Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, iro III napisał:

jak masz obornik w głowie, nic na to nie poradzę)

Bez nawożenia ziemia nie rodzi i nie ma plonów.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale ktoś inny, inaczej wyobraża sobie brzmienie tego samego instrumentu, i inaczej brzmiący system nazwie "naturalnym". Więc nie róbcie prawdy objawionej z trafienia systemem w kaprys, bo kaprys każdy ma swój.

OK.

Tak poza audio:

Cecha jak szorstkość zależy od instrumentu o tyle, że to rodzaj artykulacji czyli praktyki wykonawczej (dla muzyka).

Szorstkość jest w technice gry a nazwa dotyczy brzmienia nie tylko danego modelu i egzemplarza, jest to ogólne pojęcie.

Piszę o szorstkości bo ją łatwo rozróżnić w odróżnieniu od głośności lub częstotliwości.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Więc nie róbcie prawdy objawionej z trafienia systemem w kaprys, bo kaprys każdy ma swój.

Każdy ma swoją "piaskownicę" w której realizuje swoje kaprysy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Każdy ma swoją "piaskownicę" w której realizuje swoje kaprysy 😉.

Dokładnie! Jeden powie "ten system brzmi naturalnie, a drugi "nieprawda, naturalnie brzmi tamten system" - dla trzeciego nic z takiej gadaniny nie wynika. Tyle dobrze jak pomiędzy pierwszymi dwoma dojdzie do konfrontacji, bo trzeci może się zorientuje, że żaden z nich nie jest guru, a co najwyżej obaj są bajkopisarzami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Panowie, dziś zrobiłem chyba wreszcie poprawne pomiary Dirac. Plus korekcja krzywą fabryczną Nad.

Powiem tak. Ostatnie dni dały mi więcej zrozumienia tematu audio niż ostatnie lata, fora, testy, zakupy itp. To moja opinia oczywiście i doświadczenia w moim systemie i warunkach ( nowoczesnego nowego domu, wiadomo jak się je urządza)

Oczywiście, mogę wymienić nicki Kolegów, którzy od lat nie zawodzą w przekazie rzetelnej wiedzy i doświadczenia, i w ostatnich dniach rozjaśnili mi głowę, za co wielkie dzięki. W tej jednej z moich zajawek podłapałem sporo wiedzy. Mimo ułomności komputerowych, które nastolatek skwitowałby tylko pogardliwym spojrzeniem  🙂

Edytowane przez miętowy

Skoro buduje się dom od zera a jest się audioświrem to czy nie rozsądnie byłoby już na etapie projektu zadbać o właściwą akustykę budynku? 🤔

Panowie, dziś zrobiłem chyba wreszcie poprawne pomiary Dirac. Plus korekcja krzywą fabryczną Nad.

A czy wyprobowales juz to

Jutro się pobawię, krzywą spróbuję skorygować ręcznie. 

Xajas jeszcze nie, nie mam już jak, dzieci do spania 😉

Gargas, dom jest domem dla nas wszystkich. Nie folwarkiem tatusia, jego zabawek, samochodów itp.

Dlatego założenia były takie,  że monitory studyjne bliskiego pola 😀 

@miętowy po ciężki #uj mam budować dom skoro nawet jednego pokoju nie będę mógł przeznaczyć na moje hobby? 

To piptolę taki biznes i dalej mieszkam w bloku razem z moimi monitorami bliskiego pola 😁

Jak już się nauczyłeś robić pomiary i filtry to warto spędzić sporo czasu na poszukiwaniu własnej ulubionej house curve. 

Teraz, Gargan napisał:

po ciężki #uj mam budować dom skoro nawet jednego pokoju nie będę mógł przeznaczyć na moje hobby? 

A ktoś broni zaprojektować dodatkowy pokój odsłuchowy? 

6 minut temu, Gargan napisał:

@miętowy po ciężki #uj mam budować dom skoro nawet jednego pokoju nie będę mógł przeznaczyć na moje hobby? 

To piptolę taki biznes i dalej mieszkam w bloku razem z moimi monitorami bliskiego pola 😁

To mieszkaj,zmieniaj kable 🙂

Ale od swoich opinii na temat mojego sposobu na urządzanie sobie życia to się powstrzymaj ✌️

Edytowane przez miętowy
Godzinę temu, Gargan napisał:

Skoro buduje się dom od zera a jest się audioświrem to czy nie rozsądnie byłoby już na etapie projektu zadbać o właściwą akustykę budynku? 🤔

Fundamenty są podwójne a między nimi sprężyny. Tak buduje się, o ile kogoś na to stać.

1 minutę temu, xetras napisał:

Fundamenty są podwójne a między nimi sprężyny. Tak buduje się, o ile kogoś na to stać.

Jak ktoś jest idiotą to faktycznie może sobie lać podwójne fundamenty. 

Chodzi o jak najwyższe wyciszenie tła, co w studio jest koniecznością.

2 minuty temu, xetras napisał:

Mieszkasz w rejonie wzmożonej aktywności tektonicznej? 🤔

1 minutę temu, xetras napisał:

Chodzi o jak najwyższe wyciszenie tła, co w studio jest koniecznością.

Ja po to wstawiłem okna dwukomorowe - sprawdza się bardzo dobrze 🙂

W dniu 2.02.2025 o 23:08, MariuszZ. napisał:

Żeby przegwizdać kolumnę do określenia efektywnosci należy ustawić 2,83V rms dla 8 omów na wejściu i tu się nieco komplikuje bo charakterystyka impedancji nie jest liniowa. Dla jakiej częstotliwości zatem ustawić 2,83V?

Nas interesuje SPL przy 1W, więc napięcie trzeba tak dobrać, by przy danej impedancji (nie ważne, czy 4 Ohm czy 16 Ohm) był ten 1W. Przy jakiej częstotliwości? - najlepiej przy każdej przetwarzanej i liczymy średnią. Wszak ta skuteczność/W istotna jest dla całego granego pasma, a nie np. wybranej częstotliwości, gdzie kolumna ma maksymalne podbicie.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Monitory studyjne to jest najgorsze co może spotkać słuchacza muzyki 😄

... albo najlepsze - zależy od gustu. Jeden woli słuchać muzyki, a inny wnoszącego zniekształcenia sprzętu 😄

59 minut temu, Gargan napisał:

Mieszkasz w rejonie wzmożonej aktywności tektonicznej? 🤔

Ja po to wstawiłem okna dwukomorowe - sprawdza się bardzo dobrze 🙂

Ekstremalny audiofil dba o wrażenie percepcyjne które jest wynikiem dopieszczonej architektury. Mikrodetale i czarne tło są wtedy osiągalne.

5 minut temu, Gargan napisał:

Przypomniał mi się film o japońskich audiofilach. Oni idą w prawdziwy ekstremizm 😀

Na czym polegają te ekstremalne rozwiązania Japończyków?

17 minut temu, Kyle napisał:

Nas interesuje SPL przy 1W, więc napięcie trzeba tak dobrać, by przy danej impedancji (nie ważne, czy 4 Ohm czy 16 Ohm) był ten 1W. Przy jakiej częstotliwości? - najlepiej przy każdej przetwarzanej i liczymy średnią.

Podłączasz wzmacniacz do kolumn i ustawiasz głośność do przemiatania tak żeby na 8-miu omach było 2,83 Vrms czyli 1W, ale w zależności od częstotliwości ten poziom będzie różny, tak jak wspomnialem wcześniej dla Heresy, dla minimum impedancji 2 V, dla 1kHz ponad 4V. 

To ustawienie głośności zostawiasz po "kalibracji" tego 1W i przemiatasz kolumnę patrzac co się dzieje na 1 metrze. 

W zależności dla jakiej częstotliwości ustawiłeś ten 1W otrzymasz różne przebiegi dB SPL 1m od kolumny.

Pytanie zatem powtórzę. 

Dla jakiej częstotliwości policzyć napięcie by do kolumny dostarczyć ten 1W mocy?

Dla minimum impedancji? Dla 1kHz czy dla częstotliwości gdzie impedancja kolumny ma faktycznie 8 omów? 😉

28 minut temu, Gargan napisał:

@Kyle twoim zadaniem monitory studyjne nie mają zniekształceń? 

Mają zniekształcenia ... ale nieporównywalnie mniejsze, od typowych nieskalibrowanych grajków.

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Podłączasz wzmacniacz do kolumn i ustawiasz głośność do przemiatania tak żeby na 8-miu omach było 2,83 Vrms gdzie impedancja kolumny ma faktycznie 8 omów? 😉

Skoro ustawiasz 2,83V to dla częstotliwości gdzie jest 8Ohm, bo tu dostaniesz równo 1W ... tak? Następnie przemiatasz inne częstotliwości przy innym napięciu tam gdzie jest inna impedancja, by też uzyskać 1W 🙂 

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla jakiej częstotliwości policzyć napięcie by do kolumny dostarczyć ten 1W mocy?

Dla każdej, przy której SPL jest w okolicach średniego, a jeśli mają być wybrane, to powiedzmy 100Hz, 200Hz, 1kHz, 2kHz, 10kHz, 20kHz i wylicz średnią arytmetyczną ile jest dB z 1W.

Edytowane przez Kyle

6 minut temu, Kyle napisał:

Następnie przemiatasz inne częstotliwości przy innym napięciu tam gdzie jest inna impedancja, by też uzyskać 1W 🙂

Chyba się nie rozumiemy. Zachęcam do przeanalizowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te 3 screenshoty są kluczowe 😉

1 (Medium).jpg

2 (Medium).jpg

3 (Medium).jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś jest idiotą to faktycznie może sobie lać podwójne fundamenty. 

Nie wiem czy idiotą obok mnie architekt zlecił sąsiadowi wylanie fundamentu litym betonem kubatury wielkości 3m wysokości piwnicy pod  200m2 dom bo podobno grunt jest nie teges a ja miałem standardowe obowiązujące odkopki gruntu i nic takiego nie trzeba było robić bo grunt stabilny...

Sąsiad w ogóle nie interesuje się audio....

p.s. podwójne fundamenty betonowe ("wanna w wannie") na matach z sorbotanu to się stosuje ale w pobliżu źródeł drgań, np. linia kolejowa, tramwaj czy autostrada lub zakład przemysłowy

Inne rozwiązanie, 70 m2 pomieszczenie do audio pod ziemią ma jeden z forumowiczów ale to inna bajka a i tak nie obeszło się bez absorberów akustycznych w sporej ilości

2 godziny temu, xetras napisał:

Pomyliło Ci się z budową komory bezechowej ale brnij dalej...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, Gargan napisał:

@miętowy sam z tym wyskoczyłeś. Ja skomentowałem tylko twoje wybory architektoniczne. 

Słuchaj,  jedź na grzyby. 

Z niczym nie wyskakiwałem. 

Podzieliłem się zadowoleniem z ostatnich doświadczeń.

Nie skomentowałeś moich wyborów architektonicznych, bo nic o nich nie wiesz. Nie wiesz jaki mam dom, jak urządzony,  jak żyję, dlaczego tak a nie inaczej.  To moja sprawa. Nie chcę pokoju odsłuchowego, podobnie jak nie robiłem sobie siłowni i sali treningowej. Za to np. powiększyłem garaż. 

Jeśli mieszkasz w bloku a kupujesz drogie audio -gratuluję postawy, ale to nie moje klimaty.

Audio to jedno z zainteresowań.  Kumasz?

Pompować ego mogę na treningach. A zamiast pokoju odsłuchowego wybieram od dobrej wróżki zdrowe kolana i biodra.

Zamiast przepychanek w internecie wybieram konfrontacje na żywo z młodszym elementem. Boli, ale daje radość. 

Fakt, w internecie nikt się nie dowie że łysiejesz...

Proponuję nie zaśmieca. Wolę Twoje wpisy o jakości współczesnych urządzeń,  z tym się zgadzam.👍

Pozdrawiam serdecznie:😃

Edytowane przez miętowy
2 godziny temu, Gargan napisał:

Przypomniał mi się film o japońskich audiofilach. Oni idą w prawdziwy ekstremizm 😀

Smakosze, drobiazgowi i precyzyjni.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

grunt jest nie teges

Nieteges grunt się zageszcza lub wymienia, ale kto bogatemu zabroni lać betonu ile wlezie pod domek 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi