Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost. Jakie różnice w brzmieniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się coś dowiedzieć..

1 pytanie:

Jakie są różnice brzmieniowe między tymi przewodnikami głośnikowymi?

- Purple Flare

- Blue Heaven

- Red Dawn

2 pytanie:

Po czym poznać, że sklep albo osoba prywatna sprzedaję nam podróbę produktu?

3 pytanie

Dlaczego, aż tak kolosalne są różnice w cenie między tymi kablami.

Czy warto tyle płacić?

Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi!

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Nikt nie miał, nikt nie słyszał?

Z ciszy wynika że nikt nie miał i nikt nie slyszał ...a Ci co mają to mają "Nordost-y" ...ale z Ali 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

Z ciszy wynika że nikt nie miał i nikt nie slyszał ...a Ci co mają to mają "Nordost-y" ...ale z Ali 😁

Wygrałeś!!!

22 minuty temu, tymek napisał:

Dobre, sam mam topowe i mniej topowe Nordosty z Ali. Wizualnie są podobne, dźwiękowo nie wiem.

No właśnie ja też takie mam i ciekawi mnie jak brzmią w stosunku do oryginału. 

Na pewno ktoś takie ma, nie wierzę, że nie 🙂

ja kupiłem vdh the third oczywiście używkę na którą polowałem kupę lat i nie wyobrażam sobie podróbę węglówki, gdzie zamiast węgla ktoś by tam jakiś metal włożył.

i tak samo myślę o każdym kablu, przecież tam może być wszystko tylko nie to co powinno być.

jak zwał tak zwał ale to podróba i pisanie o duplikacie jest nadużyciem przez ali

1 godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

Ci co mają są na innym forum , tutaj już nie piszą.

Zgadnij dlaczego 🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Ci co mają są na innym forum , tutaj już nie piszą.

Zgadnij dlaczego 🤭

Pewnie dlatego, że mają świadomość co ludzie z audiostereo używają.

Po prostu, wolą się tu nie ujawniać...

W dniu 2.12.2024 o 21:47, Bukaj napisał:

1 pytanie:

- Purple Flare

- Blue Heaven

- Red Dawn

Cześć. Pierwszych nie miałem, nie znam, nie wypowiadam się. Red Dawn to postęp w stosunku do Blue Heaven. Wyższa seria. Porównywałem wprawdzie IC, ale miałem głośnikowe RedDawn na teście i wrażenia były niemal identyczne. To raczej jasne kable, grające dosyć szczegółowo. Napewno nie dociążą przekazu. Red dawn był zdecydowanie lepszy od Blue Heaven, ale szczegółowych różnic już nie pamiętam. Był jeszcze starszy Solar Wind - starszy odpowiednik Blue Heaven i z tego co pamiętam lepszy od niego.

To dobre, ale specyficzne kable do ciemnych/smołowatych systemów wymagającyvh rozjaśnienia.

2 pytanie:

Najlepiej porównać z oryginałem. Ja zadzwoniłem kiedyś do dystrybutora i mając w ręce oferowany sh podpytałem o szczegóły budowy oryginału, który miał w ręce przedstawiciel dystrybutora. Kilkanaście minut rozmowy i wszystko jasne 😉 Nie wiem tylko, czy każdy dystrybutor będzie tak miły i uczynny.

To jest pytanie do producenta.

Czy warto tyle płacić?

Na to pytanie możesz odpowiedzieć sobie tylko Ty sam.

Testuj, sprawdzaj, badaj 🙂 Powodzenia.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Pewnie dlatego, że mają świadomość co ludzie z audiostereo używają.

Po prostu, wolą się tu nie ujawniać...

Chyba na whatsbestforum czytałem, jeden gość co miał oryginały z ciekawości zamówił te podróby i napisał, że jak na cene rzeczywiście niezłe ale do oryginału to im baaaardzo daleko 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

38 minut temu, rafa napisał:

Chyba na whatsbestforum czytałem, jeden gość co miał oryginały z ciekawości zamówił te podróby i napisał, że jak na cene rzeczywiście niezłe ale do oryginału to im baaaardzo daleko 😉

Na jednym z naszych for, też są podobne opinie, to tylko nabywcy podjebek z alliexpress łudzą się, że mają za ułamek ceny oryginału to samo, ewentualnie substytut oryginału. 

😁

3 godziny temu, tymek napisał:

Duplikaty, jeżeli już. Na Ali nie ma słowa o podróbkach.

W jakie jeszcze słowa ubierzecie te podróbki, żeby tylko usprawiedliwiać się z zakupu i wspierania procederu podrabiania czyiś praw własności intelektualnej i myśli technicznej itp. jak zwał tak zwał. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, tymek napisał:

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Na jednym z naszych for, też są podobne opinie, to tylko nabywcy podjebek z alliexpress łudzą się, że mają za ułamek ceny oryginału to samo, ewentualnie substytut oryginału. 

😁

W jakie jeszcze słowa ubierzecie te podróbki, żeby tylko usprawiedliwiać się z zakupu i wspierania procederu podrabiania czyiś praw własności intelektualnej i myśli technicznej itp. jak zwał tak zwał. 

W czerwcu znajomy przy okazji podesłał mi podjeby z Alli- po 5 minutach powędrowały do kartonu, a powinny na śmietnik. 

IMG_7891.jpeg

10 godzin temu, juro napisał:

Cześć. Pierwszych nie miałem, nie znam, nie wypowiadam się. Red Dawn to postęp w stosunku do Blue Heaven. Wyższa seria. Porównywałem wprawdzie IC, ale miałem głośnikowe RedDawn na teście i wrażenia były niemal identyczne. To raczej jasne kable, grające dosyć szczegółowo. Napewno nie dociążą przekazu. Red dawn był zdecydowanie lepszy od Blue Heaven, ale szczegółowych różnic już nie pamiętam. Był jeszcze starszy Solar Wind - starszy odpowiednik Blue Heaven i z tego co pamiętam lepszy od niego.

To dobre, ale specyficzne kable do ciemnych/smołowatych systemów wymagającyvh rozjaśnienia.

Najlepiej porównać z oryginałem. Ja zadzwoniłem kiedyś do dystrybutora i mając w ręce oferowany sh podpytałem o szczegóły budowy oryginału, który miał w ręce przedstawiciel dystrybutora. Kilkanaście minut rozmowy i wszystko jasne 😉 Nie wiem tylko, czy każdy dystrybutor będzie tak miły i uczynny.

To jest pytanie do producenta.

Na to pytanie możesz odpowiedzieć sobie tylko Ty sam.

Testuj, sprawdzaj, badaj 🙂 Powodzenia.

Właśnie taką odpowiedź chciałem uzyskać. Dzięki 

12 godzin temu, tymek napisał:

"Duplikaty" 🤦‍♂️ ...ot prosta definicja - "Duplikat (łac. duplicare — podwajać) — drugi egzemplarz obiektu, identyczny z pierwszym. W odróżnieniu od kopii, duplikat nie jest utworzony na wzór oryginału, ale pochodzi z tego samego źródła, co pierwszy egzemplarz."

Edytowane przez Ma_cieQ

Witam.

Chciałbym się coś dowiedzieć..

1 pytanie:

- Purple Flare

- Blue Heaven

- Red Dawn

2 pytanie:

3 pytanie

Czy warto tyle płacić?

Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi!

Ja z tymi przewodami o które pytasz miałem pobieżne doświadczenie bo słuchałem tylko RedDawn u mojego znajomego, ale mam sporo kabli Nordosta, między innymi głośnikowe Tyr2. 

Mam za to sporo doświadczeń z podróbkami. Ogólnie na rynku wtórnym moim zdaniem 80% ofert to są podróbki. Większość wygląda bardzo dobrze i w zasadzie bez jakiegoś super doświadczenia jest je bardzo trudno odróżnić. Wszystkie brzmią fatalnie, większość nadaje się prosto do śmietnika, odsłuchanie kabla przy kupowaniu używki to jest absolutny mus. Niedawno mój kolega zachęcony odsłuchaniem mojego XLRa (też Tyr2) postanowił go kupić. Trzy pierwsze kable które kupił w ogłoszeniach to były podróbki (drugi gość miał nawet fakturę z AudioKlanu, akurat ten kabel wyglądał najbardziej podejrzanie, luty np. wyglądały jakby je zrobiło dziecko na ZPTach i paradoksalnie najlepiej grał, ale i tak dużo gorzej od oryginału), w zasadzie chciał się poddać ale za czwartym razem trafił w końcu ori na Ebayu. 

46 minut temu, Kuki12325 napisał:

W czerwcu znajomy przy okazji podesłał mi podjeby z Alli- po 5 minutach powędrowały do kartonu, a powinny na śmietnik. 

Też niedawno słuchałem tych Odinów z Ali, kumpel je z ciekawości kupił. Wyglądają super, ale nadają się tylko do śmietnika.

14 minut temu, kaviter napisał:

Ja z tymi przewodami o które pytasz miałem pobieżne doświadczenie bo słuchałem tylko RedDawn u mojego znajomego, ale mam sporo kabli Nordosta, między innymi głośnikowe Tyr2. 

Mam za to sporo doświadczeń z podróbkami. Ogólnie na rynku wtórnym moim zdaniem 80% ofert to są podróbki. Większość wygląda bardzo dobrze i w zasadzie bez jakiegoś super doświadczenia jest je bardzo trudno odróżnić. Wszystkie brzmią fatalnie, większość nadaje się prosto do śmietnika, odsłuchanie kabla przy kupowaniu używki to jest absolutny mus. Niedawno mój kolega zachęcony odsłuchaniem mojego XLRa (też Tyr2) postanowił go kupić. Trzy pierwsze kable które kupił w ogłoszeniach to były podróbki (drugi gość miał nawet fakturę z AudioKlanu, akurat ten kabel wyglądał najbardziej podejrzanie, luty np. wyglądały jakby je zrobiło dziecko na ZPTach i paradoksalnie najlepiej grał, ale i tak dużo gorzej od oryginału), w zasadzie chciał się poddać ale za czwartym razem trafił w końcu ori na Ebayu. 

Też niedawno słuchałem tych Odinów z Ali, kumpel je z ciekawości kupił. Wyglądają super, ale nadają się tylko do śmietnika.

Nic dodać nic ująć - podpisuję się rękami i nogami pod tym co napisałeś 💪. Ale w innym dziale moje spostrzeżenia odnośnie jakości drutów z Ali nazwano "demonizowaniem" 😁 co oczywiście nie zmieniło mojego do nich nastawienia

Mnie to z tymi podrabianymi kablami najbardziej zadziwiają podróbki naprawdę tanich przewodów. Taki Odin za 300zł to wiadomo że jest przypał, ale kumpel do mnie kiedyś przylazł z RCA Siltecha, nie pamiętam modelu ale w sklepie nowy kosztuje z 1800zł. Przewód grał tragicznie źle, ale kumpel nie był przekonany, więc pojechaliśmy do sklepu wpłaciliśmy te 1800 zeta depozytu i posłuchaliśmy oryginału. Gość chciał sprzedać tą podróbkę za 900zł, wszystko było karton i faktura z jakiegoś sklepu chyba z Holandii.

16 godzin temu, Bukaj napisał:

Najlepiej żebyś posłuchał i sam ocenił (u nas w salonie masz taką możliwość), ale odpowiadając bardziej dokładnie na Twoje pytanie:

•  Purple Flare - dość uniwersalna pozycja, nie wyróżnia się w nim żaden z zakresów pasma, ale gra przyjemnie

• Blue Heaven - bardzo przyjemny, raczej jasny przewód dający więcej w środkowych i górnych rejestrach. Jak lubisz wyraźne grane to jest to dobry kierunek
  • Red Dawn - z całego tego zestawienia przewód o największym dociążeniu w dolnych rejestrach, góra i średnica mniej wyraźna niż w Blue Heaven

Czy warto dopłacać ? Moim zdaniem warto, ale każdy może oceniać to indywidualnie

Jak poznać podróbki? porównać z oryginałem 🙂 Wydaje mi się, że żaden salon audio nie zajmuje się sprzedażą podróbek, więc nie będzie ciężko znaleźć miejsce do porównania (mam nadzieję, że nie jestem w błędzie 😄 )

34 minuty temu, Audio Format napisał:

Najlepiej żebyś posłuchał i sam ocenił (u nas w salonie masz taką możliwość), ale odpowiadając bardziej dokładnie na Twoje pytanie:

•  Purple Flare - dość uniwersalna pozycja, nie wyróżnia się w nim żaden z zakresów pasma, ale gra przyjemnie

• Blue Heaven - bardzo przyjemny, raczej jasny przewód dający więcej w środkowych i górnych rejestrach. Jak lubisz wyraźne grane to jest to dobry kierunek
  • Red Dawn - z całego tego zestawienia przewód o największym dociążeniu w dolnych rejestrach, góra i średnica mniej wyraźna niż w Blue Heaven

Czy warto dopłacać ? Moim zdaniem warto, ale każdy może oceniać to indywidualnie

Jak poznać podróbki? porównać z oryginałem 🙂 Wydaje mi się, że żaden salon audio nie zajmuje się sprzedażą podróbek, więc nie będzie ciężko znaleźć miejsce do porównania (mam nadzieję, że nie jestem w błędzie 😄 )

Blue Heaven jest lepszy jeśli chodzi o górę i środek pasma? 

Myślałem, że Red Dawn jest pod każdym względem liderem z tych 3 propozycji

16 godzin temu, rafa napisał:

Chyba na whatsbestforum czytałem, jeden gość co miał oryginały z ciekawości zamówił te podróby i napisał, że jak na cene rzeczywiście niezłe ale do oryginału to im baaaardzo daleko

A na stevehoffman i audiogon jest masa pozytywnych opinii. Wręcz entuzjastycznych. Warto poczytać.

Generalnie jest spory rozstrzał jakościowy, w zależności od sklepu, pomimo, że wyglądają identycznie.

Można trafić guano albo perły.

6 minut temu, miki450 napisał:

A na stevehoffman i audiogon jest masa pozytywnych opinii. Wręcz entuzjastycznych. Warto poczytać.

Generalnie jest spory rozstrzał jakościowy, w zależności od sklepu, pomimo, że wyglądają identycznie.

I Właśnie to jest w tym straszne...

Godzinę temu, miki450 napisał:

Tez trzeba przyjrzeć sie typowemu uzytkownikowi poszczegolnych for. Tam gdzie dominuja poczatkujacy beda inne opinie od tych gdzie jest duzo doswiadczonych uzytkownikow.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

nordost , z mojego doświadczenia - wysoko , szczegółowo ale wysoko , do systemów raczej przymulonych ale przymulenie to straty które bez sensu przydałoby się podciągnąć właśnie nordostem [ mam na myśli kable do ok 6.000]

7 minut temu, krzystekov napisał:

nordost , z mojego doświadczenia - wysoko , szczegółowo ale wysoko , do systemów raczej przymulonych ale przymulenie to straty które bez sensu przydałoby się podciągnąć właśnie nordostem [ mam na myśli kable do ok 6.000]

Które modele sprawdzałeś?

blue haven - głośnikowy , shiva zasilający , to raczej niższa średnia półka , i zdałem sobie sprawę że z nordostem to trzeba wysoko postawić poprzeczkę żeby było to coś ,więc zrobiłem deal przejścia na kimbera i nie żałuje

• Pokaż nowe odpowiedzi