Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.06.2024 o 21:17, carlos med napisał:

przed adaptacją pogłos był na poziomie 0.8 - 1,0s. Teraz ok 0,3s.

Czym ten czas zmierzyć?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 23.06.2024 o 14:37, Lech36 napisał:

właśnie chyba przesadziłem, jest tak lekko, pół grubo czyli wg mojej opinii tak jak trzeba 😉. Też nie przepadam za "grubym" graniem, cokolwiek to znaczy 😉.

A jeśli celowo jest stosowana ciężka stopa?

(Cerrone - perkusista, Gabriel -"Games Without Frontiers", "Intruder", Bee Gees "You Win Again")

W latach 70 zaczęli wywalać beaty perkusyjne na pierwszy plan a wokal przykrywać

|

No i "ściana dźwięku" Michaela Tretow czyli nagrania Abby? (Na ile dobrze brzmieli słychać na nagraniach z Wembley z 1979 roku wydanych dopiero w 2014 roku)

A, grube granie to chyba też w "heavy". No i tu nie wiem czy da się umiar zachować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cały glam rock (Sweet Showaddywaddy Mud TRex SuziQ itd.) miewał często grubą ciężką stopę 

Ma być grubo 🙂

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xetras napisał:

A jeśli celowo jest stosowana ciężka stopa?

"Ciężka stopa" też wychodzi dobrze zwłaszcza na układach aktywnych. "Ściany dźwięku" też, zwłaszcza jak się użyje do realizacji technicznej głośników pracujących (membrana) jak najdalej w zakresie "sztywnego tłoka". Stąd moja lekka fascynacja układami aktywnymi, ale takimi 100% aktywnymi a nie quasi aktywnymi, ale pasywne pomimo licznych kompromisów też mogą być. Czystość grania nawet przy dużych odjazdach muzyków jest wspaniała.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Ściany dźwięku" też, zwłaszcza jak się użyje do realizacji technicznej głośników pracujących (membrana) jak najdalej w zakresie "sztywnego tłoka

Ja wspomniałem ten styl bo realizator Abby chciał zlepić głosy Fridy i Agnety w jeden. To mu się udało, ale kiedy zrobił w ten sposób koncert (z 1977 roku w 1986 roku) to już było nie słuchalne.

Nie interesował mnie kompletnie ten LP, bo nie było 'As Good As New' a to szalony wymiatacz (to otwarcie VoulezVous) i karkołomne rytmicznie wyzwanie bez oddechu.

Ukryta Zawartość

(Bardzo długie frazy są w 'As Good As New')

W dniu 25.06.2024 o 17:54, 747 napisał:

Syn mógł być stronniczy.

E tam.

Młodzież lubi starymi manipulować 🙂

A tamten living voice zasilany trójfazowo za melona to był raczej logistyczny monument w Golden Tulipie.

A jeszcze bardziej to był medialno marketingowy monument.

Mi lepiej brzmiały GrajPudła Andrejczuka za ścianką działową w tym samym budynku.

Ukryta Zawartość

W dniu 26.06.2024 o 23:30, ASURA napisał:

Czasy krótsze rzędu 0,4s z racji uzyskania większej zrozumiałości komunikatów w radio zalecano do spikerek radiowych a do czego czas na poziomie 0,3s to nie wiem.

Suchy dźwięk jest wtedy.

Przy okazji bardziej szczegółowy.

15 minut temu, xetras napisał:

Ja wspomniałem ten styl bo realizator Abby chciał zlepić głosy Fridy i Agnety w jeden. To mu się udało, ale kiedy zrobił w ten sposób koncert (z 1977 roku w 1986 roku) to już było nie słuchalne.

Obejrzałem materiał na 0dB.pl z dekonstrukcją piosenki ABBY. T. Wróblewski do tej dekonstrukcji dołącza rys historyczny z przebiegu kariery tej grupy, są tam też opisy w jaki sposób osiągano pewne efekty brzmieniowe, ciekawy materiał, warto obejrzeć osobiście. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 27.06.2024 o 05:47, xajas napisał:

Jest dokladnie na opak. Im wieksza kubatura, tym wyzsze akceptowalne czasy poglosu
.

Ukryta Zawartość

Rekomendowane to zalecane a nie "akceptowalne".

Akceptowalność to cecha indywidualna

W tabelce jest też wspomniany promień krytyczny i to jej bonus 

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Co rozumiecie przez "cieżką stopę"?

Wynaturzenie 🙂

Ciężka stopa to przeciwieństwo muzyki lekkiej łatwej i przyjemnej.

Vide: Cream Black Sabbath a zwłaszcza Led Zeppelin

Motoryka na pierwszym planie i muzyka mechaniczna 

Centrala brzmi podwójnie, to Klaus Dinger ogarnął albo 2 bębnistów Showaddywaddy.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xetras napisał:

Wynaturzenie 🙂

Ciężka stopa to przeciwieństwo muzyki lekkiej łatwej i przyjemnej.

Vide: Cream Black Sabbath a zwłaszcza Led Zeppelin

Motoryka na pierwszym planie i muzyka mechaniczna 

Dzieki.

Ja znałem jedynie określenie po prostu "ciężkiej" muzyki rockowej. W końcu z czegoś określenie "hard rock" się wzięło 🙂 .

Przykłady te same.

Do tego dorzucam heavy metal.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 17.07.2024 o 19:32, Wuelem napisał:

Najczęściej przy zestawach na AS nie ma metek z ceną (co wynika też z zasady, że podczas imprezy nie można prowadzić sprzedaży).

Tak więc ludzie chodzą i obecnością (tłokiem w pokojach / salach) "głosują" za jakością - w ślepo.

Nie.

To tak nie działa.

Prasa i szok nakręcają zainteresowanie a nie jakość.

6 godzin temu, carlos med napisał:

Np: Umik-1  +  REW

Przy wspomnianej kubaturze [u Ciebie] 200 m³  wyrównanie rewerbacji z 0.8s do 0.3s (300ms) [wartość typowa dla control room czyli reżyserki czyli tak jak słyszy realizator nagrania] to faktycznie rewelacyjny wynik.

Dzięki za wskazanie narzędzi!

Edytowane przez xetras
Dopisek

5 godzin temu, xetras napisał:

Przy wspomnianej kubaturze [u Ciebie] 200 m³  wyrównanie rewerbacji z 0.8s do 0.3s (300ms) [wartość typowa dla control room czyli reżyserki czyli tak jak słyszy realizator nagrania] to faktycznie rewelacyjny wynik.

Dzięki za wskazanie narzędzi!

Tak to dokładnie wygląda 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Co rozumiecie przez "cieżką stopę"?

Jest jeszcze nasilenie tej "ciężkiej" stopy, tzn. "doom", czyli perkusja jak z czeluści (Phil Collins "In the air tonight" oraz "Intruder" z Gabrielem na jego trzeciej solowej płycie, wszystko typowe dla lat '80) Samo zjawisko ciężkiej stopy zaczęło się wcześniej. Tak czy siak, brzmi brutalnie.

W dniu 2.08.2024 o 21:25, xetras napisał:

Tak czy siak, brzmi brutalnie.

E tam zaraz brutalnie, efektownie 😉.  

• 4 tygodnie później...
W dniu 4.06.2024 o 23:41, tgiertuga1 napisał:

Ja mam zestaw za około 15 tyś więc podobnie. D28 plus Simply Italy robi codziennie uśmiech na twarzy.

Nie słuchałem zestawu za milion ale słuchałem zestawu za 55 tys.

Wzmacniacz i streamer w jednym  B.Audio  za 22 tys i kolumny Intrada Claude za 33 tys.

Grało to w poszczególnych aspektach lepiej od mojego zestawu, było to słychać na dzień dobry.

Wokal..... WOW ... aksamitny wypchnięty do przodu.

średnica w ogóle piękna aksamitna

wysokie tony absolutnie nie kłujące ,delikatne, aksamitne

No i to magiczne ... "powietrze ".... tak... też było pomiędzy instrumentami.

Bas mocny , jest, szybko się kończy , nic nie zamula 

Ogólnie cały dźwięk jako całość bardzo równy nic się nie wysuwa. 

Tylko...... to nie były takie kolosalne różnice.... takie ..przez które szczeka mi opadła.. No nie były.

Nie były w takim sensie że chciałbym np. dopłacić do kolumn 27 tys.
Porównanie systemu za 10 000 złotych z systemem za 1 milion złotych to porównanie dwóch zupełnie różnych światów. To jak porównywać bogatych z biednymi – to różne światy. Niedługo kupię sobie system za 300 000 zł. Zebrałem go dzięki Hexabet bonus, użyłem do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Od dawna marzyłam o kupieniu sobie czegoś drogiego. Myślę, że dzięki nowemu systemowi usłyszę najdrobniejsze niuanse – każdy oddech wokalisty, każde dotknięcie struny itp.

Tak jak już tu było napisane, przemyślany dobór poszczególnych klocków, synergia pomiędzy nimi, dobrana tak aby oczekiwania były spełnione , aby był uśmiech na twarzy, to jest chyba ważniejsze niż cyferki na fakturze.

Boże, skąd wezmę tyle pieniędzy? Chciałbym móc słuchać tego czystego dźwięku!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TurboTornado

Przejmij władzę, wtedy pieniądze niepotrzebne

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 godzin temu, ASURA napisał:

Przejmij władzę, wtedy pieniądze niepotrzebne

Będą potrzebne, ale wtedy będzie można sobie brać z budżetu Państwa ile uzna delikwent że mu się należy. Powinno na wszystkie zachcianki starczyć 😉

W dniu 31.08.2024 o 14:50, TurboTornado napisał:

z kolumnami chyba jest najtrudniej. Ilość odtwarzaczy CD , preampów itp w danej grupie cenowej jest ograniczona - zostają zwykle 2-3 modele , w kolumnach - ja się poddałem po kilku odsłuchach, zwłaszcza, że nie mam w domu pokoju do odsłuchu tylko pokoje do normalnego życia.

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.06.2024 o 15:38, Piniu2906 napisał:

Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra.

Ja też nie, bo mi nigdy nie dali. 🙂 Najdroższe, co słyszałem to zestawy za ok. 70 tys €. To będzie zaledwie ok. 300 tys cebulionów. 🙂 
Jak to grało? No, w domu bym tego nie chciał, choćby darmo dawali. Jedne były dramatycznie złe a inne po prostu nijakie.

Kolega ma w chacie sprzętu za ok 100 tys €, więc jeszcze drożej, ale to nie zestaw, więc się nie liczy. Maniak taki: 5 par kolumn, 5 wzmacniaczy, kilka gramofonów itp. Nie wiem ile naprawdę dobrych zestawów można by z tego poskładać. I u niego gra. Gra jak cholera. Takim dźwiękiem, jak lubię.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Natomiast gdybyś kiedyś odkrył złoża ropy naftowej na swojej działce, albo żyłę złota, to zainteresuj się MBL.

Jest to zestaw niewątpliwie za grubą kasę. 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Ależ źle dobrany w akcesoria towarzyszące system MBL-a, tylko cyka i szeleści. Jak bym nie słyszał paru dobrych to bym myślał że to takie sobie klocki

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Tak, jak realizacja pozwala 

W dniu 2.09.2024 o 10:30, PG napisał:

z kolumnami chyba jest najtrudniej. Ilość odtwarzaczy CD , preampów itp w danej grupie cenowej jest ograniczona - zostają zwykle 2-3 modele , w kolumnach - ja się poddałem po kilku odsłuchach, zwłaszcza, że nie mam w domu pokoju do odsłuchu tylko pokoje do normalnego życia.

Za 70kzl mogę mieć wszystko co potrzebne i nie mam zamiaru NIGDY wydać więcej na zwykłe Hi-Fi 🤮

W dniu 31.08.2024 o 14:50, TurboTornado napisał:

23 minuty temu, quatross napisał:

Za 70kzl mogę mieć wszystko co potrzebne i nie mam zamiaru NIGDY wydać więcej na zwykłe Hi-Fi 🤮

Razem 140kzł to już fajne Hi Fi można mieć 😉

58 minut temu, ASURA napisał:

Razem 140kzł to już fajne Hi Fi można mieć 😉

Np. takie coś by się przydało:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, quatross napisał:

Np. takie coś by się przydało:

Zbędny wydatek. Zwykły PC czy tam Mac styknie i dalej już do DAC.

Ale oczywiście bogatemu nikt nie zabroni.

Ja kupiłem 10x tańszy MF MX-Stream, miał być niby bitperfect a gra gorzej niż bezpośrednio z PC. Dźwięk ostry, sztuczny, może nie jazgotliwy, ale techniczny. Shit in - shit out. Stoi, nie używam go. To są skutki kupowania bez odsłuchu. Ale przecież bitperfect miało być. Muszę go sprzedać a nigdy jakoś nie mam czasu porobić zdjęć i go wystawić. Zdaje się, że przejęcie Musicala przez Pro-Ject to początek końca zacnej marki pana Michaelsona. Cóż, prawo Kopernika - gorsza moneta wypiera lepszą.

• Pokaż nowe odpowiedzi