Skocz do zawartości
IGNORED

Polk Audio ES60 vs Polk Audio XT70

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stałem przed wyborem nowych głośników i odsłuchiwałem nieco droższe Reserve R600. Zakładając, że ogólna charakterystyka brzmienia jest zbliżona, to na pewno bas masywny, skupiony, głęboki, średnie tony wyraźne bez przesadnej ekspresji, góra nieco ciemniejsza. Całość bardzo detaliczna, głośniki o dużej dynamice, stereofonia b. przyzwoita, ale bez szału. To jednak, jak napisałem, nieco inny model. Na pewno znajdzie się ktoś, kto dokładnie odpowie na Twoje pytanie. Pzdr.

3 godziny temu, D4ncer napisał:

Cześć, nigdy nie miałem okazji porównać tych 2 modeli, czy ktoś może zdefiniować ich granie w kategoriach bas, średnie, wysokie, stereofonia? 

Dzięki 🙂

Tyle głośnik za tak niewiele, to śmierdzi mi tandetą ...

Za 2-3 tysiące to wolałbym dopłacić do czegoś sprawdzonego i bardziej renomowanego..

ELAC DEBUT F6.2 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Tonnii99 napisał:

Tyle głośnik za tak niewiele, to śmierdzi mi tandetą ...

Za 2-3 tysiące to wolałbym dopłacić do czegoś sprawdzonego i bardziej renomowanego..

ELAC DEBUT F6.2 

Ukryta Zawartość

Czemu uważasz, że Polk nie jest generalnie renomowaną marką w świecie hifi? Funkcjonują w branży od ponad 50 lat. Nie kwestionuję, tylko pytam o podstawę oceny. To tak by była jasność.

Ukryta Zawartość

Bywa, że wystarczy wnikliwa lektura testów obu modeli i coś już wiemy,

choć jest akurat test modelu ES55, jednak daje już pojęcie o różnicach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przeskok pomiędzy seriami XT i ES jest duży. ES60 zaprezentują lepszą scenę, detale. Brzmienie będzie pełniejsze, gęstsze 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, porównasz na własne uszy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W zasadzie modele XT są dedykowane do kina domowego to taka lepsza wersja serii T.

Też pasywne membrany podobna konstrukcje, ale brzmienie ciekawsze. 

Seria signature jest lepsza co nie znaczy że będzie ci w ciemno odpowiadać. Jest jaśniejsza. Nieco bardziej ostra zarówno od XT jak i od wyższych Reserve.

W dniu 6.07.2024 o 22:35, Mark75X napisał:

Czemu uważasz, że Polk nie jest generalnie renomowaną marką w świecie hifi? Funkcjonują w branży od ponad 50 lat. Nie kwestionuję, tylko pytam o podstawę oceny. To tak by była jasność.

Nie chce czegoś opluwać bo nie jest to eleganckie, ale słuchałem kilka modeli tego producenta i naprawdę ŻADEN Z NICH niczym mnie nie powalił, a wręcz irytował....

To już każdy produkt JBL-a był dla mnie bez dwóch zdań lepszy...

Wskazałem Elac bo za te same pieniądze dostaniesz po prostu lepszy dźwięk.

W dniu 7.07.2024 o 23:46, D4ncer napisał:

O, extra, dzięki za info.

Najważniejsze pytanie, w których wyrażniejszy jest wokal?

W podobnym budżecie do ES60 jest Aurora 700/1000, Monitor Audio Bronze 500 lub Dali Oberon 7. Sądzę że Dali będzie najciekawszą opcją jeśli szukasz coś z dobrze zaznaczonym dołem a jednocześnie mocniejszą górą.

Edytowane przez S4Home

Polk jest fajną marką. Ich kolumny mają swój styl. W USA od zawsze to mocny konkurent Klipsch, również stawiają na brzmienie z rozmachem i fajnym basem, dynamiczne, efektowne, ale w trochę muzykalniejszym, łagodniejszym wydaniu od Klipsch. Polecam jednak poszukać starsze modele linii RT, z tańszych np RT12, RT16, zamiast kupować coś z tanich, nowych linii. 

Edytowane przez don111