Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, captainprice napisał:

To zupełnie nie moja bajka.

Pod względem estetycznym ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 5.10.2024 o 17:30, captainprice napisał:

Ogólnie muzykalność i przyjemność ponad detale

49 minut temu, captainprice napisał:

Z Elaca wziąłbym z chęcią Vela 407 w olejowosku

z recenzji, które kiedyś czytałem to właśnie ta cecha: "muzykalność i przyjemność" się powtarzała.

mam je od roku (chyba ostatnia para w oleju w tophifi) i mogę te słowa j.w. powtórzyć. obawiam się tylko że twój nad może nie być dobrym partnerem. u mnie jest końcówka mocy rotel rb-1582mk2 - mam wrażenie że dobrze kontroluje te kolumny.

37 minut temu, Piopio napisał:

Pod względem estetycznym ? 

Bardziej chodzi mi o zbiorczą ilość elementów. Dac/przedwzmacniacz, końcówka, zewnętrzny zasilacz, mnóstwo kabli. Dodatkowo serce systemu z aliexpress jakoś do mnie nie przemawia. Nie neguję ale ja jestem po prostu innym typem kupującego. 

31 minut temu, ro35 napisał:

mam je od roku (chyba ostatnia para w oleju w tophifi)

Uuu, podłogówka w oleju. Piękny mebel. Daj znać jak się nimi znudzisz 😉

36 minut temu, ro35 napisał:

końcówka mocy rotel rb-1582mk2

Wspomniałem w pierwszym poście o ra-1592, to ta sama końcówka. Kusi mnie, żeby go wypróbować. 

46 minut temu, captainprice napisał:

Nie neguję ale ja jestem po prostu innym typem kupującego. 

Dla mnie priorytetem jest jakość. Ale wierzę, że można mieć inne kryteria wyboru. Powodzenia !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, audioburak napisał:

Jakbyś poczytał na forum jakiej mocy, wagi, ceny i wydajności trzeba, żeby naprawdę

uruchomić niektóre monitory, to byś zwątpił ... 😉 Wtedy dopiero zagrają !

Słowo klucz "niektóre" i ja w swojej wypowiedzi też tego słowa użyłem, akurat w odniesieniu do konkretnych, które ja testowałem. Więc wszystko się zgadza. 🙂

4 godziny temu, captainprice napisał:

W moim guście jest wzornictwo tych urządzeń. Niestety nie miałem okazji ich używać, nie wiem też ile są warte. Mało opinii użytkowników.

Faktem jest, że niewielu jest użytkowników ale odsłuchaj wpierw i nie skreślaj z listy. Posłuchaj choćby wzmacniacza hint halo 2.1

Ciekaw jestem czy przypasuje Ci do gustu.

Słyszałem Parasound integrę. Całkiem ciekawe granie. Wspominałeś o Denonie PAM 2500. Ja mam i cieszę się muzyką

Cześć 🙂 

Ogółem tu zarówno dużo może dać wymiana wzmacniacza, jak i kolumn, bo z jednej strony te kolumny docenią lepsze zasilanie, a z drugiej wzmacniacz z wyższymi modelami kolumn, które są prostsze w napędzeniu też dobrze zagra. 

Z kolumn sprawdziłbym Vienna Acoustics Haydn SE Signature, bardzo przyjemne, nasycone granie z dobrą podstawą basową i szeroką sceną. Z NADem może być lekko na styk, ale warto spróbować. Posłuchałbym też Gato FM-15, Sonus faber Sonetto II, Monitor Audio Studio 89, Amphionów Argon 3s.

Ze wzmacniaczy sprawdziłbym opcje z dobrą kontrolą dołu. W tym Marantz Model 30, Fezz Titania EVO, może Atoll IN300 🙂Opcji trochę jest, ale trzeba posłuchać i znaleźć odpowiedni kierunek dla siebie. W razie czego zapraszam, na miejscu mamy bardzo szeroki zakres sprzętów, a jako forumowicz możesz liczyć na atrakcyjny rabat 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.10.2024 o 21:54, audioburak napisał:

Elac Solano.

Vela o niebo lepsza i tutaj także sugeruję monitory 403.2 ewentualnie większe Vela 404.2

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 godzin temu, captainprice napisał:

Wspomniałem w pierwszym poście o ra-1592, to ta sama końcówka. Kusi mnie, żeby go wypróbować. 

do Elaca jak najbardziej warto 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Chario Constellation Delphinus MKII, z odpowiednim źródłem i wzmacniaczem mogą to być zestawy docelowe.

Pozdrawiam

W dniu 6.10.2024 o 15:39, Piopio napisał:

Klon końcówki mocy z Musical Fidelity A1. Jak to cudnie gra za 850 zł ! 😉 

Jest test na YT:

Cena absurdalna, a opinie znakomite - brać w ciemno 🙂

Tylko po co ta regulacja głośności i to jeszcze oddzielnie dla każdego kanału - bez sensu 🤔 Ale można to w elegancki, nieinwazyjny sposób ominąć 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, mandek napisał:

Tylko po co ta regulacja głośności i to jeszcze oddzielnie dla każdego kanału - bez sensu 🤔 Ale można to w elegancki, nieinwazyjny sposób ominąć 😉 

Właśnie fajnie, że można łatwo to ominąć. Ale mnie akurat ta pasywna regulacja głośności się przydaje. 

10 godzin temu, Przyslaw napisał:

Całkiem ciekawe granie.

Klient od Parasounda (znaczy - ich główny konstruktor) projektuje autorskie obwody. I to słychać. Parasound gra inaczej niż reszta świata. 🙂 Może się podobać, nie musi, ale każdy przyzna, że urządzenia Parasound mają swoją niepowtarzalną sygnaturę brzmienia. Potęga, spokój, dopalenie, kontrola, autorytet. Tak po amerykańsku.  Bardzo ciekawe urządzenia i IMO warte uwagi. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

21 godzin temu, Q21 napisał:

może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂Opcji trochę jest, ale trzeba posłuchać i znaleźć odpowiedni kierunek dla siebie. W razie czego zapraszam, na miejscu mamy bardzo szeroki zakres sprzętów, a jako forumowicz możesz liczyć na atrakcyjny rabat 😉 

do 10k Atolla sprzedajecie ?

Ukryta Zawartość

Czasem warto trochę dorzucić 🙂 Jeśli nie ma takiej możliwości, to zawsze jest też IN200 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

On trzyma cenę.

Można do 10ki nabyć integrę Caspian M2+końcówka M2.

Gra to lepiej.

Warto brać póki jest 

Tego NAD'a co masz napisz do Muda, czy jeszcze bawi się w tuningi. Wtedy taka przeróbka kosztowała grosze, a jakość NADa była jakbyś podłączył wzmacniacz x 2 finansowo. Nad'y maja jakąś taką charakterystyczną chropowatość, jakby zabrudzal dźwięk po tym zabiegu grał beż tego " defektu "

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W dniu 5.10.2024 o 21:00, Tal napisał:

moim zdaniem powinieneś szczególnie zwrócić uwagę i się zainteresować Chario Constellation Delphinus MkII, które pod tymi względami są wybitne

Serio takie dobre?

Za podobną, a nawet mniejszą kasę mamy:

- MA Gold 100 5G

- KEF R3 Meta

- Traingle Comete EZ 40th

- ELAC Vela

- Dynaudio Excite x14

i sporo innych kolumn, nie tylko uznanych producentów, ale też paczki które są znane, polecane przez niektórych, itd. O tych Chario Constellation Delphinus MkII nie słyszałem nic 🙂 Przekonajcie mnie, może je wypożyczę do odsłuchu.

Na czym polega ich wybitność, bo patrzę na dane tech. i nie widzę nic nadzwyczajnego, ale rozumiem, że brzmią wspaniale?

Zainteresowałem się nimi - proszę o krótką recenzję właścicieli tych kolumn. Kasa jest spora, ale jeśli grają wybitnie - to wezmę je.

W dniu 7.10.2024 o 17:02, Lector. Audio. Poland. napisał:

Chario Constellation Delphinus MKII, z odpowiednim źródłem i wzmacniaczem mogą to być zestawy docelowe.

Pozdrawiam

Na prawdę? Na czym polega ich doskonałość? I z jaką elektroniką brzmią jak zestaw docelowy?

Jeśli szukasz przyjemności w muzyce i muzykalności to te Chario będą strzałem w dziesiątkę. One czarują i koloryzują przekaz muzyczny w taki sposób, że nie chcesz się oderwać od słuchania. Pod tymi względami są wybitne.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Najlepiej brzmią na nich łagodne klimaty jak jazz, muzyka instrumentalna ale i z muzyką klasyczną świetnie sobie radzą dzięki pięknej barwie. 

Ciekawe, że tak mało się o nich słyszy (w ogóle o marce, nie mówiąc o modelu). Kolumienki raczej mocno niszowe. Ludzie polecają kolumny różnych firm (zwykle każdy poleca to co ma), ale bardzo sporadycznie słyszę żeby polecane były włoskie kolumny. Wzmacniacze lampowe UR owszem, ale kolumny - rzadko.

Chario obok Sonus Fabera jest nie mniej zacną i szanowaną włoską marką i mało kto wie, że Chario jest starszym producentem od którego to Sonus Faber kopiował design.

Chario Delphinus to to samo co Chario Constellation Delphinus (to drugie, to pełna nazwa?)?

Na ceneo rozróżniają je jakby to były dwa modele:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@captainprice

Hej. Masz super kolumny, które spełniają większość Twoich założeń. Wiem, bo je miałem i mam podobne podejście, jak Ty. Oczywiście rozumiem, że masz jakieś "ale", poza tym moneta Cię gniecie😉

Przepraszam szacowne grono, ale ileś podanych tu propozycji jest typu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Dynaudio X34 są kolumnami klasy 10 000 zł. Bardzo dobrymi kolumnami. W tej cenie trudno będzie kupić coś jednoznacznie lepszego (za nowe). Innego tak, ale nie lepszego.

Ale widziałbym je jednak w pomieszczeniach rzędu 30 m2 i odstawione ok. metr od ściany. Obawiam się, że w 20m2 i przy Twoim Nadzie dół może swoim dobrobytem trochę spaprać resztę. 

Chcesz szybkiej zmiany, żeby było ją słychać od razu itd. Cóż, najłatwiej to jednak zrobić kolumnami o zupelnie innej sygnaturze dźwięku, ale czy na dłuższą metę efekt Cię zadowoli? Przerabiałem temat...

Na szybko 2 opcje:

1) Zmiana Dynaudio na monitory. Jednak. Ale nie jakieś Solano czy nawet Vele czy inne propozycje podane na zasadzie "aby coś wrzucić". Nie Evoke, tylko właśnie, jak słusznie napisałeś, coś z wyższej półki Dynaudio. Np. S40 etc. Tylko, że wtedy NAD, który już teraz odstaje swoją klasą od X34 (co słusznie zauważyło wielu kolegów) będzie zdecydowanie rozwiązaniem na chwilę.

2) Zmiana wzmacniacza na coś lepszego. Do X34 spróbowałbym zaproponowanego Hegla H190 lub Rotela RA1592. Rotela rozważyłbym używkę pierwszej generacji i zostanie Ci ok. 3K extra budżetu na... patrz na końcu. Node zdecydowanie podpiąłbym pod wejście coxial w DAC'u Rotela. Zwłaszcza, że w wersji mk1 jest przetwornik AKM wpisujący się w Twoją wizję dźwięku.

I na dłużej opcja 1+2 najlepsza🙂

Pozdrawiam, Tomek.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 12.10.2024 o 21:06, luczim2439 napisał:

Ciekawe, że tak mało się o nich słyszy (w ogóle o marce, nie mówiąc o modelu). Kolumienki raczej mocno niszowe. Ludzie polecają kolumny różnych firm (zwykle każdy poleca to co ma), ale bardzo sporadycznie słyszę żeby polecane były włoskie kolumny. Wzmacniacze lampowe UR owszem, ale kolumny - rzadko.

Widocznie za mało jeszcze poświęciłeś czasu na studia nad kolumnami. 😉 Skoro nie słyszałeś o Chario, to zapewne też o kolumnach Opera nie słyszałeś, polecam temat zgłębić bardziej i nie poruszać się tylko w tym, co statystycznie najczęściej jest polecane. 🙂

Opera Grand Mezza mało nie kupiłem 🙂  Sonus Faber jest dość znany, Chario znacznie mniej. Z włoskich systemów audio chyba najbardziej pochlebne opinie zyskał Unison Research, z tego co czytałem do tej pory.

Dlaczego wiele osób i recenzenci pieją z zachwytu nad KEF R3 META czy Burchardt S400 MK2 czy Monitor Audio Gold 100, AudioVector R1 i różnymi Dynaudio, a o włoskich prawie się nie mówi? Brak marketingu, mało testów, słaba dystrybucja czy co chodzi?

Mówi się, że dobry produkt zawsze się obroni... To gdzie są ci super zadowoleni właściciele kolumn Chario, Sonus Faber i innych włoskich producentów? Chyba się pochowali 🙂 

Jak będę miał możliwość to dam im szansę, ale nie wiem czy dilerzy mają demówki kolumn za 9k, które jednocześnie zbyt dobrze się nie sprzedają. Będę szukał dilera w mieście.

Z czym łączycie Chario Constellation Delphinus, z jakimi wzmacniaczami?

• Pokaż nowe odpowiedzi