Skocz do zawartości
IGNORED

O "taktyce" wymiany elementów toru audio

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, sir.jax napisał:

Czy gram cicho, czy gram głośno mam tak samo i wcale nie gorąco. 

Nigdy nie miałem wzmaka w klasie A, ale AB zawsze i nigdy, ale to nigdy żaden mi się nie nagrzewał, a zasilane z kondycjonera porządnym kablami. 

No to nie miałeś widocznie Rega Aethos, Rotel A14 Mk2, Unison Simple Italy, ani żadnego Arcam.

@xetras kiedyś mnie naszło sprawdzić jak trzymają śruby w kolumnach. Jakże byłem zaskoczony, że trzeba było dociągnąć wszystkie wkręty przy przetwornikach. Teraz już mam inne zdanie o pierścieniach ozdobnych maskujących śruby.

11 godzin temu, Gargan napisał:

Niestety mało jest sprzętu, który mnie nie wkurza a jeszcze mniej bezawaryjnego. Czasem mam wrażenie, że producenci to tak specjalnie robią. Wcale drożej by nie było zrobić dobrze to robią źle 🤦

Jeśli tak wiele cię wkurza to może trzeba w sobie przyczyny poszukać?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 minuty temu, Misio38 napisał:

Jeśli tak wiele cię wkurza to może trzeba w sobie przyczyny poszukać?

Znam przyczynę - oszczędności i bezmyślność producentów.

Godzinę temu, Gargan napisał:

.

@xetras kiedyś mnie naszło sprawdzić jak trzymają śruby w kolumnach. Jakże byłem zaskoczony, że trzeba było dociągnąć wszystkie wkręty przy przetwornikach. Teraz już mam inne zdanie o pierścieniach ozdobnych maskujących śruby.

No to ktoś sprawdza obudowy czy są szczelne?

Jest w fabryce kontrola jakości produktu?

Pewnie marketing zatrudnia złośliwe skrzaty do rozkręcania 🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wiem, że bez zysku się nie utrzymasz, ale czemu zawsze to idzie w pogarszanie produktów?

Prosty przykład - brak otworów wentylacyjnych w obudowie. Naprawdę wycięcie kilku dziur tyle kosztuje? Można dać trochę cieńszą blachę, albo po prostu ramkę z siatką - będzie wyglądać kozacko a w środku będzie kilka stopni Celsjusza mniej. Ale nie. Lepiej dać fantazyjnie wyciętą, grubą, litą płytę, żeby sztucznie podnieść masę urządzenia. Przyjdzie aidiofilemon i powie: "Osz, kuła! Ależ to solidny sprzęt - biere!". Tyle, że to ten kawał żelastwa tyle waży a nie elektronika w środku. A potem dotykasz pokrętła i aż parzy takie nagrzane, bo oczywiście metalowe to przewodzi ciepło. Super projekt.

5 minut temu, xetras napisał:

No to ktoś sprawdza obudowy czy są szczelne?

Jest w fabryce kontrola jakości produktu?

Pewnie marketing zatrudnia złośliwe skrzaty do rozkręcania 🙂

Po 10 latach podskakiwania śruby się luzują.

15 godzin temu, irimi napisał:

jak długo dany element toru u was gości by następnie został wymieniany na inny (lepszy?)?

4 lata. Kubatura około 67 mtr sześć. Sweet spot 2.7 na 2.7mtr
Pogłos lekko opadający w całym paśmie od 400ms do 250ms. W paśmie 20-100Hz korekcja za pomocą DSP +/-2Hz

W tym roku inne mieszkanie. Większa kubatura, trójkąt odsłuchowy ciutkę większy. Cel pogłosowy zatem się lekko zmieni. Tutaj będą zmiany.

Zestaw audio od 4 lat ten sam, tutaj niczego nie zmienię, bo zmiana niczego rzeczywistego nie wniesie. 

Edytowane przez TubeAudioMusic
8 godzin temu, xetras napisał:

Mody czyli custom czyli szycie na miarę sugeruję.

i tak to się właśnie skończyło w przypadku jednego z systemów budowanych na końcu tej mojej ścieżki. Jedyny fabryczny element w nim to przewody głośnikowe, poza tym totalny diy/custom made/poprawa fabryki dot. każdego elementu. Droga trudna, czasochłonna ale satysfakcjonująca.

5 godzin temu, Gargan napisał:

Prosty przykład - brak otworów wentylacyjnych w obudowie. Naprawdę wycięcie kilku dziur tyle kosztuje? Można dać trochę cieńszą blachę, albo po prostu ramkę z siatką - będzie wyglądać kozacko a w środku będzie kilka stopni Celsjusza mniej.

Tak będzie ,,kozacko'' ? Jeżeli tak, to kozak jestem, albo jak mówi mój kolega z gór ,,przekozak'', a i radiatory także są nie przez księgowego zaprojektowane.....

6 godzin temu, Gargan napisał:

kiedyś mnie naszło sprawdzić jak trzymają śruby w kolumnach. Jakże byłem zaskoczony, że trzeba było dociągnąć wszystkie wkręty przy przetwornikach

Z tym warto uważać, lepiej sprawdzić instrukcje producenta kolumn. W moim przypadku znajduję taką informację producenta :

,, Przetwornik średniotonowy i wysokotonowy  kolumn  wykorzystują unikalną technologię montażu. 
Zamiast  przykręcenia bezpośrednio do korpusu, w obudowach kolumn znajdują się specjalne otwory montażowe : kołki neoprenowe. 
Po dokręceniu śruby zakotwiczają się bezpiecznie w otworze i zapewniają trwale elastyczne, redukujące rezonans połączenie pomiędzy koszem a obudową. 
Ponowne dokręcanie tych śrub nie jest konieczne. Późniejsze dokręcanie może zniszczyć kołki i spowodować pogorszenie dźwięku ''

pathos 2.jpg

3 godziny temu, TubeAudioMusic napisał:

4 lata. Kubatura około 67 mtr sześć. Sweet spot 2.7 na 2.7mtr
Pogłos lekko opadający w całym paśmie od 400ms do 250ms. W paśmie 20-100Hz korekcja za pomocą DSP +/-2Hz

W tym roku inne mieszkanie. Większa kubatura, trójkąt odsłuchowy ciutkę większy. Cel pogłosowy zatem się lekko zmieni. Tutaj będą zmiany.

Zestaw audio od 4 lat ten sam, tutaj niczego nie zmienię, bo zmiana niczego rzeczywistego nie wniesie. 

Znaczy tyrasz w robocie, postęp jest; zdrowia życzę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@wig do lampowych wynalazków nie dotykam się i nie chcę mieć do czynienia 🙂

Aż tak wyszukanych kolumn nie mam. Zwykłe wkręty do drewna i zwykła sklejka. Dociągnięcie śrub nic nie zmieniło w brzmieniu za to poprawiło samopoczucie właściciela.

Sprawdziłem - to instrukcja obsługi Dynaudio. Nie grozi mi dokręcanie śrub w tej marce 🙂

2 minuty temu, Gargan napisał:

Dociągnięcie śrub nic nie zmieniło w brzmieniu za to poprawiło samopoczucie właściciela.

Nie tylko bo:

dokręcanie zwiększyło sztywność ścianki przedniej i zmniejszyły się jej drgania generujące większą ilość harmonicznych psujących dźwięk...

Ale ja jestem techniczny a nie humanista skończony tak jak ty stąd nie filozofuję tylko empirycznie lubię sprawdzić co i jak

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, Gargan napisał:

Sprawdziłem - to instrukcja obsługi Dynaudio. Nie grozi mi dokręcanie śrub w tej marce 🙂

no nie , to nie ta marka , ja mam AP Avanti

@ASURA może i tak. Nie wsłuchiwałem się. Musiałbym porównać bezpośrednio kolumnę niedokręconą do dokręconej. 

3 minuty temu, wig napisał:

no nie , to nie ta marka , ja mam AP Avanti

No te to może i bym kupił 🙂

16 godzin temu, sir.jax napisał:

Czy gram cicho, czy gram głośno mam tak samo i wcale nie gorąco. 

Nigdy nie miałem wzmaka w klasie A, ale AB zawsze i nigdy, ale to nigdy żaden mi się nie nagrzewał, a zasilane z kondycjonera porządnym kablami. 

Też posiadam wzmaka w klasie AB i w chwili gdy to piszę wzmak pracuje cicho już od ponad 2 godzin i po przeczytaniu powyższych postów zrobiłem skomplikowany test 😁 ......."nieuzbrojoną" dłonią dotknąłem górnej powierzchni wzmaka celem ustalenia czy temperatura wytworzona przez klasę AB dokona degradacji naskórka mojej ręki 😁 - wynik testu - prędzej Macierewicz zostanie prezydentem niż to delikatnie wyczuwalne ciepełko miałoby wywołać zmiany skórne mojej dłoni na skutek działania wysokiej temperatury wytworzonej przez wewnętrzną elektronikę 😁💪

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

22 godziny temu, irimi napisał:

Taki przyczynek do dyskusji, jestem bowiem bardzo ciekaw dwóch rzeczy:

• z jaką częstotliwością zmieniacie poszczególne elementy waszych systemów, inaczej mówiąc jak długo dany element toru u was gości by następnie został wymieniany na inny (lepszy?)?
  • jaką taktyką przy wymianie się posługujecie?

Wiem, że z definicji audiofilia to głownie zabawa w poszukiwaniu świętego Grala dźwięku idealnego i, podobno, muzyka jest w tym najważniejsza, ale ja słuchając muzyki świadomie od powiedzmy 40 lat, a bawiąc się doborem sprzętu od lat mniej więcej 35, robiłem zmiany systemu bardzo rzadko i zwykle jest raczej duzy skok cenowy )jakościowy)>
Pomijając grzechy wieku dziecięcego, jak Pewexowskie marki po Unitrze (bo niewiele wtedy było), to od tego czasu gościły u mnie cztery różne  wzmacniacze, sześć odtwarzaczy CD i cztery pary kolumn. Każdy z tych elementów grywał zatem dobre kilka lat, a w przypadku NADa 302 było to lat niemal 20, a ESA Vivace ponad 15 lat.

Jak sprawa wygląda u was: częste i gęste zmiany w podobnym przedziale cenowym, czy rzadkie, ale grube skoki w górę? Wolicie zmienić coś niewielkim nakładem finansowym szybki, czy wolicie oszczędzać rok dwa, by kupić coś konkretnie lepszego.

U mnie  obecna wymiana nastąpiła po ok. 3 latach użytkowania tak więc nie wiem czy to nazwać częstą zmianą czy standardową czy może długoterminową 😁 ...natomiast jeśli chodzi o grubość skoku w górę to był to w przypadku wzmaka konkretny skok i znaczny jeśli chodzi o paczki. Do tego była podmiana kilku drutów na również znacznie wyższy poziom i dołożenie kondycjonera. Osobiście jak mam coś kupić to wolę kupić coś co jest jak to nazwałeś "konkretnie lepsze" 😁. Życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności i się rozdrabniać ...bo jak nie teraz to kiedy 😀

Edytowane przez Ma_cieQ

W dniu 2.01.2025 o 12:05, wig napisał:

pathos 2.jpg

Gościłem u siebie Pathosa ze 2 latka , może robić zimą za mały kaloryfer 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

10 godzin temu, PanAntoni napisał:

może robić zimą za mały kaloryfer 🙂

Oj robi PanieAntoni. zmierzyłem przy radiatorach po dłuższym odsłuchu, było na termometrze 42 st. 

W dniu 1.01.2025 o 20:47, EmilioE napisał:

to jest moje hobby, a hobby kosztuje. Inni podróżują po świecie, kupują motocykle, rowery, grają w tenisa z trenerem, mają kampera, etc

...

A ja w dodatku dokarmiam bezdomne zwierzęta. To hobby dopiero kosztuje!

Choć sprawia mi frajdę i przyjemność większą, niż te wszystkie klamoty i muzyka, którą to już się zwyczajnie znudziłem.

... 

Pozdrawiam, Emilio!

😘

Taktyka jest prosta. 
Zmieniasz wtedy gdy możesz kupić lepszy sprzęt za mniej niż sprzedaż stary. 
Za różnicę, jesteś w stanie dołożyć do jeszcze lepszego, innego elementu jeżeli lepszy i tańszy nie istnieje. 
Optymalizacja kurde faja. 

W dniu 1.01.2025 o 23:50, fanatyk muzyki napisał:

Też tak uważam. Kolumny to może z 15 % brzmienia całego systemu. W życiu słyszałem conajmniej Kilkanaście systemów gdzie kolumny były 'tanie' w porównaniu do ceny wzmacniacza i grały super dając fun w muzyce. Mam znajomego co ma końcówkę mocy za 60 k i podłączoną do kolumn za 11 k. Gra to zajebiście 😎

Też potwierdzam że to co dzisiaj jest na półkach to gufno. Mi jak zaczął się pitolić denon pma2500 ne to dałem sobie spokój z denkiem i marantzem 🤦‍♂️

Najlepszy system jaki słyszałem to kolumny za pół bańki i wzmacniacz za +- dychę. Całość elektroniki za jakieś 25-30k w sumie. 
Kolumny to najdroższy element audio w produkcji, jak i ten najmniej doskonały. 

W dniu 2.01.2025 o 12:05, wig napisał:

w obudowach kolumn znajdują się specjalne otwory montażowe : kołki neoprenowe. 

To jednorazowy wyrób?

Z zasady nieszczelny?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Najgorzej to mieć dwie "nietanie" pasje, bo wtedy budżet i oszczędności nie są w stanie zaspokoić obu marzeń. Ja tak miałem przez wiele lat i próbowałem dzielić fotografię ze słuchaniem muzyki, jednak większość inwestycji kończyło się kosztem rezygnacji z wyjazdów na koncery bądź modernizacji sprzętu audio. Akceptowałem ten stan długo, ale jakieś 3 lata temu postanowiłem zadbać również o tą jednak moją największą, najdłuższą, długo zdradzaną pasję związaną ze słuchaniem muzyki. Ja kieruję się zasadą, że w danym momencie jak już wiem co jest najsłabszym ogniwem w systemie, to szukam pomysłów na poprawienie jakości. Kiedy znam całkowite koszty i dysponuję takim budżetem, to dokonuję zakupu. Jeśli nie mam tyle kasy, to czekam cierpliwie i odkładam. Najlepsze jest jednak to, że kiedy decyduję się już na zakup wymarzonego sprzętu za wcześniej ustalony budżet, z ciekawości odsłuchuję jeszcze coś droższego żeby się upewnić, że dobrze robię bo to co chcę kupić w zupełności mi wystarczy i to lepsze raczej nie będzie o tyle lepsze co jest o tyle droższe 😄. Domyślacie się jaki jest potem finał tej historii? (nie zawsze oczywiście) 😉 Nieprzespane noce, próba sprzedania czegoś co jest zbędne a pozwoli zwiększyć budżet, a najczęściej rozłożenie brakującej kwoty na raty 0%. Mam kaca przez kilka dni że popłynąłem, ale ostatecznie cieszę się z niesamowitej poprawy jakości dźwięku mojej ukochanej muzyki, a także z tego że jeszcze słyszę te pozytywne zmiany na droższych zabawkach. Chociaż nie zawsze tak jest i wtedy też nie wstydzę się przyznać w czasie odsłuchów, że nie wszystko co droższe/lepsze daje mi odczucie poprawy dźwięku.

55 minut temu, D850 napisał:

Najgorzej to mieć dwie "nietanie" pasje, bo wtedy budżet i oszczędności nie są w stanie zaspokoić obu marzeń. Ja tak miałem przez wiele lat i próbowałem dzielić fotografię ze słuchaniem muzyki, jednak większość inwestycji kończyło się kosztem rezygnacji z wyjazdów na koncery bądź modernizacji sprzętu audio. Akceptowałem ten stan długo, ale jakieś 3 lata temu postanowiłem zadbać również o tą jednak moją największą, najdłuższą, długo zdradzaną pasję związaną ze słuchaniem muzyki. Ja kieruję się zasadą, że w danym momencie jak już wiem co jest najsłabszym ogniwem w systemie, to szukam pomysłów na poprawienie jakości. Kiedy znam całkowite koszty i dysponuję takim budżetem, to dokonuję zakupu. Jeśli nie mam tyle kasy, to czekam cierpliwie i odkładam. Najlepsze jest jednak to, że kiedy decyduję się już na zakup wymarzonego sprzętu za wcześniej ustalony budżet, z ciekawości odsłuchuję jeszcze coś droższego żeby się upewnić, że dobrze robię bo to co chcę kupić w zupełności mi wystarczy i to lepsze raczej nie będzie o tyle lepsze co jest o tyle droższe 😄. Domyślacie się jaki jest potem finał tej historii? (nie zawsze oczywiście) 😉 Nieprzespane noce, próba sprzedania czegoś co jest zbędne a pozwoli zwiększyć budżet, a najczęściej rozłożenie brakującej kwoty na raty 0%. Mam kaca przez kilka dni że popłynąłem, ale ostatecznie cieszę się z niesamowitej poprawy jakości dźwięku mojej ukochanej muzyki, a także z tego że jeszcze słyszę te pozytywne zmiany na droższych zabawkach. Chociaż nie zawsze tak jest i wtedy też nie wstydzę się przyznać w czasie odsłuchów, że nie wszystko co droższe/lepsze daje mi odczucie poprawy dźwięku.

Czyli wg mnie rozsądne podejście do życia 😁. Moja żona zawsze mi powtarza że jeśli mnie stać i o czymś marzę to najzwyczajniej mam to sobie kupić i nie rozkminiać dniami i nocami czy kupić i czy warto itp duperele. Tak jak napisałem wcześniej ...życie ma się tylko jedno i trzeba z niego korzystać bo jak nie teraz to kiedy 😁🤘

50 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Moja żona zawsze mi powtarza że jeśli mnie stać i o czymś marzę to najzwyczajniej mam to sobie kupić

Zazdroszczę szczerze wsparcia 🙂 Gratuluję

Nie każda zona rozumie to nasze hobby.

Edytowane przez PanAntoni

Moja rozumie moje hobby, ale niektóre wysokie ceny muszą być przeze mnie nieoficjanie ostro zrabatowane 😉 aby relacja małżeńska nie ucierpiała 😄

14 minut temu, D850 napisał:

Moja rozumie moje hobby, ale niektóre wysokie ceny muszą być przeze mnie nieoficjanie ostro zrabatowane 😉 aby relacja małżeńska nie ucierpiała 😄

Moja piękna połówka nigdy nie pyta ile co kosztowało ...ale znając ją nieraz sprawdziła w necie po nazwie, modelu ile dany klocek, paczki czy też druty kosztowały 😁. Ale najpiękniejsze jest to że nigdy nic nie powiedziała 😁

26 minut temu, D850 napisał:

Moja rozumie moje hobby, ale niektóre wysokie ceny muszą być przeze mnie nieoficjanie ostro zrabatowane 😉 aby relacja małżeńska nie ucierpiała

Tak to się nawet zgadza 🙂 moje to jakieś tam marketowe na wyprzedaży...

3 godziny temu, PanAntoni napisał:

Nie każda zona rozumie to nasze hobby.

Większość raczej rozumie za to mam czasem wrażenie, że moja lepiej / więcej niż ja słyszy a do tego zawsze stawia na ten sam charakter brzmienia czyli bliski środek i efektownie, z mocnym uderzeniem na basie. Moje granie uważa za dziadkowe 😉

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Pokaż nowe odpowiedzi