Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Energy - jaka elektronika ?

Rekomendowane odpowiedzi

To tak jak byś zapytał jaki wzmacniacz zgrywa się z dowolną kolumną wyprodukowaną przez dowolnego producenta. AE w ciągu 35 lat popełniło tak wiele kolumn głośnikowych o różnym brzmieniu i charakterze, że zapewne jeden wzmacniacz nie spasuje się z nimi wszystkimi.  Chyba że ufasz mitom i wierzysz w angielskie brzmienie to kup w ciemno coś o szczegółowym nieco jaśniejszym i dynamicznym brzmieniu. Za dużo ogółu w szczególe.

Edytowane przez daniel-de

Ja mam AE120 i one najlepiej brzmią z lampami. Teraz gram z Arcamem SA10 i jest ok. Polecam do nich cieplejsze piece bo kolumny są detaliczne. Masz je czy zamierzasz kupić?

Mają służyć jako co ? Surround, efektowe na suficie, czy może monitory frontowe ?

Denon to kawał sprzętu ( zerknąłem na test w Audio ) więc jak zwykle o charakterze

grania zdecydują kolumny, a nie sam wzmacniacz, który dałby sobie na pewno

radę z dużo poważniejszymi monitorami, niż AE 100. Chyba, że mają być kultowe 😉 

Ja bym wybrał chociażby małe Ushery, bo i ustawić łatwiej. Ale to nie mój wybór ..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Opublikowano (edytowane)

Cześć 🙂 Ogółem wszystko zależy od Twojego gustu. Moim zdaniem Denon to faktycznie dobry kierunek do nich, bo są to kolumny lekko rozjaśnione. Nie zmienia to faktu, że AVC-X8500HA to może być jednak przerost formy nad treścią, chyba że faktycznie potrzebujesz tylu kanałów. Jeśli nie, to rozważyłbym tańszy amplituner i kolumny z wyższej półki 🙂 Jeśli powiesz nam więcej na temat swoich wymagań co do zestawu KD, a także o Twoim pomieszczeniu, planowanym układzie i budżecie, to łatwiej będzie doradzić 🙂 W razie czego zapraszam też do kontaktu i na odsłuch 😉

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli z kolei nie masz statywów czy mebla do postawienia, to dużo lepszym wyborem

będą choćby niewielkie podłogówki. Niektóre z nich też są monitorami; sama kolumna

zajmuje tylko np. 1 / 2 wysokości - reszta to właściwie tylko podstawka.

Ale i tak najważniejsze - co mają zagrać ... i za ile 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Generalizując AE zawsze trzymały się tej samej ścieżki(dobitny przekaz, bez miękkiej gry), ale czasem lekko zbaczały i bywał to przekaz raczej jasny z podbitym średnim basem, a czasem bardziej wyrównany z wyraźniejszym środkiem i bardziej liniowym(choć mocnym) basem. Niektórzy twierdzą, że na "jedno kopyto", ale to nie do końca prawda i niezbyt uczciwe. Po prostu mają swoją szkołę. Według mnie ostatnie modele są nieco bardziej uniwersalne od np. Aegis Evo, które swoją drogą były ekstra. 

Najbezpieczniejszy wybór, to wzmacniacz o świetnej barwie, intensywnej średnicy. Zawsze, ale to zawsze najlepiej słucha mi się z cieplejszymi lampami bądź hybrydami. 

Ile w ogóle możesz wydać na wzmacniacz?

Słuchałeś już jakiś AE?

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Godzinę temu, Czlowiek97 napisał:

Aegis Evo, które swoją drogą były ekstra.

Do tego stopnia je lubiłem, że po kilkunastu latach odkupiłem sobie i słucham na nich radia z przyjemnością 🙂 Te kilkanaście lat temu grały u mnie i cieszyły uszy z Densenem B100.

Myślałem o 3 x 105 jako LCR 

Ale , jestem także w kontakcie z YB i może coś się uda zrobić specjalnego w LCR pod Denon 8500 i SVS SB 2000 - 3000 

Najgorzej , że nie wiem , jaki metraż będę miał za rok , mam w planie sprzedaż domu 

To całkiem dobry pomysł - spójne brzmienie, łatwość montażu na ścianie,

bo membrana bierna zamiast BR a do tego niewielka szerokość - 20 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sądząc z zamieszczonych tu zdjęć mają wieszaki do obu zamocowań.

Poza tym ich 6 Ohm jest łatwe dla każdego amplitunera.

Jasne, że jak zrobisz na obstalunek może być lepiej; kwestia budżetu x 4 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

W dniu 21.07.2024 o 11:37, max720 napisał:

Z jakim wzmacniaczem , amplitunerem zgrywa się AE ?

Napisz do Acustic energy w UK i problem rozwiązany.. nikt jak oni lepiej Ci nie doradzi

Kolega miał rację gdyż początkowo zadałaś zbyt ogólne pytanie. 

Raz że na przestrzeni lat firma bardzo zmieniła swoje brzmienie a dwa że nawet obecnie każda z serii 100 300 czy 500 znacząco różni się jeżeli chodzi o konstrukcję swoich głośników jak i obudów. 

Do całej linii 100 polecam wzmacniacze o ciepłej charakterystyce i mocnym basie coś jak nad 375, atoll in80/100 czy denon pma 1520

Teraz, max720 napisał:

Denon AVC 8500 jest w porównaniu do reszty ciepły ?:)

To jest amplituner kina domowego i mimo że jest to topowy model to jednak nie zastawiałbym go z wzmacniaczem i stereofonicznymi wymienionymi wyżej. 

Gra przyjemnie Ale umówmy się no nie na 17 000 zł. 

Zestawił bym go jako neutralnie grający 

Gra żywiej niższe modele amplitunerów w kinach tego producenta

15 minut temu, Piniu2906 napisał:

"zadałeś" kobiety w audio to niestety rzadkość 😉

Excuse moi. Autokorekta. 

Oj przydały by się. Złagodziły by nieco zapędy niektórych samców.

Skorzystam z okazji i zapytam. Czy ktoś z szanownego grona miał okazję porównać Acoustic Energy serii 1xx MK1 z niedawno wypuszczoną MK2? 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

• 2 miesiące później...

Lato było i się skończyło:(

Ale , jest więcej czasu na wydumki 🙂

Wracam do tematu 

Potrzebuję 3 x LCR ( montaż na ścianie )

do Denon AVC 8500.

Muzyka wielokanałowa 

Jakieś propozycje ?