Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe/ciemne kable głośnikowe...

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam RealCable TDC300F i podłączone do nich B&W 704 (w przyszłości wymiana na 702)

Poszukuję cieplejszych, z urktemperowaną góra, kastrujących sybilanty kabli głośnikowych. Miło by było zachować energię, przestrzeń i detaliczność. 

Na razie z lektury trafiłem na:

- Melodika Sky Blues SBC 2400

- Melodika Purple Rain MDSC4035

- Melodika Brown Sugar BSC 2330

- Cardas audio 101 speaker

- Van den Był CS-122

- Ricable custom Speaker U40

Poszukuję pomocy i opinie znawców grających kabli, jak i oceny propozycji, oraz trafniejszych podpowiedzi...

20 minut temu, Pipeman napisał:

Posiadam RealCable TDC300F i podłączone do nich B&W 704 (w przyszłości wymiana na 702)

Poszukuję cieplejszych, z urktemperowaną góra, kastrujących sybilanty kabli głośnikowych. Miło by było zachować energię, przestrzeń i detaliczność. 

- Van den Był CS-122

Poszukuję pomocy i opinie znawców grających kabli, jak i oceny propozycji, oraz trafniejszych podpowiedzi...

Przede wszystkim wybrałeś, złe kolumny pod swój gust. 

Wręcz przeciwnie, bardzo świadomie je wybierałem z pośród wielu testowanych. Podoba mi się ich brzmienie, a kablami staram się je doszlifować, postawić kropkę nad "i".

Moje pytanie dotyczy kabli które dadzą oczekiwaną różnicę w stosunku do posiadanych i takiego efektu poszukuję. 

15 minut temu, Bukaj napisał:

Przede wszystkim wybrałeś, złe kolumny pod swój gust. 

Dokładnie. Niestety. Przerabiałem to już dawno. Jeżeli Tellurium to nie Blue, tylko Black.

Van den Hul The Wind Mkll nie zamula A przyciemni wypełni granie .

Tylko raczej za jasną górę i lekkie brzmienie odpowiadają kolumny i wzmacniacz  kable pomogą ale nie zmienią charakteru całego systemu .

5 godzin temu, Pipeman napisał:

Bawiłeś się bardziej ustawieniem kolumn i kątem ich obrócenia? 🙂 

Ogółem Melodiki, Ricable U40, czy Tellurium Q Black są dobrym kierunkiem szukając cieplejszego okablowania. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jest jeszcze pewna alternatywa - zajrzyj na priv - taka koperta.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Q21 napisał:

Bawiłeś się bardziej ustawieniem kolumn i kątem ich obrócenia? 🙂 

Ogółem Melodiki, Ricable U40, czy Tellurium Q Black są dobrym kierunkiem szukając cieplejszego okablowania. 

Ułożeniem nic więcej nie wskóram. 

Przy klasyce bluesa jestem z zestawu zadowolony (zawsze można ciut lepiej), to wieczorami snuje się z głośników że sporą energią, głębią sceny i rozdzielczością (aż słychać linie papilarne muskające struny przy zmianie akordu). Sam dół pasma jeszcze Sub zbiera z podłogi i cichutko poniżej pasma głośników dopycha do reszty wybrzmienia. 

Ale przychodzi dzień i radio dla wiadomości... i nagle wysokie tony są wszędzie i do tego zbyt konturowe, wyostrzone i to bym pragnął wygładzić i zredukować, nie tracąc w miarę możliwości reszty z dźwięku. 

Różnica w cenie kabelków spora. 

Brown Sugar BSDC3320 2x2m - 800PLN

Purple Rain MDSC 2x2m - 480PLN

Sky Blues SBSC4020 2x2m - 670PLN

Tellurium Q Black II 2x2m - 1350PLN

Ricable U40 2x2m - 510PLN

Van den Był Wind 2x2m - 1300PLN

Z prostego przelicznika jakość/cena który optymalnie wychodzi najlepiej ?

1 minutę temu, Pipeman napisał:

Ułożeniem nic więcej nie wskóram. 

mam real cable 250 coś tam... to w sumie jedne z najciemniejszych kabli jakie miałem

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie mam gałeczek w tym zestawie (w drugim Yamaszka ma) ale mam guziczki na panelu i jeszcze lepiej, mam pilota. Ustawienie jest takie, że wieczorkiem z pilota zmieniam pod siebie, a jak wyłączam wzmaka, to rano jak żona załącza go dla radia przystaną ustawienia zadane jako wejściowe. 

Nie zmieni to jednak ostrych krawędzi wysokich sybilantow, które radio emituje. Złagodzenia kablami szukam, jako że streamer z DAC też się domyślnie na radio ustawiają, a jak będę potrzebował, to przejdę cyfrowo na DAC wzmacniacza i pominę piramidę ocieplenia. Taki sposób na dwa w jednym. 

Wciąż pytanie czy będzie różnica do Real Cable TDC300F i jakie wybrać z przytoczonych

19 godzin temu, Pipeman napisał:

Wręcz przeciwnie, bardzo świadomie je wybierałem z pośród wielu testowanych. Podoba mi się ich brzmienie, a kablami staram się je doszlifować, postawić kropkę nad "i".

Moje pytanie dotyczy kabli które dadzą oczekiwaną różnicę w stosunku do posiadanych i takiego efektu poszukuję. 

Może masz za żywą akustykę pomieszczenia?

Z takich zamulaczy na pewno sprawdzi się Melodika Purple Rain.

Tylko, że naprawianie niedoskonałości akustyki kablami trochę nie tędy droga.

8 godzin temu, Pipeman napisał:

Ale przychodzi dzień i radio dla wiadomości... i nagle wysokie tony są wszędzie i do tego zbyt konturowe, wyostrzone i to bym pragnął wygładzić i zredukować, nie tracąc w miarę możliwości reszty z dźwięku. 

A skąd to radio, tuner fm, czy internetowe stacje radiowe?

Swoją drogą dobierzesz kable pod to radio, to z kolei przy słuchaniu muzyki z innych źródeł może być znów problemem.

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, Pipeman napisał:

Wciąż pytanie czy będzie różnica do Real Cable TDC300F i jakie wybrać z przytoczonych

Spróbuj przed zakupem wypożyczyć kable z salonu audio lub od kogoś? 

Jeśli przypasuje granie można szukać na rynku wtórnym będzie taniej. 

Tylko jak kolega wyżej pisze kable dobierzesz pod radio to i muzyka tak będzie grała.

W dniu 25.02.2025 o 10:58, Pipeman napisał:

Poszukuję cieplejszych, z urktemperowaną góra, kastrujących sybilanty kabli głośnikowych

Zatem wady kolumn będziesz usuwał kablami?

Poważnie?

15689696267035.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 25.02.2025 o 11:58, Pipeman napisał:

- Van den Był CS-122

Bowersy grają sucho, technicznie a sybilanty to wina elektroniki a nie kabli. Nie leczy się systemu kablami w sensie coś za coś a tym bardziej coś maskując. Nie tędy droga moim zdaniem.

Najtańsze ciepłe kable to Tellurium Blue II w firmowej konfekcji na bananach. Ciepłe, plastyczne ale mające mniej powietrza to Cardasy 101.

Idąc wyżej Luna Gris są bdb.

Ja polecam Blue II.

Jak to nie pomoże szukaj problemu w elektronice, kablach RCA lub zasilających. Zwłaszcza zasilające zwykłe lub źle dobrane potrafią wysuszyć, wyostrzyć brzminie.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Zatem wady kolumn będziesz usuwał kablami?

Poważnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, będę starał się polepszyć najsłabszy element wybranych z  głośników. Wybór był przemyślanym i poczyniony z uwagi na najlepiej brzmiące głośniczki (według moich upodobań) w posiadanym budżecie.

Rozumiem że ta droga jest dla kolegi obca i lepiej najpierw wybrać okablowanie, a potem dołożyć głośniki ... 

Poważnie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
27 minut temu, muda44 napisał:

Nie leczy się systemu kablami

Otusz to! 😄 Kable mają być wisienką na torcie a nie lekarstwem na niedomagania systemu. 

16 minut temu, Pipeman napisał:

lepiej najpierw wybrać okablowanie, a potem dołożyć głośniki

Lepiej najpierw wyrzucić B&W i siejącą sybilantami elektronikę.

A kable to już wg. gustu.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

48 minut temu, il Dottore napisał:

Otusz to! 😄 Kable mają być wisienką na torcie a nie lekarstwem na niedomagania systemu. 

Lepiej najpierw wyrzucić B&W i siejącą sybilantami elektronikę.

A kable to już wg. gustu.

Z powodu fatalnego brzmienia speakerów radiowych i ogólnego materiału radiowego mam wywalić wzmacniacz i głośniki i kupić inne ?

Jak je wybrać skoro ich brzmienie w muzyce którą słucham mnie do nich przekonało.

Zapraszam na forum samochodowe ... lub medyczne. Rozwiązaniem będzie kup inny, lub w drugim przypadku przeszczep, bo po co leczyć coś, skoro można wymienić.

8 minut temu, Pipeman napisał:

Zapraszam na forum samochodowe ... lub medyczne.

OK, posłużmy się zatem analogią medyczną.

Syfa się nie pudruje.

14 minut temu, Pipeman napisał:

Z powodu fatalnego brzmienia speakerów radiowych i ogólnego materiału radiowego mam wywalić wzmacniacz i głośniki i kupić inne ?

Zmień urządzenie odtwarzające te stacje radiowe na lepsze.

18 minut temu, muda44 napisał:

Zmień urządzenie odtwarzające te stacje radiowe na lepsze.

To już temat DAC'a i streamera otwarty.

Oprócz klasycznych odpowiedzi pełnych fachowej porady w stylu "wywal B&W i kup coś normalnego" pojawiło się kilka propozycji w postaci:

Pro-Ject DAC BOX RS

Denon DNP 2000NE

Nanocompo NANO-D1

Do tego jeszcze streamer dojdzie w razie potrzeby.

14 minut temu, Pipeman napisał:

To już temat DAC'a i streamera otwarty.

Oprócz klasycznych odpowiedzi pełnych fachowej porady w stylu "wywal B&W i kup coś normalnego" pojawiło się kilka propozycji w postaci:

Pro-Ject DAC BOX RS

Denon DNP 2000NE

Nanocompo NANO-D1

Do tego jeszcze streamer dojdzie w razie potrzeby.

Kolumny które masz mają swoja sygnaturę brzmienia i mogą uwypuklać wady sygnału który dostają. Same z siebie sybilantów nie zrobią więc usuń problem u źródła tam gdzie powstają a nie próbujesz korekcji kablami. Kable to nie korektor który osłabi pewien zakres pasma tylko bardziej ogólnie działają. Jak przytępisz brzmienie to całego pasma a i tak te sybilanty zostaną tylko mniej wyraźne.

@Pipeman nie napisałeś jaki masz cały zestaw a jedynie jakie masz kolumny. Nie wiemy też jak długie masz te kable głośnikowe. Chociaż uważam, że 3mm² to jest optymalne rozwiązanie i nic nie zmienisz, chyba że na gorsze wymieniając kable. 

Nie znamy też twoich nawyków, bo skoro wieczorem jest dobrze a w dzień jest źle to może być wina warunków odsłuchu, głośność na jakiej słuchasz, zakłóceń od innych urządzeń zbieranych przez Twój zestaw a nawet obciążenia sieci elektrycznej w budynku/okolicy.

A w ogóle to kup sobie Dirac Live i nie zawracaj głowy jakimiś tam drutami 🤪

Oho! A jeszcze nie dawno mówiłeś że to kiepska kalibracja. Zwróciłem wówczas uwagę że nie umiałeś jej przeprowadzić prawidłowo. Widzę poprawę.

Super.

Moja działalność pomaga 🙂

W dniu 25.02.2025 o 22:44, marcinmarcin napisał:

mam real cable 250 coś tam... to w sumie jedne z najciemniejszych kabli jakie miałem

Też mialem kiedyś Real Cable chyba 400 to były takie muły 🙂 gęste  ciemne granie ciągnący się bas,  doznałem później lekkiego szoku jak zmieniłem na Jantzena Solid Core bi wir 0,5/ 1mm przy Usher V601.

Moim zdaniem to bardziej Jantzen  jest ekstremalnie twardo i jasno grającym kablem dobrym do  zamulonych systemów

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Coś ze źródłem  jest z sygnałem (z Radiem ) musi być nie Tak skoro założyciel wątku z innym źródłem sygnałem jest zadowolony z brzmienia grania całego system.  ???

Tu kable zmienią granie z obu źródeł  . Warto sprawdzić Tuner  radia który tak źle gra .

• Pokaż nowe odpowiedzi