Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Mówisz że ta organiczność nie przekłada się na jakość obrazu?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja też z topowym naimem, rewelacja 🙂

Na tej wystawie co byłem grały z Utopiami siakieś Vitusy wielkości kiosku Ruchu. 🙂 

Jak zagrali Buena Vista Social Club to uciekłem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

I powiem Ci, że tej dokładności wybrzmień przeszkadzajek nie mam u siebie w domu i chętnie takie rozdzielcze kolumny za 40 tysiaków bym przytulił.

Rzeczywiście - nagranie z YouTube mikrofonem z pewnością pozwala na pełną ocenę brzmienia 😄

21 minut temu, il Dottore napisał:

Na tej wystawie co byłem grały z Utopiami siakieś Vitusy wielkości kiosku Ruchu. 🙂 

Jak zagrali Buena Vista Social Club to uciekłem

Mnie tak kiedyś przegoniły Blumenhoffery, takie druciarstwo że uszy krwawiły 😋

3 godziny temu, Ajothe napisał:

A o drukarce zapomniałeś?

Racja, bo skoro sieciówka może mieć wpływ na dźwięk audio, to dlaczego miałaby nie mieć na wydruki z drukarki? Z technicznego punktu widzenia poziom jak to nazwałeś "kretynizmu" ten sam.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Zabawne są skrajności, jedni słyszą drewniane podstawki, a drudzy nie słyszą niczego 😄

Zabawne, że gdy trzeba strolować wątek pyskowaniem do głucholców, to klikasz lajki tym samym, z których teraz drwisz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Zabawne, że gdy trzeba strolować wątek pyskowaniem do głucholców, to klikasz lajki tym samym, z których teraz drwisz.

Lajki daje jak mi się treść posta podoba, a nie osobie, która to pisze. 

Takie negowanie wszystkiego z założenia to też średnia metoda, bo nawet jak coś usłyszysz to zwalisz to na psychoakustyke, bo się przed sobą nie przyznasz 😉

Może się nawet założyć o poważną kwotę, że nie usłyszał 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przepraszam, a co w tym pięknego?
To tylko źle świadczy o producencie sprzętu ... bądź o użytkowniku ... 
Mam wrażenie że jakieś nieporozumienie zaszło w interpretacji tego co napisałem. To że lampy różnych marek grają inaczej to jest oczywiste, prawda? Nawet w obrębie jednej marki i jednego typu lampy brzmienia często się różnią. Mam myśli lampy z epoki i różne roczniki. Jedne grają cieplej, inne mniej, jedne ostrzej inne łagodniej, bardziej lub mniej organicznie. Ruskie Voskhod, Reflektor, Mullard, Siemens, GE, Valvo itd. I w zależności od potrzeby można sobie dopasować brzmienie czy to do repertuaru, czy do reszty sprzętu. Nie wiem co tu źle świadczy o sprzęcie tudzież użytkowniku.
Niedawno zrobiłem sobie takie etui na lampy, taki organizer jakby i patrząc na to zabawiłem się w matematykę a konkretnie permutacje.
Biorąc pod uwagę że mam (tylko) 2 sety lamp mocy, 8 zestawów lamp sterujących do wzmacniacza i jeszcze 5 zestawów lamp do DACa, mogę z tego matematycznie skonfigurować 80 różnych wariantów brzmienia. Nigdy nie przetestowałem tych 80 wariantów, może ze 25, ale to właśnie miałem na myśli pisząc, że jest możliwość kreowania brzmienia na swój gust "i jest pięknie".
21 minut temu, szpakowski napisał:

Której części wypowiedzi nie zrozumiałeś?

W pierwszej kolejnosci postaraj sie sam zrozumiec co napisales a pozniej wroć

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Lajki daje jak mi się treść posta podoba, a nie osobie, która to pisze. 

Masz lajka, bo mi się treść podoba.

To ja jeszcze namieszam. Pisałem przed chwilą o 80 lampowych wariantach brzmienia. Ale jak doskonale wszyscy już tu wiedzą, kable też przecież grają. I zamieniając interkonekty na drugie, z 80 robi się 160 wariantów. I to jest dopiero piękne. Do emerytury jest co robić.

9 minut temu, bum1234 napisał:

Jak ktoś lubi tracić czas na pseudoeksperymenty ......

Hobby to nie strata czasu, a mile jego spędzanie 🙂

Również gorąco polecam lampową żonglerkę, można się zdziwić 😉

12 minut temu, Wito76 napisał:

O Tesli i Edisonie też tak znafcy mówili.

Różnica  polega na przedrostku pseudo.

Chyba nie sądzisz, że jesteś Teslą .....

6 minut temu, Ajothe napisał:

Hobby to nie strata czasu, a mile jego spędzanie 🙂

Również gorąco polecam lampową żonglerkę, można się zdziwić 😉

Lampową może i tak, w końcu rozrzut parametrów lamp jest katastrofalny, ale mowa tu było również o kablach....

Tak czy inaczej z technicznego punktu widzenia jest to bez sensu 😄

10 minut temu, Wito76 napisał:

O Tesli i Edisonie też tak znafcy mówili.

Jeśli chcesz posiłkować się odkryciami naukowymi z przeszłości, to Twoje "słyszę, że kable grają" wypadało by porównać do mojego "widzę, że Ziemia jest płaska".

7 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś nie słyszał nigdy różnicy między kablami to zwyczajnie w świecie nie ma sensu, żeby o nich dyskutował 🙂

To tak jak rozmowa ze ślepym o kolorach. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ileś lat temu zmieniłem zwykły tani przewód Jack- Rca między komputerem (karta muzyczna zintegrowana) a plastikową midi wieżą Philips, bo się popsuł. Był taki zwykły z białą i czerwoną wtyczką za 5zł, wiecie o czym piszę. Kupiłem w mediamarkt jakiś Hama za 25zl, bo tańszego nie było i szok jaka zmiana. I to na takim sprzęcie daleko od hifi. Szukałem jakiegokolwiek, najlepiej najtańszego, bo jakie niby kabel może mieć znaczenie. Psychoakustyka? W życiu.

38 minut temu, bum1234 napisał:

Tak czy inaczej z technicznego punktu widzenia jest to bez sensu 😄

Z lingwistycznego punktu widzenia Twoje pisanie też jest bez sensu i stratą czasu

41 minut temu, Wito76 napisał:

Był taki zwykły z białą i czerwoną wtyczką za 5zł, wiecie o czym piszę. Kupiłem w mediamarkt jakiś Hama za 25zl, bo tańszego nie było i szok jaka zmiana.

Normalka. Tu jest mocna analogia z motoryzacją. Ja miałem w życiu kilkanaście samochodów. Niektóre naprawdę dobre. Ale największego motoryzacyjnego szoku doznałem na początku lat 90-tych ubiegłego wieku gdy w Polmozbycie odbierałem nowiutkie Cinquecento. Przedtem miałem 2 Maluchy. No i przyzwyczajony do 'hamulców" Malucha naciskam pedał stopu z taką samą siłą. A CC miało już tarcze z przodu. Jak przyj...waliłem nosem w kierownicę to do dziś pamiętam. I ten szok: Jezu! Ten samochód HAMUJE! .

Nigdy potem przesiadając się na bryki dużo lepsze przecież niż CC już nie poczułem takiej fundamentalnej różnicy.

Tak samo w audio - zmian zasadniczych oczekujcie na początku drogi przy przesiadce z ewidentnego syfu na coś już naprawdę grającego. A potem zmiany będą niewielkie, nieraz kosmetyczne, zawsze za to bardzo drogie. 🙂 I tak to leci... ważne tylko, by zmiany zachodziły w obranym przez nas kierunku.

Tyle Słów Bożych na dzisiaj, drodzy parafianie.

A teraz idę spać bo zaraz trzeba na lotnisko.

11 minut temu, il Dottore napisał:

I ten szok: Jezu! Ten samochód HAMUJE! .

To samo miałem z Oplem Kadetem, pierwszym autem z zachodu jakim miałem okazję jeździć po zrobieniu prawa jazdy

Godzinę temu, il Dottore napisał:

To tak jak rozmowa ze ślepym o kolorach. 😄 

Albo z widzącym doskonale o płaskości Ziemi: ja doskonale widzę, że Ziemia jest płaska, a Wy doskonale słyszycie, że kable grają.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Albo z widzącym doskonale o płaskości Ziemi: ja doskonale widzę, że Ziemia jest płaska, a Wy doskonale słyszycie, że kable grają.

No nie. Przecież możesz pooglądać zdjęcia od astronautów z NASA i tam zobaczysz krzywiznę Ziemi.

Możesz też posłuchać kolegów z forum AS i dowiesz się, że kable naprawdę grają. 😄 

Generalnie: czerp doświadczenia od latających wysoko! 🙂

S5650090.jpg 

Godzinę temu, lamario napisał:

Z lingwistycznego punktu widzenia Twoje pisanie też jest bez sensu i stratą czasu

A wiesz ty chłopcze chociaż, czym się zajmuje lingwistyka?

Bo z tego co napisałeś wynika, że nie bardzo 😄

4 godziny temu, quatross napisał:

Jesteś gejem?

O mamo,
a co z tym?

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Tyle Słów Bożych na dzisiaj, drodzy parafianie.

A że do jakiego Kościoła to my teraz należymy?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, il Dottore napisał:

No nie. Przecież możesz pooglądać zdjęcia od astronautów z NASA i tam zobaczysz krzywiznę Ziemi.

Możesz też posłuchać kolegów z forum AS i dowiesz się, że kable naprawdę grają. 😄 

Generalnie: czerp doświadczenia od latających wysoko! 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

A własnie,co z tymi gwiazdami?
Powinny byc widoczne czy nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.