Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam od niedawna wzmacniacz NAD 355bee, i sądzę iż powoli trzeba wymienić kolumny które miałem do tej pory (paradigm monitor 5).

Pomieszczenie 20m2, prostokąt 4x5m . Gatunki jakich słucham to głównie rap, elektronika, rock. 
Zależy mi na miękkim basie, obszernych niskich tonach, oraz żeby nie było wrażenia dziury pomiędzy niskimi a wysokimi tonami.

W pierwszej kolejności będę rozważał kolumny nowe, jednak nie wykluczam używek. 

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/168266-kolumny-do-3000z%C5%82/

Odtwarzacz zmienię w swoim czasie, kolumny muszę, bo wysypał się wysokotonowy głośnik, więc po naprawie dam te kolumny ojcu, a przy okazji mam dobry pretekst do zmiany na coś ciekawszego. Może przychodzi Ci na myśl coś godnego polecenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A odtwarzacz CD i plików 

ARCAM_CDS50_Hi-Fi_News_front_1920.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z naszej oferty najlepsze co możesz kupić to chyba Indiana Tesi 561, Elac Debut F5.2, jednak patrząc przez potencjał wzmacniacza podniósłbym budżet, bo można ugrać sporo więcej 😉 

Ewentualnie idź w używki, no tylko tutaj będzie gorzej z odsłuchem na swoim wzmacniaczu.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gdyby mogły być białe ... i blisko:

Ukryta Zawartość

Bo cena nowych jednak specjalnie nie zachęca.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ewentualnie idź w używki, no tylko tutaj będzie gorzej z odsłuchem na swoim wzmacniaczu.

Chyba jedyny człowiek z branży, który poleca używane. Należy docenić. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

16 godzin temu, Aftan napisał:

Cześć,

Posiadam od niedawna wzmacniacz NAD 355bee, i sądzę iż powoli trzeba wymienić kolumny które miałem do tej pory (paradigm monitor 5).

Pomieszczenie 20m2, prostokąt 4x5m . Gatunki jakich słucham to głównie rap, elektronika, rock. 
Zależy mi na miękkim basie, obszernych niskich tonach, oraz żeby nie było wrażenia dziury pomiędzy niskimi a wysokimi tonami.

W pierwszej kolejności będę rozważał kolumny nowe, jednak nie wykluczam używek. 

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Polecam zacząć od modyfikacji tego wzmacniacza, to zrobi przeskok jakości na inny poziom. Do niego Kef Q950  z obecnej serii a później źródło.

Q950 maja obszerny i miękki bas, fantastyczną scenę, dobrą rozdzielczość i czystość bez nachalności.

Tannoy XT 6F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dodałbym w tym budżecie kolejne Polki tym razem nowe z serii Signature Elite ES55 tu również znajdziesz niezły bas jak na tą klasę😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 minut temu, Piopio napisał:

Tannoy XT 6F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko czy te Tannoye mają obszerny bas?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, muda44 napisał:

Polecam zacząć od modyfikacji tego wzmacniacza, to zrobi przeskok jakości na inny poziom. Do niego Kef Q950  z obecnej serii a później źródło.

Q950 maja obszerny i miękki bas, fantastyczną scenę, dobrą rozdzielczość i czystość bez nachalności.

Myślałem o modyfikacji, widziałem również, że Ty takowe wykonujesz. Przybliżysz mi z łaski swojej jakieś konkrety odnosnie usługi?

Q950 tki niestety znacznie przewyższają mój budżet przeznaczony na kolumny.

Edytowane przez Aftan

ale q950 na 20m są zbyt duże. Ja tam nie jestem fanem tej serii ogólnie i nasi klienci chyba też nie 😉

Lepiej odsłuchaj i porównaj z innymi 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z naszej oferty najlepsze co możesz kupić to chyba Indiana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak patrząc przez potencjał wzmacniacza podniósłbym budżet, bo można ugrać sporo więcej 😉 

Gdybym zdecydował się podnieść budżet, to co proponujecie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PSB T54, Elac Debut Reference F5 (zdecydowanie lepsze od Debut 2.0) i Indiana Line Diva 5

Dryndnij do wybranego salonu i umów się na odsłuch na swojej elektronice.

https://www.tophifi.pl/salony.html

Zapraszamy 😉

www.tophifi.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Modyfikacja wycina chyba wszystkie regulacje NAD'a ... poza głośnością ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 godzin temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

A odtwarzacz CD i plików 

ARCAM_CDS50_Hi-Fi_News_front_1920.jpg

Te glosniki posiadaja 13 cm glosnik basowy… czlowieku nie rob sobie zartow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Te glosniki posiadaja 13 cm glosnik basowy… czlowieku nie rob sobie zartow

Te Wharfedale mają 2 przetworniki niskotonowe.

2x 13cm² więc ich powierzchnia to 2x 132.73cm² = 265,46cm²

Dla porównania 1x 18cm to 254.47cm²

Ten układ jest zamknięty w sporą obudowę Bass-Reflex więc możliwości są niezłe w małych i średnich pomieszczeniach. Kwestia użycia mocnego wzmacniacza.

Jeśli chce się więcej to trzeba wydać więcej. Za 3000 PLN to się kupuje małe monitorki a nie super podłogówki. Nawet kaszaniarskie Dynaudio Emit 30 kosztują ponad 3000 PLN ale za sztukę.

I myslisz ze tym nadem to zrobi? 
Mysle ze moje tannoye lepiej zagraja a kosztuja jakies 1200 zl za pare na olx… 

To juz lepsze beda pylony pearl 25/27 albo opal. Ale bez zartów..

16 godzin temu, Aftan napisał:

Myślałem o modyfikacji, widziałem również, że Ty takowe wykonujesz. Przybliżysz mi z łaski swojej jakieś konkrety odnosnie usługi?

Q950 tki niestety znacznie przewyższają mój budżet przeznaczony na kolumny.

W skrócie chodzi o to że kilka modeli wzmacniaczy NAD ( i tylko te modyfikuję ) mają bardzo dobre końcówki mocy ale totalnie źle zrobione przedwzmacniacze które psują brzmienie całości. Ja te aktywne przedwzmacniacze zastępuję swoimi pasywnymi dzięki czemu skraca się ścieżka sygnałowa ( każdy element w sygnale nawet najlepszy na świecie mniej lub bardziej negatywnie wpływa na sygnał który przez niego przechodzi ) i wzmacniacz gra na dużo, dużo wyższym poziomie. Dokonuję też pewnych zmian w stopniach wejściowych końcówek co tez ma znaczenie.

Dozbieraj, weź na raty bo naprawdę warto. Te kolumny maja właśnie głęboki i miękki bas. Jest to też konstrukcja z membranami biernymi plus coaxial i są dużo bardziej tolerancyjne na złe ustawienie.

Pamiętaj że obszerny, miękki i dobry bas dadzą duże membrany.

16 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 20m są zbyt duże. Ja tam nie jestem fanem tej serii ogólnie i nasi klienci chyba też nie 😉

Lepiej odsłuchaj i porównaj z innymi 

Nie są za duże. Tam jest tylko jeden woofer 20cm plus 2 membrany bierne oraz coax 20cm przetwarzający bas. Jak ma tego basu być obficie w 20m to będzie na styk.

Ja je ćwiczyłem w 12, 18 i 25 metrach. W 25 niestety przy wyższym SPL zdychały, ich miejsce zajęły Arie 948

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, muda44 napisał:

W skrócie chodzi o to że kilka modeli wzmacniaczy NAD ( i tylko te modyfikuję ) mają bardzo dobre końcówki mocy ale totalnie źle zrobione przedwzmacniacze które psują brzmienie całości. Ja te aktywne przedwzmacniacze zastępuję swoimi pasywnymi dzięki czemu skraca się ścieżka sygnałowa ( każdy element w sygnale nawet najlepszy na świecie mniej lub bardziej negatywnie wpływa na sygnał który przez niego przechodzi ) i wzmacniacz gra na dużo, dużo wyższym poziomie. Dokonuję też pewnych zmian w stopniach wejściowych końcówek co tez ma znaczenie.

Dozbieraj, weź na raty bo naprawdę warto. Te kolumny maja właśnie głęboki i miękki bas. Jest to też konstrukcja z membranami biernymi plus coaxial i są dużo bardziej tolerancyjne na złe ustawienie.

Pamiętaj że obszerny, miękki i dobry bas dadzą duże membrany.

No to dałeś mi teraz do myślenia. Poważnie przemyśle temat tych kolumn. 
Mój model wzmacniacza też modyfikujesz?

5 minut temu, Aftan napisał:

No to dałeś mi teraz do myślenia. Poważnie przemyśle temat tych kolumn. 
Mój model wzmacniacza też modyfikujesz?

Tak, ten model też modyfikuję.

Przerobiłem dziesiątki kolumn od malutkich po kolosy. Od tanich do około 55 000. Od tych na tanich przetwornikach i te na drogich...

Mój kolega ściąga stare, kiedyś bardzo drogie kolumny z Niemiec. Ostatnio takie grzmoty gdzie  jednej są 3 woofery po 25cm. Tam to jest BAS. Nie chodzi już o ilość ale to zróżnicowanie, swobodę, zwinność itp

Fizyki nie oszukasz. Chcesz mieć dobry jakościowo i ilościowo bas to jak największy woofer. 

Coaxial Kefa też jest świetny. Scena jedna z najlepszych niezależnie od ceny.

3 godziny temu, muda44 napisał:

Tam jest tylko jeden woofer 20cm plus 2 membrany bierne

wiem 😉

www.tophifi.pl

20 godzin temu, StachMuszel napisał:

Tylko czy te Tannoye mają obszerny bas?

8 calowe wersje graja zdecydowanie fajniej. Na 6 czuc braki w pokryciu nizszych zakresow

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 godzin temu, muda44 napisał:

Jak się mają te Q950 do R900, które pamiętam że wcześniej miałeś ?

57 minut temu, rafa napisał:

8 calowe wersje graja zdecydowanie fajniej. Na 6 czuc braki w pokryciu nizszych zakresow

Jeśli chodzi o XT to jak dla mnie zejście mają podobne, XT8 walą trochę mocniej i jest jeszcze większy zapas mocy, ale nie jest to specjalnie głęboki, niski bas.

26 minut temu, don111 napisał:

Jak się mają te Q950 do R900, które pamiętam że wcześniej miałeś ?

R900 miałem długi czas po modyfikacji i bardzie je jako takie zapamiętałem.

R900 maja twardszy, zwinniejszy bas, lepsza stopa. Q950 bas miększy, głęboki. Scena z Q950 jest wyżej a co mi w R900 przeszkadzało. R900 mają znacznie lepszej jakości skrzynki i lepsze spasowanie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi