Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Ile byłbyś w stanie przeznaczyć na taki kabelek?

kupiłem sobie taki ładny,czarno-złoty oplot i złote wtyki,coby pasował do reszty gratów,nie pamiętam,paredziesiąt euro

aha,porównywałem z takim czarnym tzw.normalnym,nie słyszę różnicy,widocznie albo system mam słaby,albo już głuchy ze starości jestem

47 minut temu, Bukaj napisał:

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Nie.

36 minut temu, Bukaj napisał:

Ile byłbyś w stanie przeznaczyć na taki kabelek?

Jakieś £10 Używam marki Ugreen: lepsze od najtańszych, tańsze od audiofilskich. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Co to znaczy dla Ciebie dużo?

Kable usb bezsprzecznie mają wpływ na dźwięk. Jeżeli ktoś nie słyszy różnic to nie mają. Ale to znaczy tylko tyle, że ten ktoś nie słyszy.

Nie mam doświadczeń z kabelkami powyżej 1500zł, ale do tej granicy warto słuchać i wybierać.  Nie stoi to w sprzeczności z tym, że można kupić kabelek za kilkadziesiąt zł, który gra dobrze, a nawet bardzo dpbrze.

Jak zwykle. Pożycz, posłuchaj, porównuj, wyrób sobie własne zdanie  😉

1 godzinę temu, juro napisał:

Kable usb bezsprzecznie mają wpływ na dźwięk.

Musimy się posprzeczać, żebyś nie oszukiwał pisząc "bezsprzecznie"? Nie musisz podzielać mojego zdania, ale uszanuj, że wielu ma odmienne od Twojego.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Cześć.

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Co o tym sądzicie? 

Nie są. Kabel tego typu działa bądź nie działa. I to jedyna różnica. 

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Musimy się posprzeczać, żebyś nie oszukiwał pisząc "bezsprzecznie"? Nie musisz podzielać mojego zdania, ale uszanuj, że wielu ma odmienne od Twojego.

Nie pisz proszę o oszukiwaniu! To po pierwsze.

A po drugie to sam napisałeś:

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Używam marki Ugreen: lepsze od najtańszych, tańsze od audiofilskich. 

Powtórzę, że kable usb bezsprzecznie mają wpływ na dźwięk. Nie jestem w tej opinii odosobniony i było to wielokrotnie wałkowane na forum.

A Tobie proponuję wypowiedzieć się w temacie wątku, zamiast szukać sprzeczki. U mnie tego nie znajdziesz.

37 minut temu, juro napisał:

Powtórzę, że kable usb bezsprzecznie mają wpływ na dźwięk.

No to będziemy się sprzeczać, bo zbyt wiele osób uważa, że nie mają.

Nie jestem w tej opinii odosobniony

Ale wiele osób ma odmienną opinię i też nie są odosobnionie, więc OSZUKUJESZ pisząc "bezsprzecznie".

napisałeś

Ale nie napisałem, że inaczej grają.

-----

3 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Tutaj jest materiał na temat przewodu HDMI. Z USB może być podobnie.

Bardzo dobry film: przystępnie i rzeczowo wyjaśniona teoria, na bieżąco przetestowana w praktyce.

Edytowane przez szymon1977

Kolejny temat "z dupy". Będzie męczenie buły na kilka, kilkanaście stron. Ale to już urok tego forum. Choć w zasadzie dawno takiego nie było. Trzeba by sięgnąć aż do

Mam taki fajny od drukarki HP. Ma już 20 lat, solidny, czerwona, przezroczysta izolacja.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

5 minut temu, Bukaj napisał:

Na głośnikowe, IC warto przeznaczyć tyle kasy.

A czy tyle samo przeznaczyli byście na cyfrowy kabel USB?

Nie.

O ile chcąc mieć ładne kable do całego KD mógłbym się w okolice 1500zł zbliżyć, to w przypadku kabla USB granice rozsądku oceniam na około 100zł

45 minut temu, piotrek7 napisał:

Będzie męczenie buły na kilka, kilkanaście stron.

Dla niektórych zbyt trudne odpowiedzieć na pytanie bez narzucania swojego zdania userom o odmiennych poglądach słowem "bezsprzecznie" - otóż wpływ kabla USB na brzmienie jest mocno "sprzeczny" a raczej wątpliwy. Teoretycznie nie powinien zaistnieć, a w praktyce nie został potwierdzony, pozostaje więc w kwestii niczym nieuzasadnionych domysłów.

Jeśli więc przy kablu USB mowa o inwestycji, to raczej izolacja galwaniczna a nie sam kabel.

15 godzin temu, Bukaj napisał:

Według mnie nie warto w kable USB pakować majątku, co nie znaczy że różnicy nie ma. Jest, ale na tyle drobna że majątek lepiej wpakować w inne obszary setupu. Dla świętego spokoju, żeby w głowie nie swędziało zamiast OEMowego wpiąć żółtego Wireworlda, a jak bardzo swędzi to czerwonego i mieć ten temat odfajkowany.

18 minut temu, spokojnie napisał:

Według mnie nie warto w kable USB pakować majątku, co nie znaczy że różnicy nie ma. Jest, ale na tyle drobna że majątek lepiej wpakować w inne obszary setupu. Dla świętego spokoju, żeby w głowie nie swędziało zamiast OEMowego wpiąć żółtego Wireworlda, a jak bardzo swędzi to czerwonego i mieć ten temat odfajkowany.

Zgodzę się z Tb.

Mam dwa dobre kable USB i wpływają one na brzmienie. Pomiędzy nimi jest różnica. Jeden gra łagodniej, drugi ostrzej. Przede wszystkim słychać różnice na górze pasma. Te kable (razem) kosztowały mnie 700zł. 

Zauważyłem, że są nawet takie co kosztują od 3000 wzwyż.

Czy to nie lekka przesada?

13 minut temu, Bukaj napisał:

Zauważyłem, że są nawet takie co kosztują od 3000 wzwyż.

Oj tam, zaraz przesada

Cena na dole .... "testu"

😎

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

6 minut temu, tsa napisał:

Oj tam, zaraz przesada

Cena na dole .... "testu"

😎

Ukryta Zawartość

W Imię, Ojca i Syna... 😱

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Luk77 napisał:

Dla spokojności kupiłem sobie kabel USB Chord Clearway . Czy są jakieś różnice względem zwykłego czarnego ? Trudno powiedzieć 😀

przecież różnica aż rzuca się w oczy... 😉🤭

29 minut temu, StachMuszel napisał:

Powinni karać, za takie testy

Dlaczego ?

Przecież zastosowano jadaną słuszną audiofilską metodę oceny - odsłuch

Chyba jej nie negujesz ?

🤨

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Im więcej takich dyskusji i kategorycznych stwierdzeń tym ceny wyższe - zgadnij komu tona rękę?

9 minut temu, wlodek71 napisał:

Im więcej takich dyskusji i kategorycznych stwierdzeń tym ceny wyższe - zgadnij komu tona rękę?

A jak Ci się wydaję, po co zostało stworzone forum audiostereo?

• Pokaż nowe odpowiedzi