Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Dac do leema tucana i Xavian XN 360?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczęła się jesień więc jest odpowiedni klimat do częstszego słuchania muzyki i...   zmian sprzętu. 

Posiadam Wzmacniacz i kolumny z bardzo fajnej półki. Gra to bardzo ciekawie ale zagrałoby dużo lepiej gdyby źródło i dac były lepsze.

Kolumny to xavian xn 360. Wzmacniacz - leema tucana II.

Z kolei słabsze ogniwa systemu to dac Yba hertrige d100 a źródło to mega popularny bsn 2i.

Jaki dac wybrać?  A może jednak skupić się na porządnym  streamerze?

Budżet to 10- 20 tys. Może być używka.

Osobiście skłaniam się w kierunku kupna  Daca - Pontus

Muzyka słuchana to w  zasadzie wszystko. Od jazzu przez elektronikę, rock po metal. 

Obecnie system daje wiele radochy i satysfakcji ze słuchania.  Leema oferuje porządnego kopa i specyficzny drive. Z kolei z kolumn ,, wylewają " się szerokie plany pełne powietrza, detalu i niemałej dozy ciepła.  Czuję jednak, ze jest hmm pewien niewykorzystany zasób dźwięków. 

No i teraz jak go najefektywniej wykrzesać? 

Jakieś propozycje ? Z góry dziękuję. 

3 minuty temu, aryman napisał:

Pontus

Będę trzymał kciuki! Ja ten DAC bardzo cenię, stanowi mocny element mojego systemu. Dojrzałe brzmienie, bardzo przestrzenne, analogowe, naturalne.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Tucana sama w sobie nie jest jakoś bardzo rozdzielczym wzmacniaczem. Gra piękną barwą, przestrzenią i ma powera, ale potrzeba jej dokładnego źródła. Fajnie może być z Chordem TT2, ale możesz też spróbować Qutesta. Tucana to dual mono, ale nie pamiętam , czy jest zrealizowana w całości symetrycznie, więc te xlr-y można by sobie odpuścić.

Edytowane przez essewissa
18 minut temu, essewissa napisał:

Tucana sama w sobie nie jest jakoś bardzo rozdzielczym wzmacniaczem. Gra piękną barwą, przestrzenią i ma powera, ale potrzeba jej dokładnego źródła. Fajnie może być z Chordem TT2, ale możesz też spróbować Qutesta. Tucana to dual mono, ale nie pamiętam , czy jest zrealizowana w całości symetrycznie, więc te xlr-y można by sobie odpuścić.

Tucana jest bardzo rozdzielcza. Dwie najmocniejsze strony tego wzmaka to power i rozdzielczość właśnie.  Niebywałe wprost detale wyciąga z nagrań.  Mam go od trzech lat i nadal potrafi mnie ten piec zaskoczyć!🙂

Teraz, essewissa napisał:

Miałem Tucanę i mam inne zdanie. 

Oki. Może z innymi kolumnami grała i grała przez to inaczej. Ja miałem ja z monitorami rls nereida a teraz z  xavianami ( w obu scan speak ). W obu zestawieniach było mnóstwo detalu.

2 godziny temu, aryman napisał:

A może jednak skupić się na porządnym  streamerze?

Od tego bym zaczął. Choć mimo wszystko proponuję do posiadanego przetwornika dokupić konwerter i komputer z zainstalowanym oprogramowaniem. Roon lub jriver. To bardziej perspektywiczne rozwiązanie 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Od tego bym zaczął. Choć mimo wszystko proponuję do posiadanego przetwornika dokupić konwerter i komputer z zainstalowanym oprogramowaniem. Roon lub jriver. To bardziej perspektywiczne rozwiązanie 

Hmm. Myślisz że jakościowo będzie lepiej niż np. Połączenie bsn2i + pontus dac?

Miałem ten wzmak i uważam go za bardzo ciekawy. Lubię to brzmienie i polecam go dalej. 

Do tego systemu wystarczy chord qutest. Doda energii, żywiołowości i rozdzielczości. Zostaje 75 procent budżetu. 

Można by pomyśleć o wyższym Hugo tt 2

W takim przypadku także zostanie budżet na nowego node i dokupienie licencji Dirac 

To da więcej niż sam przetwornik 

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem ten wzmak i uważam go za bardzo ciekawy. Lubię to brzmienie i polecam go dalej. 

Do tego systemu wystarczy chord qutest. Doda energii, żywiołowości i rozdzielczości. Zostaje 75 procent budżetu. 

Można by pomyśleć o wyższym Hugo tt 2

W takim przypadku także zostanie budżet na nowego node i dokupienie licencji Dirac 

To da więcej niż sam przetwornik 

Dzięki za wskazówki.  A z pontusem miałeś kontakt ?  Hugo tt to 20 tys..

Pontus uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Wiem , wiem , sam muszę posłuchać 🙂

Ale wcześniej chce zrobić rozeznanie w temacie. 

3 godziny temu, aryman napisał:

Hmm. Myślisz że jakościowo będzie lepiej niż np. Połączenie bsn2i + pontus dac?

Myślę, że tak. Sam mam Pontusa i wiem jak dobry jest to przetwornik ale też wiem, jak istotne jest dobre źródło. A bsn mimo, że nie jest złe a pod względem aplikacji o obsługi wręcz doskonałe, ustępuje bardziej zaawansowanym rozwiazaniom. Zainstaluj sobie na komputerze wersję testową Roon, Audirvany, czy JRiver podłączając do posiadane go przetwornika i zobaczysz czy w Twoim przypadku to rozwiązanie ma sens 

2 godziny temu, aryman napisał:

uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Im lepsze zrodlo tym lepszy dzwiek. Transport tez oczywiscie ma znaczenie ale przedewszystkim zrodlo. Nie oszczedzalbym na DAC. Przy tym budzecie mozna cos juz z wyzszej polki miec co nie bedzie waskim gardlem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie ma sensu kupować Pontusa gdy taniej można mieć Gustard R26, który spełnia wszystkie oczekiwania. 

Najlepiej go połączyć z transportem poprzez USB i izolację galwaniczną USB - np. WiiM Ultra, Bluesound Nano.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć 🙂 Opcji trochę jest, jak już koledzy wyżej napisali 😉 Od siebie dorzucę brytyjskie iFi iDSD Pro Signature, a także polskiego Fezza Equinox Prestige EVO. Dwa bardzo fajne DACi, iFi ma kilka opcji na sygnaturę brzmienia dzięki opcji lampowej, ale ogółem oba są cieplejsze i stawiają na przyjemność z odsłuchu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, aryman napisał:

Dzięki za wskazówki.  A z pontusem miałeś kontakt ?  Hugo tt to 20 tys..

Pontus uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Wiem , wiem , sam muszę posłuchać 🙂

Ale wcześniej chce zrobić rozeznanie w temacie. 

Tak moim zdaniem denafrips gra spokojnie dźwiękiem bardziej zrównoważonym delikatniejszym pełnym ale nieco mniej dynamicznym. Dlatego uważałem że w twoim systemie deczko lepszy może okazać się qutest. 

Ale wiadomo to kwestia indywidualnych preferencji i odsłuchów. 

• 2 miesiące później...

Odświeżam temat. W grudniu posłuchałem:

* Auralic vega s1 streamer + dedykowany zasilacz. Piękne,  przestrzenne , pełne detali brzmienie.  Dźwięk powędrował o kilka pięter wyżej.  Niestety góra bywała za ostra i to zdyskwalifikowało cały odbiór tego streamera. 

* Pontus II ( wersja 12- 1 ). Mega przestrzenne , zwiewny brzmienie z jeszcze większą ilością niuansów.  Najważniejsze,  że sound jest ciepły,  wręcz analogowy. Vega była jaśniejsza. 

W zasadzie pontus zagrał tak jak tego chciałem.  Każdy aspekt dźwięku poszybował w górę.... 

Ale,  ze coś mnie goni i pcha dalej w poszukiwaniach no to bawię się dalej. 

Czy ktoś słuchał pierwszej wersji pontusa ? Czy różnice pomiędzy pontusem I i II są duże? Jeśli tak, to jakie ?

Druga opcja jaka rozważam to gd audio r7 lub r8. Co sądzicie? Jak sprawdzi się w porównaniu z pontusem ?

No i trzecia opcja na dziś to eversolo a8..

No i jak eversolo? 

No to takim sposobem sprawdź sobie jescze Cambridge exn albo edge n.

A jak chord? Miałeś okazję? 

Czy to jednak nie ten kierunek?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No i jak eversolo? 

No to takim sposobem sprawdź sobie jescze Cambridge exn albo edge n.

A jak chord? Miałeś okazję? 

Czy to jednak nie ten kierunek?

Na razie testowałem tak jak pisałem- vege. Odpadła bo za ostro grała góra. 

No i pontus- mistrzostwo pod każdym względem.  Już mógłby zostać ale ...Chce jeszcze poszukać, potestowac. 

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A czyli generalnie sumienie już raczej uspokojone bo teraz to już sama przyjemność z testowania skoro wzorzec znaleziony 🙂

Pewnie trochę tak🙂

Ale kto wie . W podobnych pieniądzach jest gd audio r7, r8. Może zagrają ciekawiej ?

Dziś tez ktoś zasugerował mi - LAB12 DAC1 Reference . Może on rozbije bank?

Jeśli ktoś z kolegow słuchał wymienionych dacow proszę o opinie🙂

No o takich propozycji to ci będzie dochodzić i dochodzić wiesz o tym:)

A razem z tym to takimi po małymi kroczkami będzie się też podnosił budżet

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No o takich propozycji to ci będzie dochodzić i dochodzić wiesz o tym:)

A razem z tym to takimi po małymi kroczkami będzie się też podnosił budżet

Na coś trzeba pieniądze wydawać 🙂

W dniu 3.01.2025 o 16:53, aryman napisał:

Na coś trzeba pieniądze wydawać 🙂

Też tak miałem kiedyś. Potem doszedłem do tego że są też inne pasje. Potrzeby . Ale rozumiem. Rozumiem. Chwalę 🙂

W dniu 3.01.2025 o 16:19, aryman napisał:

Dziś tez ktoś zasugerował mi - LAB12 DAC1 Reference . Może on rozbije bank?

Nie polecam tej firmy. Znajomy testował dwa produkty i oba miały wady konstrukcyjne. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 8.10.2024 o 09:22, NRK napisał:

Używany Chord Dave

Nie wierzę w delta/sigma ale ten Dave gra ładnie! Poza tym ma przedwzmacniacz. Tylko, że bestia droga.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Nie wierzę w delta/sigma ale ten Dave gra ładnie! Poza tym ma przedwzmacniacz. Tylko, że bestia droga.

To nie jest delta/sigma.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Już tyle razy pisano że gra całość a nie sama kość 

1 minutę temu, Ronaldo9 napisał:

Już tyle razy pisano że gra całość a nie sama kość 

Bla, bla... 😄

Cytując Klasyka: "Jeśli koło jest zepsute, to cały traktor jest...". Chord podobno ma swoje sposoby (podobnie jak dcs) na ominięcie problemów delta/sigma ale to jest tylko bohaterska walka z problemami nieznanymi w R2R. I (przynajmniej w przypadku dcs) jak dla mnie - nieskuteczna. Chordowi to wychodzi lepiej, przyznaję. Tylko tu nie chodzi o to, by reformować socjalizm. Rzecz w tym, aby z socjalizmu wyjść. I tu wracamy do R2R. 😄 

Ale przyznaję bez bicia, że Dave fajnie gra. Jak na delta/sigma oczywiście. 😄 Tylko jest jeden problem: w tych pieniądzach ma on jednak okrutną konkurencję.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi