Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie rekomendacje do Marantz NR1200

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Po 14 latach moje kolumny Monitor Audio Br5 powoli dokonują żywota. Rozkleja się połączenie membrany i gumowego zawieszenia. Jest to tak strategiczne miejsce, że nie widzę szans na samodzielną naprawę (chyba klejenie🤔). Przy większych poziomach głośności kolumny wydają już charakterystyczny dźwięk brumienia - powietrze zamiast do otworów bass reflex'ów przedostaje się właśnie tymi rozklejonymi szczelinami i wprowadza w szybkie falowanie fragmenty gumowych zawieszeń głośników.

Przez lata używałem amplitunera Onkyo 805, który też odmówił kilkak lat temu współpracy z portami hdmi. Wykorzystałem wtedy ten moment by z 5.1 przejść na stereo. A że "domowe centrum rozrywki" w moim przypadku nie obędzie się bez hdmi (projektor i kilka źródeł), wybór padł na amplituner stereo, który posiadam obecnie - Marantz NR1200.  Stereofonia się poprawiła. Marantz z Monitor Audio grał żywo i jasno. Wokale nienajgorsze, trochę brakowało basu (ale miałem chyba uraz - wcześniej posiadałem potężne Mission M35 i bas przytłaczał). Przy dłuższym słuchaniu góra trochę męczyła - ale seanse muzyczne u mnie to maks 2 godziny więc dawałem radę. Lubię słyszeć detale. Ciepłe, wygładzone i analogowe granie średnio mi się podoba. Zdaje sobie oczywiście sprawę z dystansu jaki jest pomiędzy klasycznym wzmacniaczem stereofonicznym a moim amplitunerem stereo. Nic z tym na razie nie zrobię. Zatem szukam kolumn.

Źródłem jest u mnie 100% Tidal (Marantz po ostatniej aktualizacji dostał usługę Tidal Connect). Słucham muzyki rozrywkowej - elektronicznej i rocka.

Pomieszczenie odsłuchowe to wydzielona część salonu (2x4 metry) połączonego z kuchnią. Razem cała przestrzeń to 30 metrów kw. Niestety karton gips. Ale gruby dywan jest, mięsista duża kanapa też. Jakieś panele akustyczne też chyba dorzucę.

Budżet nieokreślony😁.

Myślałem (szeroko, a co😁) o:

- Pylon Diamond 25

- Pylon Jasper 18

- Monitor Audio Silver 100

- Monitor Audio Silver 300

- Monitor Audio Gold 100

- Dali Oberon 5

Rozważam zakup zarówno nowych jak i używanych. Po wstępnej selekcji pewnie polecę do Q21 na odsłuchy.

Jako że mój amp jakoś specjalnie wydajny prądowo pewnie nie jest, to czy zasadnym będzie inwestycja w używaną końcówkę mocy? Pewnie to trochę rzeżbienie w gów***, bo to z tego co słyszałem to kluczowy wpływ na jakość dźwięku na preamp.

Proszę zatem o wasze opinie. Może to jakoś mnie ukierunkuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/167874-jakie-rekomendacje-do-marantz-nr1200/
14 minut temu, CuoreRosso napisał:

Pewnie to trochę rzeżbienie w gów***, bo to z tego co słyszałem to kluczowy wpływ na jakość dźwięku na preamp.

Niestety to prawda

14 minut temu, CuoreRosso napisał:

Jako że mój amp jakoś specjalnie wydajny prądowo pewnie nie jest, to czy zasadnym będzie inwestycja w używaną końcówkę mocy?

Jeśli nie wykorzystujesz go do nagłaśniania imprez w dużych pomieszczeniach, ten wydatek mija się z celem. 

16 minut temu, CuoreRosso napisał:

Budżet nieokreślony😁.

To może JBL K2?

albo na poważnie

17 minut temu, CuoreRosso napisał:

Pylon Diamond 25

to dobry kierunek. Dla kontry Revel Concerta 2 F35 

Jak ma być jaśniej, to zamiast Dali czy Pylonów raczej Focal Chora i z mniejszych

raczej Gold100 albo klasyka typu JBL Stage 2 - tu wielkość do wyboru

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Focal Chora

Relacja jakość/cena uzasadnia zmianę nazwy marki z Fokal na Fekal. Pod względem jakości dźwięku i wykonania daleko za Pylonami, BMN o Usher nie wspominając 

Tak więc uwaga na takie "rekomendacje" 

15 godzin temu, CuoreRosso napisał:

Pylon Diamond 25

- Pylon Jasper 18

- Monitor Audio Gold 100

- Dali Oberon 5

Wszystkie te opcje są ciekawe do rozważenia (no, może Oberony tak są tutaj poniżej reszty jakościowo w mojej opinii), ale Marantz zdecydowanie będzie ograniczeniem. Jeśli zależy Ci na HDMI ARC, to rozważyłbym Audiolaba 7000A, który może fajnie pasować do tych kolumn 🙂 Zapraszam na odsłuchy 😉 Posłuchasz kilku opcji i znajdziesz odpowiedni kierunek dla siebie

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Robiliśmy szczegółowe sesje odsłuchowe w salonie  i najlepiej z Marantzami grały dla nas zdecydowanie Dali opticon 6 mk2 i Monitor Audio Silver, z tym że te drugie czarowały za bardzo  wysokimi, co przy dłuższych odsłuchach może nieco męczyć. Ja zdecydowanie  zbieram kieszonkowe na Dali- można je słuchać godzinami z każdym rodzajem muzyki- U mnie jazz, pop i rock progresywny (nie testowałem metalu ani klasyki).

Zatem dodaje Opticony do listy. Nawet kiedyś na niej były ale słyszałem właśnie opinie że też bardzo szczegółowo grają i z jasnym Marantzem będzie tego za dużo 

12 godzin temu, Audiolubny napisał:

Focal Chora to najgorsze glosniki relacji cena /jakosc jakie slyszalem .  Charcza jakby mialy wysokotonowy spalony od nowosci.

Bo Focale tak mają...mam wrażenie, że ktoś tam w biurze u nich robi te głośniki głównie na design.

Też Focala nigdy nawet nie brałem pod uwagę ale sugestia o cykaniu i zmęczeniu od razu przywołuje tę firmę 😉 Sam wybieram szmaciane pierścieniowe i to do wszystkiego. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 18.08.2024 o 22:06, CuoreRosso napisał:

Cześć

Po 14 latach moje kolumny Monitor Audio Br5 powoli dokonują żywota. Rozkleja się połączenie membrany i gumowego zawieszenia. Jest to tak strategiczne miejsce, że nie widzę szans na samodzielną naprawę (chyba klejenie🤔). Przy większych poziomach głośności kolumny wydają już charakterystyczny dźwięk brumienia - powietrze zamiast do otworów bass reflex'ów przedostaje się właśnie tymi rozklejonymi szczelinami i wprowadza w szybkie falowanie fragmenty gumowych zawieszeń głośników.

Przez lata używałem amplitunera Onkyo 805, który też odmówił kilkak lat temu współpracy z portami hdmi. Wykorzystałem wtedy ten moment by z 5.1 przejść na stereo. A że "domowe centrum rozrywki" w moim przypadku nie obędzie się bez hdmi (projektor i kilka źródeł), wybór padł na amplituner stereo, który posiadam obecnie - Marantz NR1200.  Stereofonia się poprawiła. Marantz z Monitor Audio grał żywo i jasno. Wokale nienajgorsze, trochę brakowało basu (ale miałem chyba uraz - wcześniej posiadałem potężne Mission M35 i bas przytłaczał). Przy dłuższym słuchaniu góra trochę męczyła - ale seanse muzyczne u mnie to maks 2 godziny więc dawałem radę. Lubię słyszeć detale. Ciepłe, wygładzone i analogowe granie średnio mi się podoba. Zdaje sobie oczywiście sprawę z dystansu jaki jest pomiędzy klasycznym wzmacniaczem stereofonicznym a moim amplitunerem stereo. Nic z tym na razie nie zrobię. Zatem szukam kolumn.

Źródłem jest u mnie 100% Tidal (Marantz po ostatniej aktualizacji dostał usługę Tidal Connect). Słucham muzyki rozrywkowej - elektronicznej i rocka.

Pomieszczenie odsłuchowe to wydzielona część salonu (2x4 metry) połączonego z kuchnią. Razem cała przestrzeń to 30 metrów kw. Niestety karton gips. Ale gruby dywan jest, mięsista duża kanapa też. Jakieś panele akustyczne też chyba dorzucę.

Budżet nieokreślony😁.

Myślałem (szeroko, a co😁) o:

- Pylon Diamond 25

- Pylon Jasper 18

- Monitor Audio Gold 100

- Dali Oberon 5

Rozważam zakup zarówno nowych jak i używanych. Po wstępnej selekcji pewnie polecę do Q21 na odsłuchy.

Jako że mój amp jakoś specjalnie wydajny prądowo pewnie nie jest, to czy zasadnym będzie inwestycja w używaną końcówkę mocy? Pewnie to trochę rzeżbienie w gów***, bo to z tego co słyszałem to kluczowy wpływ na jakość dźwięku na preamp.

Proszę zatem o wasze opinie. Może to jakoś mnie ukierunkuje.

skleić, propozycje to skok w bok