Skocz do zawartości
IGNORED

Na czym stawiacie kolumny i sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xajas napisał:

Ja jestem Kowalski, ktory umie czytac i robie z tej wyjatkowej „umiejetnosci“ uzytek. Dzieki temu mozna sie dowiedziec, co jak dziala

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak wiem, wy hejterzy to wiecie najlepiej o produktach których na oczy nie widzieliście
A czytać ze zrozumieniem to tez u was ciężko

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Niemiec pod koniec maja wystawił kilka na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Zanim wydasz na to 1400 EUR proponuje sprawdzic to:

Qfm6YC.jpg

Cena za 4 szt to ok. 3 EUR.

W kombinacji z tym:

Cbez8R.jpg

za w

2 EUR paczka.

🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak wiem, wy hejterzy to wiecie najlepiej o produktach których na oczy nie widzieliście

Przyznam szczerze, ze mimo wysilkow, z tego co wypisujesz o audio nic nie rozumiem.

Ale piszesz nie tylko o audio. Piszesz tez o swoim Macanie, o tuningu, o zawieszeniu, cuda, bajery, wiec myslalem ze o autach masz troche wiecej pojecia. Dlatego uzylem porownania do aut. Dlatego powtorze moje pytanie

Zakres obciazenia 1,8-15kG

To jest tak, jak by jeden i ten sam amortyzator pasowal do Fiata 126P i do 7,5 tonowej ciezarowki.

Zabudowal bys taki amortyzator do Macana?

Dla przypomnienia, tak wyglada amortyzator (czyli de facto absorber, o ktorym dyskutujemy, zasada dzialania i cel jest ten sam jak przy podstawkach absorbujacych/redukujacych przenoszenie drgan) dla Porsche

Ukryta Zawartość

A tak dla ciezarowki

IMG_3553.thumb.jpg.60c26035599a9b090a520f4257e8f02a.jpg

I ty dalej chcesz nam wmawiac, ze jeden amortyzator dziala do jednego i drugiego auta?

A ktos kto to powatpiewa jest hejterem?

Powoli odnosze wrazenie, ze o dzialaniu aut tez nie masz pojecia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, xajas napisał:

Zakres obciazenia 1,8-15kG

VfBHJk_e8RgeLf2U59kiH7a62ub7ALhWAfTfD-8U

22 minuty temu, xajas napisał:

Powoli odnosze wrazenie, ze o dzialaniu aut tez nie masz pojecia

Ukryta Zawartość

Mnie twoje wrażenia nie interesują

25 minut temu, xajas napisał:

Przyznam szczerze, ze mimo wysilkow, z tego co wypisujesz o audio nic nie rozumiem.

Nie rozumiesz bo jesteś hejter

Najlepiej by było jakbyś sie odpier**l...

Ukryta Zawartość

W pracy miałem styczność z przemysłowymi wibroizolatorami, np pod ramą zespolu wentylator z napędem. Każdy taki element miał określoną nośność, która musi być dobrana do izolowanego elementu z dokładnością do 10%, czyli jeśli wynosi nominalnie 50 kg, to tolerancja wynosi +/- 5kg, a zespół ważący np 300 kg musi stać na 6-ciu izolatorach. Tylko wtedy taki ustrój zachowuje swoje izolacyjne właściwości. 

Zakres 1,8-15 kg na sztukę, to kpina z praw fizyki lub inaczej- szukanie jelenia, który wyda kupę kasy na nieskuteczny bajer.

3 minuty temu, porlick napisał:

Zakres 1,8-15 kg na sztukę, to kpina z praw fizyki lub inaczej- szukanie jelenia, który wyda kupę kasy na nieskuteczny bajer.

Gdybyś miał z tym do czynienie albo chociaż doczytał jak to funkcjonuje to byś przestał hejtować

Acha, jeszcze jedno- te wibroizolatory przemysłowe działają, o czym mozna się przekonać, stając podczas pracy na ramie wentylatora i obok- na posadzce. 

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

hejtować

To nie hejt, to FIZYKA.

Edytowane przez porlick
4 minuty temu, porlick napisał:

To nie hejt, to FIZYKA.

Tak myślałem ...... , w kazdym temacie tyle wiedzy z waszej strony, przypuszczenia, powoływanie się na fizykę, a ze nawet nie wie o czym gada to ...., posty nabite, właściciele forum zadowoleni bo ruch
Wolność słowa .... cyrk .....

To nie wątek o zwracaniu uwagi, w następnym wątku manipulacjami i chcesz sobie stworzyć pole do swoich socjopatycznych wpisów,
twoje sformułowania są niegrzeczne a zaraz będziesz leciał do moderacji ze "Kali do ciebie niegrzeczny"

Edytowane przez .:Gerard:.
Jak Kali komuś zwracać uwagę to być dobrze, ale jak Kalemu zwrócić uwagę to to być hejt.

„Hejt“ to jedyny merytoryczny argument, ktory zna

Zaleta tego argumentu: to prawdziwy Jocker, pasuje do kazdego tematu
11 minut temu, xajas napisał:

„Hejt“ to jedyny merytoryczny argument, ktory zna

Ukryta Zawartość

Zaleta tego argumentu: to prawdziwy Jocker, pasuje do kazdego tematuemoji1787.png

A jaki ty masz argument ? klepiesz o moim aucie, jakieś bzdury porównawcze, co ma to wspólnego z wątkiem w zakładce Hi-End ? 
Co merytorycznego podałeś oprócz osobistych wycieczek i hejtu o produkcie którego nie miałeś ?

Wypożycz, przetestuj, wtedy możemy pogadać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
3 godziny temu, ASURA napisał:

A co z pumexem, no tani jak barszcz…

Przeciez pokazałam rózne kolorki …

1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Mnie twoje wrażenia nie interesują

Nie rozumiesz bo jesteś hejter

Najlepiej by było jakbyś sie odpier**l...

Znowu coś pijesz? To przestań jak piszesz. I jak wklejasz jakis rysunek z napisami w krzakach to chociaż przetlumacz … o co chodzi. Moze wtedy zablysniesz jakąs wiedzą?

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

A tobie to kazdy dystrybutor audio nawinie na uszy taki makaron, ze lykasz go jak pelikan … na surowo 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

12 minut temu, pmcomp napisał:

Znowu coś pijesz? To przestań jak piszesz. I jak wklejasz jakis rysunek z napisami w krzakach to chociaż przetlumacz … o co chodzi. Moze wtedy zablysniesz jakąs wiedzą?

Chyba ty pijesz
Podałem link do producenta, nawet napisałem jak to działa ale hejter czyta wyrywkowo i rozumie tylko to co sobie wymyślił i dopowiedział

Absorbery które podałem są regulowane, pole magnetyczne miedzy magnesami, można regulować twardość absorpcji 

17 minut temu, pmcomp napisał:

A tobie to kazdy dystrybutor audio nawinie na uszy taki makaron, ze lykasz go jak pelikan … na surowo 🙂 .

A skąd ty wiesz co ja łykam, a gdyby nawet to co cie to obchodzi ? Czy ja tobie narzucam jak masz "żyć" ?

No właśnie. Zawsze można żyć marzeniami. Przecież to wątek hi-end, tu fizyka nie obowiązuje. 😉

A pytanie "jak zachowa się zawieszenie malucha z elementami resorowania od ciężarówki?" pozostaje nadal bez odpowiedzi...

4 minuty temu, porlick napisał:

A pytanie "jak zachowa się zawieszenie malucha z elementami resorowania od ciężarówki?" pozostaje nadal bez odpowiedzi...

Przemysł ile jest fizyki w tym ze pomyliłeś fora i działy

Ale to dokładnie ta sama zasada działania. W 100%.

Albo wstaw zamiast sprężyn do zawieszenia samochodu kulki i sprawdź, jak tlumią drgania podczas jazdy. 

O żadnej pomyłce nie ma mowy. 

W czasach, kiedy można za darmo ściągnąć bardzo wrażliwą i dokładną aplikację mierzącą wibracje i własnoręcznie przeprowadzić próby i testy, negowanie faktów naukowych mówiących o negatywnym wpływie wibracji i rezonacji na utratę precyzji w elektronicznych urządzeniach jest właściwe tylko temu audio forum.

Ukryta Zawartość

Dobrze przynajmniej, że jesteśmy we własnym sosie i piszemy po polsku, bo w innym przypadku polish jokes miałyby jeszcze głębsze uzasadnienie.

Ukryta Zawartość

….be still and know….

Negowanie wpływu wibracji na jakość uzyskanego dzwieku jest tak samo kuriozalny, jak dyskusje o braku wpływu jakości sygnalu elektrycznego dostarczanego głośnikom na styku kabla z ich gniazdami. Rozciąganie sporów o dawno stwierdzonych oczywistościach przez dziesiątki stron to tylko tutaj. Niedorzecze i tyle.

….be still and know….

7 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Negowanie wpływu wibracji na jakość uzyskanego dzwieku jest tak samo kuriozalny, jak dyskusje o braku wpływu jakości sygnalu elektrycznego dostarczanego głośnikom na styku kabla z ich gniazdami. Rozciąganie sporów o dawno stwierdzonych oczywistościach przez dziesiątki stron to tylko tutaj. Niedorzecze i tyle.

nie widzę postów negujących wpływ wibracji na jakość uzyskanego dzwieku.
widzę posty negujące skuteczność  sztywnych "podstawek" z kulkami na przenoszenie wibracji.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Efekt jest natychmiastowy i ewidentny. Dodatkowo łatwo mierzalny darmowymi aplikacjami i telefonem.

Natomiast dyskusje tutaj jak z prostym chłopem o radiu.

Diabeł gada z pudełka i tyle.

Idę poczytać fora publiczne o medycynie tłumaczone z suahili.

….be still and know….

Efekt jest natychmiastowy i ewidentny. Dodatkowo łatwo mierzalny darmowymi aplikacjami i telefonem.

Pokaz te ewidentne i natychmiastowo mierzalne dowody

Zakładam, ze ktoś kto jest gotowy wydać 18.000 zł na podkładki ma odpowiednio drogie kolumny lub inny sprzęt - załóżmy, że przynajmniej tak z 20x

Czy kolumny za ponad 350 tysi są tak nędzne, że nie mają nawet porządnych stopek? 🤣

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

7 hours ago, Seth_A_Rider said:

Bardzo celne stwierdzenie. Tylko adresata trzeba zmienić.

57 minut temu, matoole napisał:

Czy kolumny za ponad 350 tysi są tak nędzne, że nie mają nawet porządnych stopek?

Takich za 18 000?
Hmm,
W sumie to nie wiadomo,co to za kolumny.
I ile kosztują.

7 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Nie ma dyskusji.
Cos mówisz-ktos pyta.
I pojawiaja się epitety zamiast argumentów.

dziwnie to z boku wygląda. 
Ja chętnie poznam argumenty-bo przecież są,prawda?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Nikt nie neguje zjawiska. Negowane sa co najwyzej durne wpisy np. nt. pomiarów aplikacją (do tego sluza urzadzenia pomiarowe) czy przecinane z netu bez zrozumienia wpisy np Gerarda.

Nic to ze ci sami uzytkownicy rozpiepszaja kolejny watek tego forum..co nie tylko widac nie przeszkadza moderacji ale i administracji/wlascicielowi.. zamiast meczyc bule w Audio-mitach (watku do tego idealnym) wychodza z dziury i ewidentnie szukaja konfrontacji z reszta uzytkownikow.. widac ze sie nudzicie na swoim podworku i szukacie nawalanki

ciekawie coraz bardziej sie tu robi

@Espectro

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

38 minut temu, pmcomp napisał:

Nikt nie neguje zjawiska. Negowane sa co najwyzej durne wpisy np. nt. pomiarów aplikacją (do tego sluza urzadzenia pomiarowe) czy przecinane z netu bez zrozumienia wpisy np Gerarda.

Pobrałem kiedyś aplikacje na telefon. Polozylem na wzmaku, puściłem muzykę z głośnością jakiej nie przekraczam słuchając. Aplikacja nie pokazała nic, dopóki nie tupnąłem mocno w podłogę. No, ale wtedy miałem słupki AP Spark i nie czułem muzyki na kanapie. :P

Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi