Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, szymon1977 napisał:

Zabawne, gdy wyznawcy voodoo zaczynają dzielić się na voodoo-sceptyków i voodoo do kwadratu. BTW skoro sieciówka może mieć wpływ na dźwięk audio, to dlaczego miałaby nie mieć na obraz video? 

A o drukarce zapomniałeś?

14 minut temu, Ajothe napisał:

Obecne audio poszło w złym kierunku i nacisk na rozdzielczość, detal, robienie wrażenia ilością informacji o tej samej hierarchi jest słabe, a zapomniano o zwyczajnej muzykalności i przyjemności. 

Można i muzykalnie i dokładnie. Taki gość od nas z forum umieszcza fajne filmiki na YT. Ma bardzo zdrowe podejście do tematu i z jego opiniami najczęściej się zgadzam. I tu masz dobry lampiak z polskimi paczkami, co kosztują tyle co samochód. I mają kopułkę berylową na wysokie tony. Słucham tego samego utworu (mam tę płytę w Hi-Res) u siebie (oczywiście DAC odbiera tylko Hi-Res a potem i tak jest downsampling do 16/44 bo przedpotopowy chip na wyższych wartościach nie pracuje przecież). I powiem Ci, że tej dokładności wybrzmień przeszkadzajek nie mam u siebie w domu i chętnie takie rozdzielcze kolumny za 40 tysiaków bym przytulił. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Zabawne, gdy wyznawcy voodoo zaczynają dzielić się na voodoo-sceptyków i voodoo do kwadratu. BTW skoro sieciówka może mieć wpływ na dźwięk audio, to dlaczego miałaby nie mieć na obraz video? 

Sam @ASURA tak twierdził
I nawet zdjęcia wklejał,jako dowód.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

A ktoś inny powie, że ten drugi gra mu lepiej

Goście od Sugdena nie dlatego nie wprowadzają na rynek przetwornika opartego na kościach delta/sigma, że nie potrafią konstruować sprzętu audio, tylko dlatego, że jeszcze żaden prototyp im nie zagrał wystarczająco dobrze. 🙂 I mówią o tym publicznie, bez obcyndalania się.

Chcesz DAC Sugdena? Proszę bardzo! Ale tylko R2R.  🙂 

Ta sama opinia jest powszechna w Japonii i wgl w Azji.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Sam @ASURA tak twierdził
I nawet zdjęcia wklejał,jako dowód.

Był jeszcze magiczny kabel eth.8, który poprawił mu bitrate z Netflixa 🙈😀

38 minut temu, ProjectPi napisał:

W czesci przypadkow to zdanie samo w sobie jest falszywe.

Z teoretycznego punktu widzenia: masz 100% racji, choć zdaniem innych teoretyków kable USB wprowadzają jitter. I bądź tu mądry.

Z mojego punktu widzenia - nie wiem, nie próbowałem. Podobnie się nie wypowiem o whisky takiej to a takiej, bo nigdy nie piłem.

11 minut temu, il Dottore napisał:

Ta sama opinia jest powszechna w Japonii i wgl w Azji.

W studiach nagraniowych gdzie przetworniki występują w dużych albo bardzo dużych ilościach nie słyszałem o użyciu takich R2R. A na tych torach tworzone są te nasze często bardzo adiofilskie rejestracje. Czemu oni nie używają tych R2R?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Zabawne są skrajności, jedni słyszą drewniane podstawki, a drudzy nie słyszą niczego

Nie niczego, tylko np. tych drewnianych podstawek bo to czyste voodoo 🙂.

14 minut temu, il Dottore napisał:

Chcesz DAC Sugdena?

Nie chcę. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Czemu oni nie używają tych R2R?

Używali. Bo na początku przecież nie było innych. A potem technologia się zmieniła i standard studyjny to dziś nagrania o rozdzielczości Hi-Res. Tam nie siedzą porąbani audiosyfilitycy, tylko inżynierowie.

Mam znajomego inżyniera dźwięku, studia kierunkowe skończył. Nagłaśnia duże imprezy. I kocha muzykę. Ale sprzęt w domu ma o rodowodzie studyjnym. W tym - aktywne kolumny.

Gra to bardzo efektownie i słychać 100x więcej niż u mnie w domu. Ale jak on to odpala to mi z kolei się odpala odruch ucieczki. Tego nie da się słuchać. 🙂

Teraz, Lech36 napisał:

W studiach nagraniowych gdzie przetworniki występują w duży albo bardzo dużych ilościach nie słyszałem o użyciu takich R2R. A na tych torach tworzone są te nasze często bardzo adiofilskie rejestracje. Czemu oni nie używają tych R2R?

Bo delta sigma tańsza 🙂

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Gra to bardzo efektownie i słychać 100x więcej niż u mnie w domu. Ale jak on to odpala to mi z kolei się odpala odruch ucieczki. Tego nie da się słuchać.

I mówisz że to wina sprzętu? A może to wina ZG albo złej akustyki, przyszło to Tobie do głowy?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Bo delta sigma tańsza 🙂

Można kupić drogą deltę sigmę a nawet bardzo drogą. Co stoi na przeszkodzie?

10 minut temu, Lech36 napisał:

Można kupić drogą deltę sigmę a nawet bardzo drogą. Co stoi na przeszkodzie?

W produkcji, a finalnie to często śmieszne zdzierstwo jak w przypadku kabli 😃

Teraz, Ajothe napisał:

W produkcji, a finalnie to często śmieszne zdzierstwo jak w przypadku kabli 😃

To akurat prawda.

11 minut temu, Lech36 napisał:
17 minut temu, il Dottore napisał:

Gra to bardzo efektownie i słychać 100x więcej niż u mnie w domu. Ale jak on to odpala to mi z kolei się odpala odruch ucieczki. Tego nie da się słuchać.

I mówisz że to wina sprzętu? A może to wina ZG albo złej akustyki, przyszło to Tobie do głowy?

Również mam R2r AD1865 z analogiem lampowym, wykonany w całości przez zdolnego forumowicza. Miałem dość delta sigma 🙂

26 minut temu, Lech36 napisał:

Nie chcę. 

Ja też nie. Pewnie robię błąd ale wolę moją Havanę.

Od producenta wzmacniaczy kupuje się wzmacniacze a od producenta kabli - kable. 🙂

Choć pewnie jestem niesprawiedliwy, bo przecież CD Sugdena (gdy jeszcze je robił) były bardzo lubiane.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Miałem dość delta sigma

Bo delta/sigma to jest zło wcielone. 😄 Odpalasz R2R i artycha wchodzi Ci do pokoju.

Z butami. 🙂 

Znam ten sprzęt . Sam też taki mam jak Ajothe i też wolę od delta sigma. Jakiś czas grałem na Delta Sigma i wydawało mi się, że ale o co chodzi, przecież to zaejbiście gra, co ludzie mają do tego stylu grania. Detalicznie, precyzyjnie, efektownie. No ale właśnie, to słynne słowo "organiczność" i muzykalność, tego brakuje.
Do tego możliwość kreacji brzmienia pod swoje upodobania lampami, jest pięknie.

9 minut temu, Wito76 napisał:

Do tego możliwość kreacji brzmienia pod swoje upodobania lampami, jest pięknie.

Przepraszam, a co w tym pięknego?

To tylko źle świadczy o producencie sprzętu ... bądź o użytkowniku ... 

9 minut temu, il Dottore napisał:

Odpalasz R2R i artycha wchodzi Ci do pokoju.

U mnie artycha wchodzi do pokoju z Delta Sigma i bardzo lubię słuchać tych wychodzących artystów nawet z drugiego pomieszczenia, wtedy artysta działa z drugiego pokoju 😉. Delta Sigma jest precyzyjniejsza, zwłaszcza przy niskich poziomach sygnału.

9 minut temu, szpakowski napisał:

Przepraszam, a co w tym pięknego?

To tylko źle świadczy o producencie sprzętu ... bądź o użytkowniku ... 

że co 😆😆😆😆

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Z teoretycznego punktu widzenia: masz 100% racji

Z praktycznego, czesc "audiofilskich" kabli stoi w poprzez specyfikacji, co czyni z nich jedynie wyrob usbpodobny.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

No ale właśnie, to słynne słowo "organiczność" i muzykalność, tego brakuje.

Ja mówię: "obecność". Nie słyszałem przetwornika delta/sigma, który by mi tą iluzję zapewniał. A jak odpalę Havanę to mogę Louisowi Armstrongowi rękę uścisnąć. On jest u mnie w domu. Naturalny, oczywisty i cały. A to przecież stare nagranie, któremu daleko do współczesnej technicznej doskonałości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też z samym Królem przybić piątkę! 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, il Dottore napisał:

Ja mówię: "obecność". Nie słyszałem przetwornika delta/sigma, który by mi tą iluzję zapewniał. A jak odpalę Havanę to mogę Louisowi Armstrongowi rękę uścisnąć. On jest u mnie w domu. Naturalny, oczywisty i cały. A to przecież stare nagranie, któremu daleko do współczesnej technicznej doskonałości.

Ukryta Zawartość

Fajnie, ale takie filmik to też ciekawe zjawisko, bo zdajesz sobie sprawę że każdy usłyszy co innego? 😄

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

każdy usłyszy co innego

Każdy usłyszy mikrofon mojego chińskiego telefonu, przecież żadnym Tascamem tego nie nagrywam. Każdy może też usłyszeć głośnik swojego telefonu albo komputera (choć polecałbym słuchawki - przynajmniej u mnie na telefonie to działa).

2 godziny temu, Lech36 napisał:

A dlaczego na co dzień do zajęć domowych nie słuchać na bardziej wypasionym sprzęcie niż głośnik BT?

Wyrwałeś z kontekstu.

W łazience i kuchni w zupełności wystarczający, dodam jeszcze od siebie, że mam zestawy: w drewutni, garażu, piwnicy, zestaw grillowy, sypialniany, do TV. Żaden z nich nie jest wypasiony, ale spełnia swoją rolę.

6 minut temu, Ajothe napisał:

można sobie puszczać nagrane Focale Utopie i marzyć, że ma się ich dźwięk

Słuchałem Focal Grande Utopia na żywo i to nie moja bajka. Już nawet pomijając niedorzeczną cenę.

7 minut temu, il Dottore napisał:

Słuchałem Focal Grande Utopia na żywo i to nie moja bajka. Już nawet pomijając niedorzeczną cenę.

Ja też z topowym naimem, rewelacja 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.