Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w systemie pod cięższą muzykę

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, aeeon napisał:

- na początek mogę wymienić DAC na wyższej klasy i podłączyć go do Marantza. Zobaczyć jak to razem funkcjonuje i zdecydować się na kolejny krok,

I niewiele dzięki temu zyskasz bo ten Marantz będzie nadal ograniczał resztę elementów systemu. 

Gdzie go kupić? Bo nie widzę w sprzedaży nigdzie, ani na allegro/olx, ani nawet ebay. Jest model Qutest, ale przekracza niestety budżet, przynajmniej nowy, uzywka od 4k w górę na ebay.

Qutesta mamy w bdb cenie w outlecie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.02.2025 o 14:32, aeeon napisał:

Bathory z płyty Hammerheart

Bo to strasznie słabo zrealizowana płyta jest, sprzętem nic nie zmienisz.

Ale to już Ci napisali inni.

By the way, mam z podpisem Qurthona 😁

21 godzin temu, aeeon napisał:

To raczej muzyka z duszą, daleko temu do nape*** jak piszesz, tutaj podstawa thrashowa jest, ale raczej chodzi o atmosferę niż riffy i solówki.

Weź ze sobą parę płyt i podjedź do jakiegoś salonu, niech zaprezentują kilka zestawów do ciężkiej muzy. Niech włączą Ci te "problematyczne" płyty również na jakimś wypasionym sprzęcie, przekonasz się w jakim stopniu system jest w stanie poradzić sobie z takimi nagraniami ...

Będziesz miał odpowiedź czy warto inwestować w poszczególne elementy toru.

Mimo wszystko źródła bym nie bagatelizował, ale po tych wszystkich opiniach chyba zastanowiłbym się nad fundamentalną kwestią, czyli wymianą kolumn. Dedukuję, że skoro masz leżące 3k to sprzedałbym obecne monitory i kupił coś naprawdę extra i to takiego, że ten nieszczęsny Marantz by uciągnął i na jakiś czas wystarczył. Miałbyś za to konkretne monitory w oparciu, których mógłbyś budować przyzwoity system.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 5.02.2025 o 14:32, aeeon napisał:

Słucham praktycznie każdej muzyki. Sporo muzyki klasycznej (przeważnie barok lub romantyzm), klasyki rocka/popu: od Boba Dylana, przez The Doors, po Black Sabbath.
Lubię także mocniejsze brzmienia typu heavy metal, thrash, etc. Zdarza się jakaś elektronika czy new age, typu Mike Oldfield, Tangerine Dream. Od czasu do czasu jakiś vocal jazz, folk pop, etc.

Polecam równie ciężkie produkcje beatsterów z ręki Jeffa Lynne'a począwszy od Electric Light Orchestra skończywszy na Cloud Nine George'a Harrisona.

Barokizację ma w małym palcu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W opcjach mógłbyś przebierać, bo w zasięgu miałbyś klasowe monitory jak choćby ATC SCM11, KEF R3, Elac Vela BS403, Dynaudio Evoke 20, System Audio Pandion 2, ProAc Studio 100, Monitor Audio Gold 100 5G czy B&W 706 S3

Nie czepiałbym sie aż tak tego marantza... w pierwszej kolejności silvery, to za ostre do metalu moim zdaniem. Potem źródło.  Możesz spróbować słynnej izolacji, akurat pomaga przy szarości która dają zakłócenia z Pc i która szczególnie metal pokazuje

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Weź ze sobą parę płyt i podjedź do jakiegoś salonu, niech zaprezentują kilka zestawów do ciężkiej muzy. Niech włączą Ci te "problematyczne" płyty również na jakimś wypasionym sprzęcie, przekonasz się w jakim stopniu system jest w stanie poradzić sobie z takimi nagraniami ...

Będziesz miał odpowiedź czy warto inwestować w poszczególne elementy toru.

"Przekona się", zainwestuje, a w akustyce swojej pomieszczenia będzie rozczarowanie i będzie ratowanie z opresji kablami.

9 godzin temu, aeeon napisał:

na początek mogę wymienić DAC na wyższej klasy i podłączyć go do Marantza.

Z takim budżetem zamiast zmieniać DAC, lepiej zmienić wzmacniacz lub kolumny.

9 godzin temu, aeeon napisał:

sprzedać swój wzmacniacz i wtedy kupić jakiś inny, który tu polecacie,

Najpierw wypożycz jakiś konkretny, będziesz miał odpowiedź, czy z tych kolumn wyciągniesz safysfakcjonujące Cię brzmienie czy je zmienić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@aeeon przede wszystkim potrzebujesz mocnego wzmacniacza.

Jeśli uda Ci się znaleźć AMC XIA 150 w dobrym stanie to nie wahaj się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o DAC to wypasiony jest Gustard X16 a przy okazji tani i można go tuningować DDC lub zewnętrznym zegarem. 

2_b3ca4103-fccd-42ca-a3b3-54b8274c165b_1200x.thumb.jpeg.d01e42f9f8bff8aba1c6c22e7daab154.jpeg

Do obydwu producentów mam zaufanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Gargan napisał:

AMC XIA 150

Za 6k na ebay używany.

A może NAD C375bee? Wydaje się mocny, ogólnie NADy były polecane do metalu, Q21 w jednym wątku poleca je do MA Bronze/Silver. Cena wydaje się akceptowalna, da się kupić używkę do 3k.

Na zagranicznych forach i tutaj też polecają do tych kolumn Roksan K3.  Używka do 3.5k. 

Jeszcze w innym wątku ktoś poleca Denon pma-1600ne (~4k) oraz Atoll IN100 (~3k). To wszystko raczej mocne wzmacniacze. 

Musical M2si  - nieco słabszy. Tu akurat nówka 3k.

Jest też ten Naim polecany przez kogoś na poczatku, pamiętam o nim.

Nie wiem, który bardziej dedykowany do metalu.

Co do sprzedaży kolumn, narazie jednak chciałbym dać szansę tym głośnikom i spróbować ze zmianą wzmacniacza. No może pójdę w tym kierunku, a temat DAC narazie zostawie. Bo rzeczywiście bardziej realny krok to zmiana wzmacniacza.

Jeśliby wzmacniacz by pomógł, to sprzedaje Marantz i kupuje DAC do niego - wtedy sprawa rozwiązana. Rzeczywiście sama zmiana DAC mi niewiele da.

Dzisiaj w ramach testów lecialo troche metalu. Nieśmiertelne Dissection  - Storm of the Light's Bane ze słuchawek, a teraz  Bolt Thrower - Those Once Loyal już z głośników.

Edytowane przez aeeon

@aeeon nie zmieniaj kolumn!!!

Kolumny to najdroższe elementy zestawu do zmiany i najtrudniejsze do dobrania. Jeśli te które masz sprawdzają się w twoim pomieszczeniu i trafiłeś nimi w swój gust to nie zmieniaj. Kolumny bardzo dobrze się skalują - to znaczy im lepsza resztą zestawu tym więcej z nich wyciągniesz jakości. Nie zmieniaj kolumn! 

Z tych co wymieniłeś NAD C 375BEE powinien być najlepszy - na OLX nowy za 4000 PLN. Co do ceny AMC na eBay to kogoś mocno pojechało. Nowego mogłem kupić jakiś czas temu za 3000 a tu chcą drugie tyle za używany. Powodzenia 🤪

Roksan K3 miały znany problem z potencjometrami. Możesz trafić na właśnie taki używany. Reszta trochę za słaba do tych kolumn. M2si to w ogóle szkoda gadać. Widziałeś to w środku? Naim to jest wynalazek - odpuść sobie. Chyba, że chcesz cały zestaw Nami? Ale ten XS to ile ma lat? Już schodzi ze sprzedaży 3 generacja a ktoś chce sprzedać pierwszą? 20-letni wzmacniacz to nie jest dobry wzmacniacz tylko do przeglądu. To już lepiej wziąć Yamaha A-S2000 - też stary, też do przeglądu, ale łatwiejszy w użytkowaniu. 

Nie lekceważyłbym tematu DAC, z tym że dobry DAC to nowszy i droższy DAC. Pewnie, że są fajne stare modele tylko, że akurat w urządzeniach stricte cyfrowych dokonuje się najszybszy postęp. Sam się zaskoczyłem ile wniósł niedawno kupony przeze mnie DAC Gustard A26. Wreszcie jest jeb***cie w metalu a hip-hop brzmi jak powinien nawet na moich małych kolumnach. Tak, że na DAC nie oszczędzaj za bardzo. Markę Gustard mogę polecić - wykonane super (szczególnie linia modelowa 26). 

4 godziny temu, aeeon napisał:

Za 6k na ebay używany.

Dlaczego rozpoznawalność tej marki stoi na poziomie błędu statystycznego?

NAD C375bee?

Q21 w jednym wątku poleca je do MA Bronze/Silver.

Czyli do najtańszych i najgorszych głośników tego producenta. Dlaczego? Bo swym przewalonym brzmieniem maskuje niedomagania głośników. Typowe leczenie sraczki gangreną 

Jeszcze w innym wątku ktoś poleca Denon pma-1600ne (~4k) oraz Atoll IN100 (~3k). To wszystko raczej mocne wzmacniacze. 

Ale tu nie chodzi o raczej mocne wzmacniacze tylko "raczej dobre". A sam Atoll na pewno taki nie jest.

Musical M2si  - nieco słabszy. Tu akurat nówka 3k.

Poziom Marantza 

Musiał byś najpierw wypożyczyć do swojego pomieszczenia wzmacniacz, przetestować go w systemie który masz aby go kupić docelowo. W przypadku Roksan K3 czy atoll 100 jeszcze to zrobisz i są salony które ci wypożycza zapewne. W przypadku amc pewnie gorzej. 

Natomiast wzmacniacza nie kupował bym w ciemno. Bez sprawdzenia. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Gargan napisał:

Roksan K3 miały znany problem z potencjometrami. Możesz trafić na właśnie taki używany

Tak, właśnie coś słyszalem na ten temat o modelu Caspian i zrodziło to pewną obawę we mnie co do samej firmy. Dlatego o nim napisałem tutaj, żeby usłyszeć potwierdzenie od was tych obaw 😉

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dlaczego? Bo swym przewalonym brzmieniem maskuje niedomagania głośników. Typowe leczenie sraczki gangreną 

Czyli sugerujesz tym zmianę głośników i że wzmacnaicz niewiele da? Kogo tu już słuchać? No chyba, że jest jednak jakis wzmacniacz sensowny. Polecałeś Vincent. Który model konkretnie?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast wzmacniacza nie kupował bym w ciemno. Bez sprawdzenia. 

To by wykluczało używki w zasadzie, chyba, że ktoś zdecydowałby się na pożyczenie.

Edytowane przez aeeon

@aeeon nie licz, że ktoś Ci wypożyczy używany wzmacniacz. A kolumn do kogoś też raczej nie będziesz targać. No chyba, że jesteś prawdziwym audiofilem - to coś innego 😀

Tak serio to w K3 były problemy z mocowaniem pokręteł regulacji głośności. Bujały się jakby wcale nie były przykręcone. Dodatkowo tam były włożone średniej jakości potencjometry, które nie łapały równo obydwu kanałów. Cóż... Podobno te nowe Roksan już są lepiej wykonane. 

Fajną opcją może dla Ciebie okazać się Exposuré 3010 S2D lub podobny tej samej marki. Akurat ten model miałem w rękach i jest twardym zawodnikiem. Brutalny, ciężki, dobrze gra z Monitor Audio. 

Vincent jest na lampach. Więc lepiej posłuchaj przed zakupem. Z awaryjnością to w tej marce różnie. Wolałbym to kupować na gwarancji. 

Poleciłbym Ci do metalu Rega Aethos, ale nie teraz - za kilka lat, jak rynek wyceni je według realnej wartości. 12000 za używany, 15500 za ex-demo i 18500 za nowy to zdecydowanie zbyt dużo. Ale jak będą za powiedzmy 7000 to możesz brać w ciemno. Znaczy do metalu i łojenia. Do romantycznego pitu-pitu, poezji śpiewanej i innych pierdoletów dla babci to się nie nadaje 😀

Jeszcze raz powtórzę - nie wymieniaj kolumn 😉 Te droższe nie są dużo lepsze, a inne w tej samej cenie najwyżej zmienia tonację. Wiele nie zyskasz, a kasa poleci jak stado łabędzi 💸

Teraz, Gargan napisał:

Vincent jest na lampach. Więc lepiej posłuchaj przed zakupem.

Słuchałem tych MA w salonie właśnie na wzmaku lampowym. Z hard rocka na playliscie miałem Deep Purple, ich najsłynniejszy utwór.

Jest na allegro za 4.5k Vincent SV-236 z możliwością zwrotu 14dni, jeżeli to miał być ten.

1 minutę temu, Gargan napisał:

Exposuré 3010 S2D

Polecasz same niszowe produkty. O tej firmie nawet nie słyszałem, a trochę tu przejrzałem tematów.

Jeszcze znalazłem na innym forum co prawda o Silver 500, propozycje Denon pma 1600ne, jego plus taki, że ma wbudowany DAC, nie zostane na lodzie 😉 Cenowo do 4k idzie kupić. Sporo ofert.

Elac bardzo dobrze spisuję się w cięższej muzyce. Tylko trzeba podłączyć dynamicznie grającą elektronikę, z dobrze kontrolowanym basem i wigorem na górze 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@aeeon zainteresuj się wzmacniaczami Rega Elex-R lub Naim Nait 5si, których trochę jest na olx, może któryś będzie w Twojej okolicy. Poza tym Twoje Silvery 200 są łatwym obciążeniem dla wzmacniacza, więc i Rega oraz Naim spokojnie sobie poradzą.

39 minut temu, Tal napisał:

@aeeon zainteresuj się wzmacniaczami Rega Elex-R lub Naim Nait 5si, których trochę jest na olx, może któryś będzie w Twojej okolicy. Poza tym Twoje Silvery 200 są łatwym obciążeniem dla wzmacniacza, więc i Rega oraz Naim spokojnie sobie poradzą.

Tak, właśnie na jakimś anglojęzycznym forum, oprócz tego Roksana, przewijała się ta Rega, model Brio i chyba właśnie ten Elex. Ale jakoś nie czułem się przekonany, bardziej ten Roksan.

A co myslicie o Roksan Attessa, moje monitory często parują i sprzedają z tym wzmakiem. Nie jest tytanem mocy, względem tego co oferował tu Gargan, to fakt. Pod tym względem ma mocy tyle co Marantz. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pojęcia, ale czy to oznacza, że granie "na mase" - co łączy się z ampem o większej mocy i wadze jak np. ten Vincent - nie będzie miało w takim stopniu miejsca?

Ma Pre-out na sub w razie czego, no i ma DAC. No i jest nówka za 4.9K, więc można wypożyczyć i się przekonać.  No i chyba to nowszy model od tego k3, trzeba by poczytać o elektronice i wykonaniu od wewnątrz. 

8 godzin temu, Gargan napisał:

Kolumny to najdroższe elementy zestawu do zmiany i najtrudniejsze do dobrania. Jeśli te które masz sprawdzają się w twoim pomieszczeniu i trafiłeś nimi w swój gust to nie zmieniaj. Kolumny bardzo dobrze się skalują - to znaczy im lepsza resztą zestawu tym więcej z nich wyciągniesz jakości. Nie zmieniaj kolumn! 

Bardzo podoba mi się zwłaszcza ten akapit. Też coś zbliżonego zaobserwowałem.

Do romantycznego pitu-pitu, poezji śpiewanej i innych pierdoletów dla babci to się nie nadaje 😀

He, he.

A ja czasem słucham piosenek z tekstem. Fortepian u mnie brzmi jak preparowany a chórki czasem nieprzyjemnie. 

Rzadko jakichś chórów słucham.

Ale takie syna ty moja wańki wstańki to już legenda (m.in. z Jarocina). 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@aeeon moc wzmacniacza dobierasz nie do minimalnych wymagań kolumn tylko do maksymalnych.

Twoje kolumny mają impedancję 6Ω i mogą przyjąć 150W. Więc najlepiej będzie poszukać wzmacniacza, który potrafi bez wysiłku wpompować w nie 150W na obciążeniu 6Ω. Wtedy to zagra jak trzeba. 

U mnie kolumny mają RMS 70W@4Ω a podłączone są do wzmacniacza 240W@4Ω z ogromnym trafo i wielkimi radiatorami. No i wreszcie można słuchać jak człowiek.

Niestety klasa AB zrobiła się droga. Może zdecydujesz się na coś w klasie D?

Primare i32 na przykład? Ładny, zgrabny, lubi ostre łojenie... Tak, nadal piszę o wzmacniaczu 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Gargan napisał:

Twoje kolumny mają impedancję 6Ω i mogą przyjąć 150W. Więc najlepiej będzie poszukać wzmacniacza, który potrafi bez wysiłku wpompować w nie 150W na obciążeniu 6Ω. Wtedy to zagra jak trzeba. 

U mnie kolumny mają RMS 70W@4Ω a podłączone są do wzmacniacza 240W@4Ω z ogromnym trafo i wielkimi radiatorami. No i wreszcie można słuchać jak człowiek.

No dobra, takiej rzeczowej odp. oczekiwałem. To mamy jasność, w którą stronę iść. Było to oczywiście mówione, ale teraz zostało doprecyzowane o co chodzi. Ważne, żeby zawęzić wybór.

Co do tego czy D, a A/B tu troche mi brakuje wiedzy, jakie są plusy/minusy, muszę o tym poczytać , etc.

Szukając na google opinii o tych Primare znalazłem taką wyp. w recenzji Silver model 300, więc zbliżóne bardzo:

"Żeby było jasne od samego początku – to bardzo dobre, warte swojej ceny zestawy, które potrafią zagrać dźwiękiem wysokiej klasy. Aby tak się stało, wymagają jednak odpowiedniego zestawienia. Potrafię sobie wyobrazić mezalianse ze wzmacniaczami, z którymi niekoniecznie wyjdzie to dobrze. Z całą pewnością odrzuciłbym wszystkie poprzednie modele integr Primare, pracujących w klasie D, jak np. i32, czy i22. Bez wątpienia nie będzie dla tych kolumn dobrym partnerem wzmacniacz Cambridge Audio CXA60, który niedawno testowałem, ale też wiele innych modeli tej marki. Ostrożny byłbym także przy zestawianiu ich ze wzmacniaczami Naim (z wyjątkami) oraz np. Moona. Silver 300 potrzebują raczej ciepło i organicznie, ale jednocześnie czysto brzmiącego wzmacniacza. Idealnym partnerem okazał się akurat mój McIntosh MA8900, ale potrafię sobie wyobrazić całe mnóstwo interesujących, a znacznie bardziej realistycznych zestawień."

Szkoda tylko, że gość poleca w teście wzmak za 30k do głośników za 6k. I taki niuans, w teście uzyto wspomniany tutaj przez kogoś DAC: Chord 2Qute.

Edytowane przez aeeon

@aeeon Ha ha ha 🤣 To takie typowe 🤣 Ja przynajmniej powiedziałem wprost, że wzmacniacz za 18 koła fajnie zagra, ale to nie pora go kupić - bo się nie opłaca 🤷 

To brzmienie, które pan/pani recenzent uzyskali z Primare i Silver 300 może być wynikiem wykorzystania tego akurat modelu DAC, lub słuchania w takim a nie innym pomieszczeniu.

Z moim Gustard A26 nic takiego nie miałoby miejsca. Wystarczy uruchomić odpowiedzi filtr cyfrowy pod konkretny zestaw. Chcesz ciemniej jest ciemniej. Chcesz jaśniej jest jaśniej. Ale zwykle raczej ciemniej, bo ten model tak ma.

Miałem trochę do czynienia z Primare i22 czyli takim okrojonym i32 na tych samych modułach i było jaśniej niż z klasą AB pokroju starych NAD ale nie było dramatu. Cambridge gra jak tania dyskoteka w Kijowie więc też mi nie podszedł, ale na Moon złego słowa nie powiem. 

Wiesz, ciężko jest coś doradzić, bo każdy ma inny gust. Swego czasu widziałem recenzję Trigon Exxceed, gdzie facet jechał po tym wzmacniaczu że tak jest jasny, że nie da się słuchać - a niedawno rozmawiałam ze znajomym, który twierdził, że Exxceed to super brzmienie i jest zachwycony jak to gra. 

Z komercyjnych rozwiązań z DAC mogę Ci podpowiedzieć Rotel'a wyższe modele, ale też - mnie się nie podobają wokale grane przez te sprzęty, a drugi ktoś Ci powie, że po prostu są żywe i dobitne. No i bądź tu mądry 🤷 W każdym razie Rotel są tanie, mocne i odsprzedać nie problem. Ostatnio na kupującego czekałem 3 dni, gdy wystawiłem Rotel A14 Mk2. Nawet się gość nie targował. Tak, że jak boisz się stracić kasę to kup używanego Rotel RA 1572 lub lepiej RA 1592. Sprzedasz za ile kupiłeś. Ta marka to taki bezpieczny wybór jak się nie wie co kupić. Ja swojego A14 miałem ponad 2 lata i nie bardzo było na co zmienić.

Chyba, że wolisz egzotyki to fajny jest Synthesis Roma 37DC - klasa D na lampach, 450W mocy na kanał. Brzmienie i moc w sam raz do łojenia metalem. Wygląd na zmyłkę bardzo niepozorny. Jak moja Rega wygląda na duże cojones to Synthesis to taka włoska zabaweczka. Ostatnio były przecenione na 7000 PLN nówki. Nawet się zastanawiałem, ale ostatecznie podkusiło mnie wziąć Rega. Wciąż nie jestem pewien czy dobrze wybrałem? 🤔

2 godziny temu, aeeon napisał:

Ma Pre-out na sub w razie czego

Zasadniczo jest to rzecz zbędna... chyba, ze ma też filtr pozwalający usunąć bas z wyjścia na kolumny.

Twoje kolumny mają impedancję 6Ω i mogą przyjąć 150W. Więc najlepiej będzie poszukać wzmacniacza, który potrafi bez wysiłku wpompować w nie 150W na obciążeniu 6Ω.

Nie przesadzajmy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jeśli chodzi o DAC to wypasiony jest Gustard X16 a przy okazji tani i można go tuningować DDC lub zewnętrznym zegarem. 

Do czego potrzebujesz zewnetrzny zegar?
Zasadniczo zbedny..

Dlaczego? A jesli subwoofer niie ma wejscia highlevel, to co wtedy? Jak go podlaczysz?

@xajas nie mam pojęcia bo zegary w Gustard zawsze są dobre, ale jak ktoś chce się bawić to czemu nie? Producent daje opcję tuningu.

Tak, właśnie coś słyszalem na ten temat o modelu Caspian i zrodziło to pewną obawę we mnie co do samej firmy. Dlatego o nim napisałem tutaj, żeby usłyszeć potwierdzenie od was tych obaw 😉

Miałem caosiana sam 5 lat miałem ich kilka na salonie żadne nie miał problemu z potencjometrem.

3 godziny temu, aeeon napisał:

myslicie o Roksan Attessa, moje monitory często parują i sprzedają z tym wzmakiem

Najcieplejszy z roksanow. Fajny wzmacniacz do monitor audio. Znajomy ma już 3 lata gra z tannoy xt8f. Ma fajny drive.

Primare i32 na przykład? Ładny, zgrabny, lubi ostre łojenie... Tak, nadal piszę o wzmacniaczu

Oj lubi. Fajny wzmacniacz ale to jest odmienny biegun od tego co prezentuje sobą Roksan czy naim. 

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Najcieplejszy z roksanow. Fajny wzmacniacz do monitor audio. Znajomy ma już 3 lata gra z tannoy xt8f. Ma fajny drive.

To super, taka też krąży ogólna opinia.
Myślę, że najlepiej będzie pojechać do salonu i porównać rożne wzmacniacze z tymi Silverami. To da mi na pewno więcej konkretów niż sama rozmowa.

Podsumowując, przydałoby się na własne uszy sprawdzić te modele:

- wzmak od Vincenta, hybryda SV-227, SV-228 lub SV-226MKII

- MF M5si (względnie m3si, ale w kontekście tematu ten pewnie lepszy)

- Rega Elex

- Roksan Altessa lub podobny (np. K3)

- w dalszej kolejności Denon 1600E, Primare i32, jakiś NAD i może Rotel.

• Pokaż nowe odpowiedzi