Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Który? Mam kilka, od razu dodam że wszystkie w rozsądnych cenach a niektóre DIY, oczywiście też w rozsądnej cenie 😉.

No to pierwsze pytanie nasuwa mi się już po co masz kilka skoro grają tak samo?

Taki twoim zdaniem najcenniejszy? To?

Z drugiej strony jak je oceniasz jak brzmią tak samo? Wizualnie ?

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony jak je oceniasz jak brzmią tak samo? Wizualnie ?

Mam swoje metody oceny, nigdy nie zawodzą, opierają się na wiedzy o technice 😉.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Taki twoim zdaniem najcenniejszy? To?

To oczywiste że te DIY 😉. Te DIY nie grają tak samo, parami obsługują przypisane im w aktywnych ZG pasma i są do nich robione "na wymiar". ZG trzy drożne więc wzmacniacze mają trzy typy różnic technicznych odpowiednich dla drogi sygnałowej na której pracują. Po co pytasz, nie sądzę żebyś to zrozumiał, ale możliwe że się mylę 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Assassin napisał:

Audio stanowi jedno z moich licznych i raczej marginalnych, na tle innych, zainteresowań, co idzie w parze z tym, ile pieniędzy jestem gotów na nie przeznaczyć. 

Tym niemniej, opisane przeze mnie różnice w brzmieniach systemów były tak wyraźne i oczywiste (oraz nie wynikały z szeroko rozumiamego zjawiska psychoakustyki - którego sam doświadczam, np. inaczej odbierając dźwięki będąc zmęczonym, a inaczej wypoczętym, po dobrze przespanej nocy), że postanowiłem je opisać. 

Nie odnosząc się szerzej do różnych wycieczek personalnych, np. osób, które zdają się nie rozumieć czym jest prosta figura stylistyczna i traktującl ją jako element logiki dwuwartościowe, pozwolę sobie napisać, że może warto zrobić sobie badanie słuchu, skoro zaprzecza się wpływowi jakichkolwiek kabli (w tym przwde wszystkim głośnikowych) na dźwięk? Obiektywnie nic się na tym nie straci, a można zyskać. Na początek wystarczy np. użyć narzędzia do personalizacji dźwięku słuchawek, dostępnego w smartfonach Samsunga (o tym wiem), które w przybliżeniu pozwala ocenić niedosłuch w obszarach poszczególnych częstotliwości lewego i prawego ucha. Potem to już audilog. Niekiedy pomoże czyszczenie uszu, a czasem może aparat słuchowy (nie chce się wypowiadać, nie jestem specjalistą). W pozostałych wypadkach, pewnie przyjdzie się z niedosłuchem po prostu pogodzić (może jakaś renta "wpadnie"? 😉 ). 

Pozdrawiam spod palmy nad turkusowym morzem, słuchając muzyki z nieaudiofilsko (acz bardzo muzykalnie) brzmiących bezprzewodowych dokanałówek, wyśmiewanego przez niektórych, Technicsa. 

tldr

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

19 minut temu, Lech36 napisał:

Mam swoje metody oceny, nigdy nie zawodzą, opierają się na wiedzy o technice 😉.

Ciekawe ciekawe. Czyli dźwięk oceniasz oczami?

No ok.

19 minut temu, Lech36 napisał:

To oczywiste że te DIY 😉. Te DIY nie grają tak samo, parami obsługują przypisane im w aktywnych ZG pasma i są do nich robione "na wymiar". ZG trzy drożne więc wzmacniacze mają trzy typy różnic technicznych odpowiednich dla drogi sygnałowej na której pracują. Po co pytasz, nie sądzę żebyś to zrozumiał, ale możliwe że się mylę 😉

Rozumiem że w tych widać pewne anomalie wizualne na wykresie w stosunku do innych wzmacniaczy 

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ciekawe ciekawe. Czyli dźwięk oceniasz oczami?

No ok.

Rozumiem że w tych widać pewne anomalie wizualne na wykresie w stosunku do innych wzmacniaczy 

Ale Piotrze po co pytasz skoro nie zrozumiesz 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Najgorsze jest to ze ta jałowa dyskusja dalej sie rozwija , nie ma nawet próby sprawdzenia tego czy tamtego .. 

jestem ciekaw , jakby to bylo jak ten mix tutaj ludzi , spotkalby sie w jednej salce odsluchowej i z roznymi konfiguracjami itd. 
i robili by rozne testy … co by bylo jakby ktos 10/10 umial odroznic kable … co wtedy?

Btw ja slysze roznice (tak mam) sluch od zawsze ponad standard ,  na tescie audiogramu mowili mi ze slysze jak nietoperz 😆. Co chce powiedziec , to ze podczas odsluchow , pan z salonu przelaczal tylko glosniki zeby porowonac i za ktoryms razem przelaczajac nagle mi z glosnikow kefa q950 wyplaszczylo bas , zero glebi .. i okazalo sie ze byly inne kable  a o tym nie wiedzialem.. po zmianie bas wrocil do swojej formy… 

15 minut temu, Audiolubny napisał:

co by bylo jakby ktos 10/10 umial odroznic kable … co wtedy?

Wtedy, w zależności od typu kabli, mogłoby okazać się, że mamy do czynienia z ewenementem na skalę światową.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 godzin temu, rafa napisał:

Juz ten temat byl poruszany na forum co najmniej dwa razy. Ustalilismy ze nie ma takich poza gawedziarzami teoretykami i zadne praktyczne narzedzie do tego tez nie istnieje.

Specjaliści są w studio.
To oni ustalają szerokość sceny na nagraniach,które realizują.
Przy nagraniach wielośladowych realizator ma wpływ na wszystko-od brzmienia po wyrównanie czasowe,o autotune i tysiącach innych pluginów nie wspominając.
Inni specjaliści produkują kolumny,wzmacniacze i inny sprzęt,których zadaniem jest jak najwierniej odtworzyć nagranie.
Inni specjaliści te studia nagraniowe projektują od a do z,systemy audio do tych studiów itp...
Wszyscy robią to,posiłkując się pomiarami,z których się tu śmiejecie.

Nikt z nich tu nie zagląda,bo co tu się dzieje jest dla nich śmieszne.
Nie mają na to czasu.Jako specjaliści zarabiają dzięki swojej wiedzy duże pieniądze.

Tu-zostaje tylko bitwa o kable.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

29 minut temu, ProjectPi napisał:

Wtedy, w zależności od typu kabli, mogłoby okazać się, że mamy do czynienia z ewenementem na skalę światową.

To super , mozemy zrobic zawody😀

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Specjaliści są w studio.
Przy nagraniach wielośladowych realizator ma wpływ na wszystko-od brzmienia po wyrównanie czasowe,o autotune i tysiącach innych pluginów nie wspominając.
Inni specjaliści produkują kolumny,wzmacniacze i inny sprzęt,których zadaniem jest jak najwierniej odtworzyć nagranie.
Inni specjaliści te studia nagraniowe projektują od a do z,systemy audio do tych studiów itp...

Nie mają na to czasu.Jako specjaliści zarabiają dzięki swojej wiedzy duże pieniądze.

Ci sami specjaliści byli dumnymi wojownikami loudness war?🤭

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Specjaliści są w studio.

A cos w temacie cytowanego posta masz do powiedzenia?..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 godzin temu, Wito76 napisał:

A ja stoję od rana z lutownicą i miernikiem w ręku i czekam na odpowiedź, co mam naprawić, żeby nie słyszeć kabli. Co jest zepsute?

Stoisz na razie nadal stoisz przed kwestią elementarną: czy różnica, którą słyszysz to suma audiofilskiego systemu i audiofilskiego użytkownika, czy całkiem pospolite złudzenie, któremu ulega każdy z nas?

11 godzin temu, Wito76 napisał:

daj to trywialne wyjaśnienie.

Kabel nie zawiera w sobie elementów, mających w zamierzony sposób, modyfikować przepływający nim prąd. Więc prawidłowo technicznie działający kabel, powinien na końcu dać identyczny sygnał, jak otrzymał na początku. Dlatego jeśli dwa kable na końcu dają różny sygnał, to co najmniej jeden z nich musiał ten sygnał zniekształcić.

-----

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Dajcie więc pasjonatom w spokoju wymieniać się spostrzeżeniami, a jak Was bardziej interesują wzory, diagramy i parametry to sobie załóżcie jakiś ciekawy temat

Jak Cię tematyka poruszana w tym wątku nie interesuje, to sam go opuść a nie wypraszaj innych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak Cię tematyka poruszana w tym wątku nie interesuje, to sam go opuść a nie wypraszaj innych.

Miał być klub niesłyszących i co?! 

13 minut temu, Ajothe napisał:

Jest klub słyszących kable.
Warto tam się udać,i przestać prowadzić krucjatę na wszystkich wątkach forum.
Tak są ludzie,którzy rozumieją temat.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Warto tam się udać,i przestać prowadzić krucjatę na wszystkich wątkach forum.
Tak są ludzie,którzy rozumieją temat.

Chodziło o klub NIEsłyszących, a nie słyszących! 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Chodziło o klub NIEsłyszących, a nie słyszących! 

Klubem jak to nazywasz "niesłyszących" jest cała reszta forum

48 minut temu, Ajothe napisał:

I śmo, bo to nie jest klub słyszących. Pasuje Ci tematyka przychodzisz - nie pasuje odchodzisz.

-----

32 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ostatnio aktywny 14 czerwca: nie ma z kim wojować to nei ma o czym pisać. A podobno tak dobrze by im było bez nas?

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Audiolubny napisał:

Najgorsze jest to ze ta jałowa dyskusja dalej sie rozwija , nie ma nawet próby sprawdzenia tego czy tamtego .. 

Zawsze można zerknąć w morze i sprawdzić czy Ziemia jest okrągła.

3 godziny temu, Audiolubny napisał:

jestem ciekaw , jakby to bylo jak ten mix tutaj ludzi , spotkalby sie w jednej salce odsluchowej i z roznymi konfiguracjami itd. 
i robili by rozne testy … co by bylo jakby ktos 10/10 umial odroznic kable … co wtedy?

Byłoby fajnie... szkoda tylko, że zanim zabawa się odbyła, to potraktowałeś ją jak test.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

I śmo, bo to nie jest klub słyszących. Pasuje Ci tematyka przychodzisz - nie pasuje odchodzisz.

-----

Ostatnio aktywny 14 czerwca: nie ma z kim wojować to nei ma o czym pisać. A podobno tak dobrze by im było bez nas?

Niesłyszący nie mają swojego klubu, a tam zapewne by się dopiero działo! 

Wystarczy napisać prośbę do szefa o założenie klubu, przecież potraktuje Was poważnie 😁

22 godziny temu, Lech36 napisał:

jak zmienia się brzmienie szumu różowego przy zmianie położenia położenia dwóch głośników względem siebie na sygnale mono.

Kevin Shields nagrywał tak efekty -bez czystego sygnału [gitary- z wajchą] do "Loveless" i "Isn't Anything". Nie tylko nagrywał ale i na koncertach robił szumowy elektryczny prysznic.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

zmieniając kable celem porównania racjonalny słuchacz nie jeździ wtedy kolumnami po pokoju...

Nie zrozumiałem o co chodzi ale zmianę ustawienia paczek względem ścian trzeba robić.

Ja mam stały punkt odsłuchu, myślę że jak większość

To niemożliwe 

zwłaszcza że się słucha w tej samej pozycji i kolumn się nie przestawia. 

To niemożliwe 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

11 godzin temu, Lech36 napisał:

ruszając głową w różnych kierunkach, powyżej 4-6kHz zmiany będą znaczące, nawet do zaniku słyszalności sygnału

Dlatego osie promieniowania kolumn (paczek) trzeba zgrać względem ścian (zwłaszcza ściany tylnej).

Po to się "jeździ" po pokoju z kolumnami.

PS 

To nie są kolumny, bo kolumny to były ponad 30 lat temu w estradowych systemach nagłośnieniowych ale nie w domu.

PPS.

Tweeter pracuje zwłaszcza w osi promieniowania.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak inaczej zaregowac na opinie że wzmacniacze brzmią tak samo

Dla mnie w ogóle nie brzmią.

Wzmacniają (z poziomu liniowego)

10 godzin temu, iro III napisał:

Trzeba poczekać na nowy mix pana Stevena Wilsona, Gilesa Martina i jeszcze kilku innych panów. 😉

Muszę !!!

Ten kawałek to kompletna szajba gitarowa (przy tym dość chwytliwy)

"Only Shallow"

(Czemu ten akurat niedostępny?)

No to niech będzie w tej wersji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakby co to romansidło

🙂

https://www.tekstowo.pl/piosenka,my_bloody_valentine,only_shallow.html

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Wito76 napisał:

dla kogoś kto kilka lat temu zaczynał

Ja 40-50 temu od własnoręcznie przerobionego WG 900 i Akai ASE30. Wlutowałem do gramofonu ze wzmacniaczem 2×4W gniazdo jack.

5 godzin temu, Audiolubny napisał:

na tescie audiogramu mowili

Ja tylko pik słyszę a nie to jak mówią 

Wtedy wduszam przycisk

Edytowane przez xetras
Dopisek

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Przełącznik panoramy skrajnie zastosowany.

Skrajnie szeroki bas i organy.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kabel nie zawiera w sobie elementów, mających w zamierzony sposób, modyfikować przepływający nim prąd

Zawiera 

Złącze 

PS.

Złącze ulega zmianom mechanicznym, chemicznym, itd.

Fizycznie trudno mówić, żeby złącze było przewodnikiem (takim z teorii).

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xetras napisał:

Ja 40-50 temu od własnoręcznie przerobionego WG 900 i Akai ASE30. Wlutowałem do gramofonu ze wzmacniaczem 2×4W gniazdo jack.

Ja tylko pik słyszę a nie to jak mówią 

Wtedy wduszam przycisk

oprocz urzadzen pomiarowych sa tam tez ludzie je obslugujacy …

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

oprocz urzadzen pomiarowych sa tam tez ludzie je obslugujacy …

Ale Ci ludzie nie dysponują urzędzeniami wykraczającymi poza wiedzę techniczną, i nie modyfikują nimi niemierzalnych aspektów sygnału audio.

Edytowane przez szymon1977

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.