Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowce

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Kyle napisał:

Spoko: rzuć pomiary THD, IMD, char. kierunkowe - skoro wyprzedziłeś cały świat, to nic tylko ... zarabiaj na patentach.

jest jeden kłopot:
Aby zgłosić patent,trzeba wykazać,że działa...

Cytat

Opis powinien przedstawiać wynalazek/wzór użytkowy na tyle jasno i wyczerpująco, aby znawca mógł go urzeczywistnić. W szczególności opis powinien zawierać tytuł odpowiadający przedmiotowi wynalazku/wzoru użytkowego, określać dziedzinę techniki, której wynalazek/wzór użytkowy dotyczy, a także znany zgłaszającemu stan techniki, oraz wskazywać problem techniczny do rozwiązania, a także przedstawiać w sposób szczegółowy przedmiot rozwiązania, z objaśnieniem figur rysunków (jeżeli zgłoszenie zawiera rysunki) i przykładem lub przykładami realizacji bądź stosowania wynalazku/wzoru użytkowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, Kyle napisał:

... Event Horizon?

Wrr.. No tak, oczywiście.

To skleroza, czyli choroba peselowa.

Pomyliłem tytuł.

22 minuty temu, Kyle napisał:

współczuję temu szeroko-pasmowcowi w pasywnej kolumnie, jak dostanie sygnał 25Hz lub niżej, przy Mike Oldfield Heavens Open).

Nie dowierzam. Akurat dziś sobie słuchałem tego popisu, zrobionego na pożegnanie geniusza z firmą Virgin. 

Obaczę, na słuchaweczkach - Ultrasone Pro900i, może przeżyję. Jutro napiszę. 

Tam jest tak niskie "zejście" basu?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ogólniki.
teoretyzowanie.
powoływanie się na praktykę,której nikt nie widzieł i nik nie słyszał.

Ciekawy sposób na budowanie autorytetu.

ogólniki,truizmy,i wiedz tajemna...

Spróbuj na chłodno przeczytać swój wpis.

...

Odpowiem.

Nie ma ogólników - jest przekaz zrozumiały w 100 proc, jednak dla kogoś, komu przez ręce przeszły setki głośników i jeszcze próbował zrobić coś z nimi, coś więcej niż druga osoba, gdyż mnóstwo osób w skali świata zajmuje się głośnikami w rozumieniu konstrukcyjnym.

Cały opis, jest tylko i wyłącznie na podstawie praktyki - żyją osoby - świadkowie, całego procesu rozwojowego.

Autorytet - ok po dwóch latach Kolega Magnepan zapisał literalnie w tej zakładce, że wydaje się że najlepiej tłumaczę stronę techniczną różnorakich zagadnień, dodam od siebie, że nie na wszystkim się znam, - pomimo że rozumiem dane sytuacje bez błędu.

Kolego, nie mam czego osiągać w tej zakładce, jestem tu szmat czasu..

Napisałem że najlepszym wzmacniaczem jest Relentless i Śp Sly30 zaprosił mnie do współpracy, natychmiast, gdyż zrozumiał, że dobrze słyszę i właściwie interpretuję.

Nie rozumiesz że dzieliło mnie z Nim 120km, że mógł w półtorej godziny wpaść do mnie.. niech bym tylko czymś nie dysponował o czym pisałem.. roztarłby mnie tu  p u b l i c z n i e   na miazgę.

I miałby rację!

Odpuść sobie, chyba że chcesz aby ktoś dopisał Twój nick do listy.. wiesz jakiej.. - mam nadzieję że za jakiś czas zostanę z niej wykreślony..

..

34 minuty temu, Kyle napisał:

współczuję temu szeroko-pasmowcowi w pasywnej kolumnie, jak dostanie sygnał 25Hz lub niżej

Kiedy miałem prototyp, mój wróg nr1, próbował nagraniem z czarnej płyty grupy Metallica, "wykończyć" ten głośnik...

Nie udało się, sam byłem zdziwiony..

Owszem jest to problem, wysokie amplitudy są poważnym problemem, trzeba przyjąć kompromisy.

Wyjściem jest genialna jakość cewki, specjalne jej nawinięcie - czymś specjalnie do tego przygotowanym.

I to gra.

10 minut temu, 747 napisał:

Odpowiem.

Czekam...

11 minut temu, 747 napisał:

Nie ma ogólników - jest przekaz zrozumiały w 100 proc, jednak dla kogoś, komu przez ręce przeszły setki głośników i jeszcze próbował zrobić coś z nimi, coś więcej niż druga osoba, gdyż mnóstwo osób w skali świata zajmuje się głośnikami w rozumieniu konstrukcyjnym.

Same ogólniki

11 minut temu, 747 napisał:

Cały opis, jest tylko i wyłącznie na podstawie praktyki

Gdzie jest?

12 minut temu, 747 napisał:

żyją osoby - świadkowie, całego procesu rozwojowego.

Gdzie?
Kto?

12 minut temu, 747 napisał:

Autorytet - ok po dwóch latach Kolega Magnepan zapisał literalnie w tej zakładce, że wydaje się że najlepiej tłumaczę stronę techniczną różnorakich zagadnień, dodam od siebie, że nie na wszystkim się znam, - pomimo że rozumiem dane sytuacje bez błędu.

Rozumiem.
To wszystko wyjasnia

13 minut temu, 747 napisał:

Kolego, nie mam czego osiągać w tej zakładce, jestem tu szmat czasu..

Oczywiście.
Nie ma tu równych Tobie.

14 minut temu, 747 napisał:

Odpuść sobie, chyba że chcesz aby ktoś dopisał Twój nick do listy.. wiesz jakiej.. - mam nadzieję że za jakiś czas zostanę z niej wykreślony..

I na koniec -grożba.

Ukryta Zawartość

Cytat

pozbawiona wystarczających podstaw podejrzliwość, że inni nas wykorzystują, krzywdzą lub oszukują

zaabsorbowanie bezpodstawnymi wątpliwościami co do lojalności przyjaciół lub wspólników i co do tego, czy są oni godni zaufania

niechęć do zwierzania się innym, spowodowana nieuzasadnionym lękiem, że informacje te zostaną użyte przeciw nam w złych intencjach

odczytywanie ukrytych, poniżających lub groźnych znaczeń z niezłośliwych uwag lub zdarzeń

ciągłe noszenie urazów, czyli niewybaczanie zniewag, krzywd lub afrontów

dostrzeganie ataków na nasz charakter czy reputację, które zwykle nie są widoczne dla innych, oraz szybkie reagowanie na nie gniewem lub przechodzeniem do kontrataku

To tłumaczy niechęć do podawania konkretów.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Kyle napisał:

O precyzji nie ma tutaj mowy

Precyzja jest wręcz laboratoryjna.

Esencją działania przy przetworniku - konstruowaniu jest to, żeby przenieść najczyściej, najwierniej sedno sygnału - jego obwiednię wraz z wypełnieniem, to reprodukuje ta sama cewka, w tym samym czasie, jednorodność jest prawie fizycznie idealna, słuch wyczuwa najmniejsze micro różnice, więc każde inne rozwiązanie odbierze jako błędne, niewiarygodne.

Dlatego głośnik bez podziału wygra każde bezpośrednie porównanie.

Na nic pomiary..

Same punkty kontaktowe  czyli bariery materiałowe, konieczne w innych rozwiązaniach spowodują klęskę w odsłuchu.

..

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

grożba

Żart.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Gdzie jest

Mam prawo do prywatności.

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

niechęć do podawania konkretów.

Nikt zdrowy publicznie nie podaje informacji które są bezpośrednio lub pośrednio elementem własności intelektualnej.

Wprawny konstruktor wydaje mi się, że napisałby do mnie na PW że i tak zbyt wiele przedstawiam, odpisałbym mu, że nie przedstawiam nawet ułamka procenta z zasobów zgromadzonych przez lata.

A tak po ludzku, to w mojej opinii jesteś męczący.

Dobranoc.

41 minut temu, Pseudodrummer napisał:

podawania konkretów

Dopiszę  -  konkretem na forum, nie jest jakieś "cudowne przejście" z produktem przez "ekran monitora" do lokalizacji, w której znajduje się inna osoba - żądająca konkretu.

Audiostereo, to jest forum dyskusyjne - tu sobie anonimowo rozmawiamy, nic więcej.

Wiem że to jest bardzo trudne do zrozumienia, nadzwyczaj trudne.

Tu osoby rozpoznają siebie nawzajem, po treści przekazu.

Mnie Śp Stary Audiofil rozpoznał po napisaniu jednego zdania - z pamięci - "nie tylko jest ważne jaki masz kabel - ważne jeszcze co do niego wpuszczasz".

Śp Stary Audiofil, to pomnik tego miejsca za jego świetności, kiedy było tu kilkudziesięciu szacownych, świetnie osłuchanych audiofili, myślisz że można było komuś z nich wkleić kit?

Trzeba było dziesięć razy się zastanowić, przed zamieszczeniem postu, by nie zostać wyśmiany i sponiewierany, a drugiej szansy nie było..

Napisałem, że zamówiłem stolik pod wzmacniacz tranzystorowy, - z granitu i musiałem tłumaczyć się, gdyż przyjęte jest że stawia się na czymś innym, a osobiście stosuję, tylko kryterium najmniejszej stratności dużych brył blisko sprzętu.

Wiem że takie słowa do Ciebie i tak nie trafią, dlatego informuję że nie będę już odpowiadał, gdyż mam mało wolnego czasu do dyspozycji.

...

Edytowane przez 747
7 godzin temu, 747 napisał:

Mnie Śp Stary Audiofil rozpoznał po napisaniu jednego zdania - z pamięci - "nie tylko jest ważne jaki masz kabel - ważne jeszcze co do niego wpuszczasz".

To jeszcze mnie musisz dodać, bo od zawsze też twierdzę, że lwia część dobrego brzmienia systemu zależy od tego "co do niego wpuszczasz" - czyli jakość danego NAGRANIA.

Masz dobre nagranie...to nawet usłyszysz KARTONOWY BAS...jeśli tylko taki (nawet dla jaj) został w nagraniu użyty. 🙂

9 godzin temu, xetras napisał:

Tam jest tak niskie "zejście" basu?

Kiedyś jeden z kolegów z tego forum zasugerował mi ten utwór do analizy (nawet gdzieś tu na forum są wykresy z Adobe Audition, które wstawiłem nie tak dawno) i się okazało, że na początku nawet przy 18HZ coś się tam odzywa - lekko byłem zaskoczony.

O jest w temacie o subwooferach:

bed88239082d1.png

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, 747 napisał:

to reprodukuje ta sama cewka, w tym samym czasie,

Tym gorzej dla tej cewki.

9 godzin temu, 747 napisał:

Same punkty kontaktowe  czyli bariery materiałowe, konieczne w innych rozwiązaniach spowodują klęskę w odsłuchu.

Różne materiały, na różnych częstotliwościach (i wielkość membrany) by jak najdokładniej zreprodukować daną część pasma. Przy wielu drogach jest to możliwe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
W dniu 9.01.2025 o 20:27, tanebo001 napisał:

Ale mają jedną wadę - kierunkowość

What???

Właśnie kierunkowość jest ich największą zaletą, pod warunkiem, że zastosuje się np 4 szerokopasmowce pionowo w linii nad basowcem. Wtedy całość (oczywiście powyżej basu) ma zawężone charakterystyki kątowe w pionie, a poziomo szerokie rozpraszanie dźwięku.

Musiałbyś zastosować bardzo małe te "szeroko-pasmowce" (mniejszy głośnik potrafi grać wyższe częstotliwości bez zawężania szerokości promieniowania). ... a w tym przypadku życzę powodzenia z odtwarzaniem basu.

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, Kyle napisał:

Musiałbyś zastosować bardzo małe te "szeroko-pasmowce" (mniejszy głośnik potrafi grać wyższe częstotliwości bez zawężania szerokości promieniowania). ... a w tym przypadku życzę powodzenia z odtwarzaniem basu.

To juz pisalem. 3-4 cale to optimum, ale i to da rade jedynie 200-8000Hz i na niskich poziomach majac na gorze soft break-upy. Dlatego 3W z takim glosnikiem mozna zrobic, ale pytanie "czy jest sens?".

Jednak aby grac glosniej i czysciej to robi sie 3W na glosnikach dedykowanych, i wtedy podzialy sa czesto blizej wzoru 20-200Hz; 200-2000Hz; 2000-20000Hz.

W dniu 10.01.2025 o 20:30, 747 napisał:

To stwierdzenie  rodzaju kategorycznych.

Jest  n i e p r a w d z i w e.

Prawdziwe ... (chodziło o techniczną niemożliwość skonstruowania bezkompromisowych a nawet wysoko-jakościowych pełnozakresowych przetworników szeokopasmowych).

NIestety ...

NIe chodzi o odtworzenie "pasma" - chodzi o możliwie najwierniejszą odp. impulsową 

No i jednocześnie niskie THD, co jest słabo możliwe w prawdziwym basie<80Hz stosując mniej niż 10 cali.  

A jak wtedy wygląda full zakres odp. impulsowa (dla 10 cali), ło matko 😉

Jak to uniwersalne motto życiowe głosi rozmiar rządzi

Edytowane przez PawelP
5 godzin temu, PawelP napisał:

chodzi o możliwie najwierniejszą odp. impulsową

Mnie chodzi dokładnie o to samo, cieszę się że rozumiemy który parametr jest kluczowy.

Elementy zwrotnicy pasmowej, to elementy pamiętające, - wyklucza to z definicji dobrą odpowiedź, lecz sytuacja jest oczywiście bardzo złożona na wielu płaszczyznach, gdyż głośniki dla pasm są optymalizowane co ułatwia im pracę - temat zawieszeń, przykładowo, jednak empiria pokazuje, że jedność determinuje jakość w hi end w sposób niepodważalny.

Zrób sobie proste doświadczenie - IC RCA na dwóch drucikach sygnałowych, na  j e d n y m  i na ok dwudziestu, posłuchaj to jakiś czas, może ze dwa miesiące, - okaże się że tego na dwóch ośrodkach przewodzących za bardzo nie da się słuchać, z powodu rozmycia obrazu pozornego, jeden, jest ideałem, dwadzieścia natomiast to jest już tyle, że słuch potraktuje to jako "gorszą", nie tak wyrazistą, ale jednak przybliżoną jedność.

Interconect RCA purystyczny, hi endowy, - to jeden drut, w Japonii używa się nawet jednego drutu ok 0,4mm jako dodatniego przewodu głośnikowego, ta średnica jest przyjęta jako kompromis.

Obecnie sam tak mam podłączone głosniki a mój przyjaciel czystym srebrem w emalii.

I to gra.

Oczywiście nie ma tu niczego za darmo, "minus" takiego kabla głośnikowego jest tak złożony, że ...

Przetwornik całego pasma, posiada jako jedyny, właściwość przejęcia w czysty, bezpośredni sposób, całego tłumienia wzmacniacza, - już tylko to, powoduje, że ma potencjał oddania impulsów bez zniekształceń, w rozumieniu rozsądnych kanonów, bez stosowania jakiegoś rodzaju rozwiązań typu "przerost formy nad treścią", jak na warunki domowe.

Aktywna zwrotnica, owszem też to zapewni systemowi z podzialem pasma ale.. jednorodności nie bedzie - słuch odbierze to jako pomniejszenie wiarygodności/rzeczywistości.

Natomiast moce, ciśnienia.. - cóż taki jest świat, musimy godzić się nie raz nie dwa na kompromisy.

System na przetworniku, to mógłby być "drugi system", pracujący z wzmacniaczem posiadającym transformator wyjściowy, który na uzwojeniu wtórnym posiada rezystancję dla DC zmierzającą najdalej jak się rozsądnie da w stronę zera.

..

20 godzin temu, 747 napisał:

odpisałbym mu, że nie przedstawiam nawet ułamka procenta z zasobów zgromadzonych przez lata.

Zabierzesz do grobu?

Muszę przewietrzyć mój system…

> ma potencjał oddania impulsów bez zniekształceń,
No nie bardzo, jeżeli to jest 6 cali to nie odda impulsów i transjentów, w moim rozumieniu Mms mu nie pozwoli.
Zgadzam się, że jest istotna zaleta w jednym źródle dźwięku, ale tu koaksjale są dobrą alternatywą.
Zgadzam się, że tradycyjna zwrotnica analogowa to problem dla dźwięku, ale aktywna/cyfrowa ze wsparciem dodatkowego DSP pozwala zminimalizować negatywny wpływ zwrotnicy, a też wyczyścić sporo częstotliwościowo co zresztą jest niemożliwe bez DSP niezależnie jakie egzorcyzmy konstrukcyjne byśmy nie robili w fizycznej realizacji toru. 
No ale walka z czasem/impulsem, szczególnie w jego części tworzonej przez wyższe składowe to prawdziwa stawka i tu wielkie membrany są na przegranej pozycji. Szczególnie porównując do gwizdka 1"
Żeby nie było ja uważam że lull-range mają zalety i potencjał ale kolumna na pojedynczym szerokopasmowcu to nie jest opcja dla wiernego dźwięku.

Edytowane przez PawelP

Zapomnialem dopisac ze ostatnimi czasami ludzie zaczeli tez robic cos co nazywa sie MEH (multiple entry horn), lub Synergy horn, co powoduje ze zrodlo dzwieku jest bardziej punktowe niz tradycyjne kolumny.

Ukryta Zawartość

Danley-Home-Images-1024x683-2-e1700866612118.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.01.2025 o 19:52, 747 napisał:

Przetwornik całego pasma, posiada jako jedyny, właściwość przejęcia w czysty, bezpośredni sposób, całego tłumienia wzmacniacza,

Przy podziale pasma przed wzmacniaczami, jest to samo, a można zrobić wiele "dróg".

W dniu 18.01.2025 o 13:34, PawelP napisał:

No i jednocześnie niskie THD, co jest słabo możliwe w prawdziwym basie<80Hz stosując mniej niż 10 cali.  

Tutaj ten temat można by trochę rozwinąć. Przy mniejszym głośniku, np. 5,1" i np. 70Hz można uzyskać niskie THD, ale zawsze jest (jak w każdym głośniku, nawet 15") jakieś ograniczenie maksymalnego SPL (by to niskie THD zachować).

Przykładowo przy 5,1" wooferze, to przy 86dB (z 1m) może być niskie THD (rejony 1%) do ~52Hz, ale przy 96dB już będziemy mieli przy 80Hz wiele tych procent.

82cf419c08f67.png

Także im chcemy na basie niższe THD + większe SPL + niższe basy, to trzeba większy głośnik, do grania tego dolnego krańca.

2 godziny temu, Kyle napisał:

Przy podziale pasma przed wzmacniaczami, jest to samo, a można zrobić wiele "dróg".

Tutaj ten temat można by trochę rozwinąć. Przy mniejszym głośniku, np. 5,1" i np. 70Hz można uzyskać niskie THD, ale zawsze jest (jak w każdym głośniku, nawet 15") jakieś ograniczenie maksymalnego SPL (by to niskie THD zachować).

Przykładowo przy 5,1" wooferze, to przy 86dB (z 1m) może być niskie THD (rejony 1%) do ~52Hz, ale przy 96dB już będziemy mieli przy 80Hz wiele tych procent.

Ukryta Zawartość

Także im chcemy na basie niższe THD + większe SPL + niższe basy, to trzeba większy głośnik, do grania tego dolnego krańca.

A jak niby skompensowac baffle step? Nawet jak sie skoryguje pasmo cyfrowo to cewka w takim glosniku stanie w plomieniach zanim zagra gesta muzyke na 86dB. Jeszcze niech bedzie utwor z dynamika ~~20dB i okazuje sie ze sluchanie 70-75dB to wyzwanie.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, piter z napisał:

A jak niby skompensowac baffle step?

Konkretnie jaki problem z "baffle step" widzisz po tych wykresach w tych kolumnach?

Tutaj całe pomiary:

Ukryta Zawartość

17 minut temu, piter z napisał:

Nawet jak sie skoryguje pasmo cyfrowo to cewka w takim glosniku stanie w plomieniach zanim zagra gesta muzyke na 86dB.

Czemóżto, przy 86 dB miałoby coś "stawać w płomieniach"? Przy tym SPL to średnia moc, będzie na poziomie paru W (1W? 2W?). Ciężko "gotować" przy takich mocach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
9 minut temu, Kyle napisał:

Konkretnie jaki problem z "baffle step" widzisz?

Tutaj całe pomiary:

Ukryta Zawartość

Taki jak napisalem wyzej. Pomiary robisz pojedynczym sygnalem, ale nikt pojedynczego sygnalu nie slucha (chyba ze sa tacy - nie znam). Taki glosnik bedzie mial niska skutecznosc i przez to nawet po cyfrowym "wyprostowaniu sygnalu" trzeba bedzie dostarczac duzo pradu do cewki aby osiagnac wspomniane przez ciebie poziomy. Najwiecej wlasnie w rejonie baffle step poniewaz tam teoretyczna skutecznosc bedzie najnizsza.

Sadze ze caly czas dazymy do tego ze omawiamy jak to teoretycznie ma byc w szerokopasmowym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z

Niestety nie wiem jaką skuteczność ma ten (to znaczy woofer jak mniemam) głośnik, w tej kolumnie. No jak widać jakoś sobie ten głośnik radzi (szczególnie w porównaniu do zwykłych kolumn). W "płomieniach" to tam nic nie stanie - to nie jest pasywna kolumna bez zabezpieczeń i filtrów subsonicznych 😉 Oczywiście dobrze byłoby odfiltrować poniżej rejonów 50Hz, bo tam stromo rosną zniekształcenia - typowe, szczególnie w małych kolumnach. Generalnie sam dół pasma, to najlepiej wysyłać na suba.

8 minut temu, piter z napisał:

Sadze ze caly czas dazymy do tego ze omawiamy jak to teoretycznie ma byc w szerokopasmowym?

... a pomysł budowy kolumny wyposażonej tylko w szerokopasmowca, to w ogóle moim zdaniem chybiony 😉  (jeden głośnik od kilkudziesięciu hz do kilkunastu kHz - to w muzyce niezłe IMD się szykuje)

Edytowane przez Kyle
52 minuty temu, Kyle napisał:

Niestety nie wiem jaką skuteczność ma ten (to znaczy woofer jak mniemam) głośnik

Mozna na spokojnie zakladac ze jak reszta podobnych, czyli ~~84dB/W, co na baffle step zejdzie do calych 78dB/W.

Akurat w tamtej "kolumnie" wzmacniacze sa 50W na glosnik.

Liczby nie klamia.

Nieco wesprę 747

Pmp z Piaseczna też robi tylko gotowce a nie podzespoły.

Szerokopasmowce - dwucewkowe też produkuje.

Ukryta Zawartość

PMP - to nagłośnieniowy producent zestawów estradowych.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 20.01.2025 o 21:41, piter z napisał:

Taki jak napisalem wyzej. Pomiary robisz pojedynczym sygnalem, ale nikt pojedynczego sygnalu nie slucha (chyba ze sa tacy - nie znam). Taki glosnik bedzie mial niska skutecznosc i przez to nawet po cyfrowym "wyprostowaniu sygnalu" trzeba bedzie dostarczac duzo pradu do cewki aby osiagnac wspomniane przez ciebie poziomy. Najwiecej wlasnie w rejonie baffle step poniewaz tam teoretyczna skutecznosc bedzie najnizsza.

Bardzo trafne uwagi. Tak, baffle step się dokłada do problemu i jest pewnie głównym powodem, dla którego zdecydowana ejiększość pasywnych kolumn niezależnie od segmentu cenowego nie ma wystarczającej masy na niskim średnicy, wyższym basie. No ani prawdziwego fundamentu.
Cyfrowo da się to skompensować dość łatwo od strony samego DSP. Ale są 2 inne problemy:
1) trzeba wiedzieć Jak skompensować - czyli dość dokładnie pomierzyć zakres 30 - 600 Hz. NIe, nie w bliskim polu, bo tam nie  ma baffle step 🙂 Ile kosztuje ten Klippel z ASR ? 100 tysi .. USD ? Wersja podstawowa, kolo z ASR ma chyba z dodatkami za 200k USD :). Choć od jednego z wystawców z Danii bodajże na AudioShow słyszałem, że można go wypożyczyć, Więc no jakoś producenci by mogli dać radę (niektórzy, poza zasięgiem garaży anyway 😉
2) No jak się już skompensuje to mezaliansem kompletnym, jak słusznie zauważył kol. piter jest wysłanie tego do 6-ki 🙂
THD zje całe odczucie wypełnienia niskiego środka i fundamentu basu, przy okazji konsumując z apetytem rozdzielczosć środka i góry 😄

Smieję się, no ale to trochę audiofilski śmiech przez łzy 😉
No i końcu to tylko hobby 

Edytowane przez PawelP
Godzinę temu, PawelP napisał:

Bardzo trafne uwagi. Tak, baffle step się dokłada do problemu i jest pewnie głównym powodem, dla którego zdecydowana ejiększość pasywnych kolumn niezależnie od segmentu cenowego nie ma wystarczającej masy na niskim średnicy, wyższym basie. No ani prawdziwego fundamentu.
Cyfrowo da się to skompensować dość łatwo od strony samego DSP. Ale są 2 inne problemy:
1) trzeba wiedzieć Jak skompensować - czyli dość dokładnie pomierzyć zakres 30 - 600 Hz. NIe, nie w bliskim polu, bo tam nie  ma baffle step 🙂 Ile kosztuje ten Klippel z ASR ? 100 tysi .. USD ? Wersja podstawowa, kolo z ASR ma chyba z dodatkami za 200k USD :). Choć od jednego z wystawców z Danii bodajże na AudioShow słyszałem, że można go wypożyczyć, Więc no jakoś producenci by mogli dać radę (niektórzy, poza zasięgiem garaży anyway 😉
2) No jak się już skompensuje to mezaliansem kompletnym, jak słusznie zauważył kol. piter jest wysłanie tego do 6-ki 🙂
THD zje całe odczucie wypełnienia niskiego środka i fundamentu basu, przy okazji konsumując z apetytem rozdzielczosć środka i góry 😄

Smieję się, no ale to trochę audiofilski śmiech przez łzy 😉
No i końcu to tylko hobby 

Przy okazji baffle step jest definowany nie tylko przez obudowe, ale takze przez umiejscowienie kolumny w pomieszczeniu. Takze dla kazdego ustawienia w pomieszczeniu jest inny. Od dolu pasma efekt jest negowany przez tzw. "wzmocnienie pomieszczenia", ktory troche blednie rozumiany jest jako "room gain" a w rzeczywistosci to znoszenie baffle step przez zbyt male odleglosci od scian w porownaniu do czestotliwosci. Takze baffle step w rzeczywistosci wystepuje z zakresie 100-500Hz i masz racje ze to jest glowny powod dlaczego duzo kolumn brakuje masy w dzwieku. Z drugiej strony inni kompensuja baffle step i przy okazji dostaja spore podbicie na basie... ogolnie to chyba nie ma w pelni audiofilskiego rozwiazania problemu poza zamontowaniem glosnikow w scianie.

3 godziny temu, piter z napisał:

Przy okazji baffle step jest definowany nie tylko przez obudowe, ale takze przez umiejscowienie kolumny w pomieszczeniu. Takze dla kazdego ustawienia w pomieszczeniu jest inny. Od dolu pasma efekt jest negowany przez tzw. "wzmocnienie pomieszczenia", ktory troche blednie rozumiany jest jako "room gain" a w rzeczywistosci to znoszenie baffle step przez zbyt male odleglosci od scian w porownaniu do czestotliwosci. Takze baffle step w rzeczywistosci wystepuje z zakresie 100-500Hz i masz racje ze to jest glowny powod dlaczego duzo kolumn brakuje masy w dzwieku. Z drugiej strony inni kompensuja baffle step i przy okazji dostaja spore podbicie na basie... ogolnie to chyba nie ma w pelni audiofilskiego rozwiazania problemu poza zamontowaniem glosnikow w scianie.

> Takze baffle step w rzeczywistosci wystepuje z zakresie 100-500Hz
No nie całkiem - tam wykazuje zmienny przebieg, zresztą jak pamiętam z symulacji to sporo też zmienia FR także powyżej 500Hz i okolo 1 kHz. No ale najważniejsze, że < 100Hz nie ma step ale jest -4 . 6dB wzgledem  srednicy i góry. No bo ten bas rozchodzi się tam na pełną sferę

W sumie to dodam jeszcze 2 problemy do wiernej reprodukcji < 200Hz
3) Im większe podbicie DSP cyfrowo tym bardziej trzeba obniżyć ogólną skuteczność. A moim zdaniem im wyższa finalna skuteczność tym lepsze hi-fi
4) Bass-reflex - to jest problem sam w sobie, destruktor jakości basu, No a jak idziemy w zamkniętą to dopiero musimy podbijać takie 6-ki w stratosferę po prostu. Straceńczo-sferę.

Edytowane przez PawelP

3) Im większe podbicie DSP cyfrowo tym bardziej trzeba obniżyć ogólną skuteczność.

Z tego powodu lepiej nie podbijać, a jedynie skupić się na obcinaniu podbić.

4) Bass-reflex - to jest problem sam w sobie, destruktor jakości basu, No a jak idziemy w zamkniętą to dopiero musimy podbijać takie 6-ki w stratosferę po prostu. Straceńczo-sferę.

Przy zamkniętej też jest destrukcja basu, z powodu dużych THD (bassreflex potrafi mocno odciążyć głośnik).

15 godzin temu, Kyle napisał:

Z tego powodu lepiej nie podbijać, a jedynie skupić się na obcinaniu podbić.

Przy zamkniętej też jest destrukcja basu, z powodu dużych THD (bassreflex potrafi mocno odciążyć głośnik).

W jaki sposób działa to odciążenie głośnika i zmniejszenie THD dzięki bassreflex ?

> Z tego powodu lepiej nie podbijać, a jedynie skupić się na obcinaniu podbić
To oznacza z kolei zgodę na niezrównoważenie pasma, bez odpowiedniego doważenia subbasu, Jeżeli się wygeneruje nadwyżkę efektywności w subbasie to w aktywnej kolumnie dzięki DSP można zrobić liniowy subbas bez obniżania ogółnej efektywności i zwiększenia THD - de facto jedyna opcja dla hi-fi bez kompromisu

Bass reflex akurat obciaza glosnik i taka jego rola, przy czym zwieksza on efektywnosc i rozciagniecie na basie (naprawde trzeba to pisac?). Bass reflex przy samym glosniku basowym i niskim strojeniu nie ma za bardzo wad i bardzo duzo zalet. Oczywiscie mozna isc w membrane bierna (to blizniaczy koncept), ale to sa koszty i wiekszosc woli "dziurke z rurka".

Edytowane przez piter z
57 minut temu, PawelP napisał:

W jaki sposób działa to odciążenie głośnika i zmniejszenie THD dzięki bassreflex ?

Przy częstotliwości rezonansowej drastycznie spada wychylenie membrany ... i THD. W pomiarach to świetnie widać.

• Pokaż nowe odpowiedzi