Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików do 15-20 tyś zł. Co po Munich m1t, Lumin D3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Moi drodzy. Co sugerujecie ?  Obecnie posiadam m1t Munich i gra bardzo dobrze ale szukam jeszcze lepiej 🙂 

Oczekiwane cechy:

1. Najlepiej żeby był to czysty transport ......   bez dodatków i DACa (po prostu nie będą używane bo sygnał  idzie przez DAC PONTUS II-12th i do Hegla H390 więc i premap i DAC nie potrzebny specjalnie ale dopuszczam, gdyby streamer był rewelacyjny.

2. Przydałby się wyświetlacz graficzny podobny jak w Eversolo (ale oczywiście nie chcę Eversolo , nie ta półka) to ładnie po prostu wygląda ale niestety jak obserwuję rynek nie idą w parze QS oraz wyświetlacze ale może coś się trafić....

3. Bardzo pożądane  aby było wyjście i2S do DACa

4. Obsługa Tidal Connect i Qobuz.

Rozważam po odrzuceniu:  Eversolo, Luminów, AURALICów  transporty:   /
1. HOLO audio RED (straszne problemy ludzie mają z konfiguracją nawet Tidala - nie wiem czemu ale tak jest na forach audio i zachodniej grupie FB opisywane ,  no chyba że to jakaś konkurencja pisze ale tego jest za dużo a bardzo mi się podoba chociaż nie ma wyjścia i2s niestety.... ,
Ale mimo tych problemów konfiguracyjnych jest na razie u mnie  w głowie ten HOLO RED jako nr1 z LAIV streamerem. Pewnie ogarnę ten  config jakoś  🙂 ... 

2. LAIV NET2 - streamer (czarny mój koń?)  - wkrótce model w 2025r  więc opinii brak, chyba poczekam bo ta firma to następca Denafripsa (czołowi pracownicy przeszli z Den. do LAIV) A, że lubię Dena..... to teraz LAIV który bardzo ładnie optycznie wygląda a to dla mnie też jakieś ma znaczenie jak się patrzy na zestaw Audio. 😉 

3. DENAFRIPS ARCAS (nowy model lub następca podobno... )- nie mam wiarygodnych opinii, źródeł i wydaje się gorszy od powyższych

4. AURALIC - jak kolega z początku wątku o streamerach do 10.000 sprzedał nie za bardzo był zdaje się zadowolony więc odpada z opinii osoby która wydaje się sprawdziła bardzo dobrze ten streamer.

5. Wasze inne propozycje ?

Dzięki z góry za każdą sugestię, 🙂  Miłego dnia.

Edytowane przez Marek333
  • Marek333 zmienił(a) tytuł na Transport plików do 15-20 tyś zł. Co po Munich m1t, Lumin D3 ?

Mam podobny problem, albo i większy, gdyż transport musi obsługiwać natywnie Deezer, co dodatkowo komplikuje sprawę. Chyba tylko Nuprime mi pozostaje... bo Moon zbyt przytępia przekaz, potrzebuję bardziej czystych wysokich. Na razie, od lat, za transport służy mi Pioneer N-70ae i gra naprawdę dobrze. Dodatkowo można po USB podpinać do niego dysk z plikami i nie trzeba stawiać NASa, więc jest dość dobrze.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Moony odpadają. Testowałem kiedyś ich wzmacniacze i nie pasiły mi też , tak jak Tobie ich streamer . Może wielu pasują, mi akurat nie.
Ładny ten Pioneer, popatrzyłem ale chyba nie chcę raczej Pioneera. 😉   
Szukamy czegoś bardziej Wow ! 😉   Przyznam, że strasznie ciekawy jestem tego LAIVa który będzie w I kwartale 2025 wypuszczony. Po prostu wiem jak gra mój PONTUS II- 12th. Szokująco lepiej niż DAC w heglach nawet najdroższych modeli więc LAIV (pracownicy Denafiipsa) na pewno szajsu nie wypuszczą. Dlatego to jest mój czarny koń i poczekam na ten ich wynalazek aż będzie dostępny. 😉  ... o chyba że inni nasi Forumowicze wskażą coś jeszcze ciekawszego - po to ten wątek zresztą..

No to szukamy wspólnie  🙂 
 Pozdr.

Edytowane przez Marek333

Mam Moona i jestem zadowolony, trzeba dobrać okablowanie i DACa aby się otworzył, ale pozostanie to analogowe brzmienie, nie będzie wyczynowe jak np. Lumin najwyższy model
Lumin U1 X to kompletnie inne brzmienie, miałem niższe modele Lumin i nie pasowały mi, ale U1 X zasilaczem od X1 przypasował mi, niestety nie ma czarnych, a srebrny w ogóle mi nie pasuje stylistycznie, czekam z niecierpliwością na nowy model albo chociaż wersję czarną i od razu kupie.
Tak czy siak, będę miał dwa Streamery, nie pozbędę sie Moon-a, sa plyty które lepiej brzmią na Moon a inne na Lumin

Edytowane przez .:Gerard:.

Może się sprawdzi transport Metronome DSS 2. Nie ma wyświetlacza. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

47 minut temu, EmilioE napisał:

U mnie Pontus II stanowi serce systemu. To jest k**ewsko dobry DAC

Doskonale to określiłeś !. Jest kosmicznie !!! niesamowicie dobry ten nasz PONTUS II-12th.
Dlatego pokochałem firmę DENAFRIPS / LAIV  
Dla mnie to prawie to samo ...

I oczekuję najchętniej od nich właśnie transportu lub streamera, bo nie sądzę żebyśmy w tych pieniądzach coś lepszego znaleźli 🙂 
Czas pokaże... 😉 

PS. Czasami ludzie zastanawiają się czy brać H390 czy H590 czy H600 a nie pomyślą że za część tych pieniędzy mogą mieć np H390 a nawet H190 (niewiele odbiegnie jak ktoś ma mniej środków to super jest też -   miałem go  więc mam porównanie)  PLUS  w.w. DAC drabinkowy( ladder DAC) który zagra w takim komplecie o niebo lepiej niż najdroższy Hegel czy inny wzmacniacz za kupę kasy!  Oczywiście Koncówki Mocy zagrają lepiej ale to już zestawy pow. 100 k PLN

Edytowane przez Marek333
24 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

analogowe

Bardzo dobrze określone! Tak właśnie gra Moon. Z tego też powodu mam ich transport CD, bo płyty gra (podpięty do Pontusa) jak dobry gramofon. Faktycznie, może okablowanie może wysublimować transport sieciowy Moon, bo słychać potencjał bardzo duży. Od razu uprzedzę, że Moon nie wspiera już Deezer w urządzeniach Mind 1 (np. 180). Nie działa i już! Trzeba kupić Mind 2. Ale rzeczywiście plastyka dźwięku robi tu dużo dobrego, można zbudować kompletne źródło z czystym, szybkim DAC. Mnie za bardzo gasiło wysokotonowego Seas Crescendo w ARTach, więc nie zostałem z nim.

"Tynk pożera dźwięk" 747

15 minut temu, EmilioE napisał:

Bardzo dobrze określone! Tak właśnie gra Moon. Z tego też powodu mam ich transport CD, bo płyty gra (podpięty do Pontusa) jak dobry gramofon. Faktycznie, może okablowanie może wysublimować transport sieciowy Moon, bo słychać potencjał bardzo duży. Od razu uprzedzę, że Moon nie wspiera już Deezer w urządzeniach Mind 1 (np. 180). Nie działa i już! Trzeba kupić Mind 2. Ale rzeczywiście plastyka dźwięku robi tu dużo dobrego, można zbudować kompletne źródło z czystym, szybkim DAC. Mnie za bardzo gasiło wysokotonowego Seas Crescendo w ARTach, więc nie zostałem z nim.

Miałem MInd 1 i mam Mind 2, to podobne, ale jednak różne charakterystyki brzmienia i rozdzielczość od pierwszego słuchania, po AES/EBU z DACiem w torze z lampami, dobranymi lampami jest świetnie.

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

PS. Czasami ludzie zastanawiają się czy brać H390 czy H590 czy H600

A mogliby wybrać Brystona i cieszyć się naprawdę dobrym graniem......

Pewnie w tym miejscu masz nieco racji. Diamencik Firma  ! 🙂 

A co polecasz konkretniej w cenach powiedzmy H390-H590 HEGLA  ze zintegrowanych? Bo widzę tylko
Bi-200 na ich stronie z asortymentu  integr.
Tu jakbyśmy chcieli wracać do tematu Brystona link dla ułatwienia zapodam 🙂 

Ukryta Zawartość

PS. Na marginesie... źle mi nie gra mój setup.. 🙂  a że najsłabszym ogniwem w systemie moim jest transport, dlatego szukam czegoś lepszego w tym segmencie.

A kto jest w Polsce dystrybutorem Brystona ? I czy jest ? Może  kiedyś odsłuchałbym i porównał do swojego skromnego H390 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
2 minuty temu, Marek333 napisał:

A co polecasz konkretniej w cenach powiedzmy H390-H590 HEGLA ?

Właśnie coś z linka, który wkleiłeś 👏

Chętnie posłuchałbym Bi-200. Jeśli jest to ten sam styl grania co mój BP-17, byłoby ciekawie 

Wiem, że są to dwa różne typy produktów (pre i integra) ale chodzi o styl grania

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Właśnie coś z linka, który wkleiłeś 👏

Chętnie posłuchałbym Bi-200. Jeśli jest to ten sam styl grania co mój BP-17, byłoby ciekawie 

Wiem, że są to dwa różne typy produktów (pre i integra) ale chodzi o styl grania

Bi200 słuchałem w kontrolowanych warunkach w warszawskim salonie,

grała też na Audio Show z firmowymi monitorami.

Znakomita integra za stosunkowo nieduże pieniądze,ok.38kzł,

dużo lepsza i sporo tańsza niż obcmokane Accu czy Maki.

16 godzin temu, Marek333 napisał:

Szokująco lepiej niż DAC w heglach nawet najdroższych modeli

Ja jakis czas temu posluchalem DAC'a wbudowanego w topowa integre Goldmund (wiec jaka polka) i DAC byl slabiutki.

To sa protezy zeby napisac cos w folderze reklamowym. Tak jak wiekszosc all-in-one urzadzen.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Z pewnością wziąłbym do odsłuchu 432 Evo Standard. Dystrybutor wypożycza bez problemu i mieści się w budżecie. Gra świetnie.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Naturalnym upgrade po M1T byłby moim zdaniem Z1 Plus 😉 Lumina U2 też bym nie pomijał, bo warto dać mu szansę 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Miałem MInd 1 i mam Mind 2, to podobne

Czy to jest to co nazywasz Mind 1 ???

qOecWow.jpeg

32 minuty temu, kaviter napisał:

I ten Mind 2 za 12k gra na poziomie tego Mind 1 ???

Zdecydowanie lepiej, lepsza rozdzielczość, dynamika, powietrze, większa paleta barw, lepsza prezencja wyższej średnicy
W złej konfiguracji gra ciemno i mdło, ale po dobraniu okablowania, DACa, nie znam muzykalniejszego o analogowej nucie Transportu.
w porównaniu najwyższy model Lumin o którym wspominałem, brzmi bardziej wyczynowo, bardziej wyostrzoną średnicą, ale nie ma takiego dociążenia średnicy jak Moon, (dzieląc niski zakres na Sub-bass, bass, mid-bass) Moon ma bass i mid-bass bardziej aktywny a Lumin Sub-bas i bass

Hej,

Jeżeli dopuszczasz do siebie opcję zakupu sprzętu z drugiej ręki to w tym budżecie mogę polecić Rockna Wavelight Server. 

Oprócz funkcji transportu plików posiada natywny roon core i doskonale funkcjonuje jako streamer. Obsługuje Tidala i Qobuz.

Bogaty zestaw wejść i wyjść pozwoli na sparowanie z dowolnym DAC. Doskonale działa przez IS2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jajco
W dniu 19.11.2024 o 19:26, Marek333 napisał:

Moi drodzy. Co sugerujecie ?

To ja moze zasugeruje Tobie zmiane wzmacniacza. 

Poza tym do Pontusa za jakies 9 tysiecy zakladasz transport za 20?

Chyba lepszym rozwiazaniem bylaby juz zmiana daca.

Szukasz gotowych rozwiazan i chcesz isc na skroty. Tak sie nie da. Trzeba przesluchac troche tych klockow zeby miec szerszy poglad. 

Poczekaj az sie uloza te twoje nowe paczki od YB i daj im czas do lutego. Potem myśl o zmianach.

Taka propozycja. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Redaktorzy
W dniu 19.11.2024 o 22:25, Marek333 napisał:

Pewnie w tym miejscu masz nieco racji. Diamencik Firma  ! 🙂 

A co polecasz konkretniej w cenach powiedzmy H390-H590 HEGLA  ze zintegrowanych? Bo widzę tylko
Bi-200 na ich stronie z asortymentu  integr.
Tu jakbyśmy chcieli wracać do tematu Brystona link dla ułatwienia zapodam 🙂 

Ukryta Zawartość

PS. Na marginesie... źle mi nie gra mój setup.. 🙂  a że najsłabszym ogniwem w systemie moim jest transport, dlatego szukam czegoś lepszego w tym segmencie.

A kto jest w Polsce dystrybutorem Brystona ? I czy jest ? Może  kiedyś odsłuchałbym i porównał do swojego skromnego H390 

Brystona ma MJ Audio Lab - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z tego co kojarzę  przynajmniej końcówek i preampów można posłuchać w m.in. w W-wie - w High End Alliance na Długiej 16 i bielskim HiFi Studio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

PS. Na stronie dealera PL też brak instrukcji tak na marginesie

Ale kontakt mailowy i telefoniczny bez zarzutu. I zaproszenie na prezentację sprzętu przy dobrej kawie. Tak więc szukajac, zawsze się znajdzie 

• Redaktorzy

Hey.

Zainteresowałem się BRYSTONEM bliżej. Po przyjrzeniu się, mają na stronie mocno nieaktualne informacje i niekompletne

A to źle niestety świadczy o firmie

Konia z rzędem jak komuś uda się znaleść instrukcję Owner Manual do BI200 u nich na stronie/

Chciałem sprawdzić kilka rzeczy i porównać z instrukcji do innych wzmacniaczy , bez instrukcji słabo.

Tu powinny być pliki do BI200 - brak totalny... nawet katalogu..z BI200

Ukryta Zawartość

Inne dość stare pliki  przejrzałem... czyli co, nic nie poprawiają ? A streamery i zmiany w Tidal, Qobuz i innych platform też nie ?

Tu wszedłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wejście główne do  podstron supportu

Wszedłem na klawisz ich FORUM - to jakaś żenada kilka wpisów przez lata czyli nikt nic.. ...słabo..

Ukryta Zawartość

Na samej podstronie produktu BI200   - w miejscu gdzie powinna być bezwzględnie !!!

Na podstronie BI200 gdy się klika w klawisz na dole ciemny MANUAL - przechodzi link do strony głównej , czyli też nie pobierzemy Owner Manuala ...słabiutko, bardzo.

Ukryta Zawartość

Może i dobrze gra ten wzmacniacz nie przeczę  ale przy takim poziomie wsparcia techn /supportu... to ja osobiście podziękuję,  zostaję przy swoim wzmacniaczu H390  bo jeszcze się tylko człowiek wpakuje  🙂 W swoim mam  kilka opcji które sa pożyteczne dla moich dzieci np strumien bezpiośrodnio Tidala z urządzeń Appla do Hegla i nie muszą mi włączać:  zasilaczy, DACA i streamera - dlammnie to proste ale żona i dzieci wolą włączyć kliknąć tylko wzmacniacz i im gra !

Tego też się nie dowiem bez instrukcji czy po sieci BI200 przyjmie mi sygnał po AirPlay lub po uPnP...
Wiem jak się prowadzi firmę... takich rzeczy się nie robi w poważnych... że nie działają linki i braki j.w. tam nie ma człowiek od poprawiania informacji na stronie aktualnych, firmwarów jak się domyślam, musi być to bardzo malutka firma mimo że ładnie wygląda "O nas"

To tak napisałem dla pożytku informacyjnego dla braci audiofili z naszego forum żeby wiedzieli gdy się wejdzie ciut głębiej w temat, firmę, wsparcie tech..

PS. Na stronie dealera PL też brak instrukcji tak na marginesie....  - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Cena brutto po przeliczeniu z dolara Canad wyszła mi w przybliżeniu : CENA j.w  10300 CAD    x3zł = 31.000 netto +VAT =  38.130 zł.

Miłego dnia.    

Tiaa, dostępność instrukcji świadectwem kondycji/zaawansowania technologicznego producenta ... A próbowałeś skontaktować się mailowo/telefonicznie z producentem/dystrybutorem? Przy okazji warto pamiętać, że na wzmacniacze Bryston daje 20 (nie, nie dwa, tylko dwadzieścia) lat gwarancji. Może jestem nieobiektywny z racji posiadania 4B³ przez blisko 5 lat (jakiś czas temu zmieniłem na coś innego) i testowania "kilku" innych urządzeń z ich stajni, ale śmiem twierdzić, że robią swoje i robią to świetnie a swoją drogą traktowanie dostępności instrukcji za kluczowe kryterium wyboru trąci lekką nerwicą natręctw 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wiesz przecież że gdy wydajemy na klocek powiedzmy 38000 PLN to chcielibyśmy aby wszystko było przejrzyste na stronie  producenta, aktualny firmware, dostępne instrukcje itd. A tu nic z tych rzeczy nie jest dostępne. 

Samo hasełko 20 lat fajne ale co dalej.. gdy się coś zepsuje.
Mnie życie nauczyło już nieco .... nie jestem za ufny po prostu i już na stare lata się nie zmienię.. 😉 

Krótko - dla mnie firma musi oprócz dobrych opinii userów mieć dobry potwierdzony support i dostępne przynajmniej podstawowe pliki, firmware  i instrukcje do sprzętu.

Przyznajmy,  że nawet tanie za 1000 zł chińczyki mają dostępne instrukcje do swoich wynalazków 🙂 A co mam myśleć wydając prawie 40 dychy na produkt gdy nawet producent nie daje klientowi dostępu do instrukcji obsługi i nie updatuje firmwarów na stronie. To co mam maile pisać  i liczyć że może odpiszą mi  kiedyś  albo nie odpiszą nigdy. (Już przechodziłem z bardzo drogim sprzętem nie audio akurat,  tą ścieżkę więc życie uczy....)

A sam sprzęt z opinii akurat wiem że jest b.wysokiej jakości i tego absolutnie nie podważam, po prostu mam swoje zasady w życiu...
Ja rozumiem, że Tobie się podoba ten sprzęt, masz go spójrz neutralnie z boku - czy to wszystko jest wg Ciebie u nich na stronie perfect i czy tak powinno być w dużej porządnej firmie ?

Uczciwie odpowiadając jest tylko jedna odpowiedź.

Pozdrawiam Marek.

Edytowane przez Marek333
  • Redaktorzy

Patrząc z boku - nigdy dostepność dokumentacji nie była kryterium decyzji o zakupie. A co do Brystona, to z tego co pamiętam większość ich wolnostojących, bądź li tylko stanowiących opcjonalny moduł "plikograjów" opierała się na Raspberry Pi, więc nie była to jakaś wymagająca specjalnego zachodu egzotyka. A jeśli chodzi o sprawy serwisowe, to bardzo sobie chwaliłem.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

10 minut temu, Fr@ntz napisał:

Patrząc z boku - nigdy dostepność dokumentacji nie była kryterium decyzji o zakupie

😉 No raczej.

25 minut temu, Marek333 napisał:

Samo hasełko 20 lat fajne ale co dalej.. gdy się coś zepsuje.

To jest Bryston a nie Ciangciong z Centralnych Chin 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Szczerze mówiąc nie przyszło mi do głowy że w wątku który założyłem dot.transportu (TYLKO)  aby zorientować się jakie są lepsze na rynku  - bo tylko to chcę wymienić na dzień dzisiejszy..   wejdę w temat wymiany wzmacniacza z którego jestem megazadowolony pod każdym względem.
Wszedłem w temat Brystona bo wiem że to firma porządna i pomyślałem  o ewentualnym  odsłuchu gdzieś i może może w przyszłości zastanowię się wówczas ale nie teraz.  No i jak to zwykłem w życiu lekko ją prześwietliłem jak u nich na stronie "się dzieje" bo to akurat zawsze też jest dla mnie akurat ważne, ponieważ mam lekkie odchylenie zawodowe informatyczne więc takie rzeczy dla mnie są ekstra mocno uwypuklone w istotności. 

Reasumując żeby nie ciągnąć tu w tym wątku i nie bić piany  tematu wzmacniaczy: nie jestem   zainteresowany wymianą wzmacniacza  powiedzmy przez kolejne 2 lata. 😉     Potem się zobaczy...

JEDYNIE ROZWAŻAM  WYMIANĘ TRANSPORTU lub Streamera (też bez ciśnienie  bo nie jest obecny słaby)  , więc poproszę wróćmy to tematu  głównego za co dziękuję.
Dzięki  i pozdrawiam serdecznie.
M.

Edytowane przez Marek333
  • Pokaż nowe odpowiedzi