Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.01.2025 o 22:24, paww napisał:

Dzisiaj wg tej normy to by kryteria spełniał chyba nawet przeciętny telewizor.

No właśnie nie bardzo. Nie znam polskiej, ale starej normy DIN to chyba żadne kolumny nie spełniają.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

No właśnie nie bardzo. Nie znam polskiej, ale starej normy DIN to chyba żadne kolumny nie spełniają.

Polska Norma była bardzo łagodna, chyba pasmo przenoszenia było do 12,5 kHz tylko. Tak na marginesie dla większości audiofilów 55+ to by wystarczyło 🙂

5 godzin temu, Misio38 napisał:

Śmieszne gniazdo jest standardem. 

DIN 41529

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Przy sprzątaniu wtyk głośnikowy DIN wypada z gniazda, to śmieszność niemieckiej normy przemysłowej. Energetycznie minus powinien być większy niż pin plusa, ale taki wtyk w domu to porażka, znacznie praktyczniejszy jest neutrik speakon.

Na czym polegają te ekstremalne rozwiązania Japończyków?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0949.thumb.jpg.b78ccbe3ee88020bfc56bf0cdba9925a.jpg

IMG_0948.thumb.jpg.7ba3da2501c19bd0ede5baf63e10cc12.jpg

IMG_0947.thumb.jpg.39f68822fd8abe8e828572d64446533f.jpg

IMG_0946.thumb.jpg.ba42fe68f118c0d97d478f21d032e002.jpg

Goosniki: Kinoshita
Genialne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy spring speaker socket terminal jest jakoś ustandaryzowany? To ze sprężynami to też jest całkiem solidne gniazdo.

50 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Genialne

Tylko czy nie większym ekstremum, byłoby wsadzić tam monktorki z midwooferkiem 135mm i szukać basu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Monitorki można uzupełnić subem. Natomiast nie wiem jaka jest minimalna odległość odsłuchu, przy tak dużych kolumnach, jakie ma ten Japończyk (problem minimalnej odległości, przy której fale z głośników są już prawidłowo "splecione").

5 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Genialne

Super film. I nie on jedyny. Widziałem potem jeszcze ze dwa podobne przypadki. Jest pasja, jest moc.

55 minut temu, Kyle napisał:

Monitorki można uzupełnić subem. Natomiast nie wiem jaka jest minimalna odległość odsłuchu, przy tak dużych kolumnach, jakie ma ten Japończyk (problem minimalnej odległości, przy której fale z głośników są już prawidłowo "splecione").

Myślisz że to mierzył? Myślę że robił to na słuch. 

Polski fan unitry i altusa też fajny. Na wideo chciał pokazać jak gra to włączył naście przełączników....... A jeszcze tu 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, paww napisał:

Polska Norma była bardzo łagodna, chyba pasmo przenoszenia było do 12,5 kHz tylko. Tak na marginesie dla większości audiofilów 55+ to by wystarczyło 🙂

Dojdziesz do tego wieku to jak będziesz tyle słyszał to znaczy że dbałeś słuch!

Tyle i aż tyle, 12,5 kHz a nawet ciut więcej w tym wieku to możliwe ale... czytaj powyższe

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, Gargan napisał:

@xajas te wykresy tłumaczą popularność sprzętu Yamaha po 60 roku życia 😄

Yamaha nie mają jakoś podbitej góry.

ps. tak swoją drogą dla ogółu forumowiczów: na słyszalność górnego krańca częstotliwości, ma też wpływ szerokość promieniowania (a nie tylko char. na wprost) - niektóre modele kolumn, mają ostro ściętą tą wiązkę na górze pasma

Edytowane przez Kyle

@Gargan w DSP jest jedna najważniejsza rzecz, której trzeba się trzymać przy przetwarzaniu: przede wszystkim nie zepsuć czegoś innego. Genelec się świetnie trzyma tej zasady (nie dotykają, lub bardzo łagodnie korygują wyższe częstotliwości, a na dole pasma tylko obcinają góry).

@Kyle owszem, mają podbity przełom wysokich i średnich częstotliwości. Ciężko tego się słucha.

Jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącego zestawu, który polega na DSP. Zawsze jest coś nie tak.

W tych modelach tego nie widzę:

Ukryta Zawartość

- ALE tutaj faktycznie może  coś być na rzeczy, po podział przy 6,5" wooferze, zrobili przy 3KHz

Jeśli stosunkowo duży woofer tniemy relatywnie wysoko, to zawęża się szerokość jego promieniowania na górze jego pasma i cała kolumna może mieć pod kątem pewien "uśmiech dyskoteki", jak ADAM A7X. Jak wiadomo nie siedzimy w komorach bezechowych, a kolumny nie są idealnie po bokach naszej głowy, więc ma to znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
21 minut temu, Gargan napisał:

@xajas te wykresy tłumaczą popularność sprzętu Yamaha po 60 roku życia 😄

Najwięcej i tak ma do powiedzenia akustyka i głośnik a nie wzmacniacz. Nie ma się co tak znęcać nad Yamahą. A często dzwoni nam też  inny zakres pasma, wyraźnie niżej niż te 12,5kHz. 99% z nas ma zwalone akustycznie pokoje a piszemy jak to doskonale słyszymy różnice między wzmacniaczami i ich (oczywiście 🙂 ) zniekształcenia. Potem jedziemy do siebie pierwszy raz, wchodzimy do obcego pokoju a tam dzwoni aż miło i buczy na basie niemiłosiernie, że po 10 minutach jesteśmy ogłuszeni. Taka prawda. Amen. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

8 godzin temu, xajas napisał:

Nie tylko Yamaha potrafi rozwiac te probllemy.

Tylko w jaki sposób niby? Tu as 501. Gdzie tu jest coś podbite?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

[mention=1239]xajas[/mention] dla mnie "DSP" to obraźliwy akronim

Dla ciebie

Jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącego zestawu, który polega na DSP. Zawsze jest coś nie tak.

Tego nie neguje
Wszystko zalezy od tego, co sie slyszalo.
Moze niewiele slyszales

Gdybym ja mial sie np. wypowiadac o lampach, to tez bym musial napisac „Jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącego zestawu, który polega na Lampach. Zawsze jest coś nie tak.“
Ale sie od takich wypowiedzi wstrzymuje, bo jedyne zestawy, ktore znam to bylo stare radio z dzziecinstwa i ostatnio slyszane Octave. To nie jest odpowiednia podstawa by ksztaltowac sobie oipinie i wypowiadac sie autorytatywnie o takim czy innym systemie. Takie podejscie i takie wypowiedzi nie traktuje powaznie

Nie dyskutuje o systemach i rozwiazaniach, o ktorych nie mam zielonego pojecia.. to dyskusja z slepym o kolorach.

PS.
To czy mi sie okreslony namalowany obraz podoba, zalezy przede wszystkim, od tego, kto go namalowal, a nie od tego, jakiego uzywal pedzla i farby

@Misio38 przy stałym obciążeniu to wszystkie wzmacniacze są liniowe.

@xajas argument "bo może jeszcze nie słyszałeś czegoś tam" nie jest zbyt dobry, bo równie dobrze mogę odpowiedzieć, że może akurat ten jeden zestaw oparty na DSP brzmi dobrze, a reszta fatalnie.

Różne ludzie mają gusta. Ja nie neguję filtrów cyfrowych i Oversampling, ale jest tu na forum przynajmniej kilku, którzy nie cierpią tych technik. 

Moim problemem z DSP jest niska jakość używanych w nich chipsetów i kiepskie oprogramowanie. Mam wrażenie, że te korektory akustyki są robione po taniości na trzeciorzędnych częściach z firmware robionym przez tanich studentów z Indii. Potem przykleja się ładne logo i wciska marketing bardzo głęboko. 

Takie są moje odczucia z użytkowania DSP/RC.

Edytowane przez Gargan

Moim problemem z DSP jest niska jakość używanych w nich chipsetów i kiepskie oprogramowanie. Mam wrażenie, że te korektory akustyki są robione po taniości na trzeciorzędnych częściach z firmware robionym przez tanich studentów z Indii. Potem przykleja się ładne logo i wciska marketing bardzo głęboko. 
Takie są moje odczucia z użytkowania DSP/RC.

Nie. Twoim problem z DSP jest ocenianie sprzetu w oparciu o logo naklejanym na chipsety, a nie doswiadczenie ugruntowane i podparte praktyka w uzywaniu roznych systemow i przede wszystkimi APLIKACJAMI tych systemow.

To takie same zaslepione, ograniczone nastawienie, jak u gosci, ktorzy twierdza ze „kazdy cygan to zlodziej, kazdy zydek to lichwiarz, kazdy moslem to terrorysta, a kazdy niemiec to hitlerowiec“

Nie trawie takich gosci

To forum jest pelne takich gosci!
Patrz „nastawienie“:
- ClasD vs Clas A
- Sabre vs AkM
- BR vs OZ
- podlogowki vs monitory
- KD vs Stereo

To nastawienie to prawdziwa zmora! Nie do wytepienia!
Tylko w jaki sposób niby? Tu as 501. Gdzie tu jest coś podbite?

Tak, masz w pelni racje, kazdy wzmacniacz, ktory by mial podbicie wysokich wystarczajace by skompensowac ten efekt, od razu przepadl by przez kazdy test jako technologiczny bubel ze wzgledu na zbyt wielkie odchylki charakterystyki. Nawet najprymitywniejsze stare Technicsy nie maja takich odchylek

Na takie pomysly wpadaja raczej goscie typu Gargan

Ja myslalem raczej o funkcjach typu treble, loudness, contour,… ktorymi zawsze mozna sobie „pomoc“, bez koniecznosci siegania do srodkow typu DSP, a dostepnych w starszych „klasycznych“ wzmacniaczach
14 minut temu, xajas napisał:

Tak, masz w pelni racje, kazdy wzmacniacz, ktory by mial podbicie wysokich wystarczajace by skompensowac ten efekt, od razu przepadl by przez kazdy test jako technologiczny bubel ze wzgledu na zbyt wielkie odchylki charakterystyki. Nawet najprymitywniejsze stare Technicsy nie maja takich odchylek

Ukryta Zawartość

Na takie pomysly wpadaja raczej goscie typu Gargan emoji3.png

Ja myslalem raczej o funkcjach typu treble, loudness, contour,… ktorymi zawsze mozna sobie „pomoc“, bez koniecznosci siegania do srodkow typu DSP, a dostepnych w starszych „klasycznych“ wzmacniaczach

Dlatego kupiłem 501 bo ma bass treble i loudness (płynny). Uwielbiam to 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi