Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, waldi1965 napisał:

Na forach fotograficznych też są osoby kupujące drogie kable USB, które przesyłają zdjęcia z aparatu z lepszym nasyceniem kolorów?  

Kolega się czepia.
To dopiero początek.
Potrzebę hoduje się razem z klientem,a to trwa.
Żeby włożyć nową treść do głowy,trzeba usunąć starą,a więc ta durna niepotrzebna naukę,która i tak niczego nie odkryła,a zwłaszcza w audio.
Jak autorytet przeniesie się z fizyka,matematyka itp,na słuchacza,to juz będzie można wszystko "docenić."
Znaczy się nadac temu odpowiednią cenę-w zalezności od właściwości.
A ponieważ każdy jest inny,i inaczej słyszy,czuje i widzi-to stosownie do tego.
Przeciez nie będziemy sprzedawać za 50zł kabla,który w/g kupującego "wnosi ewidentna zmianę" w stosunku do kabla za 45 zł.Cena musi byc tez adekwatna-jeszcze sie klient obrazi,że mu wpychamy tanie coś,i po handlu.

Cierpliwości.
jeszcze 10 lat,o okaże się,że ja w domu na zwykłym HDMI oglądam kevin sam w domu,a sąsiad na van der Cos tam za 100 000 za metr w tej samej telewizji na tym samym programie ma Najnowsze Filmy,które jeszcze nie zostały nakręcone.

A gdzie kable do pralek,pompki do rowerów z lepsza jakością powietrza-i forum rowerzystów,którym się lepiej i szybciej jeżdzi?

Cierpliwości...

9 minut temu, przmor napisał:

Nie ma takiego trendu. Może dlatego, że wzrok jest doskonalszym zmysłem od słuchu i nie ma tu pola do popisu dla wyobraźni.

aj tam.
Podobnie kiedyś myśleli wstecznicy-że są tylko dwie "pucie".
A są ponad 72 w naszej europie.
Jeszcze się kolega zdziwi,jakie zmiany wprowadza kabelek USB w transferze zdjęć.

Wszak Największy Autorytet pan Nadredaktor wskazał nieubłaganym palcem postępu-że pliki z dysków HDD i SSD graja inaczej,a co dopiero z KART SD i Micro-SD?

Co to,kolega nie wie,że Sony robi karty SD "FOR AUDIO"

To czemu zdjęcia maja być dyskryminowane i wykluczane z przestrzeni dyskusyjnej?

🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

23 minuty temu, przmor napisał:

Nie ma takiego trendu. Może dlatego, że wzrok jest doskonalszym zmysłem od słuchu i nie ma tu pola do popisu dla wyobraźni.

Niektórzy kablami hdm obraz poprawiają...

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ja w domu na zwykłym HDMI oglądam kevin sam w domu,a sąsiad na van der Cos tam za 100 000 za metr w tej samej telewizji na tym samym programie ma Najnowsze Filmy,które jeszcze nie zostały nakręcone.

👍🏻

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, przmor napisał:

Mówisz 1,5 stopnia ostrego widzenia a resztę dośpiewuje sobie.... mózg 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy kablami hdm obraz poprawiają...

Inni zasilającymi, no jak tak można....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Różnorodność nie jest niczym złym, kabel w złotym oplocie niech tam sobie kosztuje. Chodzi o jakąś proporcje między zastosowaną technologią użytymi materiałami a finalną ceną. Przykładem są złote krugerandy, pewnie nie jest tanio zaprojektować i wybić taką monetę ale tu jakoś nikt nie podważa końcowej ceny bo jest jasne z czego wynika.

8 godzin temu, waldi1965 napisał:

Na forach fotograficznych też są osoby kupujące drogie kable USB, które przesyłają zdjęcia z aparatu z lepszym nasyceniem kolorów?  

Zapewne jesteś z IT, rozumiesz protokół USB Audio i badałeś kwestie zakłóceń pomiędzy żyłami zasilającymi do tych z danymi oraz wpływu zakłóceń na część analogową daca? 🙂

Czy usłyszałeś gdzieś o 0 i 1 i porównujesz do pendrajwa?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zapewne jesteś z IT, rozumiesz protokół USB Audio

Do tego nie trzeba być z IT.

badałeś kwestie zakłóceń pomiędzy żyłami zasilającymi do tych z danymi oraz wpływu zakłóceń na część analogową daca? 🙂

Nie ma takiej potrzeby, bo gdyby u mnie zakłócenia na kablu USB powodowały słyszalne zmiany, to usunął bym zniekształcenia, a nie oceniał na ucho, czy ze zniekształceniami brzmi bardziej naturalnie.

Czy usłyszałeś gdzieś o 0 i 1 i porównujesz do pendrajwa?

Dobre porównanie, wszak są tacy, którym pendrive też grają.

-----

Zastanawia mnie jedna rzecz: jak można oczekiwać przyznania racji, kiedy argumentuje się własną niewiedzą?

Edytowane przez szymon1977

W fotografii jest inny trend mianowicie obiektywy są coraz droższe a jednocześnie w pewnych aspektach jak zniekształcenia geometrii czy winieta coraz gorsze. Wady te korygowane są programowo. Coś jak w audio, byle jaki sprzęt i DSP, który ma wyprostować brzmienie.

28 minut temu, przmor napisał:

Coś jak w audio, byle jaki sprzęt i DSP, który ma wyprostować brzmienie.

W audio takiego trendu nie ma: DSP służy do korekty wad, których nie da się w inny sposób usunąć (wypominanie użytkownikowi audio za 1.000, że powinien za 100.000 zrobić akustykę, poczynając od wybudowania dedykowanego pomieszczenia, przemilczę).

Nie napisałem, że taki trend jest w audio tylko, że te programowe korekty zniekształceń geometrii i innych wad to jak użycie DSP w audio w nadziei, że naprawi słabe brzmienie sprzętu w słabym pomieszczeniu.

W dniu 22.03.2025 o 20:07, Bukaj napisał:

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Ja to nie rozumiem dlaczego zamiast samemu to ocenic testujac rozne kable pytasz o to forum 🙂

I nie wiem czego sie spodziewales po tym forum?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 minut temu, rafa napisał:

Ja to nie rozumiem dlaczego zamiast samemu to ocenic testujac rozne kable pytasz o to forum 🙂

Nie będę kupował kabli za 2000zl nie wiedząc czy warto. 

Kto pyta, nie błądzi!

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Ale nikt ci tego nie powie bo sam musisz to ocenic.

Reakcja forum spodziewana a 99% odpowiedzi przewidywalne 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Osobiście nauczyłem się, że opieranie się na opiniach innych użytkowników jest kompletnie pozbawione sensu.  Przejechałem się na tym wiele razy. Nawet już nie pytam o brzmienie itp. Myślę że nawet  gdyby każdy miał identyczne warunki odsłuchowe,  identyczny sprzęt wraz z identycznym materiałem do odsłuchu to i tak opisy poszczególnych użytkowników będą się różnić - w wielu przypadkach nawet skrajnie - dlatego o wiele lepiej jest po prostu samemu sprawdzić czy to kabel czy sprzęt.  I tym oto sposobem powstał kolejny temat o tym samym, a w zasadzie o niczym, urośnie na kilkanaście stron, a zero konkretów.  Lepiej to samemu zweryfikować niż produkować się tutaj. Jednemu kable grają, innemu nie. Więc jaki jest sens słuchać takich opini? Moim zdaniem nie ma sensu, co zresztą zaznaczyłem na samym początku. 

Ale poczytać w wolnej chwili sobie można, tak dla rozrywki i poprawy humoru. 

28 minut temu, rafa napisał:

Ale nikt ci tego nie powie bo sam musisz to ocenic.

Reakcja forum spodziewana a 99% odpowiedzi przewidywalne 😉

No w sumie racja 

14 godzin temu, Bukaj napisał:

Najważniejszy rozsądek!

U wielu audio hobbystów rozsądek jest bardzo mocno przysłonięty "kocem" marzeń, z czasem doświadczenie powinno zdjąć ten "koc" przykrywający rozsądek, ale nie zawsze sią to udaje. Marzenia potrafią być silniejsze od wielu czynników zdroworozsądkowych.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

50 minut temu, Bukaj napisał:

Odpowiedź w ciemno: nie warto, ale niestety marzenia kosztują i to kosztują niemało 😉. No chyba że to kabel długości kilkuset metrowej do okablowania np. budynku to wtedy można się zastanowić.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, Zamerstary napisał:

Osobiście nauczyłem się, że opieranie się na opiniach innych użytkowników jest kompletnie pozbawione sensu. 

No widzisz, a ja bym takiego pesymistycznego uogólnienia nie odważył się rzucić.

Po prostu trzeba czytać opinie odpowiednich ludzi do odpowiedniego zagadnienia.

Jak chcesz coś z DIY, to w DIY, jak chcesz poznać cechy kabla, to nie pytasz antykablarza, jak coś o DSP, to są tu osoby, które zęby na tym zjadły, jak coś na temat konkretnej marki to w klubie tej marki.... i tak dalej i tak dalej... 

Jeśli ktoś zakłada temat z zapytaniem to chce poznać opinie innych. Wiadomo że nie wszystkie posty będą sensowne, ale z czasem pobytu na tym forum nabiera się wiedzy kto tu wie wszystko najlepiej na każdy temat i rozwala większość wątków, a kto ma coś sensownego do poradzenia.

Jasne że nawet te sensowne opinie warto później przepuścić przez filtr własnego doświadczenia a nie ulegać im ślepo, ale to oczywiste.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Jeśli ktoś zakłada temat z zapytaniem to chce poznać opinie innych. Wiadomo że nie wszystkie posty będą sensowne, ale z czasem pobytu na tym forum nabiera się wiedzy kto tu wie wszystko najlepiej na każdy temat i rozwala większość wątków, a kto ma coś sensownego do poradzenia.

A jak ustalić kryteria oceny czy ktoś pisze coś sensownego czy nie? Okazuje się że dla każdej osoby na forum pisanie z sensem co coś innego w zależności od poglądów, wiedzy technicznej i audio wiary.

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

No widzisz, a ja bym takiego pesymistycznego uogólnienia nie odważył się rzucić.

Po prostu trzeba czytać opinie odpowiednich ludzi do odpowiedniego zagadnienia.

Jak chcesz coś z DIY, to w DIY, jak chcesz poznać cechy kabla, to nie pytasz antykablarza, jak coś o DSP, to są tu osoby, które zęby na tym zjadły, jak coś na temat konkretnej marki to w klubie tej marki.... i tak dalej i tak dalej... 

Jasne że nawet te sensowne opinie warto później przepuścić przez filtr własnego doświadczenia a nie ulegać im ślepo, ale to oczywiste.

Zgadzam się z tym co mówisz. Myślę nawet, że Twoja wypowiedz jest uzupełnieniem mojej. Pozdrawiam

Panowie, a słyszeliście o kablach zasilających odzyskujących energię?

Naprawdę są ludzie, którzy takie rzeczy potrafią zrobić. Przynajmniej tak twierdzą, bo jeszcze nikomu tego nie pokazali. Pewnie tajemnica patentowa. Albo strach przed lobby paliwowo energetycznym 😄

Piszę o tym dlatego, że przecież kabel USB też może być wykorzystany jako zasilający. Więc może gdyby wyposażyć go w taką cudowną własność, to odbiłoby się to na brzmieniu?

A może nie trzeba by mieć kolumn?

Trzeba koniecznie zapytać wynalazcy. On tutaj się na forum pojawia, ale niestety nie mogę sobie przypomnieć nicka ......

Pamiętam tylko, że swego czasu współpracował z wybitnymi fizykami  z CERN, którzy przekazali mu parę tajemnic 🙂

Chciałbym poczytać cytaty z producentów tych kabli , co one lepszego robią. 

Uzasadnienie. 

Każdych kabli. Technologii w służbie nauki i postępu. 

zdecydowana większość "producentów" - kabli nie produkują. konfekcjonują. znaczy kupują przewody i złącza. "montują". dlatego to taki łatwy "pieniądz". i ideologia. i nie trzeba do tego wielkich kwalifikacji. pamiętacie "sulki"?

jakikolwiek "kabel" nie powinien więcej kosztować niż np... 500zl za metr? oczywiście może być zawarte lite srebro czy złoto ale to wtedy kabel jubilerski a nie "audio" 😉

Edytowane przez ro35
14 minut temu, ro35 napisał:

pamiętacie "sulki"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

6 godzin temu, rafa napisał:

Popieram: po co pytać, skoro nie che się znać odpowiedzi?

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Są tacy - nie twierdze że to autor tego wątku - którzy już wybrali,  tylko potrzebują swoistego "pochwalenia" swojego wyboru

Chcą wiedzieć że są też inni którzy tak wybrali, że nie są sami

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale ja napisałem, że już testowałem. 

Miałem na początku 4 kable i każdy grał inaczej.

Nie kosztowały one 1k tylko parę złotych. 

A moje pytanie jest czy opłaca się wydawać tak dużo na kable skoro te tanie też wprowadzają zmiany?

Czy te co kosztują o wiele więcej, wiele więcej wniosą? 

Wiecie ja nie kupuje nic w ciemno, a forum jest od tego, żeby zapytać. Może akurat ktoś kupił i posiada taki drogi kabelek ?

Edytowane przez Bukaj
2 minuty temu, Bukaj napisał:

Wiecie ja nie kupuje nic w ciemno, a forum jest od tego, żeby zapytać. Może akurat ktoś kupił i posiada taki drogi kabelek ?

Napisałem już o moich i kolegów odczuciach z testów kabli USB z których najdroższy oscylował w okolicy bodajże 3 czy 4k... najlepiej u kolegi grało na Zavfino który można kupić poniżej 1k... czemu to się tak zgrało nie wiem. W każdym razie kilkukrotnie droższe kable zagrały gorzej. Ja mam jakiegoś AQ który gra jak dobre drukarkowe, a aktualnie łączę dac z transportem tanim, krótkim HDMI Ublucker - też słychać różnicę w porównaniu do innych kabli HDMI...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Napisałem już o moich i kolegów odczuciach z testów kabli USB z których najdroższy oscylował w okolicy bodajże 3 czy 4k... najlepiej u kolegi grało na Zavfino który można kupić poniżej 1k... czemu to się tak zgrało nie wiem. W każdym razie kilkukrotnie droższe kable zagrały gorzej. Ja mam jakiegoś AQ który gra jak dobre drukarkowe, a aktualnie łączę dac z transportem tanim, krótkim HDMI Ublucker - też słychać różnicę w porównaniu do innych kabli HDMI...

Nie zawsze to co najdroższe jest najlepsze 

• Pokaż nowe odpowiedzi