Skocz do zawartości
IGNORED

Audio "szyte na miarę"

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest w Polsce firma która proponuje kompleksową obsługę w zakresie tworzenia kompletnych systemów audio? Czyli względniających akustykę konkretnego pomieszczenia odsłuchowego oraz preferencje słuchacza/klienta?

1. W pierwszym etapie zmierzy akustykę docelowego pomieszczenia

2. Zaproponuje/zbuduje system dostosowany do miejsca odsłuchu oraz  do preferencji słuchającego

3. Po zainstalowaniu sprzętu maksymalnie  skoryguje problemy akustyki pomieszczenia

4. Po jakimś czasie zapyta o stopień zadowolenia klienta

https://www.audiostereo.pl/topic/168590-audio-szyte-na-miar%C4%99/

Moim skromnym zdaniem nie ma to większego sensu. W momencie kiedy ktoś wykona punkt 1 i kompleksowo skoryguje problemy akustyki pomieszczenia, będzie można wstawić dowolny sprzęt i wcale nie trzeba będzie go dobierać pod pomieszczenie.

Z drugiej strony czym jest dobieranie sprzętu pod pomieszczenie? Jeżeli są problemy akustyczne to będą one takie same na każdym sprzęcie, być może ze względu na jakieś cechy indywidualne zestawów głośnikowych będą one mniej odczuwalne ale to nadal ich nie eliminuje. W poprawnym pomieszczeniu wszystko zagra tak jak widział to konstruktor i tego bym się trzymał.

2 godziny temu, ferszcik napisał:

W momencie kiedy ktoś wykona punkt 1 i kompleksowo skoryguje problemy akustyki pomieszczenia, będzie można wstawić dowolny sprzęt i wcale nie trzeba będzie go dobierać pod pomieszczenie.

To jest odpowiedź prawidłowa .... ale tylko w zakładce "Dla początkujących".  A tu jest zakładka High End i tu obowiązuje zasada, że GRA CAŁY SYSTEM , a to oznacza , że konkretne kolumny dostraja się do konkretnego pomieszczenia i dalej metodą kolejnych przybliżeń dopasowuje się kolejne elementy zestawu. Może to się zakończyć wymianą kolumn i koniecznością strojenia pomieszczenia na nowo. A w szczególnych wypadkach można nawet dojść do wniosku, że konkretne pomieszczenie w ogólne nie nadaje się do słuchania.  To jest zakładka HIGH END  -  tu nie ma tanich rozwiązań i prostych dróg do celu 🙂

pozdrawiam

Arkadix

Tak jest … w hi-end musi byc wielka kasa, bez tego nie ma hi-endu.

Coraz czesciej dochodze do wniosku ze hi-end i przyjemnosc ze sluchania muzyki nie maja ze soba nic wspólnego.

A w grudniu w Polsce znowu gra The Glenn Miller Orchestra by Wil Salden. I cale szczescie.

Bede miec wreszcie hajenda za dwie stowki:

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Moim skromnym zdaniem nie ma to większego sensu. W momencie kiedy ktoś wykona punkt 1 i kompleksowo skoryguje problemy akustyki pomieszczenia, będzie można wstawić dowolny sprzęt i wcale nie trzeba będzie go dobierać pod pomieszczenie.

Jak ktoś chociaż trochę bawił sie w ustrajanie pomieszczenia i pomiary, to wie, ze uzyskanie punktu 2. jest niemożliwe.

W ciemno to można budować pomieszczenia do nagrywania, redukując maksymalnie czas pogłosu, a i tak w warunkach domowych nie uda sie tego dla niskich zakresów

Jeżeli chodzi o odtwarzanie to każdy system ma inną charakterystykę "niepłaską", w dodatku ustawienie systematu tez wpływa na charakterystykę w miejscu odsłuchu.

Edytowane przez .:Gerard:.
5 godzin temu, jurek napisał:

2. Zaproponuje/zbuduje system dostosowany do miejsca odsłuchu oraz  do preferencji słuchającego

To może trochę potrwać..

..

6 hours ago, jurek said:

Jakieś problemy z akustyką? Trudne pomieszczenie? 

6 hours ago, jurek said:

W zasadzie nie ma czegoś takiego jak "preferencje słuchającego". Sprzęt powinien poprostu dobrze grać z jakością adekwatną do zasobności portfela słuchającego. Odnosząc się do preferencji odnosimy się zasadniczo do złych doświadczeń słuchającego. 

6 hours ago, jurek said:

3. Po zainstalowaniu sprzętu maksymalnie  skoryguje problemy akustyki pomieszczenia

Jeżeli pomieszczenie nie ma istotnych wad akustycznych to albo nie trzeba robić korekt a jeżeli już to jedynie "kosmetyczne" ...

6 hours ago, jurek said:

A o to zawsze można zapytać, nawet jest to w dobrym tonie ...

11 godzin temu, jurek napisał:

Czy jest w Polsce firma która proponuje kompleksową obsługę w zakresie tworzenia kompletnych systemów audio? Czyli względniających akustykę konkretnego pomieszczenia odsłuchowego oraz preferencje słuchacza/klienta?

www.apama.pl

Z drugiej strony czym jest dobieranie sprzętu pod pomieszczenie? Jeżeli są problemy akustyczne to będą one takie same na każdym sprzęcie, być może ze względu na jakieś cechy indywidualne zestawów głośnikowych będą one mniej odczuwalne ale to nadal ich nie eliminuje.

Nie beda takie same na kazdym sprzecie

Jesli mam na przyklad problemy z basem/z modami (a conajmniej 80% Kowalskich ma takie), to wybieram inne rozwiazanie i konfiguracje systemu (ktore ten problem redukuja albo omijaja) niz bez tych problemow (subwoofery, DBA,…)

Jesli chce zredukowac wplyw bocznych scian to wole OB albo tuby (ktore ten problem redukuja albo omijaja)
W dniu 24.11.2024 o 22:31, xajas napisał:

Jesli mam na przyklad problemy z basem/z modami (a conajmniej 80% Kowalskich ma takie),

Ale oni mają hienda !!!

25 minut temu, szpakowski napisał:

Autor tematu @jurek najwyraźniej zmienił koncepcję budowania systemu albo ... znalazł firmę jakiej szukał ... 

Przeciez widać ze ten temat to zajac.

Jak user o 20-o letnim stazu moze pytac o to co oczywiste? Po co mu taka firma skoro raczej swojego krolika juz zlapal za odnóża?

12 minutes ago, pmcomp said:

Po co mu taka firma skoro raczej swojego krolika juz zlapal za odnóża?

Może ma pomysł na biznes i bada zapotrzebowanie na rynku na takie usługi ... 😉

20 minut temu, szpakowski napisał:

bada zapotrzebowanie na rynku

Za stary i za głuchy a na chleb mam z innego, bardzo satysfakcjonującego mnie podwórka. Zapytałem z ciekawości.

Swoją drogą jestem zdziwiony, że brak jest takich firm zajmujących się kompleksową obsługą HigEndu. Na rynku PRO i CARaudio to działa.

P. S. Kolega ostatnio wymieniał bezpieczniki na złote. I coś na bas siadło....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Wtrącę się w temacie. 

Ja też pomyślałem, że przy okazji planowanego remontu pokoju (salonu), który jest pokojem odsłuchowym i pokojem gościnnym zadam pytanie jednej z firm zajmujących się akustyką. Wysłałem do nich wydaje mi się e-maila o niebanalnej treści opisującej co i jak. Zapytałem m.in, o kolejność działań, szacowany koszt pomiaru i takie tam. 

Wybór padł na firmę mającą siedzibę jak najbliżej miejsca mojego zamieszkania, choć to i tak 200 km.

Odzewu nie ma. Może powinienem pokazać im wyciąg z konta, na której mam hi-endową kwotę?

Byłbym ostrożny przy tego typu zleceniach, ponieważ nie każdy chce wziąć pieniądze które ktoś trzyma w ręku żeby je wydać. Wiem co mówię, bo jestem "zakupowcem" w jednej z firm i spotykam się z tego typu zachowaniami.

Sorry za off top

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

52 minuty temu, karolkos napisał:

Wtrącę się w temacie. 

Ja też pomyślałem, że przy okazji planowanego remontu pokoju (salonu), który jest pokojem odsłuchowym i pokojem gościnnym zadam pytanie jednej z firm zajmujących się akustyką. Wysłałem do nich wydaje mi się e-maila o niebanalnej treści opisującej co i jak. Zapytałem m.in, o kolejność działań, szacowany koszt pomiaru i takie tam. 

Wybór padł na firmę mającą siedzibę jak najbliżej miejsca mojego zamieszkania, choć to i tak 200 km.

Odzewu nie ma. Może powinienem pokazać im wyciąg z konta, na której mam hi-endową kwotę?

Byłbym ostrożny przy tego typu zleceniach, ponieważ nie każdy chce wziąć pieniądze które ktoś trzyma w ręku żeby je wydać. Wiem co mówię, bo jestem "zakupowcem" w jednej z firm i spotykam się z tego typu zachowaniami.

Sorry za off top

Daj znac na PW, dam ci namiar na kogos kto ci to ogranie tzn. pomierzy, wykona i pomierzy. Tak, ze małzonka bedzie zadowolona, a twoja kieszen zbytnio nie ucierpi. Będzie Pan zadowolony … tak jak ja. 

Fakt, ze bylo to z 10 lat temu ale moze jeszcze robi w tej branzy.

Godzinę temu, jurek napisał:

Za stary i za głuchy a na chleb mam z innego, bardzo satysfakcjonującego mnie podwórka. Zapytałem z ciekawości.

Swoją drogą jestem zdziwiony, że brak jest takich firm zajmujących się kompleksową obsługą HigEndu. Na rynku PRO i CARaudio to działa.

Ukryta Zawartość

Jedni wolą zlote bezpieczniki, inni adaptacje akustyczną. Jedni wolą kochać od porzodu, inni być od tylu. Mamy wolny kraj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

15 godzin temu, jurek napisał:

Bardzo chętnie bym zobaczył na wykresie ten siad na basie. Najlepiej pomiar przed, wymiana bezpiecznika i pomiar po, różnica czasu między pomiarami tyle co trzeba na wymianę bezpiecznika i żeby to była jedyna zmienna w tym równaniu. O niezmienności pozycji mikrofonu nie mówię bo to oczywiste. 🫢

9 minut temu, ferszcik napisał:

Bardzo chętnie bym zobaczył na wykresie ten siad na basie. Najlepiej pomiar przed, wymiana bezpiecznika i pomiar po, różnica czasu między pomiarami tyle co trzeba na wymianę bezpiecznika i żeby to była jedyna zmienna w tym równaniu. O niezmienności pozycji mikrofonu nie mówię bo to oczywiste. 🫢

Jakos ironii autora nie wyczules 🙂 .

Z wykresu widac, ze wystepuja mody pomieszczenia.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Jakos ironii autora nie wyczules 🙂 .

Z wykresu widac, ze wystepuja mody pomieszczenia.

Chyba niestety nie wyczułem...

Ostatnio dużo o bezpiecznikach na forum i za bardzo mi się udzieliło

2 godziny temu, ferszcik napisał:

Bardzo chętnie bym zobaczył na wykresie ten siad na basie.

I ty sobie wyobrazasz ze to roznice na poziomie wielu decybeli sa?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

50 minut temu, rafa napisał:

Ja myślałem że kolega Jurek to sobie wyobrażał dlatego chciałem zobaczyć to na wykresie, ale w tym momencie nie wyłapałem ironii 😄

Godzinę temu, rafa napisał:

A na poziomie ilu dB są? Oczywiście w/g Ciebie, oraz jakie min. różnice w dB słyszysz?

Może wreszcie jakiś "konkret"? 

Edytowane przez iro III
4 godziny temu, ferszcik napisał:

Bardzo chętnie bym zobaczył na wykresie

Najlepiej takie robione w stodole z 20m ? Bo chyba nie myślisz, że na te robione w warunkach domowych mogą być decydującym wzorcem.

22 godziny temu, jurek napisał:

Ukryta Zawartość

Tia ... to na pewno, ale to na pewno przez bezpiecznik 👽

6 godzin temu, ferszcik napisał:

Niech przysunie kolumny do ściany, bo coś mi ten wykres wygląda, na większą odległość do ściany za kolumnami - no chyba, że mają tak nierówny przebieg "fabrycznie" 🤣

Ukryta Zawartość

W dniu 26.11.2024 o 20:48, jurek napisał:

Fajny temat ... zaczęło się od firmy świadczącej kompleksowe usługi audio a skończyło na bezpiecznikach ... 

11 godzin temu, szpakowski napisał:

Fajny temat ... zaczęło się od firmy świadczącej kompleksowe usługi audio a skończyło na bezpiecznikach ... 

Ja mysle ze sie dopiero rozkreca i skonczy sie typowa napierdzialanka i szydera 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi