Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, romeksz napisał:

Ja tam nie wiem, ale częściej jest kolejka czekających na usługę. I poniżej 10 tys w kieszeni nikt by się w to nie bawił, tu nie ma rachunków.

To mój znajomy fryzjer wyciąga ledwo najniższą krajową. Pracuje u siebie. Może w dużych miastach 10kzl nie robi wrażenia, w mniejszych jest nieosiągalna.

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale czy to przekładało się na jakość grania? Bo ja raczej średnio wspominam technicsy z tych lat, choć tego nie kojarzę u nikogo ze znajomych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie to ma znaczenie,czyjeś odczucia? dla jednego będzie super dla innego średni lub do dxxxxy,ten akurat miał oceny na 3 do 3+w zachodnich pismach Audio czy Stereopleay.

Miałem też kilka wzmacniaczy Sony z serii ES{5,7 i 70 ES} kocówka lat 90-ch,to dopiero były szity tyle że ładnie opakowane w zasadzie był to już łabędzi spiew tej firmy.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Rozumiecie coś z tego? Fajny przelicznik mają.

Tak. Doskonale. Budowlańcy i mechanicy samochodowi dobrze wiedzą, jak kasę od ludzi wyciągnąć, niekoniecznie uczciwie. Handlarze samochodowi z nimi na jednym wózku jadą, a propos Twojego wcześniejszego wpisu. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Tak. Doskonale. Budowlańcy i mechanicy samochodowi dobrze wiedzą, jak kasę od ludzi wyciągnąć, niekoniecznie uczciwie. Handlarze samochodowi z nimi na jednym wózku jadą, a propos Twojego wcześniejszego wpisu. 😉

Wystarczy zerknąć na praktyki sprzedawców na Alledrogo.

W zasadzie to mi szczeka opadła kilka dni temu bo jeszcze z czymś takim się nie spotkałem.

Upatrzyłem sobie plecak. W ciagu kilku godzin koles  zmienił 3 razy cenę podnosząc ja.

Zapewne zobaczył ilość osób które dodały do obserwowanych.

Plecak kupiłem bo zona nalegała, został odesłany na drugi dzień .Nie dlatego, ze był zły ale za bezczelnosc sprzedawcy.

Szkoda słów .... 

Gdybyśmy rzeczywiście byli homo sapiens, to byłaby jedna firma, powiedzmy, że mająca filie w każdym kraju, i produkowałaby np 20 zestawów kolumn różnej wielkości i typie grania. Byłoby duuużo taniej i prościej. Podobnie z dowolnym sprzętem.  Byłoby strasznie nudno ale prosto, tanio i ekologicznie :)

3 godziny temu, kwasior21 napisał:

Wystarczy zerknąć na praktyki sprzedawców na Alledrogo.

W zasadzie to mi szczeka opadła kilka dni temu bo jeszcze z czymś takim się nie spotkałem.

Upatrzyłem sobie plecak. W ciagu kilku godzin koles  zmienił 3 razy cenę podnosząc ja.

Zapewne zobaczył ilość osób które dodały do obserwowanych.

Plecak kupiłem bo zona nalegała, został odesłany na drugi dzień .Nie dlatego, ze był zły ale za bezczelnosc sprzedawcy.

Szkoda słów .... 

Tak działa sprzedaż biletów lotniczych. 

Kupowałem bilety, strona się zawiesiła przy płatności,  Kupuję po chwili te same bilety i.... 20% drożej. 

Odczekać,  zmienić komp, siec, ip i cena znowu niższa 

Edytowane przez 1siedem
19 minut temu, Zamerstary napisał:

Które marki sprzętu audio rzetelnie wyceniają swoją elektronikę w tych czasach? 

Nie ma takich marek. Nawet gdyby jakaś firma sensownie wyceniła swój sprzęt zawsze znajdzie się znafca który stwierdzi, że np kondensatory są za tanie i można by dać coś lepszego w tej cenie ...

On 6/1/2024 at 10:02 AM, przemak said:

Diy wódki raczej nie da się zrobić. 

Nie znam się na terminologii, ale jestem pewien, że wiesz co miałem na myśli ;-)

Czasy się zmieniły.

Kiedyś Epos i Creek bardzo dobrze wyceniali swoje sprzęty, a po latach dzisiaj wydali monitory za 20k.....

Edytowane przez Ajothe
8 godzin temu, 1siedem napisał:

Tak działa sprzedaż biletów lotniczych. 

Kupowałem bilety,

No dokładnie. W zeszłym roku o 3 w nocy kupując bilety na wczasy udało się wstrzelić w jakieś okienko z cenami o połowę prawie nższymi. Nie wiem jak to działa, ale porypane jest.

Jeszcze bardziej powalona jest bankowość. 3 lata temu wymyśliliśmy sobie kapitalny remont kuchni z salonem prawie 50m2. Oszacowaliśmy budżet, założyliśmy jakąś górkę na niespodziewane wydatki i podwyżki u fachowców i tuż przed akcją fachowcy i znajoma projektantka podrzuciła nam kilka pomysłów. Pomysły rozpierducha na całego, coś tam wyburzyć, coś domurować, przestawić umywalkę, wyspę, skuć podłogę, zamiast gładzi cegły, kominek, dołożyć ogrzewanie podłogowe tam gdzie będzie potrzebne w nowej opcji, jakieś smart gadżety, wiadomo wszystkie meble i AGD kupić nowe. Temat przerósł nas finansowo względem pierwotnej opcji, bo zrobiło się kosztowo prawie razy dwa. Ale pomysł był na tyle fajny, remont robi się przecież na wiele lat więc postanowiliśmy zacisnąć pasa i wejść w temat. No i poszedłem do banku po pożyczkę gotówkową. Obejrzałem rankingi gdzie najkorzystniej i okazało się, że nigdzie nie ma takich warunków jak w ich reklamach czy rankingach tylko zupełnie inne, jakieś lichwiarskie. Zawsze jakieś "gwiazdki", dodatkowe produkty bankowe i przede wszystkim te atrakcyjne oferty są nie dla mnie, nie kwalifikuję się. Oferty jakie dostałem były mocno niekorzystne, jakbym po chwilówkę poszedł. No szok trochę. Okazuje się, że mam niski scoring w bankach i nie zasługuję na dobrą ofertę. I nie chodzi o zdolność kredytową czy co gorsza rejestr dłużników, nic z tych rzeczy,  bo mam stabilną pracę i zarobki pozwalające wziać sporo większy kredyt niż chciałem, nie w tym rzecz. Mam po prostu słabą historię kredytową. Owszem, mieliśmy hipotekę, ale w kilka lat spłaciliśmy ją i tyle. Pytam w drugim banku, potem trzecim i wszędzie lipa jeśli chodzi o warunki. W czwartym banku dowiedziałem się od pana gaduły, że robiąc te zapytania o kredyt jeszcze pogarszam swoją sytuację, bo on widzi w swoim komputerze, że pytałem już w ostatnim tygodniu o kredyty. A to wg jakichś tam ich algorytmów pogarsza mój scoring, bo robię z siebie desperata szukającego pilnie pieniędzy i warunki mi przedstawiane będą coraz gorsze. Doradził mi, bym w przyszłości kupował coś na raty, np. jakieś zakupy online na zero procent. Po prostu, bym zaistniał ze swoją historią w systemie bankowym , w jakimś tam rejestrze informacji kredytowych z którego banki korzystają. No i tak robię. Mam teraz np AllegroPay i jak kupowałem w kwietniu opony letnie to wziąłem z odroczoną płatnością na za miesiąc. Inne tego typu większe zakupy - np materac do sypialni itp biorę na zero raty. Strasznie to głupie i człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, jak to działa. Skończyło się jak to w dobrej rodzinie bywa, siostra i brat wsparli nas finansowo, spłaciliśmy ich i odwdzięczyliśmy się za przysługę. Ale nie mając takich możliwości i życzliwych ludzi naprawdę niezły haracz trzeba oddać bankom za ich cwaniactwo.

49 minutes ago, Ajothe said:

Kiedyś Epos i Creek bardzo dobrze wyceniali swoje sprzęty, a po latach dzisiaj wydali monitory za 20k.....

Bo to przecież Fink je "robił", nazwisko zobowiązuje.

Uważam że powiedział tak bo chciał zrobić większy rozgłos wokół swoich sprzętów. 

I udało się. 

Tekst cytowany przez branżowe magazyny. Tematy na forum. Co jeszcze?

Czy jest pazerna?

Co to znaczy? Co o tym świadczy?

Marża? Nie widzę tu jakiegoś nadmiernego zysku

Rozpiętość cenowa? Chińczycy robią wzmacniacz za 500 zł nowy a kevinson za 30 000 zł?

A jedno i drugie gra?

Myślę że więcej szumu o nic. 

Do ostatniej podwyżki haiku było dobrze wycenione.(znaczy dobrze-no nie przeginali)
Mój origami EL34P + Arachne kosztował 5600-po zmianie 12 600.
Zdążyłem w ostatnim miesiącu😉
Ale wiele lat w haiku ceny tak nie rosły jak u innych.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Marża? Nie widzę tu jakiegoś nadmiernego zysku

O,to jakie marże maja salony audio w polsce?
wiem,że zalezy od asortymentu,ale przy powszechnych zmowach cenowych (cena sugerowana) można jakoś mniej wiecej powiedzieć,zatem ile %???

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Do ostatniej podwyżki haiku było dobrze wycenione.(znaczy dobrze-no nie przeginali)
Mój origami EL34P + Arachne kosztował 5600-po zmianie 12 600.
Zdążyłem w ostatnim miesiącu😉
Ale wiele lat w haiku ceny tak nie rosły jak u innych.

W sensie cena wzrosła o ponad 100 procent?

Już były takie firmy co tak próbowały. Najlepiej na tym nie wyszły. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie cena wzrosła o ponad 100 procent?

Już były takie firmy co tak próbowały. Najlepiej na tym nie wyszły. 

Tak,ale wczesniej Haiku wiele lat miało ta sama cenę
Origami zwykły kosztował 4600,kiedy yaqiny ms30l były juz po 3500,ba fezy silver luna były przez moment droższe.
ja miałem yaqina,sprzedałem,bo chciałem SE,i udało sie w ostatniej chwili.

A jest jedna taka firma,która jeszcze nic nie zrobiła,ale tak próbuje.
Unitra

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

O,to jakie marże maja salony audio w polsce?
wiem,że zalezy od asortymentu,ale przy powszechnych zmowach cenowych (cena sugerowana) można jakoś mniej wiecej powiedzieć,zatem ile %???

Niestety nie powiem. 

Uwierz nie jest to jednak kwota przy której zatyka dech w piersi. A galeria handlowych masz na pęczki sklepów z większą marzą.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,ale wczesniej Haiku wiele lat miało ta sama cenę
Origami zwykły kosztował 4600,kiedy yaqiny ms30l były juz po 3500,ba fezy silver luna były przez moment droższe.
ja miałem yaqina,sprzedałem,bo chciałem SE,i udało sie w ostatniej chwili.

A jest jedna taka firma,która jeszcze nic nie zrobiła,ale tak próbuje.
Unitra

Kto im to doradzał?

Zdecydowanie lepiej systematycznie i powolutku podnosić cenę rok do roku niż zrobić taki zabieg. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Chodziło mi Haiku po głowie, ale właśnie przestało 😁

haha,tak,zmiana była drastyczna,ale w przypadku mojego modelu.
Inne podrożały o 10,20,30% tylko.

Ale można kupić uzywane w idealnym stanie na gwarancji,trzeba polowac.

Chodziło mi Haiku po głowie, ale właśnie przestało
No to do banku po kredycik trzeba będzie się udać , jak tak dalej pazernie będzie w branży
6 minut temu, Wito76 napisał:

No to do banku po kredycik trzeba będzie się udać , jak tak dalej pazernie będzie w branży

Ukryta Zawartość

Trzeba chuchać i dmuchać na to co się ma w dzisiejszych czasach 😁

Ukryta Zawartość

I niestety tak po serwis jest też coraz droższy. 

Co do wzrostu ceny i może poniekąd pazerności w branży to trzeba by przytoczyć tutaj sytuację z olbrzymim wzrostem ceny sprzętów audio podczas nazwijmy to globalnej inflacji. 

Inflacja opierała się o kilka zasadniczych kwestii oraz była zmienna i dość zróżnicowana w wielu krajach.

Jednak branża audio w tej konkretnej sytuacji była nieco pazerna. 

Poczuła zew. 

Po pewnym czasie jednak widzieliśmy iż w wielu producentów dokonywało korekt cenowych które dumnie nazywano promocjami. 

Na zachodzie ceny niektórych produktów po tych drastycznych podwyżkach bardzo zmalały i w tym momencie dla wielu produktów niestety odstajemy. 

Ale jest nadzieja mała bo mała ale że jednak to poniekąd klienci mają wpływ na cenę urządzeń. Haiku być może też przeanalizuję z czasem swoją decyzję. Aczkolwiek wnioski zapewne będzie można wyciągać dopiero w okresie marca kwietnia przyszłego roku. 

Audio academy z punktu widzenia mnie jako obserwatora nie specjalnie dobrze wyszło na takim zabiegu ale być może konstruktor i właściciel są innego zdania i obecnie mają się zdecydowanie lepiej

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Audio academy z punktu widzenia mnie jako obserwatora nie specjalnie dobrze wyszło na takim zabiegu ale być może konstruktor i właściciel są innego zdania i obecnie mają się zdecydowanie lepiej

Najbardziej pazerne sa małe manufaktury,które działaja od paru lat,a cenia sie jak wielkie znane firmy działające od dziesięcioleci.

A przy odsprzedarzy nikt tego hiendowego gówna nie chce kupic-no chyba,że z dużą stratą.

A Fezz to samo. Za przeciętną Lunę, obarczoną zresztą pewnymi grzeszkami życzy sobie teraz niepoważne pieniądze. A wersja Prestige to jeszcze większa bezczelność.

W dniu 2.06.2024 o 18:39, fan64 napisał:

kocówka lat 90-ch,to dopiero były szity tyle że ładnie opakowane w zasadzie był to już łabędzi spiew tej firmy.

Nie zauważyłeś że marketing i rynek przestawił się wtedy na kino domowe?

Ten segment konstruowali (i jeszcze kompletne zestawy).

Już wtedy Polpak zaczynał sprowadzać jakąś chińszczyznę i kanadyjski sprzęt i to było dla mnie ciekawsze a bardziej osiągalne cenowo niż wyroby firm stricte hobbistycznie audiofilskich. Mieli salon "Kocio" w Warszawie (od lat nie istnieje).

Duże firmy od elektroniki domowej zaniedbały wtedy miłośników samego audio.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Nie zauważyłeś że marketing i rynek przestawił się wtedy na kino domowe?

niestety ale pamiętam wysyp "kin domowych" czyli jednostka centralna do tego plastikowy sub i zestaw 5-u głośniczków wielkosci powiedzmy mydelniczki,wszystko połączone drucikiem o śr. 2mm.

• Redaktorzy
1 minutę temu, fan64 napisał:

wszystko połączone drucikiem o śr. 2mm.

Średnica rdzenia 2mm to przekrój 3,1415 mm2, a to całkiem niezływynik jak na systemy stereo. I to nie jest wcale cienki drucik.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Chyba chodziło koledze, że cały przewód miał 2mm z izolacją czyli w środku 2 żyły co najwyżej jak w interkonekcie a nie jak należy się głośnikowym.

Tak na marginesie, sąsiad miał takie właśnie pseudo plastikowe kino domowe, jakiś Samsung albo Thomson. I... fajnie to grało . Mecze super się na tym oglądało. Do tego Sony Trinitron 28" i był wypas

• Moderatorzy
51 minut temu, kangie napisał:

Średnica rdzenia 2mm to przekrój 3,1415 mm2, a to całkiem niezływynik jak na systemy stereo. I to nie jest wcale cienki drucik.

Pamiętam, ze kiedyś nie mogłem tego skumać 🙂 

Dziś takie zestawy za 100zl można zobaczyć w ogłoszeniach i marne szanse na sprzedaż.
Jedno jest pewne, to nie jest ten obszar audio, który z przytupem, podlany sentymentalnym sosem powróci po latach jak gramofony czy od jakiegoś czasu kaseciaki.

14 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie ma takich marek. Nawet gdyby jakaś firma sensownie wyceniła swój sprzęt zawsze znajdzie się znafca

A jak z Emotiva? Pioneer? Avantone?  Te chyba nie udają high-endu. Aha, te akurat mi się przypomniały i raczej nie są jedyne ale innych akurat nie zapamiętałem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi