Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał:

THD 0,02% to przecież bardzo dobry poziom, poniżej progu słyszenia. Natomiast SNR 90dB - jak nie słyszałeś jakiś szumów, to nie widzę problemu. Można mieć wzmak 100dB SNR, ale przy wysterowaniu którego używamy, może być mniej niż 90dB SNR.

Mój wzmacniacz nawet w przybliżeniu nie ma 90dB SNR 🤣

W porządku. Chodziło mi tylko o to, że przy wzmakach 100dB SNR możemy w praktyce mieć duuużo mniej - niestety.

26 minut temu, Kyle napisał:

Muzyka, to transjenty. Także ja bym tak specjalnie nie patrzył na te zniekształcenia przy średniej mocy ciągłej (karmienie stałym sinusem) 1W.

Mam trzywatowy wzmacniacz lampowy SE bez USZ. Tak wygląda odpowiedź na wyjściu 8R dla prostokata 10kHz. Amplituda tego prostokąta ok. 4V czyli w okolicach 1W byłoby dla sinusa. Zbocze jak widać ma SR ok. 5us. Wystarczy? 😉 

Nadmienię, że to na trafach Lundhala. Miałem na dobrych trafach Ogonowskiego wcześniej ale pasmo się szybko kończyło, a  odpowiedź wyglądała tak jak na drugim obrazku, jak widać SR ok. 2x dłuższy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10kHzLO (Medium) - Kopia.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mam trzywatowy wzmacniacz lampowy SE bez USZ. Tak wygląda odpowiedź na wyjściu 8R dla prostokata 10kHz. Amplituda tego prostokąta ok. 4V czyli w okolicach 1W byłoby dla sinusa. Zbocze jak widać ma SR ok. 5us. Wystarczy? 😉 

Nadmienię, że to na trafach Lundhala. Miałem na dobrych trafach Ogonowskiego wcześniej ale pasmo się szybko kończyło, a  odpowiedź wyglądała tak jak na drugim obrazku, jak widać SR ok. 2x dłuższy.

Ukryta Zawartość

10kHzLO (Medium) - Kopia.jpg

A to mój, stary i fajny wzmacniacz. też bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego.  Tranzystor.

10kHz

10k_4pros.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
19 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tak wygląda odpowiedź na wyjściu 8R dla prostokata 10kHz. Wystarczy? 😉 

Rozmawiamy nadal o wymaganej mocy w domu?

Nie wiem dokładnie jak wyglądają proporcje w muzyce. Powiedzmy w utworze z dynamiką 10dB (kalkulacja choćby z foobar) i jaka moc jest osiągana w transjentach, przy średniej mocy 1W. Nie mniej jednak pamiętam film, z głośnikami Harbeth i wzmacniaczami które pokazywały moc chwilową, jak wskazówki docierały do kilkuset W w bardzo dynamicznej muzyce, przy fakt faktem głośnym odsłuchu, z raczej sporej odległości.

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, jar1 napisał:

A to mójj, stary i fany wzmacniacz. też bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego. 

Coś więcej na temat tego wzmaka? Wygląda imponująco

2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Coś więcej na temat tego wzmaka? Wygląda imponująco

To chyba konstrukcja Jarka  o nazwie Ugoda.

2 minuty temu, Kyle napisał:

jaka moc jest osiągana w transjentach

10x wieksza niż RMS? Sa jakieś analizy CF dla różnych gatunków muzycznych i można sprawdzić.

1 minutę temu, MariuszZ. napisał:

10x wieksza niż RMS?

Tak mi się wydaje. Czyli słuchamy sobie grzecznie przy 2W "średniej" RMS, a mamy w szczytach 20W.

59 minut temu, Kyle napisał:

W porządku. Chodziło mi tylko o to, że przy wzmakach 100dB SNR możemy w praktyce mieć duuużo mniej - niestety.

Chciałem zwrócić honor konstruktorom REGA. Jednak mój wzmacniacz ma S/N 98dB. No to jednak bliżej niż dalej od 100dB. Ktoś to nawet zmierzył na żywym wzmacniaczu 😀

32 minuty temu, Kyle napisał:

Tak mi się wydaje. Czyli słuchamy sobie grzecznie przy 2W "średniej" RMS, a mamy w szczytach 20W.

Spoko, jeśli potrzeba 20W to mam jeszcze 220W "luźnych" do wykorzystania. Można słuchać.

39 minut temu, Kyle napisał:

Czyli słuchamy sobie grzecznie przy 2W "średniej" RMS, a mamy w szczytach 20W

U mnie 2W to 98dB SPL w miejscu odsłuchu. Za glośno. Słucham max 75dB SPL czyli z kalkulatora wychodzi oszałamiające 10mW. W szczytach x10 czyli 100mW mocy 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie wyszło 107.3dB max w miejscu odsłuchu. Sonometr w telefonie pokazał mi 87dB i skończyły się kolumny. 

Jakoś dziwnie to liczy.

40 minut temu, Gargan napisał:

Spoko, jeśli potrzeba 20W to mam jeszcze 220W "luźnych" do wykorzystania. Można słuchać.

Spróbujmy to mniej-więcej oszacować. Z jakiej odległości słuchasz (ucho od kolumny)? Jaką masz skuteczność kolumn?

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

U mnie 2W to 98dB SPL w miejscu odsłuchu. Za glośno.

No faktycznie to bardzo głośno. Jednak nie każdy ma kolumny o skuteczności 95dB/W. ... a nie, czekaj ... w miejscu odsłuchu? To jaką one mają skuteczność - 100dB/W? Takie pytanie: ... a co z mocą której kolumna nie gra. Bo w sumie jak kolumna nie gra np. 18Hz, a ją dostaje, to w sumie niby tych 98dB nie będzie, a jednak moc idzie. No chyba, że masz jakieś kolumny aktywne i odcinane jest to co nie gra.

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Słucham max 75dB SPL

"max"? Jak na "max" to niezbyt głośno.

Edytowane przez Kyle

To dyskutowane SPL mozna stosunkowo latwo pomierzyc, ale jak wy ta oddawana moc mierzycie, to jest dla mnie zagadka 🙂

W dniu 29.01.2025 o 12:06, spokojnie napisał:

pomiary nie całkiem korelują z tym co by wyszło w teście i pomiarowcy mieliby problem

Bo tu jest inaczej, a tu - jeszcze inaczej 😃.

.....

Albo odwrotnie.🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tycinek.
13 minut temu, Gargan napisał:

@Kyle kolumny 90dB czułości. 3 metry od kolumn. 

Czyli wg.

Ukryta Zawartość

Jakieś 1,4W średniej mocy używasz, do 85dB w miejscu odsłuchu. (to raczej taki górny zakres rozsądnej głośności) Czyli jak tu wydumaliśmy w transjentach może z 14W idzie.

Przy nierozsądnych 95dB (w punkcie odsłuchu) jakieś 140W w transjentach 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
5 godzin temu, Kyle napisał:

No właśnie ... a tym czasem niektórzy ( @rafa ) insynuują, że mniejsze zniekształcenia = gorzej.

Co ty p...sz?! Powrót do podstawówki sugeruje i naukę czytania ze zrozumieniem..

Kłamcy i manipulanci powodują u mnie reakcję alergiczną..

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, rafa napisał:

Co ty p...sz?! Powrót do podstawówki sugeruje i naukę czytania ze zrozumieniem..

To samo bym zalecał Tobie. Przecież sugerowałeś, że "tryb studyjny", więc "studyjne granie" (więc raczej z małymi zniekształceniami) to właśnie źle brzmi. ... a może nie potrafisz poprawnie przelewać myśli na tekst?

13 minut temu, rafa napisał:

Kłamcy i manipulanci powodują u mnie reakcję alergiczną..

Witam w klubie 🙂 

Przypomnę:

14 godzin temu, Gargan napisał:

Moje ulubione ustawienie to 16bit@384kHz. Nie ważne jaki model DAC Oversampling 8x działa najlepiej. 

Oczywiście masz rację, że najlepszy byłby materiał natywnie w wysokim próbkowaniu, ale mało tego na rynku.

Świeży nabytek w postaci DAC Gustard A26 już mnie nauczył, że nie słucha się dobrze muzyki, jeśli przetwornik jest dedykowany do odsłuchu studyjnego. Na szczęście można to w tym konkretnym modelu wyłączyć - ale w domyślnym trybie "Monitor" jest masakra 😁 Serio! Krew z uszu 😱🤣

@Kyle masz pomysł co jest inaczej w trybie studyjnym? Głowa wybucha kiedy to się włączy. Zarówno dół, środek, góra - wszystko jest tak podkręcone i agresywne, że po pół godzinie boli głowa. Mistrzem głębi to ten DAC chyba nigdy nie będzie, ale w trybie "monitor" tak słuchać, jakbyś w jednej linii poustawiał wszystkie instrumenty, wokalistę i przeszkadzajki, nawet odgłosy tła. Efekt taki, jak gdy stoisz przed półką z książkami i patrzysz na grzbiety - a tam napisy na kolejnych pozycjach: perkusja, gitara, bas, gitara 2, wokalista, trójkąt, skrzypce, syntezator. Masakra jakaś 😄

I Twoja odpowiedź na powyższy tekst:

12 godzin temu, rafa napisał:

Wlasnie tak brzmi liniowe strojenie. Niestety malo przyjemne.

Dlatego ja jak chyba wiekszosc ludzi w ogole preferuje lekki BBC dip

Liniowe (w ogóle takie jest Twoje przypuszczenie, że ten tryb jest "liniowy"), czyli nie zniekształcone pod wzgl. SPL wzgl. częstotliwości. Czyli jak proporcje z nagrania są wiernie odtwarzane, to wg. Ciebie "mało przyjemnie to brzmi", czyli mówiąc wprost "źle". Coś źle zrozumiałem?

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

co z mocą której kolumna nie gra. Bo w sumie jak kolumna nie gra np. 18Hz, a ją dostaje

Kiedy nie chce to nie dostaje.

Zestaw głośnikowy to obciążenie. Jest pasywny (nawet z nazwy).

Aha.

95-98% energii przetwornik elektroakustyczny marnuje.

Zestawy głośnikowe mają niską sprawność energetyczną.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

25 minut temu, Kyle napisał:

To samo bym zalecał Tobie. Przecież sugerowałeś, że "tryb studyjny", więc "studyjne granie" (więc raczej z małymi zniekształceniami) to właśnie źle brzmi. ... a może nie potrafisz poprawnie przelewać myśli na tekst?

Witam w klubie 🙂 

Przypomnę:

I Twoja odpowiedź na powyższy tekst:

Liniowe (w ogóle takie jest Twoje przypuszczenie, że ten tryb jest "liniowy"), czyli nie zniekształcone pod wzgl. SPL wzgl. częstotliwości. Czyli jak proporcje z nagrania są wiernie odtwarzane, to wg. Ciebie "mało przyjemnie to brzmi", czyli mówiąc wprost "źle". Coś źle zrozumiałem?

Jesteś manipulant czystej krwi.

Jak będziesz mi wkładał słowa w usta to nie zamierzam kontynuować z tobą żadnej dyskusji.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

43 minuty temu, xetras napisał:

Kiedy nie chce to nie dostaje.

No chyba jednak zawsze "chce". Mamy monitorki pasywne dwudrożne z 6,5" wooferem, grające słyszalnie od np. 45Hz, w muzyce pojawia się dźwięk przy 20Hz i te monitorki przyjmą taki sygnał, zamieniając go w pełni w ... ciepło. A tych 20Hz to nie usłyszysz z tych monitorków, bo mają spadek SPL (wzgl. średniego) przy 20Hz np. -25dB. Analogicznie jakieś ultra-dźwięki 40kHz grzejące w gwizdek (będące wynikiem jakichś zniekształceń i innych śmieci w sygnale) - poleci na ciepło w takich pasywnych kolumnach.

30 minut temu, rafa napisał:

Jesteś manipulant czystej krwi.

Jak będziesz mi wkładał słowa w usta to nie zamierzam kontynuować z tobą żadnej dyskusji.

Zacytowałem, wyciągnąłem wnioski i napisałem te wnioski ... czysta dedukcja = wg. ciebie (skoro już sobie ubliżamy pisząc małą literą) to manipulacja. Jaki kto jest dla mnie, taki sam jestem dla niego.

Edytowane przez Kyle
4 godziny temu, jar1 napisał:

Ale nie takie coś

To dobrej lampy nie słyszałeś... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

56 minut temu, marcinmarcin napisał:

To dobrej lampy nie słyszałeś... 

A ty dobrego tranzystora. I co Pan teraz powie? :)

Godzinę temu, paww napisał:

Kurczę ale dyskusja zrobiła się skomplikowana, a gdzie w tym wszystkim jest muzyka?

😀

Po co komu jeszcze muzyka przy takich doskonałych sprzętach? 😁

1 godzinę temu, paww napisał:

Kurczę ale dyskusja zrobiła się skomplikowana, a gdzie w tym wszystkim jest muzyka?

😀

j-proszę Wysokiej Sprawiedliwości...
-jeszcze raz upominam świadka!
Tu jest Wysoki Sąd,tu nie ma żadnej sprawiedliwości!!!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 minut temu, Gargan napisał:

Po co komu jeszcze muzyka przy takich doskonałych sprzętach? 😁

Doskonałość sama w sobie, rozumiem 🙂 

1 minutę temu, paww napisał:

Doskonałość sama w sobie, rozumiem 🙂 

To po co się kolega wygłupia z takimi pytaniami?
jak ktoś słyszy kable,to po co mu jeszcze jakaś muzyka?
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi