csa 100

4. Może używany baltlab albo primare i 35 

wznacniacze cyfrowe też wchodzą w grę w sypialni mam Sabaj a30a i klasa d też jest ok. 

coplanda i bowersy mogę przetestować w bydgoskim topie , lecz jestem otwarty też na inne propozycje i zestawienia. 

https://www.audiostereo.pl/topic/167270-nowy-system-do-pokoju-27-m/
W dniu 26.05.2024 o 12:50, milnet78 napisał:

Witam w związku ze zmianą miejsca zamieszkania , zmianie ulegnie też system audio w salonie . Obecnie posiadam wzmacniacz rega elex IV, kolumny bowers wilkins 707s3 , bluesound node 3, dac eversolo z6, odtwarzacz CD rega apollo 2017. Okablowanie : głośnikowe tellurium ultra blue 2, coaxial audioquest cinnamon oraz purist audio vesta, rca audioquest red river i Sydney, zasilanie audioquest y 3 i x 3 oraz isotek premier.  Muzyka : jazz , blues, klasyka , rock i coś pokroju dream theater .

na 27 m moje bowersy będą już za małe ( wbrew pozorom nie są ostre seria 7 jest raczej ciepła) , poszukuję więc nowych kolumn może

1. Bowersy 706 s3 

2. bowersy 705 s3

3 podłogowe 704 s2 ( mogę kupić w dobrej cenie od kolegi) 

4. usher v 602 lub 604

lub coś polskiego cena do 10000 zł 

wzmacniacz :   Racji tego że Rega może być już za słaba na moje typy kolumn to może spróbować 

1. Rega Elict ( przywiązanie do marki ) 

2. Primare i25 Prisma

3. Copland CSa 70 lub csa 100

4. Może używany baltlab albo primare i 35 

wznacniacze cyfrowe też wchodzą w grę w sypialni mam Sabaj a30a i klasa d też jest ok. 

coplanda i bowersy mogę przetestować w bydgoskim topie , lecz jestem otwarty też na inne propozycje i zestawienia. 

ja z tej listy wybieram zdecydowanie 705 s3. Moim zdaniem da się z nich wyciągnąć najwięcej. Odsłuchaj koniecznie oprócz Coplanda wzmaka Rose RA-280 bardzo mnie urzekło to połączenie 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Rega Elex MK4 to nie jest słaby wzmacniacz, oczywiście są mocniejsze, ale wcale nie trzeba mieć dużej mocy rzędu 150-200W by grało dobrze. Masz sporo swoich propozycji i szczerze mówiąc powinieneś w miarę możliwości czegoś posłuchać. Ze swojej strony z kolumn polskiej produkcji zaproponowałbym Pylona z serii Diamond 28 MKII, które świetnie brzmią i absolutnie w swojej cenie mogą konkurować z każdą zachodnią marką. Jeśli chciałbyś posłuchać Regi z Pylonami to zapraszam do Pabianic na  odsłuch, mamy ten sprzęt i wiele innych może coś wpadnie ci w ucho czego wcześniej nie brałeś pod uwagę - zapraszamy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No nie. Ciepłe to one nie są na pewno co nie oznacza że nie mogą ci się podobać 🙂

Jak chcesz kolumny ciepłe to sprawdź kefy, elaci, spendory. 

Ale jeśli chcesz zachować brzmienie bo byłeś zadowolony to oczywiście idź w większe serie bowers 7, heco revolution, monitor audio gold,

Primare i35 to mega wydajny i fajny wzmacniacz aczkolwiek jego bym nie łączył z analitycznymi kolumnami. To musiał byś sprawdzić tu monitor audio czy bowers jest dość ryzykowny w połączeniu. 

Copland to ciekawsza opcja do nich. Może moon 250 czy denon pma 2600ne.

Zasadnicze pytanie czy idziesz w to co masz tylko do większego pomieszczenia czy zmieniasz. 

A co sądzicie Państwo o usherach ? 602 lub 604 vel SD 500 lub p 701, kiedyś był to chyba dobry sprzęt, w czasie COVID firma prawie padła ale już wróciła do obiegu. Czy relatywna jakość jest na poziomie polskiego pylona lub studio hertz ? , Azja to chyba najbardziej zagorzali audiofilie , brat mi opowiadał, że jak był w Japonii to w mieszkaniach 50 m i małych pokoikach były kolumny wielkości małych samochodów . 
Aby ich posłuchać to czeka mnie wycieczka także może Wasza opinia coś mi da ? 

Oj teraz to wszedłeś na bardzo podatny grunt 

Jakość usher, pylon, studio 16hz. 

Gdzie ja dałem ten popkorn 🙂

Ale tak oni lubią duze kolumny w pomieszczeniach 

Ja też 🙂

32 minuty temu, milnet78 napisał:

Czy relatywna jakość jest na poziomie polskiego pylona lub studio hertz ?

To chyba żart 😉 Topowe kolumny Ushera są poza zasięgiem polskich marek. 

Zamiast wymieniać wzmacniacz spróbuj miniDSP Flex Digital z DIRAC. Możesz się zdziwić jak stary sprzęt zagra 😉 

A jeszcze lepiej DIRAC w wersji na PC (PC będzie źródłem). Jest trial i trzeba tylko skombinować mikrofon UMIK.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 28.05.2024 o 16:36, Piopio napisał:

Zamiast wymieniać wzmacniacz spróbuj miniDSP Flex Digital z DIRAC. Możesz się zdziwić jak stary sprzęt zagra 😉 

A jeszcze lepiej DIRAC w wersji na PC (PC będzie źródłem). Jest trial i trzeba tylko skombinować mikrofon UMIK.

Widzę że masz arcam sa30 ? To też jest cyfra ? Jak jego jakość ? Teraz pojawił się model sa 35 i sa 45 ale ceny już trochę wysokie . Czy sa 30 dałby radę wymienionym przeze mnie usherom ? Bo coraz bardziej skłaniam się do ich kupna albo v 604 albo nawet SD 500 lub o 701 . 

13 godzin temu, milnet78 napisał:

Widzę że masz arcam sa30 ? To też jest cyfra ? Jak jego jakość ? Teraz pojawił się model sa 35 i sa 45 ale ceny już trochę wysokie . Czy sa 30 dałby radę wymienionym przeze mnie usherom ? Bo coraz bardziej skłaniam się do ich kupna albo v 604 albo nawet SD 500 lub o 701 . 

ARCAM SA30 to klasyczny analog. Tak, Arcam da radę. Jego siłą jest DIRAC. Po zrobieniu korekcji dopiero pokazuje jak powinien grać system. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy
W dniu 26.05.2024 o 12:50, milnet78 napisał:

Muzyka : jazz , blues, klasyka , rock i coś pokroju dream theater .

na 27

To chyba tradycyjne podstawkowe raczej bym odpuścił z powodu zapotrzebowania na realny bas.

Może znajdziesz używane Dynaudio x38, albo pogadasz z Panem z Harpii czy ma jakieś Fresco ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 28.05.2024 o 16:36, Piopio napisał:

Pylona też?

W dniu 30.05.2024 o 06:58, milnet78 napisał:

Klasyczny wzmacniacz tranzystorowy. 

Nowe modele będą miały podobno nowy soft co niektórzy zarzucali poprzedniej serii. Nie wiem u mnie działało:)

Są to droższe modele ale myślę że zarówno 35 jak i 45 znajdą klienta. Ten wyższy model mnie intryguje. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pylona też?

Chyba nie znasz oferty Ushera 😉 Po prostu sobie zobacz. 

Nowe modele będą miały podobno nowy soft co niektórzy zarzucali poprzedniej serii.

Obecny soft w SA30 jest stabilny i wszystko działa jak powinno. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Chyba nie znasz oferty Ushera 😉 Po prostu sobie zobacz. 

Pytam tylko bo pylon ma coraz większe aspiracje jak widać. Kto wie co jest dla nich limitem. 

14 minut temu, Piopio napisał:

Obecny soft w SA30 jest stabilny i wszystko działa jak powinno. 

Ja też tak uważam. Mówię tylko że kilka osób chociażby tu na forum miało jakieś obiekcje. Nowe modele mają mieć inny. Ale jaki tego nie wiem. Może to jedynie symboliczna modyfikacja.

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pytam tylko bo pylon ma coraz większe aspiracje jak widać. Kto wie co jest dla nich limitem. 

Ja też tak uważam. Mówię tylko że kilka osób chociażby tu na forum miało jakieś obiekcje. Nowe modele mają mieć inny. Ale jaki tego nie wiem. Może to jedynie symboliczna modyfikacja.

Prawda jest taka, że pierwsze dwa lata od wyjścia SA30 były duże problemy z softem i użytkownicy bardzo na to narzekali. Były różne objawy, a to apka MusicLife nie chciała funkcjonować, lub brumilo na utworach z MQA i wiele innych nie stabilnych rzeczy. Od jakiś półtora roku wszystko zostało dopracowane i nie ma problemów. Nowa seria to zupełnie inne egzemplarze i też prawdopodobne jest, że na początku trzeba będzie coś poprawiać w aktualizacjach softu. 

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

1 minutę temu, treinerek napisał:

Prawda jest taka, że pierwsze dwa lata od wyjścia SA30 były duże problemy z softem i użytkownicy bardzo na to narzekali. Były różne objawy, a to apka MusicLife nie chciała funkcjonować, lub brumilo na utworach z MQA i wiele innych nie stabilnych rzeczy. Od jakiś półtora roku wszystko zostało dopracowane i nie ma problemów. Nowa seria to zupełnie inne egzemplarze i też prawdopodobne jest, że na początku trzeba będzie coś poprawiać w aktualizacjach softu. 

Tak to nowa seria, już kto inny maczał w nich ręce. Podobno inżynier od Naima. 

Jeśli soft będzie inny, ale całkowicie inny to nie jest powiedziane że aktualizacje to mus. Aczkolwiek tak użytkownicy to najlepsi testerzy i zawsze coś znajdą.

39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Póki co nie mają startu do Ushera ... 

A jakie wzmacniacze hybrydowe są warte zainteresowania oprócz copland cs100 w cenie do 10000 zł. ? Kolumny b@w 705 s3 zamówione , kolega przywiezie mi z UK , zależało mi na cenie 😉 . 

6 godzin temu, milnet78 napisał:

A jakie wzmacniacze hybrydowe są warte zainteresowania oprócz copland cs100 w cenie do 10000 zł. ? Kolumny b@w 705 s3 zamówione , kolega przywiezie mi z UK , zależało mi na cenie 😉 . 

Posłuchaj koniecznie połączenia tych kolumn z piecem Rose RA280: https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rose-ra280.html to też hybryda ale trochę inna, bo mieszanka klasy D z klasą A 😉

Nie mamy jeszcze filmiku z tym modelem, dlatego wklejam wyższy model zbudowany w ten sposób, tyle, że ten ma 4 końcówki mocy. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, milnet78 napisał:

Unison unico 90

Magnat ma1000

Unison unico 90

Magnat ma1000

Hmm magnat ma 1000 to chyba tylko już używane ? Jakościowo jest lepszy niż ma900 ( w nim to nawet gałki są krzywo wypoziomowane , potem obejrzałem test i z ma 900 jest duży problem z kontrolą jakości , w Bydgoszczy jest w electropunt i chyba mają magnat ? 

12 godzin temu, milnet78 napisał:

Hmm magnat ma 1000 to chyba tylko już używane ? Jakościowo jest lepszy niż ma900 ( w nim to nawet gałki są krzywo wypoziomowane , potem obejrzałem test i z ma 900 jest duży problem z kontrolą jakości , w Bydgoszczy jest w electropunt i chyba mają magnat ? 

Tak to już model tylko używany. Nie takie firmy mają problem z kontrolą jakości. W przypadku Regi też zdarzały się różne dolegliwości a masz niby produkcję w GB. 

Tak model 1000 gra lepiej. To inna konstrukcja. Na razie nie doczekała się kolejnego wcielenia. 

Nie wiem co na stanie ma elektropunkt

Przesłuchałem kilka rzeczy z docelowymi kolumnami bowers 705  ( kolega takie ma - moje przyjadą około 5 lipca) . 
1. Copland Cs 100 - podoba mi się pod kazdym Względem z wyjątkiem ceny 😉 

2. hegel 120 - chyba trochę za słaby na te kolumny miało być ostro ale b&w 705 chyba nie są ostre bony hegel brzmiały dobrze lecz czuć było że można lepiej . Od hegel trochę brzęczał w środku ??? Był nowy co to może być ? 

3. yamaha as 2200 tutaj - rewelacja także czuć kawał sprzętu lecz cena w PL trochę za wysoka 

4. Taga harmony tta 1000 B - najtańsze z testowanych a chyba jednej z lepiej grających moze dlatego ze to lampa pełna ale nie wiem jak z awaryjnością tej firmy , jeszcze mam możliwość posłuchania modelu 2000 b mk2 hybrydy , wygląda jak oem marek takich jak Vincent lub sheng ya z Chin a to niby projekt UE i polska marka , nie wiem czy w to wchodzić . 

5. ostatni wzmacniacz to advance Paris a12 i tu moje zdziwienie oprócz coplanda to chyba najfajniejsze urządzenie ale Francję to on widział też na mapie tylko i wszystko z Chin , nie wiem też jak awaryjność a cena też po neg ok 10.000 

6 . w weekend posłucham kilku chińczyków min jakiś ton winner i Shanling takie wielkie pudła zobaczymy 

całe szczęście znajomi trochę tego nagromadzili i jest jakaś opcja , a może polecicie do b&w jakąś dobrą cenowo lampę czy takie 30 w zdołają je napędzić ??? 

5 godzin temu, milnet78 napisał:

Od hegel trochę brzęczał w środku ??? Był nowy co to może być

Hegle tak mają, to nie jedyny wyjątek ;) 

Co do Coplanda odezwij się na priv, coś powalczymy 😉

Od jutra jestem na urlopie i nie wiem czy kolega zajrzy, wtedy ([email protected] i powołaj się na forum)

www.tophifi.pl

W dniu 10.06.2024 o 09:04, milnet78 napisał:

Około tej kwoty i do tych kolumn Vincent SV-237 MKII będzie perełką

16 minut temu, milnet78 napisał:

A jak widzi Pan Vincent 228 ? Ten z v metrami ? 

W moim odbiorze 237 MKII jest barwniejszy i lepiej nasycony w całym paśmie od 228 oraz posiada gęstszy obszerniejszy dół. 228 to trochę taka odchudzona wersja 237. Jeśli możesz dołożyć to ja na Twoim miejscu bym brał 237 MKII, bo te startowe waty w A klasie są mocno odczuwalne. 

26 minut temu, S4Home napisał:

W moim odbiorze 237 MKII jest barwniejszy i lepiej nasycony w całym paśmie od 228 oraz posiada gęstszy obszerniejszy dół. 228 to trochę taka odchudzona wersja 237. Jeśli możesz dołożyć to ja na Twoim miejscu bym brał 237 MKII, bo te startowe waty w A klasie są mocno odczuwalne. 

A jak Z ich awaryjnością ? Bo

cd były kiedyś bardzo awaryjne ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi