Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw STEREO 25-30tyś.... prośba o porady....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnie moje logowanie na tym forum 2011... ale do rzeczy, Chcę wreszcie wrócić do dobrego brzmienia... chciałbym od nowa wszystko skompletować, pokój mam średni (w bloku) 

Pomyslałem o All In one Rotel Ras5000 + BW 705S3 Signature....

zależy mi na szczegółowości brzmienia, na analityczności, na świetnej scenie,  i co ważne żeby jakość brzmienia była również podczas cichego słuchania na niskim poziomie głośności. Muzyka, to jazz-blues, troche rocka, funky, soul.  Pomyslałem o tym Rotelu bo pracuje w klasie AB i ma niezłą moc, ale może byście zaproponowali coś innego??? Bo narazie odbijam się od ściany w kontakcie ze sklepami  w sensie że ciężki kontakt i jakoś sensownie nikt nie chcę mi doradzić. 

Nie musi być koniecznie All in one, może być jakiś wzmak + streamer itp. Jakaś dobra elektronika z mocą która by wyciągneła z 705S3 wszystko co najlepsze i żeby słuchanie na niskich poziomach głośności również dawało mase radości.

Dzięki

24 minuty temu, meloman88 napisał:

Nie musi być koniecznie All in one,

Zacznij od odpuszczenia sobie all in one. Chyba, że pomyślisz o takich markach jak Linn lub Naim. Te zapewniają bardzo długie wsparcie aktualizacjami dla swych produktów. I nie robią w jajo swych klientów jak ma to w zwyczaju wielu innych producentów. A jak ma grać dobrze na niskich poziomach głośności, to albo dzielonkę (kupioną na rynku wtórnym) albo hybrydę. Klasa D z lampa w sekcji przedwzmacniacza . Chyba, że  się boisz takich ekstrawagancji, to posłuchaj Pathosa. Też hybryda ale bardziej tradycyjna. Pięknie grający i tak samo wykonany sprzęt 

25 minut temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od odpuszczenia sobie all in one. Chyba, że pomyślisz o takich markach jak Linn lub Naim. Te zapewniają bardzo długie wsparcie aktualizacjami dla swych produktów. I nie robią w jajo swych klientów jak ma to w zwyczaju wielu innych producentów. A jak ma grać dobrze na niskich poziomach głośności, to albo dzielonkę (kupioną na rynku wtórnym) albo hybrydę. Klasa D z lampa w sekcji przedwzmacniacza . Chyba, że  się boisz takich ekstrawagancji, to posłuchaj Pathosa. Też hybryda ale bardziej tradycyjna. Pięknie grający i tak samo wykonany sprzęt 

Lampowce narazie odpadają.... Naim NOVA jeszcze sie łapie w moim budżecie, ale jakoś troche sie boje tej klasy D.... i chyba NOVA nie jest zbyt mocna, rotel ras5000 chyba wydaje być się lepszą elektroniką?

Jeśli chodzi o sprzęt to ma być też wszystko NOWE. Wtedy też bede czuł pełną radość 🙂 

A ja bym zaczął od poprawienia tytułu tematu, bo ten skrót tyś. kłuje w oczy, nagminnie pisany niepoprawnie na forach. Masakra jakaś.

😛

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

9 minut temu, meloman88 napisał:

ma być też wszystko NOWE

Na dzień dobry sobie mocno ograniczasz tym pole manewru. Kiedyś myślałem, że dysponując 30 tysiącami można Pana Boga za nogi złapać. Niestety niekoniecznie. W używanych zabawkach to już inna rozmowa. Samo okablowanie, zasilanie (zasilacze liniowe, listwa) potrafi sporo pochłonąć, a bez tego ciężko będzie sprostać Twoim wymaganiom.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

25 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Na dzień dobry sobie mocno ograniczasz tym pole manewru. Kiedyś myślałem, że dysponując 30 tysiącami można Pana Boga za nogi złapać. Niestety niekoniecznie. W używanych zabawkach to już inna rozmowa. Samo okablowanie, zasilanie (zasilacze liniowe, listwa) potrafi sporo pochłonąć, a bez tego ciężko będzie sprostać Twoim wymaganiom.

możliwe, ale nie lubie uzywanych sprzetów.... tak z natury.... ja wiem  że nie mozna złapać Pana Boga.... ale mniejwięcej w tym budżecie chcę coś "złożyć" powiedzmy że okablowania nie liczę, tylko ma być sam sprzęt

44 minuty temu, sir.jax napisał:

A ja bym zaczął od poprawienia tytułu tematu, bo ten skrót tyś. kłuje w oczy, nagminnie pisany niepoprawnie na forach. Masakra jakaś.

😛

jakoś na szybko napisałem, nie moge znaleźć gdzie  zzzzedytować    🙂 

26 minut temu, sir.jax napisał:

😛

Tyś porada😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@meloman88 właśnie testuję rozwiązanie Genelec i jego kalibrację pomieszczenia (jestem pod wrażeniem) i doszedłem do wniosku, że bez tego ani rusz jak szukasz szczegółowości i na prawdę naturalnego brzmienia. Można mieć super-neutralne kolumny, ale jak pomieszczenie ma parę podbić, to zupełnie to zmienia brzmienie. Na razie nie mam suba, bo został uszkodzony w transporcie, ale za 30 tys. to już fajny system 2.1 z kalibracją złożysz.

Subwoofer przy takim rozwiązaniu (z kalibracją sprzętową) powinien "znikać" (wrażenie, że grają tylko kolumny/satelity, ale jakby ogromnym dźwiękiem), dzięki doskonale skorygowanym opóźnieniom/fazie, wzmocnieniu, punkcie odcięcia + korekcja niedoskonałości pomieszczenia - czy tak będzie, to się dowiem, jak przekopię się z FedEx.

Edytowane przez Kyle
6 godzin temu, meloman88 napisał:

i chyba NOVA nie jest zbyt mocna

A jakie to ma znaczenie przy odtwarzaniu dźwięku w domu? Jeśli nie wykorzystujesz  tego sprzętu przy zastosowaniach komercyjnych, ma więcej mocy, niż potrzeba .

6 godzin temu, meloman88 napisał:

rotel ras5000 chyba wydaje być się lepszą elektroniką?

W czym?

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Naim

Kupienie sprzętu Naim to jest robienie samemu siebie w jajo, podobnie jak z innymi brytolami (są jakieś wyjątki zapewne).

6 godzin temu, sir.jax napisał:

😛

A nagminne i niepoprawne używanie słowa technologia to już nie razi? Praktycznie każde użycie tego terminu jest niepoprawne, a tu ci kreseczka przeszkadza.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

7 godzin temu, meloman88 napisał:

żeby słuchanie na niskich poziomach głośności również dawało mase radości.

Jak już muszisz wydać tyle kasy (co aktualnie dla mnie jest kompletnym absurdem) to jest Yamaha R-N2000. Uruchamiasz YPAO wraz z YPAO Volume i masz słuchanie na niskiej głośności.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

39 minut temu, piotrek7 napisał:

W czym?

W szczegółowości 

8 godzin temu, meloman88 napisał:

Rotelu bo pracuje w klasie AB

To dobry wybór, kolumny za to zmieniłbym na Dynaudio do twojej muzyki chyba że ty masz rację i wolisz analityczność b&w wtedy fakt.

Więcej nie pytaj, nie dostaniesz porady lepszej od swojej własnej,dla siebie jak widzę.

9 godzin temu, meloman88 napisał:

Witam

Witaj. Napisz gdzie mieszkasz na pewno znajdzie się gdzieś w Twojej okolicy jakiś sensowny salon w którym mógłbyś odsłuchać i zakupić sprzęt. Może znajdzie się jakiś forumowicz który będzie chciał Ci towarzyszyć w poszukiwaniach ... co dwie pary uszu to nie jedna ...

YB Audio Zephyr Monitor S na Textreme plus końcówka Rotel RB 1552 mk2 z Eversolo DmP A8( spiąć to triggerem) i banan murowany.😀

11 godzin temu, meloman88 napisał:

Pomyslałem o All In one Rotel Ras5000 + BW 705S3 Signature.... Jakaś dobra elektronika z mocą która by wyciągneła z 705S3 wszystko co najlepsze

Jak wyżej polecam Genelec, jednak jeśli z jakichś powodów nie chcesz Genelec, a wolisz B&W, to zamiast tych pasywnych 705S3 już wolałbym aktywne B&W Formation Duo. Przy pasywnych są takie straty i ograniczenia, że przebijanie się przez nie wzmacniaczem, jest wybitnie nieekonomiczne a pewnych ograniczeń i tak nie przebijesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jednak bym rozdzielił. Do tych monitorów B&W Rotel 1592 i zostanie jeszcze na szaleństwa

ze źródłami czy ew. ( jak ktoś docenia ) jakieś okablowanie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, meloman88 napisał:

Pomyslałem o All In one Rotel Ras5000 + BW 705S3 Signature

Witaj,

pomysł dobry, zacząłbym od umówienia się na prezentację tego zestawu ale i posłuchania coś w podobnych pieniądzach. Albo się utwierdzisz w przekonaniu, albo nie 😉

Polecam też takie połączenie:

Rose RS520 + B&W 705 s3

Posłuchałbym także Yamahy R-N2000A

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Kyle napisał:

Jak wyżej polecam Genelec, jednak jeśli z jakichś powodów nie chcesz Genelec, a wolisz B&W, to zamiast tych pasywnych 705S3 już wolałbym aktywne B&W Formation Duo. Przy pasywnych są takie straty i ograniczenia, że przebijanie się przez nie wzmacniaczem, jest wybitnie nieekonomiczne a pewnych ograniczeń i tak nie przebijesz.

Ukryta Zawartość

aktywne nie, bardziej cenie klasyke

5 godzin temu, szpakowski napisał:

Witaj. Napisz gdzie mieszkasz na pewno znajdzie się gdzieś w Twojej okolicy jakiś sensowny salon w którym mógłbyś odsłuchać i zakupić sprzęt. Może znajdzie się jakiś forumowicz który będzie chciał Ci towarzyszyć w poszukiwaniach ... co dwie pary uszu to nie jedna ...

na podlasiu słabo z salonami... 

6 godzin temu, quatross napisał:

W szczegółowości 

To dobry wybór, kolumny za to zmieniłbym na Dynaudio do twojej muzyki chyba że ty masz rację i wolisz analityczność b&w wtedy fakt.

Więcej nie pytaj, nie dostaniesz porady lepszej od swojej własnej,dla siebie jak widzę.

dzięki

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Misio38 napisał:

A nagminne i niepoprawne używanie słowa technologia to już nie razi? Praktycznie każde użycie tego terminu jest niepoprawne, a tu ci kreseczka przeszkadza.

Co ma nagminne używanie terminu technologia do nagminnego powtarzania błędu ortograficznego?

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Fakt, że cienko z Podlasiem, bo choćby B&W 705 w Top Białostockim nie mają ...

ale na nie jesteś zdecydowany, więc pozostaje tylko skonfrontować A12 z 1592 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 minut temu, audioburak napisał:

Fakt, że cienko z Podlasiem, bo choćby B&W 705 w Top Białostockim nie mają

wystarczy zadzwonić, pogadać i na pewno ściągną 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Top Hi-Fi & Video Design

Tyle to i ja wiem, ale czy autor wątku ma tę "świadomość" ?

Jednak zaraz okaże się, że wszystkie wymienione elementy trzeba ściągać i stąd jego

opinia, że z tym odsłuchem na Podlasiu ... 😉 

Godzinę temu, meloman88 napisał:

na podlasiu słabo z salonami... 

25-30 tys ... to kwota warta poświęcenia jednego dnia i paru złotych na podróż chociażby do Białegostoku.

Masz tam Tophifi (diler Rotela i B&W) a także salon RMS ... umawiasz się na prezentację i już po paru godzinach masz większe rozeznanie niż po czytaniu forum przez miesiąc ... a jak wyciągniesz gotówkę na stół to pewnie też jakiś rabacik dostaniesz ...

Gdyby tylko same B&W 702 S i A12 to już może RABAT ... 😉 

12 minut temu, max720 napisał:

A , jak u kolegi z akustyką ?

Może wystarczy 15-18k i reszta na adaptację ?

Luźna sugestia 🙂

22 klocki na wytłumienie? To już nawet nie żałosne. ;|

• Pokaż nowe odpowiedzi