Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny o barwnej i nasyconej średnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Szukam kolumn do pokoju 20m2 które będą w miarę neutralne a przy tym będą w stanie oddać charakter wzmacniacza i źródła. Obecnie mam wzmacniacz Roksan Caspian M2 a za źródło robi DMP-A6, obecne kolumny które mam są za suche na średnicy przez co słuchanie nie sprawia tyle przyjemności, jakis czas temu z ciekawości podłączyłem Roksana do starych Focali Zoller Onyx, no i muszę przyznać że średnica pięknie mieniła się barwą, ciekawy jestem które ze współczesnych konstrukcji potrafią zagrać na podobnym poziomie bądź na które firmy zwrócić uwagę żeby oddać charakter Roksana Caspian M2. Budżet nie wiem czy coś znajdzie się do 10k z nowych ale z używanych myślę że tak. Brałem pod uwagę Vienna Acousitic ale boję się że wzmak może być za słaby i bass będzie nijaki. Pozdrawiam

44 minuty temu, J4Z napisał:

To chcesz barwne, nasycone czy neutralne? To się nie łączy. 

Harbeth, Spendor 

łączy się. Np ATC.

51 minut temu, Slim855 napisał:

Budżet nie wiem czy coś znajdzie się do 10k z nowych ale z używanych myślę że tak.

Wiesz ile trzeba wyłożyc, zeby przebić Zollery dzisiaj ? : ) 

Możesz probować Harbeth, Spendor, ATC, ale IMO bedzie za bardzo sklejone i nie uzyskasz tego co chcesz.

Żywej nasyconej średnicy poszukać możesz w Snell, Living Voice i JM Lab Spectral/Antea

8 minut temu, julius-6 napisał:

łączy się. Np ATC.

Które?

Neutralne to są monitory studyjne. Pięknie nasyconymi bym ich nie nazwał. Tak poza tematem nie lubię takiego brzmienia, w słuchawkach do grania tylko trawie. 

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Zdałem sobie sprawę jak grają Zollery i jak gra wzmacniacz Roksana. Wiem że w tym zestawieniu kolumny były neutralne a mimo to oddały charakter wzmacniacza, było bardzo barwnie. Pytanie w którą stronę iść czy szukać kolumn które same z siebie są barwne na średnicy czy iść w bardziej neutralne ale żeby były w stanie oddać barwę 😀. No niestety usłyszałem jak to gra no i decyzja zapadła że jednak znowu muszę szukać nowych kolumn.

Jeszcze uzupełniając moją wypowiedź, z Roksanem testowany był jeszcze Sony 707ES, Roksan wypadł bardzo muzykalnie (góra przyjemna dla ucha nie męcząca, średnica barwna z ładnymi wybrzmieniami i bass którego było w sam raz, szybki, punktowy bez dudnienia. Sony zagrał bardziej technicznie (też dobrze) ale góra potrafiła zakuć, średnica szklista, rozdzielcza bez wybrzmien, no i bass który potrafił zadudnić. Źródło to samo dla obu wzmacniaczy a mimo wszystko obraz gry zupełnie inny, stąd moja wątpliwość co potencjalnych kolumn, w którą stronę iść żeby oddać charakter wzmaka

30 minut temu, Slim855 napisał:

Pytanie w którą stronę iść czy szukać kolumn które same z siebie są barwne na średnicy czy iść w bardziej neutralne ale żeby były w stanie oddać barwę 😀.

Myślę, że jest to pytanie, na które sam musisz sobie odpowiedzieć.

Ja Spendorów 3/1 słuchałem u siebie z Unico, które pewnie jest bardziej "ociężałe" niż Caspian, a nic się nie zlepiało (jak ktoś wyżej się obawia). Barwna, żywa średnica, co najwyżej góry mogłoby komuś brakować. One są tam oszczędnie. To nie są "zamulacze" jak Harbteth, które też zresztą bardzo lubię. A, no i były bardzo czułe na zmianę wzmocnienia.

Gust, akustyka, realizacje itd. Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Ewentualnie jak ktoś zna te Jm lab Focal Zoller ONYX (to ich pełna nazwa?), podpowie. A dlaczego nie chcesz ich kupić? Są na OLX.

Edit: Zacząłem się zastanawiać jakie masz pomieszczenie i patrzę, że 20m2. No to te ONYX to krowy trochę. 😄

Edytowane przez J4Z

Coraz bardziej się do nich przekonuję, barierę stanowi ich wielkość 😐 (szerokość). Posłuchałem Caspian na Zollerach gdzie pokój miał naprawdę słabą akustykę i to było jedno z najlepszych zestawień jakie miałem przyjemność usłyszeć (praktycznie w każdym gatunku ten zestaw się bronił)

Cześć 🙂 Vienny z Caspianem M2 mogą być bardzo ciekawą opcją, ale bas faktycznie może być nieco spowolniony 🙂 

Szukając fajnej średnicy na pewno sprawdziłbym Amphion Argon 3s, Monitor Audio Gold 100 (z Caspianem będzie moim zdaniem bdb), Gato FM-15, czy Spendory 4/5. ATC bym jednak odrzucił, one moim zdaniem będą czuły niedobór mocy, sam je lubię najbardziej z bardzo mocnymi wzmacniaczami. Dobrze mogą się też zgrać Pylony Jade 20, które ogółem są nieco jaśniejsze. Jako opcje dodatkowe posłuchałbym System Audio Legend 5.2 i - klasycznie - KEF R3 Meta 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Slim855 napisał:

Zdałem sobie sprawę jak grają Zollery i jak gra wzmacniacz Roksana. Wiem że w tym zestawieniu kolumny były neutralne a mimo to oddały charakter wzmacniacza, było bardzo barwnie. Pytanie w którą stronę iść czy szukać kolumn które same z siebie są barwne na średnicy czy iść w bardziej neutralne ale żeby były w stanie oddać barwę 😀. No niestety usłyszałem jak to gra no i decyzja zapadła że jednak znowu muszę szukać nowych kolumn.

Jeszcze uzupełniając moją wypowiedź, z Roksanem testowany był jeszcze Sony 707ES, Roksan wypadł bardzo muzykalnie (góra przyjemna dla ucha nie męcząca, średnica barwna z ładnymi wybrzmieniami i bass którego było w sam raz, szybki, punktowy bez dudnienia. Sony zagrał bardziej technicznie (też dobrze) ale góra potrafiła zakuć, średnica szklista, rozdzielcza bez wybrzmien, no i bass który potrafił zadudnić. Źródło to samo dla obu wzmacniaczy a mimo wszystko obraz gry zupełnie inny, stąd moja wątpliwość co potencjalnych kolumn, w którą stronę iść żeby oddać charakter wzmaka

A po co chcesz oddawać charakter wzmacniacza?

Całość ma pasować do muzyki, której słuchasz.
Zollery są tak dobre m.in dzieki swojemu gabarytowi. 

Poza tym to głośniki, którym możesz podać dużo lepsze źródło, dużo lepszą elektronikę i wyciągniesz ich brzmienie znacznie wyzej niż z tych wszystkich monitorków. 

30 minut temu, julius-6 napisał:

A po co chcesz oddawać charakter wzmacniacza?

Całość ma pasować do muzyki, której słuchasz.
Zollery są tak dobre m.in dzieki swojemu gabarytowi. 

Poza tym to głośniki, którym możesz podać dużo lepsze źródło, dużo lepszą elektronikę i wyciągniesz ich brzmienie znacznie wyzej niż z tych wszystkich monitorków. 

Wiem o czym piszesz, ale upchnąć te krówki na moich 20m2 będzie wyczynem, no i trochę boję się czy nie są za duże w stosunku do tego metrażu 

Godzinę temu, Slim855 napisał:

Wiem o czym piszesz, ale upchnąć te krówki na moich 20m2 będzie wyczynem, no i trochę boję się czy nie są za duże w stosunku do tego metrażu 

W sumie to nie wiem czego słuchasz i na co zwracasz uwagę... Natomiast powiem ci jedno - jak pójdziesz w małe monitory / słupki to utkniesz w przeciętnym graniu... 

Duża kolumna to zawsze większe możliwości, fizyki nie oszukasz, choć są kolumny, które potrafią mimo gabarytu byc spektakularne (chocby słynne LS3/5)  

I namieszam Ci jeszcze bardziej w głowie: Ten Roksan na dłuższą metę w tym metrażu może być pomyłką do Onyx - jest za mocny do nich. Natomiast otworzysz sobie drzwi do lamp, do wzmaków A klasowych i średnicy z zupełnie innej ligi. Nagle okaże się że 10-30W da Ci dość energii do Twojej muzyki.

Jak chcesz koniecznie mniejsze głośniki to Living  Voice posłuchaj. Beda fajniejsze od wszystkiego co padło wyżej. Tylko one potrzebują wokół siebie sporo przestrzeni. Natomaist pod kątem dopracowania średnicy i spójności grania, barwy, żywości... to są kolumny naprawdę wybitne. Byłbyś w szoku co potrafią robić z 3.5W wzmakiem. Z drugiej strony 100W też pędzi je bardzo fajnie, bo energię mają również swietną.

Tylko wąska kolumna to zawsze kompromis - dostajesz bardziej holograficzną scenę. Ale fizyki nie przeskoczysz. Od 8 calowych przetworników zaczyna się inna jazda. Inna kwestia, ze jeszcze nie trafiłem na kolumnę z kopułkowym sredniakiem, ktora nie bylaby znakomita w średnicy. 

I wcale nie chodzi tu o głośny odsłuch (choć ten również), ale na niskich poziomach głośności te pierwsze waty grają kompletnie inaczej (o ile tak słuchasz) - z małego monitora przy wieczornym odsłuchu nigdy nie bedzie szału - tej namacalnosci. Chocbys tam spawarke podlaczyl. 

Generalnie musiałbyś wziąć te Zollery z dobrze spasowanym wzmakiem do sklepu i przelecieć kolumny do 40-50k żeby zobaczyć w jakiej lidze to gra. 

A co do dużych kolumn w 20mkw: 

4 godziny temu, Slim855 napisał:

w tym zestawieniu kolumny były neutralne a mimo to oddały charakter wzmacniacza

ALe system ma oddawać charakter nagrań

4 godziny temu, Slim855 napisał:

Pytanie w którą stronę iść czy szukać kolumn które same z siebie są barwne na średnicy czy iść w bardziej neutralne ale żeby były w stanie oddać barwę

Moim zdaniem trochę mieszasz pojęcia. Kolumny powinny oddawać barwę nagrań pod warunkiem że nie ma wąskich gardeł w systemie. Tu szukaj kolumn na np papierowych driverach.

Kolumny które znowu dopalają barwe jak te na polipropylenowych driverach słabo różnicują nagrania i trochę grają tak na jedno kopyto.

O ile pamiętam Kaspian gra już ciepło.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

16 minut temu, julius-6 napisał:

W sumie to nie wiem czego słuchasz i na co zwracasz uwagę... Natomiast powiem ci jedno - jak pójdziesz w małe monitory / słupki to utkniesz w przeciętnym graniu... 

Duża kolumna to zawsze większe możliwości, fizyki nie oszukasz, choć są kolumny, które potrafią mimo gabarytu byc spektakularne (chocby słynne LS3/5)  

I namieszam Ci jeszcze bardziej w głowie: Ten Roksan na dłuższą metę w tym metrażu może być pomyłką do Onyx - jest za mocny do nich. Natomiast otworzysz sobie drzwi do lamp, do wzmaków A klasowych i średnicy z zupełnie innej ligi. Nagle okaże się że 10-30W da Ci dość energii do Twojej muzyki.

Jak chcesz koniecznie mniejsze głośniki to Living  Voice posłuchaj. Beda fajniejsze od wszystkiego co padło wyżej. Tylko one potrzebują wokół siebie sporo przestrzeni. Natomaist pod kątem dopracowania średnicy i spójności grania, barwy, żywości... to są kolumny naprawdę wybitne. Byłbyś w szoku co potrafią robić z 3.5W wzmakiem. Z drugiej strony 100W też pędzi je bardzo fajnie, bo energię mają również swietną.

Tylko wąska kolumna to zawsze kompromis - dostajesz bardziej holograficzną scenę. Ale fizyki nie przeskoczysz. Od 8 calowych przetworników zaczyna się inna jazda. Inna kwestia, ze jeszcze nie trafiłem na kolumnę z kopułkowym sredniakiem, ktora nie bylaby znakomita w średnicy. 

I wcale nie chodzi tu o głośny odsłuch (choć ten również), ale na niskich poziomach głośności te pierwsze waty grają kompletnie inaczej (o ile tak słuchasz) - z małego monitora przy wieczornym odsłuchu nigdy nie bedzie szału - tej namacalnosci. Chocbys tam spawarke podlaczyl. 

Generalnie musiałbyś wziąć te Zollery z dobrze spasowanym wzmakiem do sklepu i przelecieć kolumny do 40-50k żeby zobaczyć w jakiej lidze to gra. 

A co do dużych kolumn w 20mkw: 

Cóż tym razem będę szukał czegoś ze starszych konstrukcji, pojeżdżę posłucham, mam nadzieję że coś trafię. Dziękuję za komentarz bo jednak trochę otwiera oczy, ja na obecnym etapie szukam dźwięku do długiego odsłuchu przy którym można odprężyć. 

4 minuty temu, Slim855 napisał:

Dziękuję za komentarz bo jednak trochę otwiera oczy, ja na obecnym etapie szukam dźwięku do długiego odsłuchu przy którym można odprężyć. 

To dokładnie jak ja 😛 wbij sobie na link z sygnatury tam masz parę kolumn opisane. Szukałbym wsrod marek francuskich i angielskich. Szczególnie francuzy na dłuższą metę grają fajnie, choc w pierwszej chwili mogą sie wydawac nieco nudne na tle grania brytyjskiego. Kuriozum szukania kolumny do takiego słuchania polega na tym, ze ta, która podoba się w pierwszym rzucie najbardziej raczej nie będzie tą, której szukasz : )

17 minut temu, rafa napisał:

ALe system ma oddawać charakter nagrań

Moim zdaniem trochę mieszasz pojęcia. Kolumny powinny oddawać barwę nagrań pod warunkiem że nie ma wąskich gardeł w systemie. Tu szukaj kolumn na np papierowych driverach.

Kolumny które znowu dopalają barwe jak te na polipropylenowych driverach słabo różnicują nagrania i trochę grają tak na jedno kopyto.

O ile pamiętam Kaspian gra już ciepło.

Cóż masz rację ale obecne kolumny które mam wykastrowały średnicę z barwy, ten sam zestaw na Zoller Focal Onyx zagrał zupełnie inaczej, pełniej. Źródło było to samo, kable te same 

15 minut temu, Slim855 napisał:

Cóż tym razem będę szukał czegoś ze starszych konstrukcji, pojeżdżę posłucham, mam nadzieję że coś trafię. Dziękuję za komentarz bo jednak trochę otwiera oczy, ja na obecnym etapie szukam dźwięku do długiego odsłuchu przy którym można odprężyć. 

Poszukaj YB na Scan Speak

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 minut temu, Slim855 napisał:

Beda fajniejsze od wszystkiego co padło wyżej.

Autorze bierz poprawkę na takie teksty.

9 godzin temu, J4Z napisał:

Autorze bierz poprawkę na takie teksty.

Autorze:
Bierz poprawkę na wszystko co czytasz. 

Dlaczego polecam Living Voice? Bo miałem IBX-R2, a obecnie mam Auditorium, a szukam właśnie takiego grania o jakim piszesz. Poczytaj sobie o nich na stereoikolorowo, na forach zagranicznicznych, a najlepiej sam posłuchaj. 

Od siebie mogę tylko powiedzieć, że znam 4 osoby, które grają na LV lub mają je w kolekcji obok takich paczek jak Wilson Audio Sofia, Sonus Faber Amati, Tannoy Cheviot, KEF Reference 107, JM Lab Mezzo Utopia, sam nie postawiłbym nad nimi np Spendorów 100 w sposób jednoznaczny..
To jest oczywiście INNE granie, ale właśnie średnica jest w LV TAK dobra.

I nie bez powodu te kolumny używane (czasem nawet 40-50 letnie) kosztują więcej niż nówki tego co tam wyżej... 

I ja nprawdę rozumiem, że można lubić takie monitorkowe granie, ale zazwyczaj dopóki nie postawisz obok nich czegoś... jak "Twój" Zoller 😉 a im lepsza elektronika tym ta różnica będzie większa.

Godzinę temu, julius-6 napisał:

Bierz poprawkę na wszystko co czytasz. 

W sumie to tak.

W dniu 17.07.2024 o 16:36, Slim855 napisał:

Witam, 

Szukam kolumn do pokoju 20m2 które będą w miarę neutralne a przy tym będą w stanie oddać charakter wzmacniacza i źródła. Obecnie mam wzmacniacz Roksan Caspian M2 a za źródło robi DMP-A6, obecne kolumny które mam są za suche na średnicy przez co słuchanie nie sprawia tyle przyjemności, jakis czas temu z ciekawości podłączyłem Roksana do starych Focali Zoller Onyx, no i muszę przyznać że średnica pięknie mieniła się barwą, ciekawy jestem które ze współczesnych konstrukcji potrafią zagrać na podobnym poziomie bądź na które firmy zwrócić uwagę żeby oddać charakter Roksana Caspian M2. Budżet nie wiem czy coś znajdzie się do 10k z nowych ale z używanych myślę że tak. Brałem pod uwagę Vienna Acousitic ale boję się że wzmak może być za słaby i bass będzie nijaki. Pozdrawiam

Neutralne ale barwne... Pomijając że to się gryzie, z naszej oferty polecam posłuchać kolumn ProAc:

https://www.tophifi.pl/marki/proac.html 

Grają barwnie i ciepło ale bez przesady, jest detal, jest dynamika i atak, nie ma lania wody 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak szukasz średnicy oddanej neutralnie, bez podbarwień, z góra pasma precyzyjną i żywą, ale nie dominującej grania to polecę sprawdzenie Triangle Comete 40th. Granie bardziej z nasyconymi średnimi tonami i gładką przyjemną górą to tutaj do odsłuchu warto wziąć Morel Avyra 622

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 1 miesiąc później...

Po długiej przerwie żeby zakończyć swój wątek informuję że zakupiłem nowe (stare) kolumny. Wybór padł na Focal Zoller Onyx, jeszcze pojechałem przesłuchać JmLab Spectral 913.1 ale w bezpośrednim odsłuchu (jak dla mnie) lepiej wypadły Zollery (były bardziej organiczne na średnicy, żywe soczyste), tak naprawdę w końcu mogę powiedzieć że nic mi w dźwięku nie brakuje, po przesiadce z Monitor Audio Silver 300 6G jest to przepaść, dźwięk w końcu nie jest jałowy. Kolumny może piękne nie są, ale na długo zagoszczą w moim salonie, fajnie się zgrywają się z Caspianem. Dodam że właściciel od którego odkupiłem kolumny powiedział że Caspian grał jak g.... 🤣 po czym włączył stara Yamahę i kolumny Marantza które obiektywnie zagrały lepiej 😬, ale jednak gęsty i ciepłe brzmienie Caspian mnie ujmuje 😀 

W dniu 17.07.2024 o 16:36, Slim855 napisał:

Witam, 

S16hz canto grand NEW

8 minut temu, Slim855 napisał:

Po długiej przerwie żeby zakończyć swój wątek informuję że zakupiłem nowe (stare) kolumny. Wybór padł na Focal Zoller Onyx, jeszcze pojechałem przesłuchać JmLab Spectral 913.1 ale w bezpośrednim odsłuchu (jak dla mnie) lepiej wypadły Zollery (były bardziej organiczne na średnicy, żywe soczyste), tak naprawdę w końcu mogę powiedzieć że nic mi w dźwięku nie brakuje, po przesiadce z Monitor Audio Silver 300 6G jest to przepaść, dźwięk w końcu nie jest jałowy. Kolumny może piękne nie są, ale na długo zagoszczą w moim salonie, fajnie się zgrywają się z Caspianem. Dodam że właściciel od którego odkupiłem kolumny powiedział że Caspian grał jak g.... 🤣 po czym włączył stara Yamahę i kolumny Marantza które obiektywnie zagrały lepiej 😬, ale jednak gęsty i ciepłe brzmienie Caspian mnie ujmuje 😀 

Z tym że Caspian jest zimny i jazgotliwy na górze.

Pozdro 63 .

W dniu 19.07.2024 o 22:50, Sklep.RMS.pl napisał:

warto wziąć 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, quatross napisał:

S16hz canto grand NEW

Z tym że Caspian jest zimny i jazgotliwy na górze.

Pozdro 63 .

Caspian M2 zimny i jazgotliwa? Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? 

W dniu 16.09.2024 o 16:20, quatross napisał:

tym że Caspian jest zimny i jazgotliwy na górze.

Bzdura.

To już drugi fake news o Roksan jaki dzisiaj twój przeczytałem. Daje to obraz że nie słuchałeś produktów tej firmy. Lub w tamtym momencie miałeś uszkodzone kolumny.

W dniu 16.09.2024 o 17:23, Slim855 napisał:

Caspian M2 zimny i jazgotliwa? Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? 

A w innym wątku pisał że K3 ciepłe kluchy. 

No uszkodzone kolumny miał. 

Albo katar, bo wtedy to jakoś powiązane jest i zatyka uszy. 

W dniu 17.07.2024 o 17:30, julius-6 napisał:

łączy się. Np ATC

Nie, nie łączy się. Słyszałem wprawdzie tylko scm7, brzmienie może się podobać, ale jest biegunowo odmienne od tego co dają Spendory i Harbethy.

2 godziny temu, juro napisał:

Nie, nie łączy się. Słyszałem wprawdzie tylko scm7, brzmienie może się podobać, ale jest biegunowo odmienne od tego co dają Spendory i Harbethy.

Ale ja nie pisałem o spendorach i harbetach

tylko o barwnej, nasyconej srednicy i dosc neutralnym brzmieniu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi