Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w systemie pod cięższą muzykę

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką sytuację. Posiadam kolumny Monitor Audio Silver 200, które grają z Marantz PM7005, który ma wbudowany DAC. Marantz połączony przez USB bezpośrednio z PC (linux).  Słucham praktycznie każdej muzyki. Sporo muzyki klasycznej (przeważnie barok lub romantyzm), klasyki rocka/popu: od Boba Dylana, przez The Doors, po Black Sabbath.
Lubię także mocniejsze brzmienia typu heavy metal, thrash, etc. Zdarza się jakaś elektronika czy new age, typu Mike Oldfield, Tangerine Dream. Od czasu do czasu jakiś vocal jazz, folk pop, etc.

Z metalu jak słucham topowe zespoły typu Iron Maiden czy Metalliki, czyli w miarę dobrze wyprodukowane albumy, to jest jeszcze ok. Nieźle też brzmi np. Candlemass, ale to jest wolne granie. Ale gdy puszczę już bardziej garażowe brzmienie typu Bathory z płyty Hammerheart, a już na pewno jakiś szybki thrash typu Sepultura np. z płyty Arise to każdorazowo mam ochotę przełączyć na słuchawki, ktore podpięte pod Marantza brzmią w ciężkiej i szybkiej muzyce dużo lepiej. Mam też opcję z podpięciem Dragonfly, ale to wciąż słuchawki, od których się odzwyczaiłem.
Pytanie,  czy to wina kolumn czy może Marantza albo jedno i drugie? Nie chcę się pozbywać sprzętu, bo w innych gatunkach jestem z tego zestawu zadowolony.

Co pomoże? Inny DAC, inny wzmacniacz czy może kolumny? Z dodatkowym DAC byłby problem najmniejszy, bo nie musiałbym niczego zmieniać, ale podejrzewam, że jego wpływ jest tutaj mniejszy od całej reszty.

Proszę o rady mądrzejszych ode mnie w temacie 🙂

41 minut temu, aeeon napisał:

Z dodatkowym DAC byłby problem najmniejszy, bo nie musiałbym niczego zmieniać, ale podejrzewam, że jego wpływ jest tutaj mniejszy od całej reszty.

Nic bardziej mylnego, DAC jest bardzo ważny, bo to on podaje główny sygnał, a ten wbudowany w Twojego Marantza to może i na początek by wystarczył, ale skoro coś Ci nie pasuje to znaczy, że czas na coś lepszego. 

Pytanie ile możesz przeznaczyć na DAC i czy używane wchodzą w grę?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Coś więcej - gubi się bas, zlewa się wszystko, jest za ostro, czy za łagodnie -

to może pomóc w znalezieniu sposobu poprawy.

Jeśli słuchawki włożone do Marantza grają jak trzeba, to może jednak kolumny ...

albo też ich współpraca z niewydolnym wzmacniaczem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja zapytam co masz na myśli mówiąc słuchawki lepiej? Czyli co? 

Bo jednak ja zdecydowanie wolę brzmienie pochodzące z kolumn. Nie lubię tego uciskania i wpychania muzyki bezpośrednio do głowy. Niestety korzystam ostatnio dużo.

Znając sprzęt powiedział bym. Zostaw co jest a dołóż suba. Serio. Kwestia ceny ale Rel seria T, używany Quake , tańsza seria HT, svs seria SB starsza , starsze tannoy. 

Moim zdaniem to zmieni odbiór całego systemu mimo że laboratoryjnie zmieni się tylko dół. 

45 minut temu, Tal napisał:

Pytanie ile możesz przeznaczyć na DAC i czy używane wchodzą w grę?

Jeśli to byłaby tylko wymiana DAC i to załatwiło by sprawę to ok. 3 tys. jestem w stanie zainwestować, choć wolałbym się zamknąć w 2 tys. Używany może być.

23 minuty temu, audioburak napisał:

Coś więcej - gubi się bas, zlewa się wszystko, jest za ostro, czy za łagodnie -

Nigdy nie byłem dobry w opisach brzmienia językiem z tego forum, ale np. to Bathory względem słuchawek wydaje się lżejsze, mało dociążone, cały thrashowy wykop gdzieś traci, i jest bardziej w tle, lekko schowany, przez co odsłuch zupełnie niesatysfakcjonujący. Tutaj rożnica jest naprawdę spora.

Z kolei w Sepultura , z plyty Arise, ogólnie może nie jest tak źle jak w Bathory, ale traci nieco dynamika, mniej oddając thrashową energię tej muzyki. Gitary nie są tak ostre jak żyleta (jak na słuchawkach), tylko nieco zamulone, przez co odbiór takich elementów jak riffy, etc. nie oddziaływouje tak bardzo jak powinien.

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A ja zapytam co masz na myśli mówiąc słuchawki lepiej? Czyli co? 

Tak jak tu opisałem wyżej. Dźwięk jest ostrzejszy, mniej przymulony, gitary ostre jak brzytwa (np. w Sepultura). Rzecz polega na tym, że w takiej muzyce jak metal dość dużo się dzieje w krótkim czasie, czasem muzyka jest mocno techniczna, złożona, dynamiczna. Także to co pisze dot. glównie metalu, w innych gatunkach takiej rożnicy nie ma.

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zostaw co jest a dołóż suba.

Właśnie ten Marantz niestety nie ma wyjścia Pre-out na suba.

3 godziny temu, aeeon napisał:

Mam taką sytuację. Posiadam kolumny Monitor Audio Silver 200, które grają z Marantz PM7005, który ma wbudowany DAC. Marantz połączony przez USB bezpośrednio z PC (linux).  Słucham praktycznie każdej muzyki. Sporo muzyki klasycznej (przeważnie barok lub romantyzm), klasyki rocka/popu: od Boba Dylana, przez The Doors, po Black Sabbath.
Lubię także mocniejsze brzmienia typu heavy metal, thrash, etc. Zdarza się jakaś elektronika czy new age, typu Mike Oldfield, Tangerine Dream. Od czasu do czasu jakiś vocal jazz, folk pop, etc.

Z metalu jak słucham topowe zespoły typu Iron Maiden czy Metalliki, czyli w miarę dobrze wyprodukowane albumy, to jest jeszcze ok. Nieźle też brzmi np. Candlemass, ale to jest wolne granie. Ale gdy puszczę już bardziej garażowe brzmienie typu Bathory z płyty Hammerheart, a już na pewno jakiś szybki thrash typu Sepultura np. z płyty Arise to każdorazowo mam ochotę przełączyć na słuchawki, ktore podpięte pod Marantza brzmią w ciężkiej i szybkiej muzyce dużo lepiej. Mam też opcję z podpięciem Dragonfly, ale to wciąż słuchawki, od których się odzwyczaiłem.
Pytanie,  czy to wina kolumn czy może Marantza albo jedno i drugie? Nie chcę się pozbywać sprzętu, bo w innych gatunkach jestem z tego zestawu zadowolony.

Co pomoże? Inny DAC, inny wzmacniacz czy może kolumny? Z dodatkowym DAC byłby problem najmniejszy, bo nie musiałbym niczego zmieniać, ale podejrzewam, że jego wpływ jest tutaj mniejszy od całej reszty.

Proszę o rady mądrzejszych ode mnie w temacie 🙂

Dobre brzmienie jest składową wszystkich elementów systemu ale wąskim gardłem i pierwszym do odstrzału jest w moim odczuciu 

Marantz PM7005,

Aby to

Bathory z płyty Hammerheart

zabrzmiało dobrze, niestety kłania się kasa........ akustyka albo rozsądny kompromis i kupno gęsto grającego wzmacniacza, który będzie grał na masę. 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli słuchawki włożone do Marantza grają jak trzeba,

Zlituj się i zachowaj takie rady dla siebie. Naprawdę myślisz, że brzmienie podawane w integrze  na wejście słuchawkowe i na głośniki to 1:1???

7 minut temu, aeeon napisał:

Dobre subwoofery mają wejścia wysokopoziomowe, pod które podłącza się kable z terminali głośnikowych wzmacniacza  

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem teraz test na słuchawkach, słuchajac tych płyt co wskazałem wyżej, porównując Dragonfly Black z Marantzem, jednak Marantz to klasa wyżej w brzmieniu.
Lepsza scena na pewno, przestrzeń i jakby przejrzystość, ostrość. Szczególnie to słuchać w nagraniu Bathory. Dragonfly jest tu trochę zamulony bym powiedział, gitary nie są tak czytelne, ostre.  W Sepulturze trochę mniejsza różnica, ale też Marantz na plus.  Dodam, że słuchawki mocno budżetowe, Superlux HD681, które ponoć są dobre do metalu. Także Marantz tutaj sprawdził się super ze słuchawkami, ale z kolumnami już nie. Słuchając na tym metalu przez słuchawki nie mam żadnych zastrzeżeń.

Dodam, że nie jest tak we wszystkich nagraniach, ale nie sposób omówić wszystkich, dot. to jednak chyba większości. Dla przykładu thrashowa Metallica z And Justice For All brzmi bardzo fajnie, a z gorzej nagranych płyt Kat "Oddech wymarłych światow" - tutaj też jest OK.

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Dobre subwoofery mają wejścia wysokopoziomowe, pod które podłącza się kable z terminali głośnikowych wzmacniacza  

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to wpina się je tam gdzie już są kable od głośników?  Te suby mają dużą moc, domyslam się, że musiałbym też wzmacniacz wtedy wymienić.

9 minut temu, piotrek7 napisał:

zabrzmiało dobrze, niestety kłania się kasa........ akustyka albo rozsądny kompromis i kupno gęsto grającego wzmacniacza, który będzie grał na masę. 

Czyli akustyka pomieszczenia? Tutaj rzeczywiście niewiele na tym polu zainwestowałem.
A jaki wzmacniacz w takim razie polecasz do tych kolumn?

Edytowane przez aeeon

Zgadzam się, że więcej możesz ugrać wymieniając wzmacniacz i akurat jest fajna okazja, bo kolega @dekoracja sprzedaje swojego Naima XS - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  także proponuję mocno rozważyć jego ofertę, bo Naim jak to Naim w rocku i metalu czuje się jak ryba w wodzie. Sprzedaż Marantza i kupisz DAC choćby takiego Hegla HD12 i będzie super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

31 minut temu, aeeon napisał:

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to wpina się je tam gdzie już są kable od głośników?  Te suby mają dużą moc, domyslam się, że musiałbym też wzmacniacz wtedy wymienić.

To także są subwoofery aktywne czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Po prostu inaczej jest przesyłany sygnał. Takie rozwiązanie stosuje REL, ATC i kilka innych subów pod muzykę.

33 minuty temu, aeeon napisał:

Czyli akustyka pomieszczenia?

Oczywiście, że TAK!!!

34 minuty temu, aeeon napisał:

A jaki wzmacniacz w takim razie polecasz do tych kolumn?

Wszystko zależy, ile kasy chcesz wydać. Na pewno szukać czegoś na rynku wtórnym. Nieźle powinien zagrać Vincent. Dźwięk będzie miał fajną masę i barwę.  Co prawda kosztem szybkości ale przynajmniej nie będzie kłuło w uszy i męczyło. 

Naim? Zdecydowanie tak. 

56 minut temu, aeeon napisał:

Przykładowo RELe z serii T mają wejście wysokopoziomowe 🙂 T/7x na pewno bym rozważał. A ogółem, uważam, że najlepiej byłoby sprawdzić kilka różnych opcji. Każdy lubi co innego przy metalu. Jeśli brakuje Ci zejścia, gęstości w gęstszych składach, to moim zdaniem zarówno kolumny, jak i wzmacniacz warto by było wymienić. Silvery 200 są dość jasnymi kolumnami, detalicznymi, bez gęstości w dole. Brak detali przy większych składach to już raczej wina Marantza. Zachęcam w razie czego do obejrzenia filmu 🙂 Oraz kontaktu i umówienia się na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, aeeon napisał:

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to wpina się je tam gdzie już są kable od głośników?

Tak.

Godzinę temu, aeeon napisał:

Te suby mają dużą moc, domyslam się, że musiałbym też wzmacniacz wtedy wymienić.

Nie.

Tu opisałem wszystko, czego sam dowiedziałem się przed zakupem suba. Do ostrego metalu to był strzał w 10!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki wszystkim za propozycje, muszę to wszystko poczytać i ogarnąć na spokojne. 

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Silvery 200 są dość jasnymi kolumnami, detalicznymi, bez gęstości w dole. Brak detali przy większych składach to już raczej wina Marantza.

Też chodzi o to, żeby nie tylko poprawić brzmienie w metalu, ale żeby w tych innych gatunkach nie pogorszyć. Metal u mnie to ok. 30%, najwyżej, razem z hard rockiem powiedzmy. Ewentualnie trzeba mieć dwa zestawy.

W ogóle się zastanawiałem czy w grę też by nie wchodziły monitory bliskiego pola. Np. Focal Alpha Evo 65 albo 80. Nie miałem z tym do czynienia, więc to tylko taka idea.

Z tym subwooferem, to chyba musiałbym przetestować, w razie czego licząc na zwrot, jeżeli by to nie pomogło. W sumie jakby to rozwiązało sprawę, no to chyba najprostsza opcja.

Jaka moc subwoofera do tych kolumn? To nie są duże głośniki.  Czy taki Wharfedale Slim Bass 8, 150W dałby radę?

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

To także są subwoofery aktywne czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Po prostu inaczej jest przesyłany sygnał. Takie rozwiązanie stosuje REL, ATC i kilka innych subów pod muzykę.

Czyli dobrze rozumuję, że nie wszystkie subwoofery aktywne w takiej sytuacji wchodzą w grę, a tylko niektóre? Mam w domu subwoofer Creative, pozostał mi ze starego systemu, tylko zgubiłem kabel zasilający do niego, żeby go w ogóle odpalić. Jakby się udało podpiąć to może bym przetestował. Wiem, że to nie ta półka, ale od czegoś można zacząć.

Pytanie, jakie mi się nasuwa, czy to o czym mówiłem, "gitary ostre jak brzytwa" rzeczywiście rozwiąże subwoofer? Bo mam nutkę wątpliwości. Doda nieco basu, muzyka będzie cięższa, ale czy to będzie uporządkowane i przejrzyste?

Edytowane przez aeeon

Sub powinien mieć wejście wysokiego poziomu, bo inaczej będziesz musiał

budować lub kupić dzielnik. Marantz wyjścia przecież nie ma.

Gitary ostre jak brzytwa to nie tylko wzmacniacz i kolumny, ale ja się nie znam ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 minut temu, aeeon napisał:

"gitary ostre jak brzytwa" rzeczywiście rozwiąże subwoofer?

Oczywiście, że nie. Sub dopełni bas ale na pewno nie rozwiąże pozostałych problemów wynikających z przeciętnej jakości wzmacniacza, źródła i akustyki. 

19 minut temu, aeeon napisał:

Czyli dobrze rozumuję, że nie wszystkie subwoofery aktywne w takiej sytuacji wchodzą w grę, a tylko niektóre?

W tej konkretnej sytuacji tylko "niektóre". Tak jak napisałem, z wejściami sygnału opartymi na terminalach głośnikowych 

Z moich skromnych obserwacji wynika, że płyty z takimi cięższymi gatunkami, są po prostu kiepsko zrealizowane. Jest energia, dynamika, ale jest ostro i brak masy. W muzyce rockowej masa jest fundamentem tej muzyki.

6 godzin temu, aeeon napisał:

Bathory z płyty Hammerheart

Aż z ciekawości sobie posłuchałem i właśnie pisząc słucham.
To jest tak specyficznie zrealizowane, że najlepszy system odsłuchowy świata nic nie pomoże. To brzmi jak demo i w dodatku jak setna kopia setnej kopii. Bardzo garażowa realizacja z mocnym pogłosem.
Się chłopie nie przejmuj bo ta muza nie jest do słuchania - to jest muza do napie...dalania w zadymionej knajpie, gdzie każdy jest po kilku głębszych.
Włącz sobie jakąś płytę z wzorowo zarejestrowanym fortepianem solo. Jeśli będziesz miał dynamikę, wykop, głębię i piękne zejście (fortepian potrafi pięknie brzmieć w dołach) to wszystko jest OK. A jak fortepian będzie grał jak małe pianino to wówczas trzeba kombinować nad zmianą tego czy owego.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Kolumny z dużymi papierowymi wooferami, precyzyjnie zestrojone zwrotnice, szczególnie w średnicy i na górze, uwypuklony średni bas plus subwoofer rozwiązał by 90% problemu. 

Monitor Audio Silver 200 wydaje się że mają zbyt płaską i przez to ostrą charakterystykę do rocka. Może są dobre do słuchania kwiecistych wokali i plumkania?

No jak ostrą, jak nieostrą 😉 Tego właśnie brakuje ...

Opublikowano (edytowane)

29 minut temu, yayacek napisał:

To jest tak specyficznie zrealizowane, że najlepszy system odsłuchowy świata nic nie pomoże. To brzmi jak demo i w dodatku jak setna kopia setnej kopii. Bardzo garażowa realizacja z mocnym pogłosem.

No generalnie Quorthon nagrywał albumy w dość specyficzny sposób, niejako w garażu, wiec tu by się zgadzało. Niejako częścią formuły tej muzyki jest trochę produkcja w stylu lo-fi, czy jak to się zwie. Chociaż akurat ta płyta jest i tak nieźle zrealizowana, nagrana raczej w normalnym studio.

bo ta muza nie jest do słuchania - to jest muza do napie...dalania w zadymionej knajpie, gdzie każdy jest po kilku głębszych.

Z tym już bym polemizował. Akurat ta płyta, jak i wiele tego typu, to raczej mocno klimatyczne brzmienie, ktore tworzy pewną atmosferę. To raczej muzyka z duszą, daleko temu do nape*** jak piszesz, tutaj podstawa thrashowa jest, ale raczej chodzi o atmosferę niż riffy i solówki. Puść sobie na słuchawkach to może usłyszysz różnicę w brzmieniu o jakiej mówię.

A jak fortepian będzie grał jak małe pianino to wówczas trzeba kombinować nad zmianą tego czy owego.

Słucham czasem takiej muzyki, bo sam uczę się gry. Jednak wolę dźwięk z mojego Rolanda niż z głośników, brzmienie jest zupełnie inne, ale trudno porównywać wzmacniacz i głośniki dedykowane do fortepianiu, z głośnikami do wszystkiego. Myślę, że przy muzyce klasycznej generalnie dźwięk jest dobry.

27 minut temu, paww napisał:

Może są dobre do słuchania kwiecistych wokali i plumkania?

Tak, wokale brzmią świetnie. Ostatnio się zakochałem w płycie "Guilty" Barbra Streisand (lub w klimatach takich jak Simon & Garfunkel). Fajnie na pewno brzmi Diana Krall, jeśi to jest "plumkanie" dla Ciebie.

Edytowane przez aeeon
34 minuty temu, StachMuszel napisał:

Z moich skromnych obserwacji wynika, że płyty z takimi cięższymi gatunkami, są po prostu kiepsko zrealizowane. Jest energia, dynamika, ale jest ostro i brak masy. W muzyce rockowej masa jest fundamentem tej muzyki.

Czyli te obserwacje są bardzo skromne bo postawiona teza nie ma zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Testament, Sepultura, Soulfly, Behemoth jako pierwsze, które przyszły mi do głowy. A potem na dokładkę  Sólstafir White Zombie i dziesiątki innych. 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Polecisz jakąś płytę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej lubię te dwie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, aeeon napisał:

tym subwooferem, to chyba musiałbym przetestować

Tu Cię zasmucę: z subem źle dostrojonym tylko się zrazisz. Musisz posłuchać suba dobrze dostrojonego, a tego na szybko sam nie zrobisz. Możesz wpaść do mnie, ale masz 2000km a ja nie wiem, czy dobrze dostroiłem.

Mam w domu subwoofer Creative, pozostał mi ze starego systemu, tylko zgubiłem kabel zasilający do niego, żeby go w ogóle odpalić. Jakby się udało podpiąć to może bym przetestował. Wiem, że to nie ta półka, ale od czegoś można zacząć.

Zaczynając w ten sposób robisz krok wstecz (obstawiam, ze Twoje kolumny schodzą niżej niż Creative, co zaprzecza idei 2.1).

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

zabrzmiało dobrze, niestety kłania się kasa........

Ta płyta jest tak nagrana i żadne cuda tego nie zmienią.

8 godzin temu, aeeon napisał:

Z tym już bym polemizował. Akurat ta płyta, jak i wiele tego typu, to raczej mocno klimatyczne brzmienie, ktore tworzy pewną atmosferę. To raczej muzyka z duszą, daleko temu do nape*** jak piszesz, tutaj podstawa thrashowa jest, ale raczej chodzi o atmosferę niż riffy i solówki. Puść sobie na słuchawkach to może usłyszysz różnicę w brzmieniu o jakiej mówię

Kolega musiał pokazać swoje ą,ę. I pokazał. Tyle. Nie ma się co przejmować.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Muzyka metalowa jak papier lakmusowy weryfikuje wartość systemu. Plumkania czy łagodny jazz zagra każdy i to jest głównie zapodawane na wystawach i audioshowach. Fakt, że te płyty często nie są najlepiej nagrane, ale jeśli system jest dobry i przejrzysty a wzmacniacz wydolny to słychać każdy szczegół szarpnięcie basu czy gitary i nic się nie zlewa. (Iron Maiden Powerslave,  Metallica w zasadzie do Black Album bo od tego zaczęli przesterowywać płyty) . Polecam z Powerslave utwór The Duelists że względu na energię i kapitalna współpracę sekcji rytmicznej kojarząca się przynajmniej mi z pędząca lokomotywą. 

12 godzin temu, aeeon napisał:

Jeśli to byłaby tylko wymiana DAC i to załatwiło by sprawę to ok. 3 tys. jestem w stanie zainwestować, choć wolałbym się zamknąć w 2 tys. Używany może być

Chord 2quote

jak tu opisałem wyżej. Dźwięk jest ostrzejszy, mniej przymulony, gitary ostre jak brzytwa (np. w Sepultura). Rzecz polega na tym, że w takiej muzyce jak metal dość dużo się dzieje w krótkim czasie, czasem muzyka jest mocno techniczna, złożona, dynamiczna. Także to co pisze dot. glównie metalu, w innych gatunkach takiej rożnicy nie ma.

Jak wyżej 🙂

Niektóre suby tego nie potrzebują. Przeważnie te do stereo właśnie 🙂

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej lubię te dwie. 

Muzyka z Islandii ma niepowtarzalny klimat. Polecam:

Audn - Vokudraumsins Fangi

Árstíðir Lífsins – Saga Á Tveim Tungum I: Vápn Ok Viðr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zaczynając w ten sposób robisz krok wstecz (obstawiam, ze Twoje kolumny schodzą niżej niż Creative, co zaprzecza idei 2.1).

To była tylko taka idea, narazie i tak nie mam jak tego podłaczyć. Zostawmy subwoofery narazie.

Mogę podjąć takie kroki działania:

- na początek mogę wymienić DAC na wyższej klasy i podłączyć go do Marantza. Zobaczyć jak to razem funkcjonuje i zdecydować się na kolejny krok,

- sprzedać swój wzmacniacz i wtedy kupić jakiś inny, który tu polecacie,

- poprawić akustykę pomieszczenia,

- dalej dopiero ew. bawić się w subwoofery i inne rzeczy, jeżeli byłaby w ogóle taka potrzeba

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Chord 2quote

Gdzie go kupić? Bo nie widzę w sprzedaży nigdzie, ani na allegro/olx, ani nawet ebay. Jest model Qutest, ale przekracza niestety budżet, przynajmniej nowy, uzywka od 4k w górę na ebay.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Niektóre suby tego nie potrzebują. Przeważnie te do stereo właśnie

Ok, to będę o tym pamiętał. Zostawiam to jednak na koniec projektu.

--

Co do wzmacniacza, gdzieś do metalu był polecany Atoll i NAD, w innych wątkach. Nie wiem czy do tych kolumn pasują. Ktoś polecał tu tez Vincent, ale nie wiem jaki model.  Wspomniany był też Naim, konkretny model, widzę, że można kupić w granicach 3k używkę. Chciałbym pare modeli sobie wypisać, żeby również budżetowo się określić i rozejrzeć co jest dostępne.

Co do DAC, który tak jak pisałem, chcę wymienic w pierwszej kolejności, ktoś tu wymienił Hegel (bez modelu), widzialem HD10 po atrakcyknej cenie (1k), używka, nie zrujnowałby jakos budżetu bardzo, ale czy to będzie skok jakościowy? Jakieś inne propozycje? Może jakiś Topping, jest tego pełno.

Edytowane przez aeeon

Inwestycja w DAC myślę, że to dobry krok tym bardziej, że prędzej czy póżniej Cię to czeka. Odpuściłbym jednak Chorda 2qute, bo wygląda jak zabawka z kolei te tanie chińczyki mam wrażenie, że grają wszystkie na jedno kopyto. W związku z czym moim zdaniem najlepszymi DACami w granicach 2tyś. są Hegel HD12, który jako nowy kosztował 5tyś. lub M2Tech Young DSD, który kosztował 5,5tyś. Oba miałem i oba przetworniki zapewniają bardzo dobrą jakość brzmienia i są nadal bardzo atrakcyjną alternatywą dla tanich chińskich urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Gdzie go kupić? Bo nie widzę w sprzedaży nigdzie, ani na allegro/olx, ani nawet ebay. Jest model Qutest, ale przekracza niestety budżet, przynajmniej nowy, uzywka od 4k w górę na ebay.

Ustaw sobie alert on moim zdaniem grał niedużo gorzej od qutest. Nawet nie nazwałbym tego gorzej tylko że po prostu był pierwowzorem obecnie sprzedawanego przetwornika No to jest świetna linia. 

Nie dziwię się że ludzie tego nie chcą sprzedawać bo wezmą za to niewielkie pieniądze a nie kupują kompletnie nic innego lepiej grającego. 

Co do wzmacniacza, gdzieś do metalu był polecany Atoll i NAD, w innych wątkach. Nie wiem czy do tych kolumn pasują. Ktoś polecał tu tez Vincent, ale nie wiem jaki model.  Wspomniany był też Naim, konkretny model, widzę, że można kupić w granicach 3k używkę. Chciałbym pare modeli sobie wypisać, żeby również budżetowo się określić i rozejrzeć co jest dostępne.

W kwestii wzmacniacza zdecydowanie wypożycz go do domu przed finalnym zakupem jest dużo salonów które ci dadzą taką możliwość. 

• Pokaż nowe odpowiedzi