Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Słyszy, lub zdaje mi się że słyszy ale tak pracuje jego muzg który zbiera różne bodźce i łączy je w całość i chce wydać 300-600 zł za kabel to ch.. was to obchodzi.

Dziękuję.
To drugi argument na "słyszenie kabli"
Pierwszym jest 

image.png.12f24139e6d83f11b0d2b528f2fc5c42.png

Trzeba było od razu napisać,o co chodzi:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ten "ch.."? Fakt, mocny argument. Tylko na ostatniej stronie było jeszcze kilka, ale szukać mi się ich nie chce.

BTW nikt nikomu do domu nie włazi, nie analizuje wyciągów ze stanu konta, nie zagląda za hifi szukając audiofilskich kabli, nie zmienia ich na zwykłe... za to wielu przychodzi na Forum, przedstawia w dyskusji swoje zdanie i ma pretensje do innych, że nie wyrazili się pochlebnie, przedstawili zdanie odmienne, a nawet swoją rację starają się wykazać. Coś tu nie gra koledzy "audiofile" i nie są to kable.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Że na pewno "nie kable" to muszę się zgodzić, bo akurat we wszelkich wątkach

ich dotyczących osoby rozróżniające brzmienie różnych drutów bywają oskarżane ...

A to o omamy, a to o choroby psychiczne, a to o wygórowane oczekiwania

wobec kabli itd. I jak już pisałem - o różnicach najwięcej piszą w tych wątkach

akurat ci, co kabli nie rozróżniają ... no, może ew. po kolorach koszulki 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, gokar83 napisał:

Takie pitolenie byle pitolić. Jak już jesteście tacy techniczni to napiszcie, że kable posrebrzane troszkę inaczej zagrają niż np węglowe etc a nie jakieś bajki o rożniczkach sygnału i co zostanie po odjęciu.

To nie bajki to prawdziwy i najbardziej obiektywny sposób porównania, odbywa się na sygnale muzycznym z płyty czyli tym najbardziej skomplikowanym. Oczywiście można tego nie rozumieć i wtedy opowiada się że to "bajki", ale to takie opowieści będą bajkami prawdziwymi.

17 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A to nie sa grafitowe?
Grafit to węgiel przeciez...
To chyba jakis hiend?

Kiedyś była moda na takie przewody, teraz chyba dalej są na rynku, ale moda przeminęła, są stosowane w motoryzacji do przesyłania wysokich napięć do świec zapłonowych. Całkiem możliwe że ta moda do audio przyszła właśnie z przemysłu motoryzacyjnego, inność można dobrze sprzedać po odpowiednim podparciu marketingowym. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

słyszenie kabli uniemożliwia słuchanie muzyki (cyt. "nie da się słuchać")

No właśnie.

Tyle że albo:

1 kpisz

2 przesadzasz 

3 opis oceniasz prawdziwie (czyli tak jakby był rzeczywisty)

Tak czy siak wniosek jest logiczny.

(A opis zdecydowanie mniej)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, audioburak napisał:

we wszelkich wątkach

ich dotyczących osoby rozróżniające brzmienie różnych drutów bywają oskarżane ...

A to o omamy, a to o choroby psychiczne,

Kłamiesz i to bezczelnie! Od przypomnienia, że ktoś mógł ulec tym samym zjawiskom, którym przyznaję sam ulegam na co dzień, do oskarżenia go o omamy czy chorobę psychiczną, droga baaardzo daleka. Psychoakustyka jest dla tematyki sprawą fundamentalną, bez której dźwieki, o których mówimy, z drgań błony bębenkowej by w głowie nie powstały.

W dniu 7.09.2024 o 10:23, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję.
Pierwszym jest 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba było od razu napisać,o co chodzi:)

Dźwięk tworzy się w mózgu. Jeśli to komuś pomaga to jest to argument.

Strasznie was w ostatnim czasie to drapie że ktoś ma lepsze kable. Zazdrość czy jak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Strasznie was w ostatnim czasie to drapie że ktoś ma lepsze kable. Zazdrość czy jak?

No pewnie że zazdrość, dobre kable, chyba najbardziej zaawansowany technicznie element toru to 50% a może nawet 80% sukcesu w audio hobby 😉. W końcu jakby nie było kabli to by nie było dźwięku.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dźwięk tworzy się w mózgu.

Na forum da się tylko dyskutować o technice i możliwości wprowadzania przez nią zmian w przesyle sygnału audio. Rozmowa o mózgu, aczkolwiek ciekawa niczego nie wnosi, to indywidualny temat dla każdego uczestnika dyskusji, nie daje się porównać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

29 minut temu, Lech36 napisał:

No pewnie że zazdrość, dobre kable, chyba najbardziej zaawansowany technicznie element toru to 50% a może nawet 80% sukcesu w audio hobby 😉. W końcu jakby nie było kabli to by nie było dźwięku.

Ja stawiłem na 5procent. Ale jeśli tak sądzisz to niech będzie.

29 minut temu, Lech36 napisał:

Na forum da się tylko dyskutować o technice i możliwości wprowadzania przez nią zmian w przesyle sygnału audio. Rozmowa o mózgu, aczkolwiek ciekawa niczego nie wnosi, to indywidualny temat dla każdego uczestnika dyskusji, nie daje się porównać.

Dlatego jeśli ktoś słucha muzyki a nie analizuje sprzętu pod kątem technicznym to tematyka audio jest bardzo indywidualna. 🙂

Właśnie dlatego 

Dziękuję.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dźwięk tworzy się w mózgu. Jeśli to komuś pomaga to jest to argument.

Ale lepsze bo? Przecież mózg tworzy dźwięki, na jakiej zasadzie jakieś kable są gorsze lub lepsze? Nie widzisz tu dysonansu poznawczego?

W dniu 7.09.2024 o 10:23, Pseudodrummer napisał:

Słyszy, lub zdaje mi się że słyszy ale tak pracuje jego muzg który zbiera różne bodźce i łączy je w całość i chce wydać 300-600 zł za kabel to ch.. was to obchodzi.

Który rozwiązujesz w ten sposób. Może i mu się zdaje. Ale jak chce nadmiarowo zapłacić to jego sprawa.
W sumie nie chodzi czy zmiany są czy ich nie ma. Ale jest kasa do wydania. Cudza. Więc ja mogę odwrócić pytanie. Czemu tak bardzo Ci zależy, żeby wydał bez sensu kasę? Schadenfreude?

43 minuty temu, A co tam napisał:

Może i mu się zdaje. Ale jak chce nadmiarowo zapłacić to jego sprawa.
W sumie nie chodzi czy zmiany są czy ich nie ma. Ale jest kasa do wydania. Cudza. Więc ja mogę odwrócić pytanie. Czemu tak bardzo Ci zależy, żeby wydał bez sensu kasę? Schadenfreude?

Dobre!

W dniu 5.09.2024 o 00:01, Piniu2906 napisał:

Przez czysty przypadek, bo potrzebowałem dłuższego rabla RCA do moich monitorów aktywnych kupiłem zamiennik  kabla RCA za 20 zł dostarczonego wraz z zakupem monitorów. Obecnie mam 1 kolumnę podłączoną kablem chinch (tym za 20 zł), a 2ga kolumna kablem za około 100zł. Słucham sobie muzyki i przełączam w  winampie raz to lewy a raz to prawy kanał, kilka sekund odsłuchu i kilka minut później zamawiam już nowy kabel. Posiadam monitory aktywne Acoustic energy AE1 i bardzo wątpie abym kiedyś w przyszłości kupił do nich kabel za więcej niż 200zł, ale można mówić to i owo, tyle tylko Panowie w mojej subiektywnej opinii "upgrade" kabla za 20 zeta przy kolumnach za 5 kzł jest wg. mnie wysoce, ale to wysoce wskazany, ponieważ Ja słyszę naprawdę różnice w jakości dźwięku. Nigdy nie słyszałem 2 systemów gdzie przy jednym byłby zastosowany kabel za 4000 zł a przy drugim 200 zł, ale moim zdaniem nie tędy droga. Kupno czy też upgrade kabla za 20 zł to mus, ale czy poszedłbym dalej i przy systemie za kilka tysięcy kupował kabel za 1000 zł to już raczej nie. Sądze, że w tym przypadku lepiej zainwestować w akustykę pokoju czy też nawet właście ustawienie kolumn robi robotę. Pewnie temat był przerabiany setki razy, ale chcę dorzucić swoje 3 grosze..

Przełączanie lewy/prawy kanał na nagraniu stereo niczego nie udowadnia 😉

Ja stawiłem na 5procent. Ale jeśli tak sądzisz to niech będzie.

To był żart, ale żart wynikający z ilości postów na temat kabli 😉

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Żarty o kablach są nawet popularniejsze od żartów o teściowych 😀

Dlatego jeśli ktoś słucha muzyki a nie analizuje sprzętu pod kątem technicznym to tematyka audio jest bardzo indywidualna.

I tym indywidualnym odbiorem chcesz przekonać innych do słuszności takiego czy innego wyboru techniki? Technika i jej zmienność to jedno zagadnienie a odbiór przez człowieka dźwięku to drugie zagadnienie, oczywiście powiązane ze sobą, ale nie w taki sposób jak to jest przedstawiane na forum przez niektórych użytkowników. 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

W końcu jakby nie było kabli to by nie było dźwięku.

jest wifi

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Strasznie was w ostatnim czasie to drapie że ktoś ma lepsze kable.

Żartowniś.

Ta "lepszość" polega wyłącznie na cenie i metce.

6 godzin temu, A co tam napisał:

Ale lepsze bo? Przecież mózg tworzy dźwięki, na jakiej zasadzie jakieś kable są gorsze lub lepsze? Nie widzisz tu dysonansu poznawczego?

No tak. Masz rację. Słowo inne powinienem użyć.

Będzie tylko tego więcej 🙂

I tym indywidualnym odbiorem chcesz przekonać innych do słuszności takiego czy innego wyboru techniki? Technika i jej zmienność to jedno zagadnienie a odbiór przez człowieka dźwięku to drugie zagadnienie, oczywiście powiązane ze sobą, ale nie w taki sposób jak to jest przedstawiane na forum przez niektórych użytkowników. 

Nikogo do niczego nie chcę przekonać. 

Stwierdziłem że indywidualny odsłuch i indywidualne preferencje każdego z osobna będą skutkowały dobrym wyborem sprzętu pod "siebie".

8 minut temu, iro III napisał:

Żartowniś.

Ta "lepszość" polega wyłącznie na cenie i metce.

Tak poprawiłem słowo na inne.

Gdyż akurat w tej kwestii się zgadzam że nie wszystkie kable kosztujące więcej wynoszą oczekiwaną poprawę. 

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Będzie tylko tego więcej

Wiem, w końcu to wyroby o najwyższym stopniu zaawansowania technologicznego a rozwój tych technologii wykazuje się głębokim dynamizmem, więc zdziwiłbym się jakby o przewodach zrobiło się nagle cicho 😉

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

jest wifi

Fakt, ale cała płytka na której to wifi jest zmontowane to też przewody z tym że w formie ścieżek miedzianych nałożonych na stałe na płytkę montażową 😉

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Wiem, w końcu to wyroby o najwyższym stopniu zaawansowania technologicznego a rozwój tych technologii wykazuje się głębokim dynamizmem, więc zdziwiłbym się jakby o przewodach zrobiło się nagle cicho 😉

Mają swoje stoiska na audioshow. To już niedługo. 

Każdy będzie mógł nawet podotykac parę węży. Ahh te emocje 

Tak się zastanawiam kiedy hobbyści zaczną klasyfikować jakość miedzi na płytkach wewnątrz urządzeń.

6 minut temu, Lech36 napisał:

przewody z tym że w formie ścieżek miedzianych nałożonych na stałe na płytkę montażową 😉

Zatem czekamy na audio płytki montażowe ze ściezkami z różnych materiałów-analogicznie do kabli.
Będzie wtedy można porównać,które brzmią lepiej.
🙂☝️

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy będzie mógł nawet podotykac parę węży.

Tylko dlaczego te "węże" są jadowite dla hobbystycznego portfela, niektóre potrafią prawie uśmiercić 😉

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam kiedy hobbyści zaczną klasyfikować jakość miedzi na płytkach wewnątrz urządzeń.

Cierpliwości...

Teraz, Lech36 napisał:

Tylko dlaczego te "węże" są jadowite dla hobbystycznego portfela, niektóre potrafią prawie uśmiercić 😉

No,dla niektórych są życiodajne.
Ratują przyszłość dzieci producentów i dystrybutorów.

Wszystko ma dwie strony medalu,jakby to powiedział pan od plusów ujemnych i dodatnich.
W końcu-elektryk.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Z niecierpliwością czekam na tą erę w audio hobby, bo z obecnymi "odkryciami" to już trochę nudno w koło to samo. 

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Zatem czekamy na audio płytki montażowe ze ściezkami z różnych materiałów-analogicznie do kabli.

Pisałem o technologii PCB ale moderacja usunęła. Moderatorzy znają się na tym, i widocznie nic to nie wnosi.

Ja myślę Panowie, że tytuł tego wątku najlepiej oddaje zamysł jego autora, a mianowicie podkreślenie znaczenia subiektywizmu ocen. Ocen, jakie na dodatek w ślepych testach mogłyby być skrajnie odmienne u osoby, która wyolbrzymia jakość danego rozwiązania przesadnie kierując się danymi recenzjami lub np. relatywnie b. wysoką ceną. Nie da się raczej zaprzeczyć, że między wieloma kablami różnice są żadne lub naprawdę wysoce marginalne. Każdy z nas ma na pewno dobrze pojętego, a więc zdrowego "fioła" na punkcie poprawy jakości brzmienia (inaczej nie byłoby nas w tym miejscu), ale ewent. dalsze inwestycje lepiej przeznaczać na to co naprawdę istotne, a więc na urządzenia audio. Ja póki co koncentruję się na muzyce, dając generalnie w kwestiach bieżących zmian "na wstrzymanie", bo inaczej można popaść w "pętlę" typową dla hazardu. Staram się 🙂 więc co do zasady, słuchać muzyki, a nie sprzętu. Jedyne czego mi obecnie brakuje to nowych wydań, które nie pozwalają mi słuchać danego albumu w pętli krócej niż 2-3 tygodnie.

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

nie doczekamy się. w garażu takiej płytki a w zasadzie tysięcy różnych płytek się nie zrobi. i kto potem przelutowywałby elementy, często smd

a do produkcji kabli w szczególności zasilających wystarczy zaciskarka, wkrętak... każdy może a jak ktoś w marketing potrafi to i "hajenda" zmajstruje 😉

nie wystarczy zaciskarka i wkrętak - taki biznes upadnie na pniu 🙂

ludzie nie wydadzą kupę kasy na kabelek zasilający jak nie poczują różnicy, to tak nie działa!!!

8 minut temu, zn21 napisał:

nie wystarczy zaciskarka i wkrętak - taki biznes upadnie na pniu 🙂

ludzie nie wydadzą kupę kasy na kabelek zasilający jak nie poczują różnicy, to tak nie działa!!!

Forum im wmówi, że słyszą różnicę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.