Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowce

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Kyle napisał:

Jakiej wielkości był to głośnik

Technika w membranie nie jest związana krytycznie z wymiarami, jest też tego rodzaju, że sprawdza się doskonale w tradycyjnym zestawieniu z podziałem pasma.

Na swoje potrzeby dysponowałem rozmiarem ok 8 cm średnicy, do celów komercyjnych optymanie najlepiej grało 18 cm.

20, było wymagające, dało się zauważyć nie tak czysty środek, 25cm, dało się wykonać, ale tu był już obwód magnetyczny z większą niż 25 - 26 mm średnicą trzpienia, więc wszystko było inne, nie dopracowywałem już tak dużej konstrukcji, to zabrałoby mi mnóstwo czasu.

Najbardziej znaczące jest to, że moje wyniki uzyskane były na drutach w uzwojeniu cewki, które pozyskiwałem z nie takich źródeł jak to da się uczynić dziś, więc lwia część doświadczeń z tamtych lat jest po prosu nieaktualna.

Czyste druty, srebro, tak fantastycznie brzmią, że wprowadzają w stan fascynacji.

Wobec takich sytuacji, oraz możliwości użycia super materiałow na obwód magnetyczny, całość projektu wymagałby optymalizacji, de facto kostruowania od nowa.

Membrana oraz warunki jej pracy, okazały sie nie tak krytyczne - dodam - ta sama membrana potrafiła brzmieć skrajnie różnie w zależności od wszystkich warunków i właściwości napędu.

29 minut temu, Kyle napisał:

wysokich częstotliwościach

Membrana mojego pomysłu, pracuje jak sztywny tłok, nie mam pomiarów, ale kiedy pokazałbym fotkę, jak ona wygląda, - przyjmij na słowo, że nikt nie miałby wątpliwości, że taki ustrój fizyczny jeżeli jest do czegoś predyscynowany, to właśnie do oddawania impulsów.

Skoro impulsy są świetne, liczbowy wynik pomiaru pasma schodzi na dalszy plan, owszem zawsze słychać że im wyżej tym lepiej, ale w przetworniku, konieczne są kompromisy, a kryterium podstawowe - to jest całkowity brak krzykliwości, gładka średnica, ile nam wówczas zostanie basu, tyle przyjmujemy, jaka jest "w pomiarach" góra, - taką akceptujemy - po prostu.

Subiektywnie, skraje pasma odczuwa się jako satysfakcjonujące, gdyż zawierają microdetale, oraz maxyalną jednoodność, - nie do uzyskania w zestawieniu z zwrotnicą, nawet aktywną lampową.

Do odebrania pozornego obrazu dźwiękowego, nie trzeba było "trzymać głowy" w ściśle określonym punkcie, wydaje się że po pomiarach charakterystyki byłyby do przyjęcia.

Przetwornik całopasmowy, aby dobrze grał, potrzebuje rozwiązania problemu zniekształceń od prądów wirowych trzpienia obwodu magnetycznego - tu jest esencja jakości, - jeśli zagra bez tych zniekształceń, ograniczeń pasma z dwóch stron, .. - w ogóle nie słychać, nie czuć ich, gdyż brak zniekształceń powoduje, że nasz słuch identyfikuje dźwięki jako naturalnie rzeczywiste.

Słychać je jako rzeczywiste, gdyż są integralne w domenie czasowej.

To elementarz.

..

19 minut temu, Kyle napisał:

nic nie można z tych cudów zweryfikować

Jeśli ktoś ryzykuje swoją pomyślność życiową w oparciu o dany projekt, to albo jest... albo wie co robi.

Żadna weryfikacja pomiarami niczego tu nie zmieni.

32 minuty temu, Kyle napisał:

siakiegoś klippel

To jest właśnie przepis na bankrutwo, idealny.

Drogi Kolego, jeśli masz zamiar cokolwiek wyprodukować, - to obserwujesz jak na produkt reagują żywi ludzie, - wszyscy, od regionalnego guru hi end, po laików.

Jeśli masz te dane, ich mowy ciała, reakcji emocjonalnej, - wówczas decydujesz.

..

..

Jeśli największy Twój miejscowy antagonista jest wk...ny, to znaczy że osiągnąłeś sukces!

Reszta to formalność.

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

teraz się wstydzę

He he, Piotrek7, nie za wiele wymagasz?

Edytowane przez 747
W dniu 9.01.2025 o 20:27, tanebo001 napisał:

mają jedną wadę - kierunkowość

No to zmieniasz kąt ustawienia. Na AVS były Tannoy Stirling. W piątek dystrybutor je ustawił beznadziejnie, a dopiero w sobotę je ktoś poprawił.

Przecież odbicia od ścian grają.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

8 godzin temu, 747 napisał:

Na temat membrany, która jest osią innowacji pisalem zaraz po zalogowaniu do forum, pisałem też o konstruowaniu wzmacniaczy SE tranzystorowych z trafami na wyjściu.

Membrana mojego pomysłu, posiada unikalną właściwość, redukcji, niezwykle znaczącej, drobnych rezonansów w środkowym paśmie, które są zmorą prostego, normalnego, seryjnego, podejścia, kiedy stosuje się bardzo podobne membrany jak w głośnikach z podziałem pasma.

Przetworniki "krzyczą", Kolega Pmcomp, napisałby "drą ryja", w newralgicznym dla czułości słuchu paśmie.

Lekarstwem jest zmniejszenie rozmiarów, ale wówczas tracimy tzw dolną część pasma,czyli tzw bas, którego słuchaczom całopasmowców zawsze brakuje.. 

Membrana ma byc mozliwie lekka i sztywna. Ta zasada obowiazuje takze dla glosńikow szerokopasmowych.

7 godzin temu, 747 napisał:

Membrana mojego pomysłu, pracuje jak sztywny tłok, nie mam pomiarów, ale kiedy pokazałbym fotkę, jak ona wygląda, - przyjmij na słowo, że nikt nie miałby wątpliwości, że taki ustrój fizyczny jeżeli jest do czegoś predyscynowany, to właśnie do oddawania impulsów.

Skoro impulsy są świetne, liczbowy wynik pomiaru pasma schodzi na dalszy plan, owszem zawsze słychać że im wyżej tym lepiej, ale w przetworniku, konieczne są kompromisy, a kryterium podstawowe - to jest całkowity brak krzykliwości, gładka średnica, ile nam wówczas zostanie basu, tyle przyjmujemy, jaka jest "w pomiarach" góra, - taką akceptujemy - po prostu.

Subiektywnie, skraje pasma odczuwa się jako satysfakcjonujące, gdyż zawierają microdetale, oraz maxyalną jednoodność, - nie do uzyskania w zestawieniu z zwrotnicą, nawet aktywną lampową.

Do odebrania pozornego obrazu dźwiękowego, nie trzeba było "trzymać głowy" w ściśle określonym punkcie, wydaje się że po pomiarach charakterystyki byłyby do przyjęcia.

Przetwornik całopasmowy, aby dobrze grał, potrzebuje rozwiązania problemu zniekształceń od prądów wirowych trzpienia obwodu magnetycznego - tu jest esencja jakości, - jeśli zagra bez tych zniekształceń, ograniczeń pasma z dwóch stron, .. - w ogóle nie słychać, nie czuć ich, gdyż brak zniekształceń powoduje, że nasz słuch identyfikuje dźwięki jako naturalnie rzeczywiste.

Słychać je jako rzeczywiste, gdyż są integralne w domenie czasowej.

To elementarz.

..

To sa wszystko … slowa.

Pokaz te „wynalazki”, pokaż pomiary, pokaz opisy. To wszystko jak piszesz prehistoria wiec nikt ci juz tego nie ukradnie.

To o czym piszesz mozna przeczytac w kazdej ozycji dotyczacej budowy głosników i to nie robi z ciebie żadnego speca ani wynalazcy.

Robilem, ronilem i … g. zrobiłem. Tak to wyglada z tej Twojej spowiedzi niestety. Dalej niewiarygodnie.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 9.01.2025 o 18:44, _Ged_ napisał:

Akurat miałem niedawno u siebie te malutkie Ogy od Closer Acoustics. Napędzałem je Fezz Audio Lybra na 4x300B. Pokój 15 metrów. Niestety totalny brak dołu. Góra OK, średnica ciekawa, ale to za mało nawet na mój niewielki pokój. Nie wiem do jakiego pomieszczenia jest ten mały model. Na biurko ? Natomiast ogólnie szerokopasmowce robią dobre wrażenie na wystawie. Ale czy w domu ? Trzeba to sprawdzać.

Na razie u mnie zostają Herbatniki P3 ESR XD napędzane lampą KT150 (Jadis) na zmianę z tranzystorem klasy AB (MBL).

Sprawdź z dedykowanym subem, na targach ten zestaw grał super. 

obiektywnie o audio

9 godzin temu, 747 napisał:

Drogi Kolego, jeśli masz zamiar cokolwiek wyprodukować, - to obserwujesz jak na produkt reagują żywi ludzie, - wszyscy, od regionalnego guru hi end, po laików.

No i jestem ciekaw, jak by zareagował jakiś realizator dźwięku, poszukujący jak najwierniejszej reprodukcji, a nie audiofiscy mlaskacze, którym bez problemu można wcisnąć gruby kawałek krótkiego przewodu zasilającego, za tysiące PLN.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

, pokaż pomiary,

No przecież napisał: to przepis na bankructwo (w kręgach "audiofiskich" - może, może - bo to nieco dziwny gatunek, skoro wystarczy ładnie opakować, poza obudową/oplotem/pudełkiem to też marketingowym bełkotem i płacą wielokrotnie więcej za to samo). Także sprzedawanie "emocji" - to kwintesencja naiwnego voodoofilizmu 😉 

7 godzin temu, xetras napisał:

Przecież odbicia od ścian grają.

Niestety tak. Jak pod kątem są dziury i doliny, to odbierane pasmo, też będzie miało dziury/doliny, nawet jak idealnie na wprost, char. są idealnie równe. Z tego powodu pytałem kolegą 747 jak wyglądają charakterystyki pod kątem takiego szeroko pasmowca, czy przy sopranach, to przypadkiem nie grają ekstremalnie wąską wiązką 10 stopni.

W dniu 11.01.2025 o 08:46, Kyle napisał:

Jak pod kątem są dziury i doliny, to odbierane pasmo, też będzie miało dziury/doliny,

Przeciez to zalezy od konkretnego pomieszczenia

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Moderatorzy

Ostatnio natknąłem się na ciekawy głośnik szerokopasmowy z podwójnym  zawieszeniem GPA 415 - 8B. Tylko, że przy jego cenie to będę miał 416 z dobrym driverem a one razem mogą "łuknąć" ten głośnik na śniadanie ale może się mylę. 415 tylko supertweetera by wymagał.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Chcialbym zauwazyc, ze najlepsze przetwornika szerokopasmowe to … sluchawki.

Niektore elektrostaty STAXa maja napietą folię grubosci … 1um 😳. Sztywna i lekka.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Słuchawki to nie stereo, bo nie ma fali odbitej.

Słuchawki zaburzają przestrzeń, czego nie robią szerokopasmowce.

W dniu 11.01.2025 o 09:46, Kyle napisał:

nie grają ekstremalnie wąską wiązką

Każdy typowy głośnik szerokopasmowy gra wyjątkowo precyzyjnie, precyzyjnie z uwagi na brak wprowadzonych błędów przez zwrotnicę, te błędy są w pewnym sensie "przeogromne", dlatego wielu Kolegów zauważyło i wskazywało już dawniej na forum, że nawet dość tanie głośniki dają radę.

Nie zawracałbym sobie ani innym głowy, jeśli przetwornik mój pracował z zbyt wąską wiązką - nic nie może tu być bardziej oczywiste, - byłby niesprzedawalny.

Natomiast zawsze z szerokopasmowca słychać "lepiej" kiedy dokonuje się odsłuchu w najlepszym punkcie, lecz nie ze względu na pasmo jako takie, lecz maleńkie sygnały, - te niemierzalne, te, które są elementem odróżniającym sprzęt za tysiące, od sprzętu za dziesiątki tysięcy i więcej.

Przetwornik szerokopasmowy może je dostarczyć w unikalny sposób, którego nie skopiujemy stosując podział pasma, nawet połączony DC tweeter, - to już nie to, - a poświęciłem mnóstwo czasu na konstrukcje i odsłuchy głośnika wysoko-tonowego, włączanego równolegle - bez zwrotnicy, z rezystorem i bez, wykonany był ze specjalnym innowacyjnym zawieszeniem, które powodowało że pracował od kilku khz.

Głośnik wysokotonowy przejmował zbyt dużo energii w układzie, zabierał tłumienie od głównego przetwornika, pomimo to dźwięk był fenomenalny, lecz z szerokopasmowca - jeszcze lepszy.

Dlatego chciałem to wytwarzać, nic nie było bardziej oczywiste, dla wszystkich osób jakie miały z tym łączność.

Zamówiłem formę odlewniczą by mieć swój kosz aluminiowy, pasujący pod zawieszenia.

Zmarł stolarz, artysta najwyższej klasy i to był koniec.

Wówczas poszedłem do kabli - nie wymagają pięknej obudowy..

Edytowane przez 747
W dniu 11.01.2025 o 00:06, 747 napisał:

Jeśli największy Twój miejscowy antagonista jest wk...ny, to znaczy że osiągnąłeś sukces!

O!

Tak hartuje się stal 🙂

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Chcialbym zauwazyc, ze najlepsze przetwornika szerokopasmowe to … sluchawki.

Niektore elektrostaty STAXa maja napietą folię grubosci … 1um 😳. Sztywna i lekka.

Zeta Zero sam robi swoje folie do dookólnych, ale nie słuchawek. Napędza to kilowatami ale kiedy Tomasz Rogula (TRStudios koło podwarszawskiego Piaseczna) zaczyna gadać to ja nic a nic z tego nie pojmuję.

Robi w bambuko recenzentów. 😉

20 minut temu, 747 napisał:

Każdy typowy głośnik szerokopasmowy gra wyjątkowo precyzyjnie, precyzyjnie z uwagi na brak wprowadzonych błędów przez zwrotnicę,

Wybierz podział pasma przed wzmacniaczem (wówczas w wielodrożnej kolumnie nie ma zwrotnicy między wzmacniaczem a głośnikiem) + linearyzację fazy. Głośnik szeroko-pasmowy, to jeden wielki śmietnik, bo jedna membrana gra zarówno kilkadziesiąt Hz (np. 50Hz), jak i kilkanaście kilo Hz (np. 15kHz), więc IMD w kosmosie. O precyzji nie ma tutaj mowy. No i do tego dochodzi problem z kierunkowością dużej membrany grającej wyższe częstotliwości.

Edytowane przez Kyle

PS.

@747

Wierzę, że masz fenomenalną pamięć, u mnie ta słuchowa pamięć jest dość zmienna.

19 minut temu, 747 napisał:

Nie zawracałbym sobie ani innym głowy, jeśli przetwornik mój pracował z zbyt wąską wiązką - nic nie może tu być bardziej oczywiste, - byłby niesprzedawalny.

Pokaż pomiary (char. kierunkowe).

W dniu 11.01.2025 o 06:41, pmcomp napisał:

Membrana ma byc mozliwie lekka i sztywna

Czego Ty się naczytałeś?

Weź do ręki materiały i narzędzia, sprzęt testowy, zacznij coś tworzyć, za 10 - 15 lat przyjdź do forum i opisz co osiągnąłeś, co wymyśliłeś i jak gra.

Membrana oprócz tego że powinna być lekka, bo sztywność można już różnie rozumieć, to powinna posiadać dość znaczną ilość dodatkowych tak samo ważnych cech, nie przeczytasz na ten temat zbyt wiele, poza ogólnikami, membrana, która pracuje całym pasmem bez ostrych rezonansów - to więcej jak skarb, to żyła złota.

Całe majątki wielu osób, mogą w określonych warunkach być niczym w zestawieniu ze skutecznie rozwiniętym projektem.

1 minutę temu, Kyle napisał:

dochodzi problem

Problemów jest cała masa, tu masz rację, dla mnie największym i nie rozwiązanym jeszcze do dziś są "doprowadzenia" od zacisku do samej cewki przetwornika, - powinny wytrzymać ze sto lat.. i to jest prawdziwy problem, to nie są żarty.

1 minutę temu, Kyle napisał:

problem z kierunkowością dużej membrany grającej wyższe częstotliwości.

Czyżby?

A wentylowana hiperboloida jednopowłokowa?

Taka jak wieża ciśnień w Ciechanowie, która stoi 53 lata.

32 minuty temu, 747 napisał:

Natomiast zawsze z szerokopasmowca słychać "lepiej" kiedy dokonuje się odsłuchu w najlepszym punkcie, lecz nie ze względu na pasmo jako takie, lecz maleńkie sygnały, - te niemierzalne, te, które są elementem odróżniającym sprzęt za tysiące, od sprzętu za dziesiątki tysięcy i więcej.

Zamiast skupiać się na wyimaginowanych super-parametrach niemierzalnych/nieistniejących, lepiej jest się skupić na tych mierzalnych, które będą leżeć i kwiczeć w takim "szerokopasmowcu".

Można by zacząć od prymitywnego problemu, typu: ilość mocy ładowanej w jeden głośnik, a dokładnie w jedną cewkę (na wielu drogach, się to rozkłada - na basie może być gruba cewka, tam trafia najwięcej mocy i przez to ciężka - w szeroko-pasmowcu, który też gra bas gdzie leci sporo mocy musi być cienka, bo masa całego układu nie może być wysoka, jak ma grać wyżej niż kilkaset Hz.)

8 minut temu, xetras napisał:

Czyżby?

A wentylowana hiperboloida jednopowłokowa?

Taka jak wieża ciśnień w Ciechanowie, która stoi 53 lata.

I jakie ta wieża ciśnień ma to pasmo przenoszenia, THD? ... i już się luzujemy 😉 

Edytowane przez Kyle
3 minuty temu, 747 napisał:

doprowadzenia" od zacisku do samej cewki przetwornika, - powinny wytrzymać ze sto lat.. i to jest prawdziwy problem, to nie są żarty.

Uuu, grubo.

(Idę stąd, przekracza to mój horyzont zdarzeń)

PS.

Czyli to: "Ukryty wymiar" (1997). Świetny horror SF.

PPS.

W oryginale to "Lost Horizon"

4 minuty temu, Kyle napisał:

jakie ta wieża ciśnień ma to pasmo przenoszenia, THD? ... i już się luzujemy 😉 

Tak jak napisałem, idę sobie stąd. 

Na trwałe.

4 minuty temu, Kyle napisał:

jeden wielki śmietnik

He he, - wiesz co przedstawiasz?

Tzw "potoczne opinie".

Wydaje się że trudno jest zrozumieć sytuację, w której komuś udało się pokonać spore bariery i uzyskać satysfakcjonujący efekt.

Nawijałem kilkaset cewek, zanim udało się uzyskać tą jedyną, - właściwą..

Kolego - to zabrało półtora roku mojego nędznego życia, - to nie przyszło samo, ani nie spadło z nieba, cewka jest niezwykle skomplikowana.

Spoko: rzuć pomiary THD, IMD, char. kierunkowe - skoro wyprzedziłeś cały świat, to nic tylko ... zarabiaj na patentach.

Wiele dróg robi się nie dla zabawy. W pewnych kręgach (na tym forum) nawet dwie drogi niektórzy krytykują (piszą o "efektach dopplera" itp.) ... a Ty chcesz jedną membraną grać całe pasmo i to jeszcze przy rozwiązaniu pasywnym (choćby bez filtrów subsonicznych itp. - współczuję temu szeroko-pasmowcowi w pasywnej kolumnie, jak dostanie sygnał 25Hz lub niżej, przy Mike Oldfield Heavens Open).

5 minut temu, 747 napisał:

cewka jest niezwykle skomplikowana.

... a co dopiero cały głośnik, gdzie cały układ cewka+membrana musi mieć odpowiednią masę, a zawieszenie sprężystość, cały układ musi się wychylać liniowo w jak najszerszym zakresie itd. itp.

Edytowane przez Kyle
17 minut temu, 747 napisał:

Membrana oprócz tego że powinna być lekka, bo sztywność można już różnie rozumieć, to powinna posiadać dość znaczną ilość dodatkowych tak samo ważnych cech, nie przeczytasz na ten temat zbyt wiele, poza ogólnikami, membrana, która pracuje całym pasmem bez ostrych rezonansów - to więcej jak skarb, to żyła złota.

Całe majątki wielu osób, mogą w określonych warunkach być niczym w zestawieniu ze skutecznie rozwiniętym projektem.

18 minut temu, Kyle napisał:

Oczywiście Ty wiesz-ale nie powiesz.
ogólniki.
teoretyzowanie.
powoływanie się na praktykę,której nikt nie widzieł i nik nie słyszał.

Ciekawy sposób na budowanie autorytetu.

ogólniki,truizmy,i wiedz tajemna...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Kyle napisał:

lepiej jest się skupić na tych mierzalnych

Nie rozumiemy się, mnie nie interesują parametry, mnie interesuje dźwięk, takiej jakości, że wydaje się niewiarygodny, że jego pochodzenie jest z urządzenia technicznego.

Interesuje mnie tylko maxymalna jakość jaką możemy osiągnąć tu na Ziemi.

Oceniasz sytuację na bazie rozeznania, pochodzącego z produktów rynkowych, - niestety to duży błąd.

One są tworzone dla zysku.

To takie proste.

W produkcie rynkowym, wszystko  m u s i  być proste, gdyż inaczej najnormalniej na świecie "czegoś tam" nie da się wyprodukować.

To banał.

8 minut temu, Kyle napisał:

zarabiaj na patentach.

Dziękuję za wskazanie, będę się starał.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi