Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel DC do urządzeń typu Streamer a jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jakie jest Wasze zdanie i praktyka w tej kwesti.

Czy warto w tym krótkim odcinku, miedzy zasilaczem a streamerem (chociaż można do zrobić i długim jak kable AC) zbudować gotowy kabel oparty o jakiś renomowany drut, czy w tym miejscu przewód nie ma wpływu na brzmienie ?

Pozdrawiam

Nie ma wpływu. Ewentualnie ekranowany, żeby nie zbierał z eteru.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Do swoich zasilaczy oferuję przewody Premium o 5x lepszych parametrach DC niż standard. Dodatkowo są one ekranowane. W zasilaczach premium są one w standardzie i realizują dodatkowo funkcję kompensacji strat na przewodach. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na czym polega kompensacja strat w przewodach? Czyżby wzmacniacz DC ukryty? No i co jest lepsze 5x od miedziuchy ze sklepu?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

18 minut temu, terminus napisał:

Na czym polega kompensacja strat w przewodach? Czyżby wzmacniacz DC ukryty? No i co jest lepsze 5x od miedziuchy ze sklepu?

Połączenie Kelvina bezpośrednio we wtyku. Inaczej mówiąc zasilacz mierzy napięcie fizycznie we wtyczce przy urządzeniu i kompensuje stratę na przewodzie. Jest 5x lepszy bo jest 2x grubszy, 2x krótszy i ma lepsze wtyki.

No to tylko do dedykowanego zasilacza. Dzięki za wyjaśnienie.

Ale, (sic) z reguły każde (albo większość) pudełko współczesne ma w sobie stabilizator(y).

Edytowane przez terminus

Hej od ponad roku korzystam ze streamera wim pro plus - czy warto do niego kombinować zasilacz liniowy czy różnica będzie zauważalna ( nie mam kolumn za sumę 5 cyfr)

Po co, jeśli wewnątrz współczesnych urządzeń, z zasilania masz robione inne napiecia, często nawet na przetwornicach impulsowych, (bo tanio i bez grzania)?

Testowałem podłączając zasilacz Konrada ( muzgaudio) i nie słyszałem kompletnie różnicy, ale jak podpinałem zasilacz do malinki to różnica była zauważalna nawet przez żonę.   Dzięki porlick

... przez żonę...? 

Z kuchni?

A na poważnie. Nie wiem co Autor ma na myśli.

Posiadłem niedawno zaawansowane urządzenie (DAC-ADC,...). Współpracuje z oprogramowaniem zainstalowanym na komputerze. Łączy się poprzez USB i z tegoż jest zasilane. Pobiera do 1A. 

Spośród 10 różnych kabli USB-A->USB-B tylko 2 potrafią zasilić to urządzenie (sic).

Jak to objawia? Otóż urządzenie wyświetla status zasilania OK/BAD. Wyświetla również prąd pobierany i napięcie.

Działa albo w ramach swojej (bardzo wysokiej) specyfikacji albo wcale. I tak budowane są współczesne przyrządy. Jak jest inaczej i wpływ kabla odzwierciedla się w parametrach urządzenia to jest to bubel!

PS: Kable, które są OK to stare kable USB. Wcale nie są najgrubsze i najkrótsze... Świat schodzi na psy!

51 minut temu, TomKordas napisał:

Testowałem podłączając zasilacz Konrada ( muzgaudio) i nie słyszałem kompletnie różnicy, ale jak podpinałem zasilacz do malinki to różnica była zauważalna nawet przez żonę.   Dzięki porlick

Malinka też ma przetwornicę napięć na wejściu zasilania (MXL7704 z 1MHz to 2.1MHz switching frequency), a jednak była róznica 😉

Rozbawiłeś mnie. Moja żona nie kojarzy mi się z kuchnią 😉 nie mam ochoty prowadzić rozmów i przekonywać kogoś ale tak - była taka zmiana że moja żona która nie jest tak osłuchana jak ja usłyszała różnice. Dlatego byłem zdziwiony że tego nie usłyszałem w wimm pro plus. Ale dobrze kończę te wywody. 

Rozbawiłeś mnie. Moja żona nie kojarzy mi się z kuchnią 😉Za dużo skrótów myślowych i nie do końca ten temat się wypowiedziałem. Chodziło mi o to że wcześniej miałem streamer na rasberry pi+ zasilacz na lm305 ( coś w tym rozdzaju) zmieniłem na zasilacz Konrada i znacząca różnic. 

a zapomnialem zasilałem ją nie przez USB ,ale przez Hifiberry.

Z tą kuchnią to klasyka tu na Forum.

To nie przytyk do Ciebie.

Jeden ze znawców kabli na Forum zwykł akcentować zauważalną zmianę tym, że nawet jego żona słyszała zmianę z kuchni...

...

Zwłaszcza gdy stała przy garach. Jeszcze jeden kamyczek; "... nawet żona..." 🙂

Grzegorz rozumiem.

Jestem świeżakiem w audio diy. Mój system raczej do skromnych należy ale próbuje, dokonuję zmian - staram się uczyć. Dlatego dopytuje 😉

1 godzinę temu, TomKordas napisał:

a zapomnialem zasilałem ją nie przez USB ,ale przez Hifiberry.

To i tak nie ma znaczenia, bo i tak 5V wchodzi na tę przetwornicę w malince. 

Gdy mialem transport sieciowy Silent Angel m1t dokupilem do niego zasilacz liniowy PD Creative. Na standardowym kablu dc od producenta gral rowno i fajnie. Zrobilem takiej samej dlugosci kabel z miedzi occ neotech i na wtyku zlotym oyaide i u mnie troche ocieplil a moze zamulil dzwiek. zrobilem nastepnie z srebra od Sonus Olivy i to byl strzal w dyche. To jest przeciez kabel zasilajacy. Na nizszym napieciu ale nadal zasilajacy. Jesli slyszy sie kable zasilajace AC to to samo jest z DC

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

49 minut temu, jar1 napisał:

To i tak nie ma znaczenia, bo i tak 5V wchodzi na tę przetwornicę w malince. 

Zakłócenia które wytwarza konwerter DC/DC zajmujący 1cm^2 PCB, przełączający 5V są niewspółmiernie mniejsze od taniej przetwornicy z paździerza, która na 1 warstwowej płytce przełącza 320 lub nawet 400V.

29 minut temu, Muzg napisał:

Zakłócenia które wytwarza konwerter DC/DC zajmujący 1cm^2 PCB, przełączający 5V są niewspółmiernie mniejsze od taniej przetwornicy z paździerza, która na 1 warstwowej płytce przełącza 320 lub nawet 400V.

Zgadza się. Z tym, że ja piszę akurat w tym kontekście, że podobno nie ma sensu, bo i tak potem są przetwornice. 😉

Ale jak słychać na malince, to znaczy, że jednak ma to też znaczenie.

Edytowane przez jar1

Japończyk woli nawet w aplikacjach DC/DC oddzielać obwód  podwojonym filtrem (tu: COSEL).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie to, że woli, tylko przetwornice przełączają napięcie bardzo ostro, co oznacza że harmoniczne sięgają wysokich częstotliwości, czyli nawet GHz. Takie częstotliwości bardzo często maja tendencję do propagacji poprzez zakłócenia wspólne, czyli jeden biegun w kierunku wyjścia, a drugi sieci. Na takie zakłócenia skuteczne są filtry typu common mode.

Dlatego też na swoich kablach mam ferryty. Nie tłumią one zakłóceń z moich zasilaczy, bo te nie istnieją, ale blokują te powstające w urządzeniach cyfrowych. Także tego typu  zakłócenia obwiniałbym o fakt, że słyszymy kable które nie powinny mieć znaczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A trochę inny przypadek. Mamy Twój zasilacz 5V (np ten Premium), do niego podłączona jest Malina i równolegle jeszcze coś np nakładka lub jakiś zewnętrzny mały Dac. Zakładamy oczywiście, że zasilacz i jego 1,5A daje spokojnie radę. Czy przy takim równoległym połączeniu zakłócenia z maliny przedostaną się na to drugie urządzenie? Inaczej, czy malina zakłóca to drugie urządzenie w takim trybie podłączenia? Pytanie trochę z podwójnym dnem, ale dojdziemy do tego w drugim kroku.

Ukryta Zawartość

Każdy obwód powinien być separowany od zasilania, jeśli jest wspólne zasilanie, rezystorem i kondensatorem chociaż.

Przecież to już było w książkach z lat 60-tych ubiegłego wieku.

• 4 tygodnie później...

Ja z doświadczenia powiem, że sprawdziłem jak brzmi Malina z zasilaczem liniowym Allo Shanti z Moode Audio oraz interfejsem AES na Wolfsonie oraz Cambride Audio AXN10 z impulsowym IFI iPower Elite. W obu przypadkach zobserwowałem poprawę detali, dynamiki i sceny. Do tego stopnia, że z taką Maliną nie mógł równać się Eversolo DMPA6 w trybie streamera. Po testach pomiędzy Maliną a AXN10 wybrałem ostatecznie AXN10 jako źródło - porównywałem brzmienie plików HIRES. W obu sprzętach wymieniłem okablowanie zasilające od strony 230V na grube kable podwójnie ekranowane (chyba od Taga) ze wtykami złoconymi Viborga. Od strony niskonapięciowej (w obu jest to 5V) użyłem jednego z najbardziej uniwersalnych kabli  jakich używam - Mogami 2534 (robią mi za zasilające, słuchawkowe XLR, interkonekty RCA i XLR, a ostatnio nawet jako przedłużki pod podstawkę DIP8 pod opampa klasy A). Różnice obserwowałem w obu przypadkach. Więcej zmian wniosła wymiana na ten kabel w IFI iPower Elite. Oryginalnie jest zastosowany tam taki "ładny" złoty kabelek, ale mnie mocno zastanawiało, dlaczego on taki sztywny był... No i okazało się, że tam jest coś, co miedzi nie przypomina 😟. Wstyd dla zasilacza takiej klasy. W Allo Shanti był miedziany kabel, ale wydawał mi się on taki... ultra tani od zasilaczy wtyczkowych, co przy prądach z Maliny nie budziło mojego respektu. Co do wspólnego obwodu zasilania Maliny sygnalizowanego przez kolegę Wito76, to Allo Shanti ma odseparowane od siebie dwa obwody 5V -  u mnie ten 5V 3A zasilał Malinę, a drugi 5V 1A nakładkę AES. Dodam tylko, że reszta mojego toru to DAC R2R Musician Pegasus, dalej CA CXA81 oraz DALI Oberon 3 - wszystko poddane przeze mnie większym lub mniejszym usprawnieniom DIY. W temacie zasilaczy impulsowych też się przekonałem empirycznie, że dobra konstrukcja "daje" radę w audio. Jak zmieniłem w Burson Soloist 3XP oryginała na impulsowego Bursona Super Charger, to szczękę z podłogi zbierałem 😀. Ogólnie patrząc, to na dobre okablowanie fajnie reagują streamery i DAC, czyli elementy toru z niskimi poziomami napięć. 

Godzinę temu, treborm napisał:

Mogami 2534 (robią mi za zasilające, słuchawkowe XLR, interkonekty RCA i XLR

Zauważyłeś, że Mogami grają w każdą stronę nieco inaczej? (jak wszystkie z resztą). Przeważnie jest lepiej zgodnie z kierunkiem napisów. Jak tego nie sprawdzisz i zrobisz przewód słuchawkowy to "po ptokach". Dla przykładu, zrobiłem sobie przewód trzy żyłowy z polskiej miedzi pomiędzy wzmak X-Can v.3 a osobną obudowę z transformatorem. Ten przewód wpinany w obie strony "gra" inaczej. Jak ktoś produkuje przewody zasilające itp. i nie zwraca na to uwagi, to może być tak, że każdy eykonany przewód zagra inaczej.

Edytowane przez slawsim
1 godzinę temu, treborm napisał:

Do tego stopnia, że z taką Maliną nie mógł równać się Eversolo DMPA6 w trybie streamera.

Jaką maliną? - tzn goła po usb czy z nakładką?

A dobra, chyba już doczytałem, to było porównanie Pi2 AES z Eversolo?

1 godzinę temu, treborm napisał:

Co do wspólnego obwodu zasilania Maliny sygnalizowanego przez kolegę Wito76, to Allo Shanti ma odseparowane od siebie dwa obwody 5V -  u mnie ten 5V 3A zasilał Malinę, a drugi 5V 1A nakładkę AES.

Pytałem wcześniej o to odseparowanie tak trochę nieprzypadkowo. Kolega podesłał mi w zeszłym roku filmiki ze swojego odważnego, partyzanckiego testu. Pod wejście RCA wzmacniacza (pod jeden kanał) podłączył ładowarkę od telefonu czyli 5V DC. W kolumnie "dyskoteka", takie piski trzaski, pierdzenie takie. Potem podłączył pod wejście RCA 5V z zasilacza liniowego, niskoszumowego na LT 3042 - w głośnikach błoga cisza. Potem zrobił kolejny eksperyment. Wspomniany zasilacz niskoszumowy podłączył do maliny i równolegle do wejścia RCA wzmacniacza - już nie było ciszy tylko znowu "dyskoteka". Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tak malina zakłóca ewentualne drugie urządzenie zasilone równolegle. Kiedyś tak miałem podłączone równolegle z jednego zasilacza malinę i mały DAC Toppinga E30 II. Co prawda ten Topping nie służył jako wiodący DAC tylko obsługiwał mi jedynie TV po optyku, ale z pewnością ta "cofka" od maliny mu nie służyła. Zasilacz był mocny prądowo, więc tak sobie podłączyłem. W sumie to ciekawe co bardziej zakłócało, malina DACa czy DAC malinę.

Edytowane przez Wito76
6 minut temu, Wito76 napisał:

Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tak malina zakłóca ewentualne drugie urządzenie zasilone równolegle.

to tam mniejsza, jak zobaczysz na oscyloskopie co sie dzieje poza pasmem slyszalnym - to juz nie dyskoteka a regularna wojna radiologiczna ;]

maline mozesz zasilic z ultra cichej baterii a i tak jej przetwornice i reszta ukladow zrobia swoje

swietne wyklady o zakloceniach, tlumieniu i przenikaniu sa na kanale FesZ Electronics

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

maline mozesz zasilic z ultra cichej baterii a i tak jej przetwornice i reszta ukladow zrobia swoje

Ja akurat mam DigiOne Signature i tzw stronę czystą zasilam właśnie z akumulatorków. Strona brudna z liniowego.

Slawsim - no tu mnie "zastrzeliłeś" 😉w życiu bym nie powiedział, że Mogami są kierunkowe... Przez godzinny powrót do domu zastanawiałem się, co może wpływać na taką kierunkowość. Wyszło mi, że może być to kwestia skrętu żył wewnętrznych. U mnie tego nie słyszałem, przynamniej na XLR i RCA. Być może to dlatego, że starałem się skrócić kable do minimum, aby sygnał miał jak najkrótszą ścieżkę poza "bezpiecznym" środowiskiem jakim są metalowe/aluminiowe obudowy (długość 0,5/0,6m). Dla słuchawek przy niskich impedancjach też tego nie zauważyłem (Sennheiser HD660S). Używając wspomnianego Mogami i generalnie, ekranowanych przewodów zasilających, starałem się podłączać ekran z jednej strony, aby nie płynął prąd tym ekranem. Zawsze punkt styku ekranu jest u źródła.

W przypadku zasilania Maliny połączyłem oba zasilania 5V w jeden kabel i złączami prowadziłem go do obudowy, jak na zdjęciu. Dodatkowo pokazałem na zdjęciu kabel zasilający oraz AES, zrobiony również na bazie Mogami w wersji AES z wtykami Neutrika.

Wito76 - nie wiem, czy to miałeś na myśli mówiąc o PI2AES jako gotowym produkcie, ale ja do Maliny dołożyłem coś takiego: "AUDIOPHONICS Digipi+AES TOSLINK TCXO Digital Interface AES/EBU for Raspberry Pi" do Raspberry PI 4. Jeśli chodzi o jakość dźwięku w odniesieniu do Eversolo to TAK. Malina grała lepiej z tym interfejsem niż DMPA6 do tego stopnia, że po tygodniu zwróciłem Eversolo. Oczywiście dla mnie priorytetem była SQ. Nie serwisy streamingowe, bo przecież na Moode Audio jest najogólniej rzecz biorąc, lipa z tym. Porównywałem wyłącznie pliki HiRes (24bity do maks 192kHz bez DSD). Oba sprzęty podpięte pod mojego DAC Musician Pegasus. Ale może ten test nie był do końca sprawiedliwy, ponieważ Eversolo nie miał wyjścia AES tylko USB i Coaxial. Możliwe że jego jakość dźwięku uległa poprawie w wersji Master Edition, ale wtedy jeszcze jej nie było dostępnej. Co jeszcze takiego z DMPA6 mi utkwiło w pamięci, to dziwny problem z apką na Androidzie - na moim Samsungu S23+ mocno drenowała baterię. Sprawdziłem również moduł DAC z DMPA6 i nie dał rady w starciu z Pegasusem. Grał ostro i na "twarz". Zakładam, że DMPA8 pewnie mógłby pokonać Malinę, a czy DACa R2R, to któż to wie...  Ja zainwestowałem w CA AXN10 z zewnętrznym zasilaczem IFI i grało to mega porównywalnie do Maliny. W Malinie miałem minimalnie więcej wysokich, przez co odbierałem to jako mniej naturalne w przekazie wokalistów niż Cambridge. Oczywiście mega korzyścią ale i problemikiem, z którym się zmierzyłem jest to, że Cambridge ma serwisy streamingowe i fajnie działa Tidal Connect - opisuję swoje rozterki tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wrzucę również zdjęcie mojego kondycjonera sieciowego - przerobiona TAGA, która posłużyła jako dawca obudowy pod gniazda złocone Furutecha. Steruję go poprzez Home Assistanta, załączając wielki wielosekcyjny przekaźnik dla każdego gniazda odrębnie. Połączenia wewnętrzne są oczywiście wykonane w gwiazdę. Tulejki do końcówek kabli wewnątrz są złocone. Musiałem użyć przekaźnika, bo zwatowałem grubą miedzią bezpieczniki w Musican Pegasus (są tacy co kupują specjalne bezpieczniki za kilka stówek - ja poszedłem po najniższej linii oporu i zrobiłem zworę miedzianą omijając te beznadziejne blaszki z jakiegoś podejrzanego stopu za 1 centa trzymające bezpieczniki). 

RPI i Shanti.png

kondycjoner.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.11.2024 o 20:29, treborm napisał:

Slawsim - no tu mnie "zastrzeliłeś" 😉w życiu bym nie powiedział, że Mogami są kierunkowe... Przez godzinny powrót do domu zastanawiałem się, co może wpływać na taką kierunkowość. Wyszło mi, że może być to kwestia skrętu żył wewnętrznych.

kabel nie jest kierunkowy, to mit

• Pokaż nowe odpowiedzi