Skocz do zawartości
IGNORED

Co po avalonach ...

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Fr@ntz napisał:

O Estelonach można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że są szybkie 😉Pomijam fakt, że to kolumny raczej do cichego słuchania ...

Tak ??? To ciekawe.  Mamy chyba inne spostrzeżenia.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 12.01.2025 o 11:03, #Szakovsky napisał:

Pisanie z rana ci nie służy, bo bredzisz. 
Nie pisze o nich bo nie o tym jest rozmowa, no i chyba nie ten budżet. 
Chociaż nie jest to milion, ani poł to też nie stówa, bo musiałyby być sprzedane poniżej kosztów produkcji.
Ale nie lubię niedopowiedzeń.
Buda to nie "mdf i aluminium", tylko 3 warstwowa kanapka 5-6cm gdzie samo aluminium ma z 2cm (to ciut mniej niż mają wzmocnienia w Magico M2-M9, tylko tutaj mowa o litym alu, na wszystkich ścianach bocznych). Front jest cały z litego bloku aluminium o grubości ponad 10cm, wycinany na 5 osiach, ważący samemu koło 40-50kg. Całość ma lekko powyżej metra, a waga grubo ponad stówę. Bardzo chciałbym zobaczyć tego typu wykonanie w Martenach z płyty pilśniowej i MDFu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chlopie co Ty bredziesz - jak to nie MDF i Aluminium - chyba nikt nie jest ślepy. Mówisz, że 1 milion złotych to wycena poniżej kosztów produkcji  tych kolumienek (z mdf i aluminium), a  kanapka to też odkrycie  na miare miliona !!!!

Wydawało się, że w audio już wszystkie granice absurdu zostały przekroczone - ale okazuje się że ta granica  poszybowała już w nieskończoność.

Śmiechu warte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 13.01.2025 o 13:49, babatular napisał:

Tak ??? To ciekawe.  Mamy chyba inne spostrzeżenia.

Na 1 rzut pójdą egglestony, maja być w bielskim hifi studio 24 stycznia, rzut beretem wiec sobie podskoczę.

Estelony najbliżej mam u sprzedawcy w czechach to będzie drugi punkt planu

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

2 godziny temu, babatular napisał:

Chlopie co Ty bredziesz - jak to nie MDF i Aluminium - chyba nikt nie jest ślepy. Mówisz, że 1 milion złotych to wycena poniżej kosztów produkcji  tych kolumienek (z mdf i aluminium), a  kanapka to też odkrycie  na miare miliona !!!!

Wydawało się, że w audio już wszystkie granice absurdu zostały przekroczone - ale okazuje się że ta granica  poszybowała już w nieskończoność.

Śmiechu warte.

Czytanie ze zrozumieniem nie boli. 
Poniżej stówy (czyli budżetu xsnailx) musiałyby być poniżej kosztów produkcji. 
Nie masz bladego pojęcia ile kosztuje praca w tak grubym materiale, co dopiero w 3 warstwowej kanapce na 5 osiach. 
Myślałeś kiedyś o tym, że trochę inaczej się pracuje na MDF i na alu? Trochę inne narzędzia, program etc. 
O obróbce frontu nawet nie wspominam, bo z ponad 100kg bloku aluminium zostaje jakieś 40kg. 
Z resztą, widziałeś kiedykolwiek, jakiekolwiek kolumny z kanapki mdf-alu-mdf? Nie mówiąc o takiej grubości. 
Większość kolumn ma przednie ścianki cieńsze niż te mają boczne. 

Śmiechu warte jest wypowiadanie się o czymś, nie mając absolutnie żadnego pojęcia w temacie.  

23 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Nie masz bladego pojęcia ile kosztuje praca w tak grubym materiale, co dopiero w 3 warstwowej kanapce na 5 osiach. 
Myślałeś kiedyś o tym, że trochę inaczej się pracuje na MDF i na alu? Trochę inne narzędzia, program etc. 
O obróbce frontu nawet nie wspominam, bo z ponad 100kg bloku aluminium zostaje jakieś 40kg. 
Z resztą, widziałeś kiedykolwiek, jakiekolwiek kolumny z kanapki mdf-alu-mdf? Nie mówiąc o takiej grubości. 

Śmiechu warte jest wypowiadanie się o czymś, nie mając absolutnie żadnego pojęcia w temacie.  

Patrząc na koszty przewodników - gdzie dajmy na to 1 kopułka bliesmy ta duża to ponad 3k eu, dorzućmy midrange bliesmy tez diament - ceny nie znam ale pewnie z 6k eu, to już z cellami na basie lądujemy koło 100ki, gdzie robocizna , gdzie obudowa i gdzie zwrotnica. 

dlatego tez - co najwyżej mogę liczyć na lut szczęścia w postaci czegoś ex demo czy tez s/h - taka prawda i nic z tym nie zrobię (teoretycznie tak bo mógł bym czekać kolejne parę lat, no ale nie chce).  

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

4 minuty temu, xsnailx napisał:

Patrząc na koszty przewodników - gdzie dajmy na to 1 kopułka bliesmy ta duża to ponad 3k eu, dorzućmy midrange bliesmy tez diament - ceny nie znam ale pewnie z 6k eu, to już z cellami na basie lądujemy koło 100ki, gdzie robocizna , gdzie obudowa i gdzie zwrotnica. 

dlatego tez - co najwyżej mogę liczyć na lut szczęścia w postaci czegoś ex demo czy tez s/h - taka prawda i nic z tym nie zrobię (teoretycznie tak bo mógł bym czekać kolejne parę lat, no ale nie chce).  

Akurat Bliesma nie ma średnicy diamentowej. A z tego co gadałem z Bliesmą w 2022, to też takowej nie planował. 
Flagową średnicą jest beryl, który miał zostać EOL (nie wiem czy do tego doszło i sprzedają się już tylko stany magazynowe) ze względu na problemy z dostawcą kopułek. 
I patrzenie samej ceny głośników jest bezcelowe (no chyba, ze kosztują tyle co BD90), bo te są jednym z najtańszych elementów każdej kolumny. Tak jak przytaczałem wcześniej, w flagowych Wilsonach głośniki kosztują mniej w hurcie niż para diamentowych "cykaczy" Accutona. A kolumny kosztują 2mln zł.
Znacznie wyższy udział w cenie jakiejkolwiek kolumny głośnikowej bierze marża sklepu (nawet nie wliczając dystrybutora) niż głośników. A te nie są niskie, w szczególności jeżeli producent wymaga zamagazynowania. Baa, przeważnie zniżki w sklepie za kolumny powyżej 200k są wyższe niż faktyczny koszt głośników, a to też jest ujmowane w cenie. 

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Akurat Bliesma nie ma średnicy diamentowej. A z tego co gadałem z Bliesmą w 2022, to też takowej nie planował. 
Flagową średnicą jest beryl, który miał zostać EOL (nie wiem czy do tego doszło i sprzedają się już tylko stany magazynowe) ze względu na problemy z dostawcą kopułek. 
I patrzenie samej ceny głośników jest bezcelowe (no chyba, ze kosztują tyle co BD90), bo te są jednym z najtańszych elementów każdej kolumny. Tak jak przytaczałem wcześniej, w flagowych Wilsonach głośniki kosztują mniej w hurcie niż para diamentowych "cykaczy" Accutona. A kolumny kosztują 2mln zł.
Znacznie wyższy udział w cenie jakiejkolwiek kolumny głośnikowej bierze marża sklepu (nawet nie wliczając dystrybutora) niż głośników. A te nie są niskie, w szczególności jeżeli producent wymaga zamagazynowania. Baa, przeważnie zniżki w sklepie za kolumny powyżej 200k są wyższe niż faktyczny koszt głośników, a to też jest ujmowane w cenie. 

Z tego co gdzieś wykopałem to taka średnica w bliesmie się pojawiła podobno, ale suma sumarum to był przykład 

27 minut temu, xsnailx napisał:

Z tego co gdzieś wykopałem to taka średnica w bliesmie się pojawiła podobno, ale suma sumarum to był przykład 

Ale jest za to srednica z Textreme. YB z pewnoscia takie kolumny potrafi zbudowac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Bo poprostu srednica z diamentu nie ma sensu skoro beryl, textreme, czy nawet Alu/Mg przenosza wszystkie rezonanse poza pasmo uzytkowe i sprawiaja ze przetwornik jest tlokiem (przynajmniej w przypadku Bliesmy). Oczywiscie jezeli ktos ma taki kaprys to w zasadzie sztuka dla sztuki moze cos takiego chciec.

54 minuty temu, rafa napisał:

Ale jest za to srednica z Textreme. YB z pewnoscia takie kolumny potrafi zbudowac.

tak tak, rozmawiam z yb -tez 🙂

Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

tylko w tym kontekscie nalezy sobie zadac pytanie czy te diamenty accutona nie sa sztuka dla sztuki 🙂

• Redaktorzy
3 godziny temu, piter z napisał:

Z ciekawosci do tego wszystkiego polecam posluchac Perlisteny S7t (sam jeszcze nie sluchalem), bo wydaja sie naprawde ciekawe.

Mieliśmy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - fenomenalna rozdzielczość, holografia i szybkość ze świetnie kontrolowanym i zróżnicowanym basem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

5 godzin temu, #Szakovsky napisał:

A reszta trafia do pieca, nie ma strat. A maszynie jest wszystko jedno czy frezuje tak czy siak, godzine czy dwie. Tu nie ma zadnej magii. To jak slusarz przy obrabiarce. Kosztem jest amortyzacja maszyny i energia. I jakis programista, ktory wprowadzi dane do obrobki do komoutera.

3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Znacznie wyższy udział w cenie jakiejkolwiek kolumny głośnikowej bierze marża sklepu (nawet nie wliczając dystrybutora) niż głośników.

Yes sir.

Ten udzial dla calej dystrybucji to od polowy do nawet 70% ceny detalicznej.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, pmcomp napisał:

A reszta trafia do pieca, nie ma strat. A maszynie jest wszystko jedno czy frezuje tak czy siak, godzine czy dwie. Tu nie ma zadnej magii. To jak slusarz przy obrabiarce. Kosztem jest amortyzacja maszyny i energia. I jakis programista, ktory wprowadzi dane do obrobki do komoutera.

Yes sir.

Ten udzial dla calej dystrybucji to od polowy do nawet 70% ceny detalicznej.

To sobie zobacz ile kosztuje godzina 5 osiowej CNC, przy detalach z aluminium (potrzebne jest wtedy mocniejsze wrzeciono i inne frezy). Znajdź też taką o tym potrzebnej powierzchni. Potem policz ile zajmie wyfrezowanie 60kg aluminium, w dobrej jakości, bez przebarwień termicznych. I to razy dwa i masz sam jeden front. 
Znalezienie kogoś takiego, kto to wykona to jest ogromny problem sam w sobie, w tym logistyczny bo czasami jedyne miejsce które chce się podjąć takiego projektu, jest na drugim końcu Polski. A takiej kolumny nie zapakujesz do Tico. 
Cena g-code do tak dużego projektu (grubo ponad 50 elementów, w tym większość indywidualna) indywidualnie robi się bardzo duża. W tym ktoś musi każdy jeden wymodelować w CADzie. 

Nie łatwo znaleźć dokładne info ile takie rzeczy mogą realnie kosztować, ale tylko podpowiem, że takie 5 osi to kilka mln zł, amortyzacja, narzędzia (często wykonywane pod konkretny projekt) i godzina pracy osoby obsługującej to lekko ponad stówa za godzinę. I do tego zarobek samej firmy, na tyle duży aby im się opłacało robić indywidualny projekt zamiast drzwiczek do szafki z ikei. 

Z tego co pamiętam, od złożenia zamówienia, do wyfrezowania ostatniego kawałka minęły lekko 3 miesiące. Łącznie na szukanie wykonawcy, wyfrezowanie, złożenie trzeba było czekać z pół roku, przynajmniej pół roku.
Jest astronomiczna różnica w wykonaniu pudła z MDFu, a takiej skrzynki z 3 warstwowej kanapki mającej kilkadziesiąt elementów. Zarówno w cenie usługi, materiału jak i pracy. 
No ja nie kojarzę aby ktokolwiek, kiedykolwiek w Polsce wykonywał bardziej skomplikowany projekt. Z zagranicznych to chyba tylko Magico.

Także, jak ktoś ma pojęcie techniczne, i wie ile takie rzeczy wymagają pracy i środków to na pewno będzie imponujące. 
Jest to coś z czego można być dumnym jako Polak, bo jest to poziom podobny (lub wyższy niż) jak reszta branży, przeważnie znacznie droższa. I powinno się w tego typu produktach konkurować jakością, a nie ceną, licząc gdzie można przyoszczędzić. 

Co to jest 5 mln PLN jak kolumn6 kosztuja 2 mln PLN czyli w uproszeczeniu 1 mln PLN dla producenta?

Jak by sie nie kalkulowalo to by nie robili. Czyli mozna skrotowo przyjac, ze przy 10-u sprzedanych parach na roku maszyna zwraca sie po tym roku. Rewelacyjny biznes.

5 minut temu, #Szakovsky napisał:

to lekko ponad stówa za godzinę

Co to jest stowa za godzine? Mechanik samochodowy żada dzisiaj 400 zl dniowki … netto do kieszeni.

Edytowane przez pmcomp

8 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Proszę Cię - po co sie kompromitujesz. 1mln zł za kolumienki firmy no-name z MDF i Aluminium !!!

5 godzin temu, xsnailx napisał:

tylko w tym kontekscie nalezy sobie zadac pytanie czy te diamenty accutona nie sa sztuka dla sztuki

Biorąc pod uwagę ceny - są.  Poza tym na dłuższą metę twarde membrany są jednak wkurzające, choćby nie wiem kto i jak je  "wygładzał".  Słychać na nich dużo, nawet bardzo ale jednak są trudne w dłuższym odbiorze. Dlatego tak często osoby, które naprawdę dużo słuchają muzyki i weszły w kolumny z twardymi membranami  - z "zazdrością"  spozierają  na kolumny oparte o przetworniki z  jedwabiu, celulozy czy pp. Bardzo wiele osób wraca do miękkich membran - choć oczywiście nie wszyscy.

31 minut temu, babatular napisał:

Proszę Cię - po co sie kompromitujesz. 1mln zł za kolumienki firmy no-name z MDF i Aluminium !!!

Biorąc pod uwagę ceny - są.  Poza tym na dłuższą metę twarde membrany są jednak wkurzające, choćby nie wiem kto i jak je  "wygładzał".  Słychać na nich dużo, nawet bardzo ale jednak są trudne w dłuższym odbiorze. Dlatego tak często osoby, które naprawdę dużo słuchają muzyki i weszły w kolumny z twardymi membranami  - z "zazdrością"  spozierają  na kolumny oparte o przetworniki z  jedwabiu, celulozy czy pp. Bardzo wiele osób wraca do miękkich membran - choć oczywiście nie wszyscy.

Widzę, ze stara gwardia prferuje papier i jedwab. Do ktorych rynek powoli ale wraca. Bo reszta tej super technologii to od z góra trzydziestu lat marketing wmawiajacy ludziom, ze wiecej slychac. Tylko jak napisano tego trzeba potem SLUCHAĆ przez „cale zycie”. Bo odsprzedać taki wynalazek jest niemozliwym. A z tych Beatelsów, Sinatr czy Armstrongow to i tak wiecej niz jest to nie mai zadna superduper membrana nie pomoze.

Przykladem sa superduper kolumny @sly30, ktore podzielily los własciciela (gorzej, zostaly zamordowane) … poszly na zyletki i zostaly rozparcelowane … dla przetworników. A te obudowy super ciete na super maszynach zapewne skonczyly w piecu.

Edytowane przez pmcomp

54 minuty temu, pmcomp napisał:

Co to jest 5 mln PLN jak kolumn6 kosztuja 2 mln PLN czyli w uproszeczeniu 1 mln PLN dla producenta?

Jak by sie nie kalkulowalo to by nie robili. Czyli mozna skrotowo przyjac, ze przy 10-u sprzedanych parach na roku maszyna zwraca sie po tym roku. Rewelacyjny biznes.

Co to jest stowa za godzine? Mechanik samochodowy żada dzisiaj 400 zl dniowki … netto do kieszeni.

Które kolumny kosztują 2mln zł? Zaraz będzie sto milionów i trzeba będzie po Balcerowicza dzwonić. 
Liczysz koszt maszyny CNC zewnętrznego producenta do cen kolumny. Która sklepowo, czyli ze wszystkimi marżami kosztuje 400k. No i sprzedając 10 par kolumn za 2mln zł rocznie, byłbyś największym producentem tego typu kolumn na świecie. Nawet gdyby kosztowały 1mln to byłbyś w top 5. Skala sprzedaży hiendowego audio jest srogo przeszacowana, dobrym przykładem może być Wadax. Był na każdym Hiendzie, na wielu zdjęciach a w 3-4 lata mieli jedną parę DAC'a. Zero sprzedanych. To tworzy fałszywą narracje, w której ludziom się wydaje, że duzi producenci sprzedają tysiące kolumn rocznie, gdzie realnie mowa o 10-15 parach w ciągu 3-4 lat. 

400zł dniówki to "trochę" mniej niż 100zł za godzinę (lekko licząc, bo realnie będzie więcej). A to mowa o zapłaceniu tylko komuś kto na etacie obsługuje maszynę. Polecam sprawdzić ceny produkcji czegoś takiego. Myślę, że spokojnie w cenie samego frontu zrobisz kilka par porządnych kolumn 😉 Gdzie reszta kolumny?

14 minut temu, babatular napisał:

Dlatego powinni jeszcze płacić za to, że ktoś chce je kupić. 
Ok, czaję. 
Jak idziesz do nowej knajpy kto każesz kucharzowi płacić za to abyś coś u niego zjadł. To ma sens. 
Tylko powiem, że aktualnie customowe średnice od Accutona mają 3 firmy: Magico, Tidal, Dearwolf. Magico w flagowym modelu, Tidal w 2 flagowych. 
No i przyczepiłeś się do 1mln, gdzie sam głośnik kosztuje +- tyle co całe kolumny w sklepie na ceramice xD
Jakoś nie widziałem abyś krytykował kolumny gdzie napakowano mizernych Scanów za 200k w prostokątnej kolumnie z MDFu, które ostatnio się pojawiły na forum. Głupia sprawa. 
Ale przy okazji zagadam z Krzysztofem, że mu się żadna kolumna za bańkę nie sprzeda. Pewnie się tego domyśla. Ale z tymi tańszymi może być problem, bo będzie je musiał odkupić od właścicieli. Żeby mu się stan magazynowy zgadzał bo aktualnie nie ma żadnej. 

Jak zapewne wiesz w domu mam JBL4343 z customowymi zwrotnicami CC i … niczego mi w dzwieku nie brakuje.

I ja nie slucham scan speaków, vify, accutonow, beymy, JBLi i innych tylko …  muzyki.

Moze tym sie róznimy?

😉 

7 minut temu, #Szakovsky napisał:

Skala sprzedaży hiendowego audio jest srogo przeszacowana, dobrym przykładem może być Wadax. Był na każdym Hiendzie, na wielu zdjęciach a w 3-4 lata mieli jedną parę DAC'a. Zero sprzedanych.

Czegoś tu nie rozumiem. Stworzyć produkt, zainwestować w niego, promować go i nie sprzedać ani jednego egzemplarza?

To działalność gospodarcza czy coś innego jak np. pralnia albo maszynka dla generowania strat dla fiskusa?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Tak mnie ciekawi jaki wspolny interes z Accutonem i z tymi nonejmami za bańkę ma @#Szakovsky ? 🤓

Jesli sie myle to przepraszam.

Edytowane przez pmcomp

35 minut temu, rochu napisał:

Czegoś tu nie rozumiem. Stworzyć produkt, zainwestować w niego, promować go i nie sprzedać ani jednego egzemplarza?

To działalność gospodarcza czy coś innego jak np. pralnia albo maszynka dla generowania strat dla fiskusa?

DACi mozna produkować taśmowo, nie ma "hiendowych" elementów SMD, a tego typu urządzenia są tego pełne. Więc da się je wykonać za grosze w chinach. Płytki PCB niewiele ważą, więc logistyka jest śmiesznie tania (transport 100kg\szt kolumn jednostkowo do Chin z Polski to są naprawdę srogie pieniądze, dziesiątki tysięcy zł (serio). 
Obudowa w przeciwieństwie do kolumn, nie ma większego znaczenia. 
Więc produkujesz DACa za 50k (bo co by nie mówić, może Wadax jest brzydki jak noc, ale jego wykonanie musiało być drogie). I nie ważne jak długo będziesz czekać, ale jak złapiesz kogoś za 1mln to jesteś grubo do przodu. I nie wiem czy coś sprzedali, czy nie. Ale tu jest czysty, ogromny zysk i jak wydadzą nawet 100-200k to inwestycja jest warta ryzyka. 

17 minut temu, pmcomp napisał:

Tak mnie ciekawi jaki wspolny interes z Accutonem ma @#Szakovsky ? 🤓

Mam od nich tweetery. Więc raczej oni mają interes na mnie. 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Widzę, ze stara gwardia prferuje papier i jedwab. Do ktorych rynek powoli ale wraca. Bo reszta tej super technologii to od z góra trzydziestu lat marketing wmawiajacy ludziom, ze wiecej slychac. Tylko jak napisano tego trzeba potem SLUCHAĆ przez „cale zycie”. Bo odsprzedać taki wynalazek jest niemozliwym. A z tych Beatelsów, Sinatr czy Armstrongow to i tak wiecej niz jest to nie mai zadna superduper membrana nie pomoze.

Przykladem sa superduper kolumny @sly30, ktore podzielily los własciciela (gorzej, zostaly zamordowane) … poszly na zyletki i zostaly rozparcelowane … dla przetworników. A te obudowy super ciete na super maszynach zapewne skonczyly w piecu.

Jeżeli weźmiesz dwa głośniki, różniące się tylko membranami. Gdzie jedna jest papierowa a druga ceramiczna, diamentowa czy berylowa (do wyboru do koloru) i porównasz ją do idealnego wzorca, to bliżej będzie... papier. 
Sytuacja się zmienia diametralnie, gdy damy więcej głośników i zwrotnice. Zakładając zrobienie głośników perfekcyjnie, 100% możliwości głośnika, to nagle się okaże, że nieporównywalnie bliżej będzie sztywna membrana. 

W realnych zastosowaniach miękkie głośniki mają jedną zasadniczą zaletę, ogromne tłumienie przy niskiej masie. Jeżeli dasz głośnik np. ceramiczny o tej samej masie to będzie dużo bardziej dzwonić. Ale niekoniecznie potrzebujesz mieć 96db efektywności, bo 1W to już groźba realnego uszkodzenia słuchu z bliskiej odległości (2 metry). Ale istnieją zwrotnice, filtr RLC działa jako lokalne, elektryczne tłumienie. Głośnik na poziomie bezwzględnym dużo mniej dzwoni niż bez zwrotnicy, do tego zmniejszamy tym wpływ zawieszenia (górnego i dolnego) i offsetu cewki. 
Papier wytraca energię sam w sobie (dosłownie). Ale przeważnie ma ich więcej, (bo się dużo bardziej gnie, przez niższą sztywność) których nie da się w prosty sposób przefiltrować. Czasami dzwony są na równi z pasmem, nie do poprawienia zwrotnicą. 

No i papier gra bardziej kierunkowo, zmniejsza się wpływ pomieszczenia na dźwięk. 

Edytowane przez #Szakovsky
26 minut temu, pmcomp napisał:

Tak mnie ciekawi jaki wspolny interes z Accutonem i z tymi nonejmami za bańkę ma @#Szakovsky ? 🤓

Jesli sie myle to przepraszam.

Z "nołnejmami" mam taki, że właścicielem jest mój serdeczny przyjaciel (poznany lata temu na jednym z forum audio). Stąd moja wiedza o ich konstrukcji. Np. wiem ile ważą bo pomagałem kilka razy je nosić. 
Ale żadnych konotacji finansowych z firmą nie mam. Ze sprzedanej pary mam dokładnie 0zł netto (0zł brutto). 
Ale wspieram każdego kto moim zdaniem robi dobrą robotę (patrz KEFy Meta, a nie wiem w sumie kto nawet jest dystrybutorem, po prostu uważam je za b.dobre kolumny w świetnej cenie). 

34 minuty temu, #Szakovsky napisał:

DACi mozna produkować taśmowo, nie ma "hiendowych" elementów SMD, a tego typu urządzenia są tego pełne. Więc da się je wykonać za grosze w chinach. Płytki PCB niewiele ważą, więc logistyka jest śmiesznie tania (transport 100kg\szt kolumn jednostkowo do Chin z Polski to są naprawdę srogie pieniądze, dziesiątki tysięcy zł (serio). 
Obudowa w przeciwieństwie do kolumn, nie ma większego znaczenia. 
Więc produkujesz DACa za 50k (bo co by nie mówić, może Wadax jest brzydki jak noc, ale jego wykonanie musiało być drogie). I nie ważne jak długo będziesz czekać, ale jak złapiesz kogoś za 1mln to jesteś grubo do przodu. I nie wiem czy coś sprzedali, czy nie. Ale tu jest czysty, ogromny zysk i jak wydadzą nawet 100-200k to inwestycja jest warta ryzyka. 

Mam od nich tweetery. Więc raczej oni mają interes na mnie. 

Jeżeli weźmiesz dwa głośniki, różniące się tylko membranami. Gdzie jedna jest papierowa a druga ceramiczna, diamentowa czy berylowa (do wyboru do koloru) i porównasz ją do idealnego wzorca, to bliżej będzie... papier. 
Sytuacja się zmienia diametralnie, gdy damy więcej głośników i zwrotnice. Zakładając zrobienie głośników perfekcyjnie, 100% możliwości głośnika, to nagle się okaże, że nieporównywalnie bliżej będzie sztywna membrana. 

W realnych zastosowaniach miękkie głośniki mają jedną zasadniczą zaletę, ogromne tłumienie przy niskiej masie. Jeżeli dasz głośnik np. ceramiczny o tej samej masie to będzie dużo bardziej dzwonić. Ale niekoniecznie potrzebujesz mieć 96db efektywności, bo 1W to już groźba realnego uszkodzenia słuchu z bliskiej odległości (2 metry). Ale istnieją zwrotnice, filtr RLC działa jako lokalne, elektryczne tłumienie. Głośnik na poziomie bezwzględnym dużo mniej dzwoni niż bez zwrotnicy, do tego zmniejszamy tym wpływ zawieszenia (górnego i dolnego) i offsetu cewki. 
Papier wytraca energię sam w sobie (dosłownie). Ale przeważnie ma ich więcej, (bo się dużo bardziej gnie, przez niższą sztywność) których nie da się w prosty sposób przefiltrować. Czasami dzwony są na równi z pasmem, nie do poprawienia zwrotnicą. 

No i papier gra bardziej kierunkowo, zmniejsza się wpływ pomieszczenia na dźwięk. 

Membrana ma byc nie tylko sztywna … ma byc lekka.

Porownaj masę papieru do masy diamentu 😉 .

Jak napisalem, swiat glosnikow powoli wraca do papieru. Ci co chca sie wyroznic i robic kolumny za bańke robia dalej z marketingowych materialów.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Jak napisalem, swiat glosnikow powoli wraca do papieru. Ci co chca sie wyroznic i robic kolumny za bańke robia dalej z marketingowych materialów.

Spokojnie. Pojawią się takie gdzie pulpa papierowa na membrany robiona będzie ze specjalnie selekcjonowanych egzemplarzy cibory papirusowej (Cyperus papyrus), z upraw ekologicznych, a potem poddawanej sezonowaniu w kontrolowanych warunkach Pustyni Zachodniej. A to wszystko za odpowiednią, audiofilską cenę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

6 minut temu, pmcomp napisał:

Membrana ma byc nie tylko sztywna … ma byc lekka.

Porownaj masę papieru do masy diamentu 😉 .

Nie musi być lekka. To grube niezrozumienie jak działa dźwięk i tego czym jest masa w układzie i na co wpływa. 
Masa wpływa na efektywność, a więc amplitudę przy konkretnym prądzie. Ale jeżeli masz np. teoretyczny woofer który ma 90db i X Mms z papieru i drugi który ma 86db z alu przy 2X Mms, to zrównując efektywność obu do 86db to który będzie "szybszy"? Ten sztywniejszy. 
To jak szybki jest głośnik mówi pasmo przenoszenia. Głośnik który będzie mieć -3db na 50khz będzie szybszy od tego co ma -12db na 20khz. To jest poprawna nomenklatura, szybki=z szerokim pasmem w górę. Dlatego też wzmacniacze w latach 70-90' były nazywane szybkimi kiedy miały szerokie pasmo przenoszenia, a nie wysoką moc. 
A jeżeli chodzi o kompresję dynamiki (bo ten efekt też występuje) to nie jest w żaden sposób związana z materiałem membrany. Tylko z Kms, Bl i Le, czyli z napędem i zawieszeniem. Pośrednią korelacją jest to, że głośniki papierowe przeważnie są głośniejsze, więc zawieszenie i napęd ma mniejszy wpływ, bo wychylenie głośnika jest mniejsze. Ale to jest jak leczenie rzeżączki za pomocą kiły. 
Ale dla tego robi się np. liniowe układy tak jak Kartesian i Accuton. Gdzie głośnik pracuje do np. +- 4mm liniowo, gdzie papier np. Scana pracuje liniowo do... Nie pracuje wcale, ale uznajmy 1mm. To przy głośniejszym słuchaniu dynamika z Kartesiana i tak będzie znacznie lepsza niż z papierowego scana. Czysta fizyka. 

Więc realnie, jedynym benefitem wyższej efektywności jest to, że mniej zapłacisz za prąd, bo wzmacniacz będzie musiał oddać mniej energii aby zasilić kolumnę do tej samej głośności.

Tutaj to widze historie jak w misiu. Ma byc drogo i z pompa, a wtedy nikt nie smie zadac pytania po co... a my mamy 20% od projektu. Bareja to byl jednak umysl conajmniej na miare Lema.

19 minut temu, rochu napisał:

Spokojnie. Pojawią się takie gdzie pulpa papierowa na membrany robiona będzie ze specjalnie selekcjonowanych egzemplarzy cibory papirusowej (Cyperus papyrus), z upraw ekologicznych, a potem poddawanej sezonowaniu w kontrolowanych warunkach Pustyni Zachodniej. A to wszystko za odpowiednią, audiofilską cenę.

Seas od lat używa papirusu w Exoticach. 

Moje dwie uwagi:

- preferuje kolumny o skutecznosci bardziej 100 dB niz 83 dB.

- preferuje papier zawieszony na plotnie choc takiego na niskich u siebie nie mam. Ale mam na srednicy … 10”.

- preferuje dzwiek muzykalny, a nie analotyczny (ostatnio chyba @rochu pytal wiec wyjasnilem co to jest)

- sluchalem w tym samym pomieszczeniu najdrozszych Gauderów i kiedyś ISISow (bez diamentowegosuperwysokotonowca i obojetne mi co tam kiedys Szymon o nich wypisaywał) i … ISISy to muzyka, a Gaudery to jakies przytlumione dzwieki bez jajec. Sorry. BTW amplifikacja w Gauderach z najwyzszej polki, w ISISach nie za pierdyliony).

Sorry. Ja tak mam. Dlatego mam stareńkie JBL-e.

A najlepszy dzwiek jaki slyszalem w warunkach domowych to, pisalem nie raz, Dynaudio Consequence napedzane monosami d’Agostino z … tasmociagu.

🪇🥁🎺🎷🎻🪘🪕

Edytowane przez pmcomp

Teraz, piter z napisał:

Tutaj to widze historie jak w misiu. Ma byc drogo i z pompa, a wtedy nikt nie smie zadac pytania po co... a my mamy 20% od projektu. Bareja to byl jednak umysl conajmniej na miare Lema.

Przecież kilkukrotnie wytłumaczyłem po co. 
Masz dwie pompki 190mm w obudowie zamkniętej, która musi wytracić energię. Wytraca w obudowie, ta wówczas dzwoni. 
A nie jesteśmy chyba w fanclubie Tonsila aby gloryfikować dzwony. A kolumna ze spokojem daje radę wyrzucić z siebie ciągłe 100db szumu, bez większych zniekształceń. 
To jest naprawdę konkretna ilość energii do wytracenia. 
Jeżeli chcesz dynamikę, a nie chcesz dzwonów to trzeba dać lepszą obudowę, a cena rośnie dość astronomicznie wraz z poprawą właściwości. W szczególności jak chcesz utrzymać wysokie tłumienie i sztywność w szerokim paśmie. 
Z paździochy w garażu nie zrobisz nic co mogłoby jakkolwiek konkurować z takim basem. 
Do tego masz średnicę w sferze, która jest zbudowana z kilkunastu, różnych fragmentów. Tak aby zwiększyć możliwie kąt odbicia i zwiększając pochłanianie rezonansów pasożytniczych na membranie. Czyli energii która się cofa do głośnika, opóźniona w czasie. Jedynie TW nie potrzebuje takich luksusów, ale jest zamocowany w litym alu, oddzielnie od bryły reszty, tak aby zmniejszyć szerokość przedniej ścianki w pozycji horyzontalnej, zmniejszając dyfrakcję obudowy. 
Tutaj każde rozwiązanie jest pragmatyczne, podyktowane fizyką. 
A że to kosztuje, to kosztuje. Tak jak wszędzie, 2x lepszy nie znaczy 2x droższy. W pewnym momencie małe poprawki kosztują więcej niż całe, znacznie gorsze rozwiązania. 
Ale z tego co pamiętam, jesteśmy w dziale Hiend. Który chyba polega na dążeniu do jak najlepszego brzmienia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi