Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć jedną parę kolumn do dwóch urządzeń amplitunera KD(5.1) i wzmacniacza stereo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
mam pytanie jak podłączyć jedną parę kolumn do dwóch urządzeń amplitunera KD(5.1) i wzmacniacza stereo, gdzie wspólne będą 2 kolumny. AV to Denon 3800H, wzmacniacz Cyrus One Cast a dawcą dźwięku w stereo jest Denon DCD 900NE. Czy podłączenie jest możliwe przez złącza PRE OUT z AV ? Jak połączyć bezpiecznie wszystkie wymienione urządzenia i jakich złączy użyć. Z góry dziękuje za informację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tył Cyrus One Cast.jpg

tył Denon DCD-900NE.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sa do tego odpowiednie przelaczniki

Ukryta Zawartość

IMG_6121.thumb.jpg.47a2e637d47e279c5a4949ebaf4443df.jpg

Sa tez tansze

Ale…

Mozesz tez uzyc cyrusa jako koncowke mocy dla frontowych kanalow amplitunera.
Wtedy glosniki zostaja podlaczone do cyrusa.

Musisz je polaczyc kablem RCA

IMG_6122.thumb.jpg.f454cd9a9efc1b2843594970f1c6264f.jpg

Ale wtedy musisz sobie zapamietac polozenie pokretla glosnosci na cyrusie, bo obydwie regulacje sa aktywne (w amplitunerze i w cyrusie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz grać tylko stereo dobrze byłoby podłączyć CD cyfrowo do coax albo opt Cyrusa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, junzi napisał:

Dziękuje za odzew, czyli zewnętrzy przełącznik to jedyne rozwiązanie. 

najpewniejsze i najwygodniejsze, ale nie jedyne

5 godzin temu, junzi napisał:

Czy podłączenie jest możliwe przez złącza PRE OUT z AV ?

Jak najbardziej. Tylko przy odsłuchu stereo już najlepiej byłoby korzystać z DACa i pre w Cyrusie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dopytam o PRE OUT, av +wz połączyć korzystając ze złącza PRE OUT tak jak xajas zaznaczył. CD połączyć z Cyrus-em cyfrowo do coax albo opt wg. audioburak.

Gdzie wpiąć głośniki frontowe które chciałbym używać na przemiennie stereo, KD ? Cyrus czy Denon

Jak ustawić lewe pokrętło Cyrusa na av czy żródło z cd ?

Sterowanie dźwiękiem przez wz czy av, w jakiej pozycji ustawić potencjometry na min/max.

Gdzie wpiąć głośniki frontowe które chciałbym używać na przemiennie stereo, KD ? Cyrus czy Denon
Jak ustawić lewe pokrętło Cyrusa na av czy żródło z cd ?
Sterowanie dźwiękiem przez wz czy av, w jakiej pozycji ustawić potencjometry na min/max.

Glosniki zostaja na stale pdlaczone do Cyrusa
Przy ogladania Kina, jsko zrodlo wybierasz w Cyrusie AV. Ale musisz zgrac glosnosc frontow z cyrusa z reszta kanalow przez Denona, dlatego wazne jest zapamietani glosnosci na cyrusie przy sluchaniu kina.

Ja mysle ze dla ciebie latwiejszyc jest ten przelacznik glosnikow

"Ale musisz zgrac glosnosc frontow z cyrusa z reszta kanalow przez Denona"

Z tym miałbym największy problem z ze względu na mnogość formatów dźwięku w av Dolby Digital, DTS itd. każdy słychać inaczej, raz głośniej raz ciszej przy stałym ustawieniu vol na av.

"dlatego wazne jest zapamietani glosnosci na cyrusie przy sluchaniu kina"

To do zrobienia, na diodowym pierścieniu Cyrusa zaznaczyłbym na której diodzie powinno zostać ustawione pokrętło dla KD.

Rozumiem że używając KD dźwięk reguluje na AV a przy stereo za regulację dźwięku odpowiada Cyrus.

Dokladnie tak
Przy sluchaniu kina, nastawiasz cyrusa na zapamietana diode, a reszte glosnosci, w zaleznosci od potrzeb i formatu regulujesz na denonie

Mam tego Dynavoxa.  Bardzo dobrze działa, przełączać można działające wzmacniacze. Dźwięku też nie zmienia. Proste i skuteczne rozwiązanie, które ze swej strony polecam.

Omawiane sto razy 😉

Przełącznik albo jak jesteś audiofilem to zarob sobie banany i przepinaj. Ja tak długo robiłem. Z tym że nie przepinalem ciągle. Tylko okres kina - okres stereo i tak na zmianę. Żeby mi się nie znudziło. 

W dniu 24.02.2025 o 19:35, xajas napisał:

nie!

bo?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bo wtedy zasilasz jednym wzmacniaczem zarowno glosniki, jak i ten drugi wzmacniacz, ktory nagle staje sie „odbiornikiem“ podlaczonym rownolegle do glosnikow
A innych efektow nawet nie wspominam

1 godzinę temu, xajas napisał:

Bo wtedy zasilasz jednym wzmacniaczem zarowno glosniki, jak i ten drugi wzmacniacz, ktory nagle staje sie „odbiornikiem“ podlaczonym rownolegle do glosnikow

Kiedyś tak ramach doświadczenia podłączyłem: wcisnąłem play, a dziwaczny dźwięk, który wydobył się z kolumn sprawił, że po ułamku sekundy wyłączyłem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 24.02.2025 o 18:17, junzi napisał:

A zdublowanie przewodów głośnikowych, osobno stereo osobno av ?

Możesz spróbować - sam jestem ciekawy jak to będzie działać? 😀

W dniu 24.02.2025 o 08:28, xajas napisał:

Ale wtedy musisz sobie zapamietac polozenie pokretla glosnosci na cyrusie, bo obydwie regulacje sa aktywne (w amplitunerze i w cyrusie)

Wejście AV w Cyrusie można przełączyć w tryb końcówki mocy. Podłączasz do niego ampli i regulujesz głosność z ampli. Zamiast dawać dziwne rady można przeczytać instrukcję.

Denona zaś podłączyć cyfrowo i tyle i wtedy masz normalnie regulację w Cyrusie.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@junzi żeby mieć 3 kolumny podłączone do wzmacniacza stereo można zrobić tylko dwa typy połączeń. Rysunki poniżej. 

Ukryta Zawartość

L-RSurround.thumb.jpg.0498792eebf7986cd8e67580958bdc1d.jpg

Strasznie kombinujesz, ale to jest pochodną założenia, że zamiast kupić kosztowny ale uniwersalny zestaw, spróbuję namieszać z dwoma tanimi.

To teraz się męcz 🤪

@Misio38 zaproponował rozsądne i uniwersalne rozwiązanie z użyciem Cyrus jako końcówki mocy (wyjdzie najtaniej)

Propozycja @xajas jest nieco kosztowniejsza (kable, przełączniki) za to przyniesie wyższą jakość dźwięku. 

@Piotr Sonido promuje rozwiązanie upierdliwe i męczące. 

@szymon1977 to kaskader, więc pewnie miał obydwa urządzenia pod prądem stąd niespodziewane efekty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale po co kombinować? to, że AV zostanie przełączone w tryb końcówki nie oznacza, że pozostałe wejścia cyfrowe także. W takim przypadku tylko AV omija przedwzmacniacz, a reszta wzmacniacza działa normalnie. Nie widzę zastosowania dla przełączników, przekaźników itp.

Edytowane przez Misio38

1 godzinę temu, Gargan napisał:

@szymon1977 to kaskader, więc pewnie miał obydwa urządzenia pod prądem stąd niespodziewane efekty

O ile dobrze pamiętam, to ten drugi wzmacniacz nie miał nawet sieciówki. Rzecz wyjaśniona tutaj:

21 godzin temu, xajas napisał:

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Gargan napisał:

@Misio38 największym problemem amplitunerów AV jest zwykle marna jakość przedwzmacniacza.

Ale do CD wykorzystujemy przedwzmacniacz Cyrusa. Tyle że zostaje nam tylko wejście cyfrowe. One Hd był dużo lepszy pod względem wejść analogowych.

Edytowane przez Misio38

W dniu 26.02.2025 o 10:32, Piotr Sonido napisał:

Omawiane sto razy 😉

Przełącznik albo jak jesteś audiofilem to zarob sobie banany i przepinaj. Ja tak długo robiłem. Z tym że nie przepinalem ciągle. Tylko okres kina - okres stereo i tak na zmianę. Żeby mi się nie znudziło. 

Plusy na stałe , a minusami można przepinać . Zapomniany szybszy i nadal bezpieczny  sposób . 

Edytowane przez czester15.30

Nie jestem angielskojęzyczny , ale wejście AV pomija regulację glośności i w czasie odsłuchu KD nie trzeba ustawiać głośności w integrze Cyrusa . Przystosowany jest do współpracy z  amplitunerem K D . 

Ukryta Zawartość

P.S. tam można podłączyć tylko przedwzmacniacz np. Integrę Amplitunera  KD itd . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

O ile dobrze pamiętam, to ten drugi wzmacniacz nie miał nawet sieciówki. Rzecz wyjaśniona tutaj:

Tak się kończy używanie wzmacniaczy bez wyłącznika kolumn.

Nie jestem angielskojęzyczny , ale wejście AV pomija regulację glośności i w czasie odsłuchu KD nie trzeba ustawiać głośności w integrze Cyrusa . Przystosowany jest do współpracy z  amplitunerem K D . 

Ukryta Zawartość

P.S. tam można podłączyć tylko przedwzmacniacz np. Integrę Amplitunera  KD itd . 

Dobrze mowisz , kto czyta jest w przewadze

IMG_6153.thumb.jpg.02a58cdb0a5819c033212ce0e6e3fb9b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.03.2025 o 05:42, Gargan napisał:

@Piotr Sonido promuje rozwiązanie upierdliwe i męczące

Pisałem zarówno o przełączniku i o w przepinaniu kabli. Oba uważasz za upierdliwe?

W dniu 1.03.2025 o 07:07, Gargan napisał:

@Misio38 największym problemem amplitunerów AV jest zwykle marna jakość przedwzmacniacza.

Czyli jaka? 

Ile procentowo gorsza jest jakość przedwzmacniacza na przykład w Denon x8500 do x3800?

Jaki to będzie mieć wpływ na finalne brzmienie systemu po podłączeniu końcówki? 

W dniu 1.03.2025 o 08:33, czester15.30 napisał:

Plusy na stałe , a minusami można przepinać . Zapomniany szybszy i nadal bezpieczny  sposób . 

Ja to w pewnym momencie tak ogarnąłem że zajmowało mi to dosłownie cztery sekundy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi