Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.12.2024 o 00:00, fetek napisał:

Uważaj tylko na olej bo 0W20/30 to kolorowa woda nie smarowidło.

Do jazdy wokół komina i wyskoki autostradą po Polsce to źle to się nie sprawuje gorzej w takiej Chorwacji jazda po górach i 35-38stopni to mógłby być problem. Dużo zależy jaki ślinik i jaki producent oleju (dedykowany pod konkretny silnik).

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Czuję doskonale i właśnie stąd brak bezgranicznego zachwytu.

czujesz aż za dobrze, dlatego masz problemy z obsługą.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak to automat na S-ce, nie ja.

stare automaty, nowsze wyższe obroty utrzymują tylko przez chwilę.

Teraz, mariusz05 napisał:

Do jazdy wokół komina i wyskoki autostradą po Polsce to źle to się nie sprawuje gorzej w takiej Chorwacji jazda po górach i 35-38stopni to mógłby być problem. Dużo zależy jaki ślinik i jaki producent oleju (dedykowany pod konkretny silnik).

z tymi olejami nawet ASO mają problemy.... ja akurat nie mam ale kolega w GR już ma drugi silnik. na gwarancji 😅

Godzinę temu, kichanadeta napisał:

Gdyby jeszcze komunikacja mijeska w metropoliach byla przystosowana do takiej ilosci pasazerow. 

U mnie na zadupiu chińskie elektryki jeżdżą za free. Ale prócz młodzieży, która zrobiła sobie z tych autobusów darmowy pub to słabo ja to widzę. Ktoś tam niby jeździ, ale jakim kosztem. Żeby nie te unijne dopłaty to bez sensu by to było. 

?👈

10 minut temu, rafal735r napisał:

U mnie na zadupiu chińskie elektryki jeżdżą za free. Ale prócz młodzieży, która zrobiła sobie z tych autobusów darmowy pub to słabo ja to widzę. Ktoś tam niby jeździ, ale jakim kosztem. Żeby nie te unijne dopłaty to bez sensu by to było. 

u nas był jeden ale już go nie widać, problem był z zasiegiem, ponoć nie nadawał się na żadną trasę.

Kolekcja bryczek Asada. Fajnie jest mieć cały kraj na własność. To samo Łukaszenka - prywatny majątek białoruskiego ludojada szacuje się nawet na 10 miliardów dolarów.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Kolekcja bryczek Asada. Fajnie jest mieć cały kraj na własność. To samo Łukaszenka - prywatny majątek białoruskiego ludojada szacuje się nawet na 10 miliardów dolarów.

Przecież już się zawinął do ruskich. 

?👈

1 godzinę temu, kichanadeta napisał:

Gdyby jeszcze komunikacja mijeska w metropoliach byla przystosowana do takiej ilosci pasazerow. 

W Monachium jeździ 101 sztuk MAN Lion’s City E Solobus, do polowy następnego roku będzie ich 129 sztuk, w sumie ponad polowa

31 minut temu, .:Gerard:. napisał:

W Monachium jeździ 101 sztuk MAN Lion’s City E Solobus, do polowy następnego roku będzie ich 129 sztuk, w sumie ponad polowa

W HH tez komunikacja jest rozbudowana, a mimo to autobusy, ubahny, pociagi, statki sa przaladowane tak, ze czasem trudno w ogole wsiasc. 

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

o,dalej staracie sie przekonac zwolennika elektrodebilności?

Może się uda.
dzieci w kongo dalej będa wydobywać szczęscie dla uśmiechniętych posiadaczy elektromobilów.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, kichanadeta napisał:

W HH tez komunikacja jest rozbudowana, a mimo to autobusy, ubahny, pociagi, statki sa przaladowane tak, ze czasem trudno w ogole wsiasc. 

W Monachium wzięli się za rozbudowanie tramwajów, cala zachodnio południowa strona sparaliżowana
Parkingi w centrum się kurczą, w sensie wydzielane strefy, coraz więcej parkingów tylko dla aut z wypożyczalni, "chcą nas uszczęśliwić"

Nie polecam na takim stawać, 50-60€ kara

carsharing-fahrzeug-parken-schild-in-mun

W HH podobnie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

19 minut temu, .:Gerard:. napisał:

W Monachium wzięli się za rozbudowanie tramwajów, cala zachodnio południowa strona sparaliżowana
Parkingi w centrum się kurczą, w sensie wydzielane strefy, coraz więcej parkingów tylko dla aut z wypożyczalni, "chcą nas uszczęśliwić"

Nie polecam na takim stawać, 50-60€ kara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Postępująca komuna

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

o,dalej staracie sie przekonac zwolennika elektrodebilności?

Może się uda.
dzieci w kongo dalej będa wydobywać szczęscie dla uśmiechniętych posiadaczy elektromobilów.

A ty nie bądź taki lepszy ...., się doinformuj, ile życia zabrały katastrofy przez wycieki ropy, wybuchy, afery np. dla Shell-a, wykorzystywanie ludzi, mordowanie bez konsekwencji przez mafie, bandy, skorumpowane Rządy, to sie dzieje cały czas, koncerny o wszystkim wiedzą, ale ignorują, bo ich interesuje tylko tanio kupić i drogo sprzedać.
Moze teraz tobie tez uśmierz zrzednie

• Moderatorzy
9 godzin temu, rafal735r napisał:

Już sobie za darmo nie poparkujemy:

Ukryta Zawartość

Poniżej 100 tys mieszkańców???? Byłem w pipiduwie co się nazywa Kamień Krajeński 2500 mieszkańców (na północ od Bydgoszczy) i tam w centrum ???? Też było płatne parkowanie. Nic tylko się zatrzymywać, zwiedzać , knajpa....

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Teraz, .:Gerard:. napisał:

A ty nie bądź taki lepszy ...., się doinformuj, ile życia zabrały katastrofy przez wycieki ropy, wybuchy, afery np. dla Shell-a, wykorzystywanie ludzi, mordowanie bez konsekwencji przez mafie, bandy, skorumpowane Rządy, to sie dzieje cały czas, koncerny o wszystkim wiedzą, ale ignorują, bo ich interesuje tylko tanio kupić i drogo sprzedać.

Samochód elektryczny-ponad 100 lat temu.
Kto wprowadził ropę?
Rotschildowie?

dobrze.
Planet Parethood-10 000 0000 aborcji rocznie w USA.
Ty mówisz o wykorzystywaniu "ludzi"
?
skąd lit,tantal i inne?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, mariusz05 napisał:

W Chorwacji też byłem w towarzystwie 0W20 nie raz 😉

Niektórzy zapominają, że olej oprócz smarowania pełni również rolę chłodziwa.

18 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A ty nie bądź taki lepszy ....,

To Tobie wydaje się, że elektryki są lepsze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, Zbig napisał:

W Chorwacji też byłem w towarzystwie 0W20 nie raz 😉

Niektórzy zapominają, że olej oprócz smarowania pełni również rolę chłodziwa.

Za mało lepki może spowodować zerwanie filmu olejowego i przycieranie silnika. Hondę zalałem Shellem 5W30 (lepkość podobna do 0W20)i na autostradzie przy 38stopniach były problemy z przekroczeniem 100km/h, w następnym roku 5W40 Mobila którego lepkość podchodziła bardziej pod 10W40, 140km/h bezproblemowo jedynie  pod górkę zmieniałem z 6 na 5bieg.

15 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

No kurde przypadek. WbNiemczech Niemieckie MANy, a u nas Chińszczyzna. 

?👈

Najczęściej omawiane tutaj są problemy motoryzacji z początku lat dziewięćdziesiątych. Jak sobie czytam przemyślenia tutaj, to sobie uzmysławiam, że mój pierwszy samochód bmw 525tds 99’ to był kosmos w porównaniu z tym, czym ludzie z tego tematu jeżdżą i czym się zachwycają…
Zauważ jednak, że nie każdy jest chirurgiem.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

9 godzin temu, mariusz05 napisał:

Za mało lepki może spowodować zerwanie filmu olejowego i przycieranie silnika.

głównie o film chodzi, w tym konkretnym przypadku zerwanie nastąpiło już przy 100st, olej miał ~5 tyś km przebiegu i jakieś 5 miesięcy. 

21 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki pracy takich dzieci możesz śmigać elektrykiem.

W dniu 8.12.2024 o 23:54, Zbig napisał:

B420T2

Zważywszy, że z 2 litrów wycisnęli 250 koni, to nie wiem ile ta przyjemność potrwa 🙂

Kolega mówi ze silniki bardzo fajne ale problemem są gówniane skrzynie z którymi nic nie zrobisz. Ja w sumie z tego powodu omijam Volvo, PSA itd.

Tak dla porównania dzisiaj sprawdziłem rodziców Q5 FY co prawda 2.0 TDI ~230ps, spalanie auta 5,8.

Znajomego XC 40 z 1.5T i jakimś wspomaganiem EV (nie plug in) spalanie auta 5.2 litra...

Ale Ty ponoć masz benzynę po 5.19 więc luzik 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

A tak żyją służąc dla Shell

Ukryta Zawartość

24ca23f5-2f51-4f52-980d-55f126f503cd.jpe

Wiec panowie jutro zamiast do samochodów to na rowerki .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
35 minut temu, fetek napisał:

łównie o film chodzi, w tym konkretnym przypadku zerwanie nastąpiło już przy 100st, olej miał ~5 tyś km przebiegu i jakieś 5 miesięcy. 

Pewnie wina poniekąd ekologii tzn. rozcieńczania oleju przy dopalaniu DPF. Dlatego wziąłem benzynę  bez turbo i dpf-u(gpf-u) puki jeszcze są a konkretnie Mazde. Do wolnossących się przyzwyczaiłem po użytkowaniu Hondy (18 lat i jeszcze nie zgniła co prorokowali )a silnik jeździ na wszystkim od wody po parówkach po 10W60 ale nie polecam bo Vtec na tym miodzie się nie włączał.

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Wiec panowie jutro zamiast do samochodów to na rowerki .....

Tylko żebyś na budowę zdążył.

Teraz, mariusz05 napisał:

Pewnie wina poniekąd ekologii tzn. rozcieńczania oleju przy dopalaniu DPF. Dlatego wziąłem benzynę  bez turbo i dpf-u(gpf-u) puki jeszcze są a konkretnie Mazde. Do wolnossących się przyzwyczaiłem po użytkowaniu Hondy (18 lat i jeszcze nie zgniła co prorokowali )a silnik jeździ na wszystkim od wody po parówkach po 10W60 ale nie polecam bo Vtec na tym miodzie się nie włączał.

pisałem że to GR... benzyna turbo z GPF, auto miało lekko ponad rok. 

Mazda ma spoko silniki.

• Moderatorzy

Niemcy nie chcą już elektryków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A kiedy chcieli? Sprzedaż na poziomie kilkunastu procent pokazuje, że kto nie musi to elektryka nie kupuje (osoby, które nie muszą do zakupu auta podchodzić racjonalnie pomijam).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, stench napisał:

Niemcy nie chcą już elektryków.

Ukryta Zawartość

W ostatnich dniach inne statystyki widziałem, prognozują ze zamkniecie roku to np .Tesla minimalnie ale więcej sprzeda w tym roku niz poprzednim, Tesla ma wprowadzić nowości na rynek na początku przyszłego roku i to może być niespodzianka

Ogólna sprzedaż aut drastycznie zmalała, nie ma znaczenia elektro czy spalinowe, dlatego kryzys producentów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.