Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Pojechaliiii 😉 

No nie można jeździć na bele jakim i standardowo wymienianym  a nie co wyczynową jazdę oleju przy takich prędkościach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

59 minut temu, ASURA napisał:

No nie można jeździć na bele jakim i standardowo wymienianym  a nie co wyczynową jazdę oleju przy takich prędkościach

Swego czasu przez całe Niemcy przejechałem autem o V-max 175km/h, starając się utrzymywać licznikowe 200km/h. Oznaczało to kilkunasto minutowe odcinki z gazem do dechy i 6000obr/min, i tak przez jakieś 4-5godz. Olej byle jaki, zmieniany niewiadomo kiedy. Z autem stało się... napisałem "przejechałem", więc chyba się domyślisz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Swego czasu przez całe Niemcy przejechałem autem o V-max 175km/h, starając się utrzymywać licznikowe 200km/h. Oznaczało to kilkunasto minutowe odcinki z gazem do dechy i 6000obr/min, i tak przez jakieś 4-5godz. Olej byle jaki, zmieniany niewiadomo kiedy

Domyślam się że perpetuum mobile jechałeś

U mnie przy v-max auto wchodzi w tryb żeglowania i nie trzeba wciskać gaz do dechy bo po prostu silnik bierze tyle paliwa ile może pracując na niższych obrotach (krzywa maksymalnego momentu  w zakresie obrotów się kłania) jest bardzo fajny 6 "nadbieg" na taką jazdę i na tempomacie widać że to optimum patrząc na opór powietrza i zachowywaniu się auta przy większych podjazdach na których auto z dużymi nie opływowymi gabarytami i tylko 0,084 KM/ kilogram masy własnej musi zwalniać

Niestety przy zjazdach z górki producent przewidział przy przekraczaniu 200 km odcinanie paliwa a może dobrze bo żadnych dymów z silnika w tych sportowych autach z górnej półki na filmiku od Gerarda nie widać...

Już kiedyś pisałem na bardzo dobrych środkach smarnych jest możliwość w stosunku do smarów premium obniżenie temperatury pracy nawet o 17*Celsjusza a to przy ekstremalnych warunkach jest w uj dużo i oszczędza bardzo mechanizmy współpracujące lub pozwala na uzyskanie lepszych wyników i np. przy 200km/h nic w silniku mi nie wyje ot pięknie pracuje jak to u nie wyżyłowanej nie tuningowanej Hondy

Teraz używam inny fajny smar zmniejszający temperaturę pracy tłoków, pierścieni,cylindrów przez lepsze odprowadzenie ciepła oraz niższy współczynnik tarcia. Smar jest podawany jak nadtlenek z paliwem i nie wychodzi to drogo w przypadku posiadania instalacji LPG bo to raptem 43 grosze na 100km (43złote na 10'000km) daje już bardzo dobre rezultaty ale kto bogatemu zabroni, można na tego typu "wyścigi" dać i x10 ale pewnie przyrost z jakością będzie wtedy podobny jak w audio w High Endzie

Edytowane przez ASURA

Ty tym oplem to tak wyścigowo czytam jeździsz; no mnie to przerasta począwszy od zaparowujących się szyb w nim...

• Moderatorzy

Na którymś z polskich motoryzacyjnych kanałów yt kupili uszkodzony silnik od jakiegoś elektrycznego audi. Rozbebeszyli to cudo i wyszło na to , że współczesna niemiecka myśl techniczna jest w stanie spitolić i sabotować nawet tak starą, sprawdzoną i dopracowaną konstrukcję jaką jest silnik elektryczny.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

1 godzinę temu, stench napisał:

Na którymś z polskich motoryzacyjnych kanałów yt kupili uszkodzony silnik od jakiegoś elektrycznego audi. Rozbebeszyli to cudo i wyszło na to , że współczesna niemiecka myśl techniczna jest w stanie spitolić i sabotować nawet tak starą, sprawdzoną i dopracowaną konstrukcję jaką jest silnik elektryczny.

Widocznie nie jest dopracowana skoro dopiero sie ucza jak budowac silniki do samochodow. Tesla nie bez powodu jest z przodu stawki i inni nie do konca maja ich efektywnosc. Technologia dojrzewa.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Takie są już opinie a co na to klienci którzy już kupili Teslę?

Najwięcej negatywnych opinii sieją ci, którzy nie tylko Tesli nie mają, a nawet e-auta

Cala motoryzacja w tej chwili ma kryzys, Tesla dodatkowo ze względów politycznych.
 Z tego co mi wiadomo, niedługo wejdzie parę nowości od Tesla, jedno to nowe akumulatory, ładowarki już budują i przerabiają z dostosowaniem do nowej technologii.

32 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Najwięcej negatywnych opinii sieją ci, którzy nie tylko Tesli nie mają, a nawet e-auta

Cala motoryzacja w tej chwili ma kryzys, Tesla dodatkowo ze względów politycznych.
 Z tego co mi wiadomo, niedługo wejdzie parę nowości od Tesla, jedno to nowe akumulatory, ładowarki już budują i przerabiają z dostosowaniem do nowej technologii.

Ten gościu z YT trochę doświadczenia z energią ma, proponuje poczytać jego tematy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

47 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie widzę potrzeby sprawdzania w praktyce czegoś, co już w teorii jest do d...

59 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Z tego co mi wiadomo, niedługo wejdzie parę nowości od Tesla, jedno to nowe akumulatory, ładowarki już budują i przerabiają z dostosowaniem do nowej technologii

Godnego następcy Golfa III/Astry 1 nie widać.

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Tak jak pisalem w tamtym roku. Dojechala w koncu nowa Y i wrocila sprzedaz. Ale warto tez zwrocic uwage na to jak dobrze radzi sobie VW jako calosc. BYD z Sealion dopiero w 3 dziesiatce mimo super ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z
W dniu 28.03.2025 o 16:11, stench napisał:

Muszą kupować drogo baterie to oszczędzają na wszystkim innym...

58 minut temu, piter z napisał:

Ale warto tez zwrocic uwage na to jak dobrze radzi sobie VW jako calosc.

Na rynku VW ma jeden problem: jak Tesla ma wizerunek pioniera nowoczesnej technologii pro ekologicznej, a także luksusowego gadżetu dla ubogich, tak VW zmagać się musi z legendą "aut idealnych" typu Golf 3 czy Passa B5.

W dniu 29.03.2025 o 19:34, ASURA napisał:

Ten gościu z YT trochę doświadczenia z energią ma, proponuje poczytać jego tematy

😅 raczej pomijać naciągaczy i psychopatów.

No nie do końca.. oglądałeś i nie uwarzyłeś np zaawansowanego sytemu chłodzenia ?

30 minut temu, fetek napisał:

No nie do końca.. oglądałeś i nie uwarzyłeś np zaawansowanego sytemu chłodzenia ?

Tak zaawansowane że głupiej uszczelki dobrze nie założyli i medium chłodzące wyciekło w niebyt

32 minuty temu, fetek napisał:
W dniu 29.03.2025 o 19:34, ASURA napisał:

😅 raczej pomijać naciągaczy i psychopatów.

Gościu wygląda na ADHD ale Elon Musk też tak ma...

Czegoś nie wiem?

Masz na myśli ten film gdzie gufniana uszczelka za może 3zł był przyczyną uszkodzenia silnika elektrycznego za który serwis liczy sobie 72tys.zł?

To był doskonały przykład jak serwisy robią nas we hua....tak zwana przewaga dzięki technice....trochę szkoda kiedyś Audi robiło fajne autka.

11 godzin temu, fetek napisał:

zaawansowany system niczego tu nie zmienia,odjxxxxxi gufno i tyle.

W dniu 29.03.2025 o 18:00, .:Gerard:. napisał:

To będzie rewolucja! Tak!  Tym razem już na pewno! Po prostu nie mogę się doczekać! 😄😄😄

To mnie rozwaliło:

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 godzin temu, ASURA napisał:

Tak zaawansowane że głupiej uszczelki dobrze nie założyli i medium chłodzące wyciekło w niebyt

ten materiał jest stary i dotyczy silników na które była akcja serwisowa...

4 godziny temu, il Dottore napisał:

To będzie rewolucja! Tak!  Tym razem już na pewno! Po prostu nie mogę się doczekać! 😄😄😄

Ty to na nową Dacie czekaj, a ja chętnie poczekam aż w Tesla wprowadzi nowości.

4 godziny temu, il Dottore napisał:

To mnie rozwaliło:

A to raczej smutne, bo sporo ludzi, a nawet na tym forum pokupowali bubel na AliExpress i nawet w Hi-End rozumy zjedli .... .

1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

ja chętnie poczekam aż w Tesla wprowadzi nowości.

Uważaj, żeby Ci odgrzanego kotleta nie wcisnęli.

-----

6 godzin temu, il Dottore napisał:

To mnie rozwaliło:

No i ch.j szczelił latami dopracowywaną aerodynamikę, dzięki której Tesla 2-gen na tych samych bebechach zajedzie o 2km dalej.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Uważaj, żeby Ci odgrzanego kotleta nie wcisnęli.

Niestety, odgrzewane kotlety to u stellantis, takimi zagrywkami wykopują sobie grób.

Tesla jak widać po wprowadzaniu nowych modeli, czy częstych aktualizacjach, wie ze klienta i użytkownika trzeba słuchać.

Przestańcie podpierać sie tymi Youtuberami, którym chodzi tylko o wyświetlenia, patrzcie na osiągnięcia, młoda firma jak Tesla konkuruje między starymi graczami na rynku, w dodatku już ich przebiła tym, że w niższej cenie ma więcej w standardzie, i oprogramowanie nie do przebicia.

7 minut temu, jarekb napisał:

lipa z tą klamką , kawałek sznurka do pociągania 

Jak ktoś jest niepelno-sprytny to sobie może dokupić na All taką jak na video, albo  ze względu na klamkę kupić np, Dacie.

42 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

ze względu na klamkę kupić np, Dacie.

Daćka ma normalne klamki z przodu a kasetowe z tyłu. Ale to nie klamka stanowi o przewadze Dustera czy Bigstera nad Teslą. Przewag jest kilka: czas tankowania (parę minut vs parę godzin), zasięg (Dacia z LPG na dwóch pełnych zbiornikach przejedzie 1400km bez tankowania), zdolności terenowe, cena, prestiż (na dzielni masz szacun - widzą, żeś nie nowobogacki, tylko gość twardo stąpający po ziemi i umiejący liczyć oraz cenić prawdziwe wartości).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.